יבול שיא
הרפת והחלב
מילי זנבר

מילי זנבר חוקרת תחום Post Harvest במרכז לחקלאות מדברית רמת נגב ובמו"פ ערבה תיכונה

2 דק' קריאה

שיתוף:

בשנים האחרונות הולכת ועולה דרישת השוק לאיכות מעולה של תוצרת חקלאית טרייה. הצרכן חכם יותר ומחפש מותגים המצדיקים את שמם, וגם מוכן לשלם עבורם מחיר גבוה. ישנה חשיבות להרחבת מחקרים שמטרתם לשפר את איכות התוצרת הטרייה, להאריך את חיי המדף ולהבטיח טעם פרי משובח.

מזה כעשור אני משמשת כחוקרת תחום PostHarvest במרכז לחקלאות מדברית רמת נגב ובמו"פ ערבה תיכונה וצפונית. במסגרת התפקיד באחריותי לקדם מחקר חקלאי יישומי בנושא הטיפול בפרי הקטוף תוך התמקדות בהארכת חיי המדף ושיפור האיכות והטעם של תוצרת חקלאית טרייה.

בלימודי המוסמך, אותם השלמתי בפקולטה לחקלאות, ערכתי עבודת מחקר במחלקה לחקר תוצרת חקלאית במכון וולקני, במעבדתו של דר' אמנון לרס. המחקר עסק בבחינת הקשר בין עקות צינה ומליחות בפלפל ובזיל. לשמחתי, לאורך השנים וגם כיום, נמשכים שיתופי פעולה פוריים עם חוקרי המחלקה.

עבודת המחקר באזור רמת נגב מתמקדת בעיקר בעגבניות צ'רי אך אנו מטפלים גם בגידולים נוספים בניהם פלפל סוויטבייט, מלפפון בייבי, תות, אבטיח וכן גידולי נישה כגון כורכום, פטל שחור, אננס, אפונת שלג, במיה הודית ועוד. בערבה התיכונה עיקר המחקר על גידול פלפל, אך ישנה גם עבודה נרחבת על גידולי חציל ומנגו.

במהלך השנים למדנו כי הבטחת איכות הפרי אינה מתחילה מרגע הקטיף אלא הרבה קודם לכן – כבר בשלב הגידול.

הקפדה על ממשק גידול והגנת הצומח, בחירת זנים, יחד עם טיפול נכון בפרי הקטוף הם המפתח להשגת תוצרת איכותית.

בין הנושאים שאנו בוחנים את השפעתם על איכות הפרי: טיפולי טרום ולאחר קטיף להשריית סבילות לצינה, בחינת חומרי חיטוי להפחתת שיעורי רקבון, התאמת אריזות לשמירה על מוצקות הפרי, בחינת מדדי קטיף להבטחת טעם הפרי, השפעות אגרוטכניקה וממשקי השקיה על איכות וטעם הפרי.

לעבודת המחקר בשתי תחנות המחקר שותפות מנהלות המעבדה איימי חזקיהו (רמת נגב) וסבטלנה גוגיו (ערבה תיכונה) וכן שאר צוות המו"פ. כמו כן ישנם לא מעט שיתופי פעולה עם חקלאים, עם חברות יצוא וחברות זרעים וכן עם תעשיית הפלסטיק.

"האדם אינו אלא קרקע ארץ קטנה…" / שאול טשרנחובסקי

גדלתי והתחנכתי בגבעת שמואל. בשנות ילדותי גבעת שמואל היה יישוב קטן מוקף פרדסים. טיולים חורפיים בין עצי התפוז נשארו כזיכרונות ילדות מתוקים, מהם, כנראה, מגיעה אהבתי לחקלאות והחיבור לאדמה.

כיום רובה של החקלאות בישראל מתרכז בפריפריה ואני מאמינה שיש לתמוך בחקלאים ולהבטיח את פרנסתם. בעיני זהו ערך לאומי. "לעורר אהבה וכבוד וחיבה וקנאה לתוצרת הארץ…" רלוונטי מתמיד. עוד כנערה אהבתי מאד את המדבר.

אהבתי את השקט ואת העוצמה שיש בו. וגם כיום, אני נושמת מדבר בוקר וערב, והלב מתרחב בכל פעם מחדש מהנופים הנשקפים בירידה מהר הנגב לערבה, ומהשקיעות הכי יפות בעולם הנשקפות מחלון ביתי במדבר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עשרות פרדסנים, מדריכים, חוקרים ואנשי תעשיה הגיעו לכנס שהתקיים בבית הגדודים במושב אביחיל * בין הנושאים הרבים שעלו בכנס: הירידה הדראסטית בייצור ההדרים בעולם, בעיקר בעקבות אירועי אקלים קיצוניים, הירידה בצריכת הדרים ברחבי העולם,
9 דק' קריאה
החודשיים האחרונים התאפיינו בהרבה מאוד עשייה, ויחד עם זאת, הדרך ארוכה ולצערי לא סלולה או נוחה אלא מלאת מכשולים ואתגרים. הארגונים החקלאים רתומים לעשייה רבה, בניצוחו של אורי דורמן. התיקון לחוק המים  בישיבת הכלכלה
2 דק' קריאה
פתח דבר ענף ההדרים מוצא את עצמו בשליש האחרון של עונת השיווק מתמודד במצב מורכב עם צמצום הביקוש בקטגוריית האשכוליות שפותחות את עונת היצוא, עודפי היצע בתפוזים וקליפים המיועדים לשוק המקומי, ומאידך – ביקוש
3 דק' קריאה
"אנחנו דינמיים מאוד, תופרים חליפה לכל גידול" – מספר לי גולן ארגמן, מנכ"ל שפע דשנים, בשיחה שקיימתי איתו ועם עוד שניים ממנהלי החברה הרבה דשן מומס במים, זרם בצינורות ההשקיה מאז כנער בבית ספר
5 דק' קריאה
"הייתי ילדה שכל היום מציירת, היה לי צורך כזה", מספרת האמנית פוגי נעים ממושב רמת רזיאל * אחרי לימודים בשנקר ובבצלאל היא היום יוצרת מוכרת ברחבי הארץ ובחו"ל * הסטודיו של פוגי נעים ברמת
5 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן