יבול שיא
הרפת והחלב
חברת שטרימינטיקה טכנולוגיות גפן

חלקות איקלום צמחים חדשות של זני גפנים עמידים למחלות עלווה

2 דק' קריאה

שיתוף:

כחלק ממחקר לקידום ענף הגפן לתעשיית יין בישראל, ניטעו השבוע שתי חלקות אינטרודוקציה של זני גפן יין חדשים, העמידים למחלות עלווה על ידי חברת שטרימינטיקה טכנולוגיות גפן

חלקה אחת ניטעה ב'חוות מטעים' והשנייה ב'חוות פיכמן'. מטרת המחקר הינה אקלום הזנים ופיתוח פרוטוקול גידול, לזנים היברידים עמידים למחלות נוף.

חברת שטרימינטיקה טכנולוגיות גפן

את הפרויקט מובילות החוקרת ד"ר מרי דפני ילין ממו"פ צפון במכון המחקר מיגל, של החברה לפיתוח הגליל וד"ר תרצה זהבי מדריכת הגידול מטעם שה"מ.

נטיעות חלקות זני גפן היין החדשים, מומנו על ידי חברת שטרימינטיקה טכנולוגיות גפן בע"מ, ותקציב נוסף לבחינת עמידות הזנים בתנאיה של אדמת ישראל, התקבל מחברת יק"א, ומשה"מ במשרד החקלאות.

שתי חלקות המחקר בשתי החוות הוקמו וניטעו על ידי אריק וולך מנהל חוות הניסיונות של מו"פ צפון-מיגל, והן משתרעות על שטח של 8 דונם.

הגפן האירופית רגישה למספר גורמי מחלה

חברת 'חישתיל' ריבתה וסיפקה את שתילי הזנים שיובאו ארצה על ידי מו"פ צפון וחברת שטרימיניקה. כל הזנים ושילובים של זנים וכנות יבחנו בתהליך האקלום בתנאי הארץ. 

הגפן האירופית רגישה למספר גורמי מחלה. גידול זנים בעלי עמידות יקטין באופן משמעותי את מספר הריסוסים הנדרש, ויתרום להוזלת הגידול, לשיפור איכות הפרי ולסביבה בריאה יותר.

זני גפנים היברידיות, תוצרי הכלאה של הגפן הרגישה האירופאית Vitis vinifera עם מיני גפנים אמריקאיות עמידות למחלות נוף, טופחו על ידי מכוני מחקר וחברות טיפוח במדינות שונות.

אוסף מגוון זה של זנים היברידים אשר הובאו לארץ מאירופה ואמריקה, על ידי חוקרי מו"פ צפון מיגל ועל ידי ד"ר מיכאל שטרים, מתוכננים להבחן לראשונה בתנאי מזג האוויר הישראלי, באופן מקצועי ומבוקר לרמת העמידות, לאיכות הפרי, לאיכות התירוש, לאיכות היין ולהתאמתם לחיך הקהל הישראלי.

במהלך המחקר נשתלו ארבעה זנים מתוכנית טיפוח של Viticultural Institute of Freiburg, גרמניה; הזן הלבן: Bronnerוהזנים האדומים – Souvignier gris, Cabernet Carbon ו- Prior.

בנוסף נשתלו 12 זנים שיובאו לארץ על-ידי ד"ר מיכאל שטרים כחלק מתוכניות השבחה של אוניברסיטת קורנל בניו יורק ואוניברסיטת מינסוטה. גפנים אלו נשתלו בסמיכות ל 4 זני גפני יין מסחריים לביקורת.

היצור המהיר של השתילים התאפשר בעזרת טכנולוגיה חדשנית וייחודית שמיישמת חברת 'חישתיל'. טרמינט ונוארה הם שני זנים חדשים נוספים שניטעו על ידי ד"ר שטרים בחלקה אחרת, וכבר מיוצר מהם יין, שנבדק, ממנו ניתן לייצר יינות איכות.

היזם ומטפח הזנים ד"ר מיכאל שטרים אומר: "בהתרגשות רבה אני רואה את החלום מתגשם. אני מבקש להודות לעבודה המסורה של מו"פ צפון במכון המחקר מיגל, להקמה נפלאה של שתי חלקות הדגמה בגליל ובגולן.

זנים עמידים למחלות

האירוע מזכיר לי את תחילת הדרך, לפני כארבעים שנים, עם הקמת חלקות תצפית של זני הענבים מאירופה, בכרמים של גשור ויונתן, אשר הוקמו על ידי המכון הישראלי ליין בשיתוף עם מכון וולקני של משרד החקלאות".

חיה רק יהלום, מנהלת מו"פ צפון במכון המחקר מיגל אומרת: "מו"פ צפון שואף למפות, לאקלם ולפתח זנים מצטיינים בכל הגידולים, הקמת החלקות החדשות שבהן נטעו השבוע זנים ומכלואים של גפנים מתוכניות השבחה מתקדמות, מהווה המשך ישיר ועליית מדרגה לאותה מגמה של שאיפה לקידום ענף גפן ותעשיית היין הישראלית.

הכנסת זנים עמידים למחלות אף תקטין את כמות הריסוסים הנדרשת ומעבר להגדלת היבול ואיכות הפרי תביא להתנהלות אקולוגית וסביבתית".

צילום: מרי דפני ילדים, מיגל

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מגדלי תפוחי אדמה מכל הארץ, התכנסו ב-19 בפברואר בקריה החקלאית להיפגש עם מדריכים וחוקרים בתחום, ולשמוע על המחקרים החדשים שנעשו בתפוחי האדמה לאחר דברי הפתיחה של זיו מי-טל, מדריך ירקות בשה"מ,  סיכם אברהם ארליך
3 דק' קריאה
חוקר ראשי: דר׳ תמר אזולאי-שמר מנהל המחקר החקלאי, נווה -יער מדריך שה״מ״ שי צעידי שותפים: דר׳ דנה חרובי מנהל המחקר החקלאי, בית-דגן, דר׳ יובל כהן מנהל המחקר החקלאי, בית-דגן, דר׳ מרק-פרל  אגרו-מטאורולוגיה האגף לשימור
3 דק' קריאה
כדי לענות על שאלה זו, ביקרתי בכפר הנוער בן שמן, נושא הדגל של החינוך החקלאי בישראל, והופתעתי לטובה *תמונה ראשית: מרכז המשק כלי בראון (משמאל) והסמנכ"ל משה בן שושן, בגן הזואולוגי "אם חקלאות כאן,
5 דק' קריאה
הזית הוא אחד הגידולים החקלאיים החשובים והנפוצים ביותר בעולם בכלל, ובארץ בפרט. שיטת איסוף הזיתים משפיעה באופן ישיר על איכות המסיק ועל יעילות העבודה. במהלך השנים פותחו סוגים שונים של מנערות זיתים. לכל שיטת
7 דק' קריאה
משבר האקלים, שבליבו התחממות גלובלית, כבר משפיע עלינו כיום, והתחזיות צופות החמרה נוספת. כל אחת מהשנים בעשור האחרון מדורגת כאחת מעשר השנים החמות ביותר שתועדו, כששנת 2023 דורגה כשנייה הכי חמה ושנת 2024 כראשונה.
5 דק' קריאה
היחידה לחקלאות וחדשנות גולן יצאה לסיור מקצועי בדרום הארץ במטרה לקדם שיתופי פעולה, לחלוק ידע מקצועי וללמוד מהצלחות חקלאיות בדרום תמונה ראשית: אנשי צוות חוות היישום וההכשרה- אלדד עפרוני, עדי מנור וריטה מונדר לומדים מחקלאי
< 1 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן