יבול שיא
הרפת והחלב
נותנים דגש גם על רווחת הפרה

תיקון חוק החלב במטרה להפחית את מחיר החלב הגולמי

4 דק' קריאה

שיתוף:

שר החקלאות, עודד פורר, בהחלטה ראשונה במשרדו: תיקון חוק החלב במטרה להפחית את מחיר החלב הגולמי ולמנוע עליית מחירי מוצרי החלב המפוקחים. במקביל יוביל השר רפורמה שתוריד עלויות לצרכן ותרחיב את מגוון המוצרים החלטה זו היא רק צעד ראשון בפתיחת מו"מ מול הרפתנים והמחלבות כדי למנוע עליית מחירים כוללת

שר החקלאות ופיתוח הכפר, עודד פורר, יניח על שולחן הממשלה ביום ראשון הקרוב (27.6.21) הצעת מחליטים לאישור דחוף של הצעת חוק לתיקון חוק החלב אשר תבטיח את קיום הסכם החלב ותאפשר בין השאר הפחתה במחיר המטרה (מחיר החלב הגולמי) כבר בתחילת הרבעון השלישי (1.7.21) בשיעור של כ-2.5%, מתוך כוונה שהפחתה זו תמנע עלייה במחיר מוצרי החלב בכלל השוק (מפוקח ולא מפוקח). במקביל יוביל השר רפורמה שתוריד עלויות לצרכן ותרחיב את מגוון המוצרים.

לאחר הוזלה ראשונה זו בשיעור של כ-2.5%, השלב הבא, לאחר העברת החוק בקריאה ראשונה, הוא להתחיל במו"מ עם הרפתנים והמחלבות כדי למנוע עליית מחירים בשוק החלב כולו.

שר החקלאות ופיתוח הכפר, עודד פורר: "הנחיתי את הצוותים המקצועיים במשרדי לפעול למניעת עליית מוצרי החלב והצעת החוק היא השלב הראשון.

כוונתי להסדיר בחקיקה את מנגנון העדכון של מחיר המטרה, ובמקביל לקדם מדיניות לשנים הקרובות כך שתתמקד בהורדת יוקר המחייה יחד עם שמירה על בטחון במזון במודלים כלכליים יעילים".

הצעת החוק נועדה ליישם את הסכם החלב שנחתם בתחילת השנה (ינואר 2021) בין משרדי החקלאות והאוצר, בשיתוף המגדלים. התיקון הראשון, שיונח כאמור על שולחן הממשלה בשבוע הבא, נוגע להפחתת מחיר המטרה.

בהסכם החלב סוכם כי על מנת להוריד את המחיר לצרכן, ישונה בסיס התחשיב לפיו נקבע מחיר המטרה כך שיכלול רק את עלויות הייצור של רפתות גדולות (מעל 700,000 ליטר בשנה), שעלויות הייצור שלהן נמוכות יותר.

תיקון נוסף, יאפשר החלת השינוי בחישוב מחיר המטרה באופן רטרואקטיבי, שיפצה על כך שתיקון החקיקה התאפשר רק בשלב זה של השנה. –זאת, כיוון שהסכם החלב נחתם כבר בינואר 2021, ובשל תקופת הבחירות לכנסת לא ניתן היה לקדם את החקיקה באותו מועד.

עם כינון הממשלה החדשה ניתן לקבוע בחוק שתבוצע הפחתה נוספת במחיר המטרה, באופן שמשקלל את ההפחתה שהיתה צריכה להתבצע עוד בינואר 2021, לולא תקופת הבחירות.

סעיף 13(א) לחוק תכנון משק החלב, התשע"א – 2011 (להלן – החוק) קובע כי חוק פיקוח על מחירי מצרכים ושירותים, התשנ"ו-1996 (להלן – חוק הפיקוח), יחול על חלב בקר במכסה, על חומרי גלם חלביים ועל שירותי ייבוש וחיבוץ, בשינויים הקבועים בסעיף האמור.

כך, לפי סעיף 13(א)(1) לחוק, על אף האמור בסעיף 9 לחוק הפיקוח, על שר האוצר ושר החקלאות ופיתוח הכפר (להלן – השרים) לקבוע, באישור ועדת הכלכלה של הכנסת, עקרונות שלפיהם ייקבעו המחירים המזעריים שעל מחלבה לשלם ליצרן בעבור חלב בקר במכסה (להלן – מחיר המטרה). בהתאם לעקרונות אלו, לפי הוראות סעיף 13(ב)(1) לחוק, על השרים לקבוע בצו לפי פרק ה' לחוק הפיקוח, את גובה המחיר המזערי האמור.

בסעיף 44(א) לחוק נקבעה הוראת מעבר שלפיה עד תום שמונה שנים מיום תחילתו של החוק, היינו, עד ז' בתשרי התש"ף (6 באוקטובר 2019), מחיר המטרה לא ייקבע ולא יעודכן בהתאם למנגנון הקבוע בסעיף 13 לחוק אלא בהתאם למנגנון אחר שקבעו השרים בתקנות תכנון משק החלב (מנגנון לעדכון מחירים מזעריים), התשע"ב-2012 (להלן – הוראת המעבר והתקנות, בהתאמה). המועד האמור נדחה לפי חוק תכנון משק החלב (תיקון מס' 3), התש"ף – 2020, עד ליום ד ט"ז בטבת התשפ"א (31 בדצמבר 2020).

נוכח התפזרות הכנסת ה-23 ביום ח' טבת תשפ"א (23 דצמבר, 2020) בשל אי קבלת חוק תקציב, הוארך תוקפן של הוראת המעבר והתקנות מכוח סעיף 44(ב) לחוק מכוח סעיף 38 לחוק יסוד: הכנסת, עד כ"ו בתמוז התשפ"א (6 ביולי 2021). 

מטרתו של החוק המוצע, לקבוע כי תוקפה של הוראת המעבר יוארך בשלוש שנים נוספות, עד ליום י"ט בטבת התשפ״ד (31 בדצמבר 2023), תוך מתן אפשרות לשרי החקלאות ופיתוח הכפר והאוצר להאריך את התקופה בפרק זמן נוסף, עד י"א בטבת התשפ״ו (31 בדצמבר 2025), באישור ועדת הכלכלה של הכנסת.

כן מוצע לקבוע כי בתקופה שעד ליום 31 דצמבר 2025, יהיו השרים רשאים לקבוע בתקנות הוראות השונות מנוהל ההתחשבנות האמור בסעיף 44(ב)(1) לחוק, באופן שיאפשר חישוב עלויות של ייצור חלב לפי עלויות הייצור השנתיות ברפתות של יצרנים שמכסתם היא בגובה 700 אלף ליטר או יותר. תיקון זה יאפשר הוזלה של מחיר המטרה ויתרום להורדת יוקר המחיה.

ההוראות המוצעות מבוססות על סיכום מקצועי בין משרד החקלאות ופיתוח הכפר ומשרד האוצר, אשר גובש בחודש ינואר 2021, תוך הדברות עם מועצת החלב ונציגי יצרני החלב והמחלבות (להלן – הסיכום המקצועי).

א. עיקרי החוק המוצע – חוק תכנון משק החלב (תיקון מס' 4), התשפ"א – 2021

עיקר 1 – סעיף 1

בסעיף 44(א) לחוק תכנון משק החלב, התשע"א – 2011 (להלן – החוק) נקבעה הוראת מעבר לפיה, עד יום ז' בתשרי התש"ף (6 באוקטובר 2019), המחירים המזעריים שעל מחלבה לשלם ליצרן בעד חלב בקר במכסה (להלן – מחיר המטרה) יקבעו בתקנות שיתקינו שר החקלאות ופיתוח הכפר ושר האוצר, באישור ועדת הכלכלה של הכנסת, ולא לפי המנגנון הקבוע בסעיף 13 לחוק, שהוא לפי חוק הפיקוח. המועד האמור נדחה לפי חוק תכנון משק החלב (תיקון מס' 3), התש"ף – 2020, עד ליום ד ט"ז בטבת התשפ"א (31 בדצמבר 2020).

נוכח התפזרות הכנסת ביום ח' טבת תשפ"א (23 דצמבר, 2020) בשל אי קבלת חוק תקציב, הוארך תוקפן של הוראת המעבר והתקנות מכוח סעיף 44(ב) לחוק מכוח סעיף 38 לחוק יסוד: הכנסת, עד כ"ו בתמוז התשפ"א (6 ביולי 2021).

מוצע לקבוע כי תוקפה של הוראת המעבר תוארך בשלוש שנים נוספות, עד ליום י"ט בטבת התשפ״ד (31 בדצמבר 2023), תוך מתן אפשרות לשרי החקלאות ופיתוח הכפר והאוצר להאריך את התקופה בפרק זמן נוסף, עד י"א בטבת התשפ״ו (31 בדצמבר 2025), באישור ועדת הכלכלה של הכנסת.

בנוסף, בהתאם לסיכום המקצועי מוצע לקבוע כי בתקופה שעד ליום 31 דצמבר 2025, יהיו השרים רשאים לקבוע בתקנות הוראות השונות מנוהל ההתחשבנות האמור בסעיף 44(ב)(1) לחוק, באופן שיאפשר חישוב עלויות של ייצור חלב לפי עלויות הייצור השנתיות ברפתות של יצרנים שמכסתם היא בגובה 700 אלף ליטר או יותר. תיקון זה יאפשר הוזלה של מחיר המטרה ויתרום להורדת יוקר המחיה.

בשל פער הזמנים בין המועד בו גובש הסיכום המקצועי בין משרדי החקלאות והאוצר (ינואר 2021) ועד למועד בו התאפשר קידומה של הצעת החוק בהתאם לסיכום זה (יוני 2021, עם הקמת הממשלה ה- 36), יש צורך לבצע הפחתה נוספת במחיר המטרה הרבעוני, אשר תבטא את הפחתת המחיר שהייתה אמורה להתרחש מתחילת שנת 2021, אילו תיקוני החקיקה היו מקודמים בסמוך לגיבוש הסיכום המקצועי. הפחתה זו מופיעה בפסקה 1(ד) להצעת החוק.

לפי המוצע, אם תיקון התקנות מכוח החוק המוצע יתבצע עד ליום עד ליום 30 בספטמבר 2021 (עד תום הרבעון השלישי של שנת 2021), תעמוד ההפחתה מחישוב המחיר הרבעוני על סך 2.8 אגורות, והיא תבוצע ברבעון השלישי והרביעי של שנת 2021 .

עיקר 2 – סעיף 2

מוצע לקבוע כי תחילת תוקפו של החוק המוצע לחוק תהא רטרואקטיבית, מיום 1 ביולי 2021, הוא מועד תחילת הרבעון השלישי של שנת 2021, וזאת כדי לאפשר את ההפחתה במחיר כבר ברבעון השלישי של שנת 2021.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

בעיצומה של המלחמה נאלצים בעמק יזרעאל להמשיך להיאבק נגד הקמת שדה תעופה ברמת דוד, לאור צעדים שנקטה המדינה – האצת התכנון לשדה הבינלאומי בעמק במקום בנבטים * ראיון עם גיל דייגי, יו"ר מטה המאבק
8 דק' קריאה
הוא נולד ב-1394 בכפר אברהם, מושב שהפך לשכונה בפתח תקווה והיום הוא מוכר בגולן כאחד מראשוני הדבוראים ברמה * בנץ הנאמן ממושב נוב פעל במשך שנים למען ההתיישבות ועבד כל חייו בגידול דבורים ורדיית
9 דק' קריאה
״מתחילת מלחמת חרבות ברזל ראינו כיצד החקלאות בשילוב האגרו סולארי תרם לחוסנה של הקהילה באזורי תקומה וכעוגן כלכלי עבור היישובים.  במקומות בהם אין חקלאות, ניתן להקים שדות סולאריים ובכך לתרום לאגודה ולעתידם הכלכלי והחוסן
2 דק' קריאה
לא קל להתמודד עם מיתוס. שאול ובר עושה זאת בזהירות וברגישות, בספרו החדש ״חנה סנש, הכוכב שנפל בטרם עת״ *תמונה ראשית: כרטיס הגיוס של סנש לארגון ההגנה. זכתה להנצחה נרחבת, הרבה מעבר לכל שאר
3 דק' קריאה
מסע בין משמעות הקיום, התמכרות לקאנדי קראש והלוויה של ראש עיריית טול כרם ככל הידוע לנו כיום, על סמך תצפיות הטלסקופ החדש והמפליא לעשות "ג'יימס ווב", היקום הנראה לעין, זה שאנחנו יכולים לזהות, מכיל
4 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן