יבול שיא
הרפת והחלב
מופ ערבה

מו"פ ערבה מרכז וידור חצבה: הצצה והיכרות עם החקלאות בערבה

3 דק' קריאה

שיתוף:

מו"פ ערבה מרכז וידור, כל מי שצופה בה מהירידה התלולה של כביש 25 בואך צומת הערבה מדמיין רק מדבר ושממה.

לא רק אתם חושבים שמדובר בשממה כל היועצים של בן גוריון אמרו שחבל לחשוב על חקלאות כאן, פרט לשני חברי קיבוץ מעגן ששכנעו אותו כי יש לתת תקציבים למחקר על מנת ליישב את הערבה ואכן כן.

בשנת 85 של המאה הקודמת יאיר גרשוני  ממכון ולקני מקים את תחנת המחקר לימים מו"פ הערבה התיכונה ובצמוד אליו יוקם מאוחר יותר מרכז ויידור.

מחקר ופיתוח בערבה הוקם בשנת 1986, במסגרת מו"פ נגב ערבה, במטרה לשרת את צרכי הפיתוח של ההתיישבות באזורים מועדפים לאורך גבולות ישראל בנגב ובערבה.

מרכז ויידור מאפשר הצצה והיכרות עם החקלאות בערבה. הסיור הינו רב חושי וכולל סרט תלת מימד, כניסה לחממות תצוגה עם מיטב גידולי הערבה וביקור בחלל אינטראקטיבי-חוויתי מסקרן, בו תוכלו להוריד גשם, להפוך לחקלאים לרגע אחד… ולהציץ לתוך חייהם של חלק ממשפחות הערבה.

מופ ערבה תיכונה וצפונית תמר
מו"פ ערבה מרכז וידור

כ 4000 משפחות מתגוררות בערבה והן מייצרות כ 60% מיצוא הירקות הטריים בישראל כאשר זה מתפרס בערבה התיכונה מהיישובים, עידן, חצבה, עין יהב, צופר וצוקים כאשר המרכז הקהילתי  והמועצה יושבים בספיר.
המו"פ הוא הגוף המקצועי החקר ותומך ומקדם את חקלאות המקומית על ידי ניסוי ומחקר והתאמת של זנים מיוחדים וחדשים ומתן פתרונות לחקלאות המקומית.

ענף הירקות מהווה כ 75% משטחי הגידול בערבה התיכונה והצפונית כשהגידול העיקרי כיום הוא פלפל. מו"פ בתחום הירקות מתמקד בפלפל, אך גם בעגבניות, חצילים, מלון, תות שדה וגידולים אחרים.

נושאי המחקר העיקריים: ענף הירקות מהווה כ 75% משטחי הגידול בערבה התיכונה והצפונית כשהגידול העיקרי כיום הוא פלפל.  בחינת גידולים, זנים חדשים ושיטות גידול משופרות.

ייעול השימוש במים באיכויות שונות וברמות דשן משתנות. התמודדות עם מחסור בקרקע איכותית. אמצעים להורדת עלויות גידול. היבטים אקולוגיים – חקלאות ברת קיימא. ועוד

מופ ערבה פלפל
מופ ערבה פלפל

בסיור שלי ראיתי כמובן גידול פלפלים, ועגבניות לגובה רב תוך ניצול מקסימלי של השטח על ידי פיתולים של ענפי הצמח, זה מדהים. ראינו גידול של סוגי חצילים מעניינים, תות שדה, מלונים אבטיחים וירקות מעניינים ועוד.


ענף המטעים ובעיקר תמיכה ומחקר בענף התמרים, המטעים בערבה התיכונה והצפונית כוללים בעיקר תמרים, כרמי ענבי מאכל ומנגו.

בנוסף מספר קטן של מטעי פפאיה, גויאבות, ארגן ומורינגה. גידול המטע העיקרי בערבה הוא התמר כאשר בכל מושבי הערבה ישנם מטעי תמר כענף משותף, לצד מטעי תמרים שנטעו באופן פרטי בחלקות החקלאים.


מו"פ בענף המטעים מתמקד כיום בנושאי ייעול השימוש במים באיכויות שונות, בשיפור האגרוטכניקה, ובהכנסת גידולים חדשים לאזור.


מחקרי המטעים נערכים בשלושה מוקדים תחנת זהר, תחנת יאיר ולאחרונה גם בשלוחת פארן שבה ניטעו כרם לענבי מאכל ומטע נשירים, אפרסקים נקטרינות ומשמש.

ענף נוסף הוא הגנה על הצומח ללא חומרי הדברה, ויש המון אמצעים ביולוגים ואחרים ללמוד שם מחקרים אקולוגים ובמיוחד חקר עצי השיטה וצמחיה ימית באילת.


חקלאות מים: ענף חקלאות המים הוא ענף ייחודי בערבה העוסק בניסויים התומכים בייצור דגי הנוי של משקים בערבה, בפיתוח פרוטוקולים לגידול מינים חדשים.

מופ ערבה מחקר ופיתוח
מופ ערבה מחקר ופיתוח

מחקרים על קרקע ומים כולל שיטות השקיה ודישון, גילוי תרופות מצמחי המדבר ואפילו ערבה נקייה פרויקט הדגל של האזור ומטרתו להדביר את הנוכחות של מזיקי הסגר. מו"פ ערבה מתמודד למתן פתרונות אגרוטכניים ורגולוטרים לחקלאות המקומית והמספרים והתוצאות אכן מצדיקות את קיומו, קיימת תחנה נוספת בפארן עקב תנאי אקלים שונים.

מו"פ ערבה מרכז וידור | כתב וצילם: אהרון שצקין

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תערוכת יומנים ויזואליים של נשות בארי כחלק מתערוכה לציון שנה לטבח *תמונה ראשית: פרח פילו מבארי לצד עבודותיה. בשבת השחורה חדרו מחבלים לביתה של פרח בת ה-75 והתבצרו בו. רק בראשון לפנות בוקר הגיעו
< 1 דק' קריאה
אין אפילו גרם אחד של הבדל מהותי בין להיות אדם מאמין ואיש השומר הצעיר, אומר גיל זמיר, שמקיים אורח חיים דתי בקיבוץ העירוני רות גיל זמיר הוא חבר קיבוץ רות, קיבוץ עירוני של תנועת
6 דק' קריאה
למה כשמישהו מת אנחנו הופכים חלקות קרקע טובות למדבר צחיח של אבן מעובדת ומתה במקום לטעת עץ פרי על כל נפטר? הדי בן עמר מעדיף את הדרך האורגנית היינו לפני שבוע, חניה זוגתי-לחיים-ארוכים ואני,
4 דק' קריאה
מבית הקברות בבארי רואים את השדות מערבה ובימים צלולים גם קו כחול רחוק של ים. עמדנו בלי צפירה, בלי שקראו לנו לעמוד. עמדנו בשקט וזכרנו את כולם על הגגיום ראשון. זאת אומרת, לא יום
3 דק' קריאה
תושבי קיבוץ כפר עזה יעברו בקרוב ליישוב זמני בקיבוץ רוחמה תושבי קהילת כפר עזה יקלטו בחודש הקרוב בשכונת כפר עזה שנבנתה עבורם בקיבוץ רוחמה.במסגרת המעבר נבנו 179 מבני דיור וכן 12 מבני ציבור ובהם
< 1 דק' קריאה
הוא אומר שהמטרה של התנועה היא להחזיר את אנשי הקיבוצים הביתה, לצד הטיפול גם במי שבחרו לעזוב, וחושב שהיה הכרחי להוביל את החיבור של מרצ והעבודה למרות הביקורת על זיהוי התנועה עם השמאל בלבד.
7 דק' קריאה

כתבות נוספות

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן