יבול שיא
הרפת והחלב
דנה הראל

הפרס לזכרו של אפרא גורן  

2 דק' קריאה

שיתוף:

הפרס לזכרו של אפרא גורן: הפרס ניתן השנה לפרופ' יובל דרור על עריכת הספר "קיבוץ ויהדות". ולרבה הפרופ' דליה מרקס על ספרה "בזמן – מסעות בלוח השנה היהודי ישראלי"

הפרס לזכרו של אפרא גורן : אפרא (אפרוני) גורן, בן אהובה וזכריה מוותיקי קיבוץ העוגן, נולד בקיבוץ בשנת 1952 ונפל במלחמת יום כיפור ב"ליל הבזוקות" בשירותו כמפקד טנק בשריון בחטיבה 188  במשלט 105 סמוך לבוקעתה ברמת הגולן.
אביו, שלימד בסמינר אורנים "מחשבת ישראל", כתב ופעל בנושאי מסורת חגי היהדות בקיבוצים, ולאחר נפילת בנו אפרא, ייסד את הפרס לזכר בנו, לפני 21 שנה. לאחר מותו של האב, זכריה גורן, החליטה משפחתו וקיבוץ העוגן, בשיתוף מכון שיטים, להמשיך במסורת חלוקת הפרס לזכרו של אפרא וברוחו של אביו זכריה. הפרס מוקדש לעבודות עיוניות בנושא חגי ישראל ברוח פלורליסטית, נושאים שהיו היו קרובים לליבו ולעיסוקו של זכריה.
לאחרונה התקיים הטקס השנתי של חלוקת הפרס על שם אפרא גורן במועדון לחבר בהעוגן. השנה חבר השופטים שהורכב מברקאי (משמר השרון), אהוד רבין, יורם גורן ובנימין יוגב (בוג'ה, בית השיטה),  החליט לשים את הדגש על עבודות שחלק מתכליתן היא הפצת הנושא היהודי-ישראלי בקיבוצים ובחברה הישראלית בכללותה.

הפרס ניתן השנה לפרופ' יובל דרור, חבר חמדיה לשעבר וכיום חבר קבוצת כפר רופין, ולרבה הפרופ' דליה מרקס, לשעבר חברת קיבוץ לוטן.
ליובל דרור, המופקד על הקתדרה לחינוך יהודי ע"ש ג'ואן וחיים קונסטנטינר בבית הספר לחינוך באוניברסיטת תל אביב,  הוענק הפרס על עריכת הספר "קיבוץ ויהדות". הספר שיצא בהוצאת מוסד ביאליק ויד טבנקין, הוא אוסף מאמרים של המשתתפים בקבוצת מחקר המשותפת לקתדרה לחינוך ליהדות באוניברסיטת תל אביב וליד טבנקין, המרכז המחקרי, התיעודי והרעיוני של התנועה הקיבוצית. "קיבוץ ויהדות" הוא מחקר הבוחן את האופן בו בחר הקיבוץ לבטא את אופיו בחברה יהודית מתחדשת, ואת יחסם של חבריו לדת, לערכי החינוך ולביטוי התרבותי של חייו במסגרת שיתופית בחברה הישראלית, היהודית והחילונית. שלושת שערי הספר מציגים את תולדות "היהדות הקיבוצית", קיבוץ ויהדות באמנות וקיבוץ ויהדות במכללות החינוך הקיבוציות.

לדליה מרקס, פרופ' ב- ,Hebrew Union College שעיסוקה בליטורגיה ומדרש ומחקריה המרכזיים בתפילות ישראל, הוענק הפרס על ספרה "בזמן – מסעות בלוח השנה היהודי ישראלי", הפותח חלונות ודלתות באיסוף וביאור טקסטים ומנהגים. הוא שוזר מסורות חדשות וישנות ומציג שיח יהודי-ישראלי עשיר, מתפתח ומשתף.
בחלק הראשון של הטקס סיפר אבנר לנדאו, מ"פ הפלוגה של אפרא, בחטיבה 188 עוצבת ברק, עליו כחייל ונסיבות נפילתו. שלושה ימים ושלושה לילות לחם הגדוד, כמעט ללא שינה וללא מזון, בקרב בלימה נגד השריון הסורי ברמת הגולן. בהתקפה של חיילים סורים על המוצב אותו תפסה יחידתו, חיפש אפרא אחרי מקורות האש של הסורים, שם נפגע ונפל.

בהמשך השמיעה חבורת הזמרות מכיתה ו' מקיבוץ העוגן בניצוח יואב סורוקה, את השיר "באה אליכם" מילים ולחן דידי שחר. יואב סורוקה הלחין שיר ששמו "חרטה" שכתב אפרא גורן, ואפרת להב  וסורוקה השמיעו את השיר.
ניתנו סקירות על תוכנם של הספרים ודברי תודה השמיעו מקבלי הפרס. יובל דרור  שתרם את הסכום הכספי סך 2,000 ₪ לעוסקים במחקר ברוח התרבות היהודית-ישראלית ודליה מרקס שתרמה את הפרס באותו הסכום, למחנכות ומחנכים ליצירת שיח יהודי פרוגרסיבי ופלורליסטי.

עופר קמחי , ממנהלי מכון שיטים – ארכיון החגים הקיבוצי – וממארגני האירוע, סיפר על פעילות ומעורבות המכון בפרס לזכר אפרא גורן.

  דנה הראל בגלריה הלבנה בקיבוץ חצור

תערוכת יחיד חדשה לאמנית דנה הראל בגלריה הלבנה בקיבוץ חצור   פתיחה: 23.11 שבת 16:00אוצר: דב אורנר:
"יצירותיה של דנה הן אכן זרימה מתמדת בין שגרת החיים להמצאות צורניות פרועות, בין הרצון לדקונסטרקציה ולבנייה מחדש. היא מאזכרת זרימת לבה וולקנית בהירה הנפלטת ממקור על זמני ופעילו כמעט אלכימית הופכת ליצירת אמנות". טלפון: 052-2779206

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

בני משפחות החטופים בקריאה לעסקה להשבתם. נמשכות ההפגנות ברחבי הארץ *תמונה ראשית: מור השרוני גודארד, בתם של איילת ומני גודארד ז"ל שנרצחו בבארי ב-7 באוקטובר. גופתו של מני מוחזקת בעזה. צילום: דוברות קיבוץ בארי 
2 דק' קריאה
למרות שהבית במלכיה ספג פגיעה ישירה ונהרס, מך פרי, מתנדבת הולנדית שלפני 42 שנה התאהבה בבעז בן המשק והפכה לקיבוצניקית, ממשיכה לטפח את הגינה ולחכות בסבלנות לרגע שבו יוכלו לחזור הביתה   בשבועות שלפני המלחמה,
7 דק' קריאה
החברים שרוצים לחזור לקיבוץ ואלה שמעדיפים להתרחק מהטראומה, המחיר האישי שמשלמים בעלי התפקידים בקהילה שצריכים לתמוך בחברים אבל גם בעצמם, ומה עובר על קיבוץ מתחדש שבשל האסון הפך באופן כפוי לבעל מאפיינים שיתופיים. בכנס
7 דק' קריאה
בשכונה של אביבית בבארי כבר יש חמישה בתים מוארים. ואיך מרגישה אימא שהגוזל האחרון שלה עוזב את הקן? יש לנו פה כבר 200 איש! הודיעו לנו בקבוצת "גרים בבארי". אולי לא כולם פה באותו
2 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן