יבול שיא
הרפת והחלב
מרכז החדשנות SouthUp

הדור הצעיר יוזם פתרונות לאתגרים במרחב הקיבוצי

4 דק' קריאה

שיתוף:

הדור הצעיר יוזם פתרונות לאתגרים במרחב הקיבוצי: בזמן שהמדינה כולה עקבה במתח אחרי ספירת הקולות האחרונים בבחירות לכנסת, בשער הנגב התקיים ההאקתון הקיבוצי השני מבית רשת הצעירים של התנועה הקיבוצית, במרכז החדשנות "SouthUp". עשרות משתתפים, 12  יוזמות, מנטורים מקצועיים ושלוש יוזמות שזכו לבסוף בחבילת ליווי ומענק כספי

הדור הצעיר יוזם פתרונות לאתגרים במרחב הקיבוצי: ההאקתון בהובלתה של מנהלת רשת הצעירים של התנועה הקיבוצית, רותם שניצקי, ואגף צעירים ומעורבות בחברה התקיים במשך 24 שעות בין חמישי לשישי. במשך היממה הציגו היזמיות והיזמים במספר סבבים בחמישי אחה"צ, ערב, ולילה ובשישי בבוקר את הרעיונות שלהם בפני המנטורים המקצועיים ומשתתפים נוספים, כאשר במהלך הסבבים התקיים סיעור מוחות לגיבוש המיזמים. בשישי בבוקר הוצגו המיזמים לשיפוט בפני נבחרת השופטים. כמו כן, המשתתפים נהנו מהתנאים הנוחים של מרכז החדשנות שהוקם ועוצב  בדיוק לצרכים אלו. השותפים המרכזיים בהאקתון היו המועצה אזורית שער הנגב, SouthUp ומרכז צעירים, ובנוסף נרתמו לאירוע גם איגוד התעשייה הקיבוצית, קרן קמ"ע, משקי הנגב, המחלקה לחינוך בההסתדרות הציונית העולמית, משקארד, ביטוח חקלאי, ברית פיקוח,  ת.א.ר.א, עמותת איילים, "מעברים", עו"ד צפריר בן אור, חוות אלנבי החממה האקולוגית עין שמר וסמינר הקיבוצים.

האקתון הוא אירוע יזמות רב משתתפים אשר עושה שימוש בחוכמת ההמונים. המושג האקתון מגיע מאנגלית, ומורכב מהמילים  Hack =לפצח ו- Marathon=מרתון. משתתפי האירוע מחולקים לקבוצות חשיבה המלוות על ידי המנטורים, במטרה לפצח ולספק מענה לאתגרים, באמצעות פיתוח של רעיונות ומיזמים חדשניים. האירוע הינו אירוע מרתוני תחרותי של 24 שעות בסופו מנצחים הצוותים בעלי המיזם הישים ביותר, שעמד בשלל הקריטריונים לשיפוט.

צוות ההאקתון עמל לקראת אירוע זה במשך תקופה ארוכה, במטרה להעצים את היזמיות והיזמים הצעירים, ובכדי לאפשר להם להתפתח ולקדם רעיונות מחוללי שינוי שישפיעו על הקהילה במרחב הקיבוצי והכפרי. בשבועות האחרונים המשתתפים חידדו את הרעיונות שלהם, השתתפו בסדנה להכנת פיצ' (נאום קצר שאמור להציג בצורה הברורה והמיטבית את המיזם) והיו מוכנים לליווי ולסיעור המוחות שהתקיים בצוותי העבודה באירוע. חלק מהמיזמים היו בשלב הגדרת הצורך והאתגר, ואילו חלקם כבר עם מענה מבוסס לאתגר. התוצר הסופי הרצוי של כל מיזם בהאקתון תכנית עבודה ראשונית שממנה ניתן לצאת לדרך. בין לבין נהנו המשתתפים מאווירה טובה, שפע כיבוד והופעה בחמישי בערב של הזמר והיוצר דודי ברדוד. עוד נהנו המשתתפים מפינות ישיבה על הדשא, סדנאת השראה וגם מרחב "נטוורקינג" להיכרות ושיחה,  בין המשתתפים הוגרלו פרסים בחסות משקארד מועדון החברים המוביל לסקטור ההתיישבותי.

את האירוע פתחה מנהלת רשת הצעירים של התנועה, רותם שניצקי "אני נרגשת ושמחה להיות כאן בשער הנגב ולפתוח את אירוע היזמות והחדשנות של רשת הצעירים של התנועה הקיבוצית.  בשנה שעברה קיימנו את ההאקתון הקיבוצי הראשון  שהיווה  יריית פתיחה לפעילות "רשת הצעירים" של התנועה הקיבוצית, ומאז הצטרפו אלינו מאות צעירות וצעירים לתוכניות המנהיגות השונות שהקמנו, להכשרות שונות ובעיקר לרשת גדולה שמטרתה העיקרית לקדם ולפתח צעירות וצעירים לקחת חלק ולהיות מעורבים בעשייה בקהילה הקיבוצית ובחברה הישראלית בכלל. המטרה המרכזית שלנו בהאקתון היא  לפתח ולקדם מיזמים בבית, בקהילה, במרחב הקיבוצי והאזורי, אבל יש לנו מטרה נוספת וחשובה לא פחות, והיא לחבר אותנו צעירים, והצעירים בנפשם לרשת של קשרים וחיבורים שיהוו תשתית ליצירת שינוי אמיתי בחברה הקיבוצית והישראלית.

היום נמצאים איתנו כאן, יזמים ויזמיות, מנטורים מתחומים שונים ומשתתפים שרוצים לקחת חלק בחשיבה ובסיעור מוחות בכדי לפתח ולקדם את המרחב הקיבוצי והכפרי שאנו חיים בו. זה הזמן לצאת ל24 שעות של חשיבה מחוץ לקופסא וחגיגה של יזמות. תודה  למזי כהן אילון ופז בגלייבטר שסייעו בהפקת האירוע." ראש המועצה האזורית שער הנגב, אופיר ליבשטיין, שגם היה אחד הכוחות המניעים להקמת מרכז החדשנות במועצה, בירך את הנוכחים: "זכות גדולה לארח את ההאקתון, כפעילים וכמועצה, כי לכל מיזם יש סיבה, יש הצעה ויש קהל. באזור הזה יש לא רק צמיחה דמוגרפית בלתי נתפסת, אלא שאיפה מתמדת לפיתוח וחדשנות. בעיני, זו הציונות החדשה – עמידה מול אתגרים שיש כאן ופיתוח קהילה, עסקים וחדשנות. זה קורה כאן, וזה קורה בתנועה הקיבוצית כולה, וזה יוצר את מה שאנחנו".

ראש אגף הצעירים ומעורבות בחברה, עפרי רביב הודה לשותפים בשער הנגב ואמר: "תכלית האירוע הוא לכנס ביחד את כל המוחות היצירתיים ולעזור לנו לצמוח ולהתחזק בכוחות מקוריים ויצרניים". לאחר מכן, היו שתי הרצאות ted קצרות של היזמים  אלעד יאורי, מנכ"ל SoutUp, ויותם רשף  שסיפרו על המיזמים שלהם, האתגרים וההצלחות. המשנה למזכ"ל התנועה הקיבוצית, גיל לין הוסיף על כל אלה ואמר: "לפני שנה חגגה ישראל שבעים שנה, והיה משאל באחד העיתונים – מה היזמות הכי ישראלית? במקום השלישי היה הקיבוץ. זה מדהים גם אז וגם היום. היוזמה והיצירתיות הן מה שהופכות אותנו למה שאנחנו, והאירוע עוסק בדיוק בזה". לאחר הברכות הגיע זמן היזמים והיזמיות להצגת הפיצ'ים (הצגה קצרה של המיזם). בתום הזמן שניתן ליזמים לפתח, להתייעץ ולקבל הדרכה, נבחרו שלושת המיזמים הזוכים שזכו לחבילת ליווי הכוללת שעות ייעוץ לקידום המיזמים (בניית תוכנית עסקית, ליווי של מנטורים ועוד) ומענק כספי. המיזמים שזכו הם: 'קונסנז', 'יוצרים מקום' של לבנת קוץ ו'שיתוף כמהות בחינוך' של אהרל'ה רוטשטיין.

המיזם "קונסנז" – פלטפורמה אינטרנטית ליצירת הסכמות בתוך הקיבוץ – פרי שיתוף הפעולה בין אהרון פורת וחברת "אינדיגו" מעין השופט. קונסנז מאפשר לכל קבוצה בכל קנה מידה – מקהילות של כמה עשרות חברים ועד לערים של מאות אלפי תושבים – לנסח את הרצון המשותף במסמך אחד, קוהרנטי וברור, ובאופן שקוף ודמוקרטי. בשונה מאופן הדיון ברשתות החברתיות, בקונסנז הדיון אינו מתפזר בין אינספור תגובות אלא מתכנס סביב מסמך שנערך בצורה שיתופית ודמוקרטית, באמצעות שילוב מנגנוני הצבעה עם כלים של דיון.

PLACEMAKER של לבנת קוץ, הגיע מהצורך שהתחזק בשנים האחרונות ליוזמות למען כלל הקהילה בקיבוץ, זאת תוך רצון לעודד את האוכלוסייה המקומית לקחת אחריות על מקום בחיים היום יומיים שלה. הזדמנות להפגיש את האוכלוסייה הוותיקה עם התושבים החדשים ויצירת מקום בעל משמעות וצבעוניות. 'שיתוף כמהות בחינוך' של אהרל'ה רוטשטיין, המנהל המיתולוגי של תיכון שער הנגב, הוא מודל חינוכי שינסה להפגיש את קבוצות הלמידה, עם העולם היזמות והחדשנות באמצעות מרכז SouthUp ולאפשר תהליך לימודי מוכוון מסגרת ערכית ותרבותית, שיטמיע שיתוף כמהות, ויקדים לכל רעיון את השאלה "למה?".

מזכ"ל התנועה הקיבוצית, ניר מאיר, שלקח חלק בצוות השופטים, הכריז על המנצחים וסיכם את ההאקתון השני: " מאוד-מאוד נהניתי, אבל אני שונא לשפוט ולאכזב אנשים שראויים להוקרה. הנחמה שלי היא שהתרשמתי מלהט היזמים ואני משוכנע שהם יקומו איתנו ובלעדינו. היו בסוף 11 מיזמים יפהפיים ואני חושב שכולנו נהיה מחויבים לעזור כתנועה, פעילים ומועצות אזוריות. הנה כי כן, הכל רוחש, הכל בתנועה ואנחנו בשלנו: מקדמים את הדור הצעיר ומזדהים ככל יכולתנו עם תושבי עוטף עזה."

הצטרפות צעירים לקיבוץ המתחדש – חסמים כלכלים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

השנה העונה מקדימה בשבועיים עם קטיף האשכולית, הפומלית והלימון של מרכז הארץ בהצלחה! לאחרונה התקיים מפגש מעניין בנושא תקני שיווק תוצרת חקלאית. מאז שנת 2011 יצר משרד החקלאות חוק, שמטרתו לתקון תקני שיווק למכירת
3 דק' קריאה
יבוא תפוזים ממדינות שלישיות לאיחוד האירופי ירד משמעותית ביולי בהשוואה לממוצע מצרים עדיין מקדימה את דרום אפריקה כספקית הגדולה ביותר, חודש לסיום העונה מקור: Freshplaza דוח הפיקוח האחרון על יבוא הדרים ממדינות שלישיות שפורסם
6 דק' קריאה
ראיון עם מנחם ורד, אדיר ורד וירון נחום, רפת עלי ורד, כפר יחזקאל קצת עלינו רפת עלי ורד שוכנת בכפר יחזקאל ומהווה את המשך דרכן של רפתות ורד וברקוביץ'. מה שנקרא "הכל נשאר במשפחה".
4 דק' קריאה
״יש לפצות בהקדם חקלאים על הנזקים לרכוש ולמגן במיידי את המשקים החקלאיים בכל אזור הצפון״ מזכ״ל תנועת המושבים ויו״ר התאחדות חקלאי ישראל, עמית יפרח קיים היום סיור במושבים ובשטחים החקלאיים שנפגעו במועצה האזורית עמק
< 1 דק' קריאה
יופיעו לראשונה על קרטוני החלב של תנובה במהדורה מוגבלת תנובה, חברת המזון המובילה בישראל, יוצאת במהלך לציון שנה למלחמת חרבות ברזל ומשיקה מהדורה מוגבלת של קרטוני 'חלב תנובה' עליהן יופיעו לראשונה תמונות אמיתיות של
2 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן