יבול שיא
הרפת והחלב
הסילו בקיבוץ נחל עוז

הסילו בקיבוץ נחל עוז

2 דק' קריאה

שיתוף:

הסילו בקיבוץ נחל עוז

הוא נבנה עוד בימי האחזות הנח"ל "נחלאים א מול עזה" בשנת 1951-53 – מחסן תערובות אשר שימש אח"כ את הקיבוץ הצעיר, להכנת תערובות ללול, בתחילה לול פיטום. כמוכן, הכינו תערובות לרפת החלב הצעירה – ערבבו את התערובות ביד.
בשנת 1958-9 נבנו מגדלי הסילויים – צמד סילו קרובים למחסן התערובות והיו בעבור חומרי מזון בסיסיים להכנה, בעזרת חלזונות, מעליות ומערבל. צמד הסילו שהיו קרובים לרפת (נמוכים יותר) שימשו לקליטת גרעיני תבואות חורף, לקציר אביב ולשילוחים, לפי קצב הקליטה בטחנת הקמח בנגב (באר שבע).

 

סילו נחל עוז
סילו נחל עוז

 

זמנים משתנים

בשלהי שנות ה-80, עם כניסת תערובות כופתיות ללולי הפיטום והפעלת המאביס המכני – עגלה מערבלת ברפת, הופסקה פעילות ענף האסם להכנת תערובות.

בשנת 1990 החלו לשלוח את גרעיני החיטה, ישר לאחר הקציר בשדה, במשאיות וברמסות, ובכך הסתיימה תקופת האסם בנחל-עוז.

הצבא, במשך השנים, העמיד תצפיות על המגדלים, בשל גובהם מול עזה וסג'יהיה, עד שנכנסו לשירות הכדורים פורחים, המצלמות ודומיהם.

אני מפנה אותך לסרט שהכנתי "מחסן של זכרונות" ביו-טיוב, תחת הכותרת "זקני הצלמים שער הנגב, מגזין 30, ותקבל מושג על פעילויות נוספות במבנה, משנים ראשונות וכן צילומים.

כיום, מחסן תערובות הוא לשימור שלנו, בעזרת הפעלת נגרייה לתיקונים קלים והפעלת חוגים ע"י חבר פנסיונר. מבנה הסילויים עומד כיום איתן ללא שימוש.

היישוב הוקם ב-26 ביולי 1951 כהיאחזות הנח"ל הראשונה בישראל, בשם "נחלאים א' – מול עזה", על אדמות קיבוץ בארות יצחק הישן, שתושביו העדיפו לעזוב אותו לאחר קרב הבלימה והגבורה שלהם מול הצבא המצרי במלחמת העצמאות. בשנת 1953 אוזרח על ידי גרעין נח"ל של התנועה המאוחדת כקיבוץ במסגרת איחוד הקבוצות והקיבוצים ושמו נגזר משם ההיאחזות. בשדות נחל עוז נמצא אתר ההנצחה לבארות יצחק הישן ולנופלים בקרבות מלחמת העצמאות.

הסילו בקיבוץ נחל עוז: אריה דותן – נחל עוז

מכון החליבה החדש: רפת גליל מערבי – מושב רגבה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פגישת היכרות בין מנכ"לית מכון שמיר למחקר, דינה גלעד ומנהלת תחנת החקר של המכון, ד"ר מרצ'י אדרי, לבין מנכ"ל ההסתדרות הציונית העולמית, יעקב אהרוני, התקיימה במטרה לבחון הזדמנויות לשיתופי פעולה הדדיים בין שני הגופים. 
< 1 דק' קריאה
בחוות היישום וההכשרה של היחידה לחקלאות וחדשנות בגולן מתקיימת תכנית ייחודית שמשלבת תלמידות אולפנת "רגבים אופק" של רשת רוח הגולן בעשייה חקלאית מתקדמת. במסגרת התכנית מגיעות התלמידות לחווה שלוש פעמים בשבוע, עוסקות בעבודה מעשית,
< 1 דק' קריאה
ב-1 במרץ אמורים תושבי מושב דוב"ב לחזור למושב אבל האם זה יקרה? * בינתיים מטרידים אותם נושא הביטחון והמצב הכלכלי * בתחילת הפסקת האש הגיעו פקחי השירותים הווטרינרים למושב והודיעו על חיסול 20 להקות
11 דק' קריאה
ענף הפרחים הישראלי היה פעם סיפור של הצלחה עולמית, עד לשנות ה-90, כשהאפריקאים נכנסו לשוק והענף שייצא לבורסות הפרחים באירופה קרס * מי שראה במשבר הזדמנות היה משה סעדה שהחליט להמשיך בפרחים אבל לשוק
5 דק' קריאה
לירון בהר היא חלק מקבוצת צעירים שהרגישו שעכשיו תורם. הם משולבים במפלסים וברעים בתפקידי חינוך, חברה וקהילה כדי להיות חלק משיקום הנגב המערבי  *תמונה ראשית: לירון בהר. "אני לא יכולה לראות מה שקורה ממרחק.
7 דק' קריאה
בימים אלה מוצגת בגלריה לאומנות במענית התערוכה מִתַּחַת לְכָל אֵלּוּ הָיָה פַּעַם יָם של האומנית הרב תחומית דנה בומץ מגבעת עדה הסמוכה. הגלריה החדשה במענית, יוזמה קהילתית מקומית, התחילה את פעילותה במאי 2024 ועד כה
2 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן