יבול שיא
הרפת והחלב
השופט עוזי פוגלמן אתר בית המשפט

אישור מודל של קיבוץ שיזורי

2 דק' קריאה

שיתוף:

העליון: אין צורך בהסכמה פה אחד לאישור מודל של "קיבוץ שיזורי" וגם קצת היסטוריה על התהוותם של תקדימים קיבוציים

הנדבכים המשפטיים של מהלכי השינויים בקיבוצים נוצקו בערכאות המשפטיות הנמוכות. ככל שהחברים, שהתנגדו לשינויים, לא השלימו עם פסקי הדין שהתקבלו, הם המשיכו לאתגר את התוצאה בערכאה גבוהה יותר,
ב"מחוזי" וגם ב"עליון" בו נוצרים התקדימים המחייבים. כך הגיעו לעולם ההלכות היסודיות לגבי שינויי תקנון ואורחות חיים בקיבוץ המתחדש, שיוך אמצעי יצור, שיוך דירות, יחסי העבודה בקיבוצים, יחסי יורשים וקיבוץ ועוד.

בתחילת שנות האלפיים בהן עוצבו הנורמות המשפטיות של הקיבוץ המתחדש, שימשה הלכה משנת 1991, המוכרת בשם "פרי העמק", סלע מחלוקת פרשנית בשאלות הנוגעות ל"רוב הדרוש" לשינוי תקנון לעת שינוי אורחות חיים.

"פרי העמק" הייתה אגודה מרכזית בה היו חברים קיבוצים ומושבים שיתופיים. האגודה החליטה לתקן את תקנונה כדי שתוכל להטיל על חבריה אחריות ישירה לתשלום חובות האגודה (בניגוד לעקרון הבסיסי לפיו יש לחבר ערבות מוגבלת לחובות האגודה), ולחייב בכך גם את המיעוט שהצביע נגד ההחלטה הזו. בית המשפט העליון פסק שם כי "לשינוי בסיסי, המשנה את יסוד ההבנה שבין הצדדים לתקנון, נדרשת הסכמת החברים כולם".

הלכת "פרי העמק" הייתה חוד החנית לטיעוני מתנגדי השינויים בבתי המשפט. אך הפסיקה סייגה הלכה זו רק למקרים בהם נפגעת זכות הקניין של החברים. בתי המשפט לא החילו אותה במקרים בהם מבוצעים שינויים באורחות החיים, כמו מעבר משוויון בשכר לשכר דיפרנציאלי.

הנימוק היה שאין אלה החלטות קנייניות אלא החלטות שמשנות דפוסי חיים בקיבוץ. החלתה של הלכת פרי העמק על תהליכים ארגוניים-חברתיים העוברים על הקיבוץ עלולה לגרום לשיתוק מוחלט של הקיבוץ,
אמרו בתי המשפט, ודחו את הטענה שכל שינוי מהותי באורחות חיי הקיבוץ טעון הסכמת כלל החברים עד האחרון שבהם, גם מהחשש שזה יוליך ל'עושק הרוב' (המסכים) בידי המיעוט (המתנגד) – במחיר כלכלי כבד לחברים, פירוק בשל חדלות פירעון, עזיבת חברים בעלי כושר השתכרות גבוה או שיתוק חברתי.

חבר שדה בוקר, ציון חבשוש, לא השלים עם החלטת אסיפת החברים בקיבוצו (עליה כבר סיפרנו בהרחבה במדור זה) לשינוי תקנון קיבוצו ויצירת מודל "קיבוץ שיזורי". מתכונת המאפשרת שני מסלולי חברויות עם רמות שונות של ערבות הדדית.
הראשון, "המסורתי" (חברות שיתופית, בעלות הכלל בקניין וערבות הדדית מלאה); והשני, "חברות חדשה" (שיתוף הכלל בקניין, שכר דיפרנציאלי, ושמירה על עקרונות בסיסיים של שיתוף וערבות הדדית). משאישר רשם האגודות את שינוי התקנון ודחה את ערעורו של חבשוש על השינוי, ערער חבשוש לבית המשפט (המחוזי) לעניינים מנהליים בירושלים.

התיקון מהווה שינוי יסודי באורח החיים של הקיבוץ ולכן טעון הסכמה פה אחד של חבריו, טען חבשוש. בית המשפט המחוזי ליטש פעם נוספת את הלכת "פרי העמק", דחה את הערעור וקבע שאין להחיל הלכה זו במקרה זה, שכן שינוי התקנון בשדה בוקר עדיין מאפשר לחברים הוותיקים להמשיך ליהנות מערבות הדדית מלאה, מתשלומים בלתי דיפרנציאליים ולא יוצר פגיעה קניינית בהם.

חבשוש המשיך ופנה לבית המשפט העליון וביקש לקבל רשות לערער על החלטת בית המשפט המחוזי. לשיטתו, באמצעות עו"ד אלכסנדר ספינרד, מדובר בשינוי המהותי ביותר בחיי קהילה שיתופית ש"מבטל את עקרון השוויון בין החברים", משנה את בסיס ההסכמה להיות חבר, ולכן מחייב את הסכמת כלל חברי הקיבוץ. שדה בוקר יוצג בידי עו"ד אסתר קויפמן.

בית המשפט המחוזי נדרש בהרחבה לשאלת הרוב הנחוץ לשינוי התקנון, וקבע כי לא היה צורך באישור פה אחד של התיקון, אמר שופט בית המשפט העליון עוזי פוגלמן. הוא דחה את בקשת חבשוש לערער על הפסיקה, ובכך אישר אותה, הלכה למעשה.

"מובן שהסוגיות שמעלה החבר קרובות לליבו", הוסיף השופט, אך לא די בכך כדי לקבל "רשות לערער על פסק דין של בית המשפט לעניינים מנהליים בערעור על החלטת רשם האגודות השיתופיות".
אישור מודל קיבוץ שיזורי : תמונה: אתר בית המשפט

על קוורום, החלטות ונושאי משרה באסיפת החברים בקיבוץ

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דקלה אריה בדלר, ממושב אשתאול שבהרי יהודה, היא בן אדם מעורר השתאות וסקרנות, בעלת תפישה חינוכית ייחודית לגיל הרך * ביום יום עורכת דקלה סדנאות ליווי התפתחותי לתינוקות ופעוטות, שמיועדות לתינוקות מגיל 3 חודשים
6 דק' קריאה
הם עזבו הכל, את העסק הפרטי שכל כך קשה עבדו עליו ויצאו להילחם ולשרת במילואים למען המדינה * רבים מהם שירתו שלושה חודשים ואף נקראו לסבב שני ובינתיים מצב העסק שהושאר מאחור הידרדר *
10 דק' קריאה
אסף ולדן הותיר אחרי לכתו שני ספרים – את ספר הפרוזה: "אורות הפנסים האחרונים" ואת ספר השירה: "לב אבוד בין מילים", שני יהלומי ספרות שפוערים צוהר קטן לנפשו המרתקת של ולדן. ספר "אורות הפנסים האחרונים"
5 דק' קריאה
בדי אוהלים המסמלים את הנדודים והטלטלות של אלו שפונו מביתם שמשו השראה למערכת לבוש שיצרה שיר כץ מצבעון. הפריפריה מגיעה לאופנה *תמונה ראשית: שיר כץ, מרגישה תלושה. "קהילת צבעון מפוזרת בכל המדינה. המשפחה שלי
5 דק' קריאה
13 דירות בבית ההולך ונבנה בנהריה, רכשו חברי קיבוץ רות. כשתסתיים הבנייה בעוד כשנתיים, יעברו אליו חברי הקיבוץ וילדיהם. "אנחנו בנהריה כדי להישאר, כי העיר והצפון חשובים לנו"  הקיבוץ העירוני "רות" של בוגרי השומר
6 דק' קריאה
בית המשפט מלמד הורים פרודים מהי אחריות הורית ״בית המשפט לא אמור להמשיך ללוות הורים עד שילדיהם יגיעו לבגרות, הדבר אינו מתיישב עם טובת הקטינים", אמרה השופטת הילה גורביץ עובדיה, מבית משפט לענייני משפחה
2 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן