יבול שיא
הרפת והחלב
מאגר ירמוכים צילום יחסי ציבור

הירמוך והכנרת: שאיבת שיא מנהר הירמוך לכנרת

2 דק' קריאה

שיתוף:

בעקבות שנת גשמים ברוכה, נרשמה השנה שאיבת שיא מנהר הירמוך לכנרת, אשר תרמה לעליית מפלס הכנרת בכ- 28 ס"מ. מרבית המים הללו יישאבו בחזרה לממלכת ירדן על פי הסכם השלום ההיסטורי.

נהר הירמוך: אגודת המים בעמק הירדן אחראית לשאיבת המים מנחל הירמוך. בחודשי החורף שאין ביקוש למים להשקיה חקלאית, עודפי המים נשאבים לאחסון בכנרת עבור הירדנים.

עם חתימת הסכם השלום עם ממלכת ירדן בשנת 1994, עוגנו ההסכמות של חלוקת מימי הירמוך בין ישראל וירדן ונקבעו הסדרים לחלוקת המים בין המדינות. עוד נקבע כי המים המוזרמים בחורף מהירמוך לכנרת ע"י אגודת המים, ייצברו לטובת ממלכת ירדן. לצורך אגירת מי הירמוך, הקימה אגודת המים בעמק הירדן את "מאגר ירמוכים" בעל נפח של כ- 700,000 מ"ק הממוקם לצד הגבול עם ממלכת ירדן, ואליו מגיעים מימי הירמוך בגרביטציה.

מפעל ירמוכים אשר נחנך באוקטובר 1993, כולל חסימה מלאה של ערוץ נהר הירמוך ע"י סכר אבנים גדול ממזרח לקיבוץ שער הגולן והקמת תעלת הטיה המזרימה את מימי נהר הירמוך לתוך מאגר ירמוכים. תחנת השאיבה בירמוכים שהיא הגדולה בתחנות אגודת המים, שואבת את מימי הירמוך כך שבחודשי הקיץ המים משמשים להשקיה חקלאית בעמק הירדן והסביבה ובחורף נשאבים המים לאחסון בכנרת. כמויות המים שישראל מפיקה מהירמוך במהלך השנה, נקבעות עפ"י מוני המים של אגודת המים בתחנת ירמוכים ובכניסה לכנרת.

מנתוני אגודת המים בעמק הירדן בשנים האחרונות עולה כי: בשנת 2017 נשאבו מהירמוך לאחסון בכנרת רק 4.5 מלמ"ק (מיליון מטר מעוקב), בשנת 2018 נשאבו 8.5 מלמ"ק ובשנת 2019 נשאבו 22 מלמ"ק. השנה – 2020 עד אמצע חודש אפריל, נשאבו 25 מלמ"ק. המשמעות היא כי בשנה ושלושה חודשים האחרונים הזרימה אגודת המים לכנרת כ- 47 מלמ"ק ותרמה לעליית מפלס הכנרת כ- 28 ס"מ.

אריק ראובני מנכ"ל אגודת המים בעמק הירדן: "מאז הטילה עלינו המדינה את המשימה של הקמת מפעל ירמוכים ועד היום, במשך כ- 27 שנה, מבצעת אגודת המים את הפרק הזה בהסכם השלום עם ירדן ביעילות ובקפדנות כיאה לקיום הסכמים בינלאומיים. במהלך 27 השנים האחרונות, הזרימה אגודת המים לכנרת כ- 533 מלמ"ק (מעל חצי מיליארד מ"ק)." בימים אלו הסתיימה הקמתה של מערכת סולרית צפה על המים ליצירת חשמל באנרגיה ירוקה הגדולה בישראל על פני המאגר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מוג'ירה יונס, רפרנט ארצי לגידול זית, שה"מ; עצי הזית אמנם ידועים בעמידותם ובכושר הסתגלותם לתנאי אקלים קיצוניים ולקרקעות שוליות, אולם הם זקוקים לחומרי הזנה כדי לממש את מלוא פוטנציאל היבול שלהם. באמצעות הדישון מסופקים
2 דק' קריאה
מתי ניר פרימק מחברת הספר "כשנמר נכנס לחדר" מספרת על החרדות שליוו אותה ועל השיטה המיוחדת, באמצעותה היא עוזרת לאנשים להתמודד עם פחדים בצורה מעצימה * המסר שלה: "הפחד הוא חלק מהחיים, הוא לא
9 דק' קריאה
משה בר-אל, צ'יקו, הגיע ארצה בגיל 3 באוניית המעפילים "עצמאות" – צמח עם המדינה מראשיתה ותרם לביטחונה עד גיל מבוגר * הוא זכה להגשים את משאת נפשו – לחיות במושב ולהיות חקלאי פעיל עד
10 דק' קריאה
בערב מרגש שנערך במושב גיבתון במסגרת פרויקט "בגוף ראשון", שגרירי זיכרון שהוכשרו לספר את סיפורם של שורדי השואה, ריגשו את הקהל * המועצה האזורית ברנר רכשה את ההכשרה וממשיכה ללוות ולתמוך בפרויקט – מפעל
3 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן