יבול שיא
הרפת והחלב
האם הקיבוץ אחראי

עץ עליו צמח מטפס שיצר מפרש, נפל בסערה על רכב בקיבוץ. האם הקיבוץ אחראי?

2 דק' קריאה

שיתוף:

חבר דגניה ב' (התובע) החנה את רכבו בקיבוץ בסמוך לעץ ברוש. בסערה שהתחוללה נפל העץ על הרכב וגרם לו נזק. על העץ טיפס צמח גדול שהתפשט עליו כמו "מפרש", שיצר התנגדות מוגברת לרוח.

עצים אחרים בסביבה נגזמו או נכרתו אך הברוש שקרס היה היחיד שלא טופל, טען התובע, ותבע פיצויים מאגודת מתיישבי דגניה ב' (הנתבעת).  

הקיבוץ ביצע גיזום וכריתה מבוקרת של "עצים חולים-מאפירים". הברוש שקרס היה "ירוק", ולא נזקק לטיפול, השיב נציג הקיבוץ והסביר שהגיזום בוצע ב"עצים עם כיפה גדולה, להם ענפים ארוכים וכבדים שעלולים ליפול ברוח", אך "עצי ברוש לא נופלים".

הקיבוץ הודיע לחברים ביום הסערה להימנע מלהחנות את רכביהם בסמוך לעצים. הייתה זו רוח חזקה וחריגה, כוח עליון בלתי צפוי, טענה הנתבעת וביקשה לדחות את התביעה. 

פגעי מזג האויר אינם "כח עליון" במובן המשפטי שפוטר מאחריות, הסביר הרשם הבכיר מוהנד חליאלה, מבית משפט לתביעות קטנות בטבריה. כח עליון הפוטר מאחריות הוא כזה שלא ניתן לצפות אותו באופן סביר.  

הברוש, מצא הרשם, התנשא לגובה 15 מטרים. הוא "נעטף" בצמח מטפס שהגדיל את כוח ההתנגדות של העץ לרוח והגביר את סכנת הנפילה.

העץ הפך ביום הסערה לדבר מסוכן. הקיבוץ לא הוכיח כי נקט אמצעים למניעת הנזק, ולא הראה שההחלטה להשאיר את העץ על כנו הייתה "מקצועית וסבירה".

נהפוך הוא, מדברי הקיבוץ עלה כי היותו של העץ "ירוק ולא יבש" היוותה סיבה שלא לגזום או לכרות אותו "מבלי שנתנו את הדעת לגובהו החריג של העץ, לצמח שטיפס עליו, לקשיחות הקרקע והשיפוע שלה. 

האזהרה שהוציא הקיבוץ לתושביו להימנע מהחניית רכביהם מתחת ובסמוך לעצים, הייתה טובה וראויה (מה עוד ש"מי שפרסמה את האזהרה הייתה אשתו של התובע"), אך עדיין אין בה "לשלול את האחריות הגלומה בהחלטה להשאיר את העץ על כנו רק בגלל שהוא ירוק".  

"הקיבוץ אינו מקום צפוף ולא קשה למצוא חניה בטוחה ביום הסערה. לו הרחיק התובע את הרכב מהעץ, הרכב לא היה נפגע", אמר הרשם ופסק שגם התובע עצמו אָשֵׁם בנזק שנגרם לו ("אָשָׁם תורם") בשיעור 35 אחוז, כלומר יש להפחית את "רכיב האָשָׁם העצמי" שלו מסכום הפיצויים שייפסקו לו.  שורה תחתונה: התובע יקבל פיצוי בשיעור 65 אחוז מסכום הנזק שנגרם לו.   

האם הקיבוץ אחראי | צילום: עידן בן שלום 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שחר הרשקוביץ', גן שמואל: "עובדי התעשייה האווירית מצילים לנו את העונה" עובדות ועובדי התעשייה האווירית, נרתמו ליוזמת הנהלת החברה וארגון העובדים והתגייסו לטובת סיוע למשקים חקלאיים ברחבי הארץ, אשר נקלעו לקשיים בעקבות המלחמה ושוועו
< 1 דק' קריאה
סוכנות איי.פי. קיץ ארוך וחם הותיר את נהר המיסיסיפי בשפל כה עמוק, עד שחברות שמובילות סחורות באסדות מפחיתות את המטענים כדי לצלוח שרטונים בנהר. זה קורה בדיוק כשהחוואים של המערב התיכון מתכוננים לקצור את יבולי
2 דק' קריאה
אם נוכיח שאפשר להביא 5000 עובדים מיומנים, משרד החקלאות יבין שסוף-סוף יהיה שינוי בתחום הזה". כך לדברי יענקל'ה מוסקוביץ יושב ראש הוועדה לעובדים זרים בהתאחדות חקלאי ישראל החלטת הממשלה מה-2 בנובמבר להביא 5000 עובדים
3 דק' קריאה
אנחנו דורשים ועדת חקירה לנושא החקלאות בישראל, שאחרי שתפרסם מסקנותיה יחוקק חוק יסוד החקלאות, שבעקבותיו לא יהיה שוב בעתיד פתח לשלטון רשע ואכזרי שאינו מבין אם עגבנייה על שיח או על עץ הבושה, הזעם
3 דק' קריאה
"איזה סעד נותנת המדינה לחקלאים? וכדי שהחקלאות לא תרד לטמיון, התחברנו רעייתי ואני לקבוצות מתנדבים" *תמונה ראשית: ד"ר פבלה סוזין קוטפת כוסברה תנועת ההתנדבות שאחזה ברבדים רבים ברחבי המדינה קשרה בין בעל ואשה, רופאים
3 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן