יבול שיא
הרפת והחלב
רפת

מסלול האיסוף וחלוקת האוכל ברפתות

3 דק' קריאה

שיתוף:

מודל חלוקת האוכל של התארגנות רפתני רמת צבי הוא ייחודי ושונה במקצת, מהמקובל במושבים אחרים, שגם בהם יש ממ"ז שיתופי. הצטרפתי לסבב איסוף האוכל והחלוקה ויצאתי עם עוזי דובלין לראות את המודל הכללי ויישומו בפועל

 

תחנה ראשונה –תערובת עם תוספים במכון התערובת המרכזי
תחנה ראשונה –תערובת עם תוספים במכון התערובת המרכזי

 

נסיעה למשקל שליד בורות התחמיץ
נסיעה למשקל שליד בורות התחמיץ

 

מעמיסים גפת תירס מחברת גלעם
מעמיסים גפת תירס מחברת גלעם

 

מסלול האיסוף וחלוקת האוכל ברפתות: שעת בוקר מוקדמת, עוזי מקדים לחליבה עם יוני חתנו הצעיר, בשעה 6 בבוקר הגיע העובד הזר והחליף את עוזי לסיבוב האוכל. חולבים 3 חליבות ביום,  מעבירים חלב לקיץ ואפילו חורגים. ברפת יש שתי עגלות מערבלות – הקטנה והישנה, בנפח של 14 מ"ק, מיועדת לעגלות ויוצאת לאיסוף פעם ביומיים. השנייה, עגלה של 22 מ"ק, חדשה יחסית, שיוצאת בכל בוקר לסבב מלא לכ-150 נחלבות ויבשות. בחזית העגלה יש שעון שמציג את המשקל על העגלה, בכל שלב.

לכל רפתן יש גיליון אקסל של מרכיבי המזון לעדר שלו עם גודל עדר שונה – כך הוא יכול לעדכן בכל יום (אם צריך) את מכון התערובת במספר הפרות ובכמויות היומיות המתבקשות של תערובת וגם של התחמיץ.. בסוף יום העבודה, שמים בעגלה  את החציר לסוגיו (אספסת ודגן ועוד..) ליום שלמחרת…

התחנות שבדרך

  • ב-06.00-05.30 יוצאים לכיוון מכון התערובת והמראה של עגלות נעות למרכז, מרשים מאוד. על העגלה כבר יש חציר שהועמס יום קודם…
  • עוזי נכנס עם העגלה מתחת לשרוול ההעמסה, עובדי המכון מזהים אותו ואת הכמויות המבוקשות. בדרך כלל, כמה מאות ק"ג תערובת וכאשר מסיימים נשמע צפצוף. הרפתן מפנה את המסלול ויודע כמה בדיוק הוא קיבל, לקראת החיוב בסוף החודש.
  • נוסעים כמה מאות מטרים, לבורות התחמיץ המשותפים ונשקלים במשקל הגשר בכניסה, משם אל הצד האחורי (הצפוני) של הבורות – המפעיל יודע מה וכמה, להעמיס לכל אחד.
  • כך מעמיסים לעגלה את תחמיץ התירס, גפת התירס, שמגיע כל השנה ממענית ומשלימים בתחמיץ החיטה, כשכל הזמן המשקל מתעדכן למעלה והרפתן עוקב אחרי ההעמסה.
  • עם העגלה יוצאים למיכלי מי הגבינה (שכולם השקיעו בהקמתם) שמתקבלים מתנובה (ללא תשלום) ומרטיבים את המנה עם כמה מאות ליטרים של נוזלים מזינים..
  • כך המנה מוכנה לערבול ולחלוקה וחוזרים הביתה לרפת.
  • עוזי נוהג לערבל רק במצב מנוחה בבית ובזמן הערבול, הוא מטאטא את האבוס לקצה והעודפים מועברים לעגלות וליבשות.
  • בשעה 07.00 בדיוק, חליבת הבוקר הסתיימה, הבקר נותן פקודה והמאווררים באבוס מתחילים לעבוד, בקיץ עם מים, הפרות ניגשות לאבוס לקראת חלוקה.
  • הבליל נראה ומריח מעולה, מחלקים בשני האבוסים של הסככה, נותנים כ-6 ק"ג גם ליבשות ומשלימים עם חציר דגן – הפרות נראות ונשמעות מרוצות מאוד.
עוברים להעמסת תחמיץ תירס וחיטה מהבורות המשותפים
עוברים להעמסת תחמיץ תירס וחיטה מהבורות המשותפים

 

מוסיפים מי גבינה שמגיעים מתנובה תל יוסף
מוסיפים מי גבינה שמגיעים מתנובה תל יוסף
מחלקים לפרות מיד לאחר החליבה והן נראות מרוצות ומאושרות
מחלקים לפרות מיד לאחר החליבה והן נראות מרוצות ומאושרות

 

מסלול האיסוף וחלוקת האוכל ברפתות: כל הדיווחים מכל האתרים מגיעים לאמנון אולרייך במכון התערובת ובסוף היום והחודש יוצא, גיליון אקסל לכל רפתן, עם כל הכמויות שצרך, מכל סוגי המזונות והחיוב בהתאם. זה עובד ברוח חברית וטובה, הרבה שנים, למען כולם. את המנה מכין סטיבן רוזן מדריך שה"מ והיא מחולקת לכמויות מפורטות של גודל הנחלבות והיבשות.

מפגש עם פנחס ארבל – יו"ר האגודה הקהילתית רמת צבי

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כמו רבים מהחקלאים והתושבים בעוטף, ה-7 באוקטובר תפש את עובדי משתלת אגרושתיל, הממוקמת כחצי קילומטר מצומת זיקים בהפתעה * המשתלה הייתה משותקת לכמה שבועות, כ-10 מיליון שתילים נזרקו, עובדים רבים עזבו או גויסו למילואים,
8 דק' קריאה
שרה גילאון, שחקנית יוצרת, מחזאית, הילרית ומתקשרת ומנחת סדנאות, היא מחברת הספר "אשר המאושר" מספרת על ההילינג שעשתה לאביה בגיל 7, על ההרגלים שעומדים בינינו לבין האושר ועונה על שאלת מיליון הדולר: האם גם
10 דק' קריאה
אומר לי מנחם גולדברג, האיש שהקים את האתר התיירותי "כפר קדם" בהושעיה * ביקור במקום ממחיש לכל אחד את החיים היהודיים שהיו בארץ ישראל בתקופת המקרא והמשנה * גולדברג: "היה לי חלום להקים אתר,
6 דק' קריאה
בני משפחות החטופים בקריאה לעסקה להשבתם. נמשכות ההפגנות ברחבי הארץ *תמונה ראשית: מור השרוני גודארד, בתם של איילת ומני גודארד ז"ל שנרצחו בבארי ב-7 באוקטובר. גופתו של מני מוחזקת בעזה. צילום: דוברות קיבוץ בארי 
2 דק' קריאה
למרות שהבית במלכיה ספג פגיעה ישירה ונהרס, מך פרי, מתנדבת הולנדית שלפני 42 שנה התאהבה בבעז בן המשק והפכה לקיבוצניקית, ממשיכה לטפח את הגינה ולחכות בסבלנות לרגע שבו יוכלו לחזור הביתה   בשבועות שלפני המלחמה,
7 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן