יבול שיא
הרפת והחלב
קורונה

ימי קורונה: זכויות וחובות של עובדים ומעסיקים

2 דק' קריאה

שיתוף:

ימי קורונה: ההגבלות החדשות שנכנסו לתוקף במאמץ לבלום את התפשטות נגיף הקורונה, הותירו מעסיקים רבים שעסקיהם נסגרו או היקף פעילותם צומצם באופן ניכר, מוטרדים נוכח הקושי בהמשך העסקת העובדים והיעדר יכולת כלכלית לשלם להם משכורות. העובדים אף הם מוטרדים, רבים הוצאו לחופשה ללא תשלום, רבים עוד יותר נאלצים להישאר בבית עם ילדיהם הקטנים, חוששים להסתובב במרחב הציבורי וחוששים מאוד מפגיעה בזכויותיהם כעובדים  ומפגיעה  קשה בפרנסתם.

ביקשתי מעו"ד איילת רייך מיכאלי, שתחום התמחותה הינו אגודות שיתופיות ודיני עבודה, להשיב  על  השאלות הבוערות ביותר בתחום זה בימים אלה, ימי קורונה

האם מי ששוהה בבידוד זכאי לקבל דמי מחלה ממקום העבודה?

עו"ד איילת רייך מיכאלי: "שהייה בבידוד נחשבת כהיעדרות ממקום העבודה עקב מחלה ומזכה בתשלום בגין ימי המחלה שצבר העובד בהתאם לדין או הסכם קיבוצי/חוזה עבודה, ככל שהם מטיבים עם העובד לעומת הוראות הדין. גם היעדרות לצורך טיפול באחד מבני המשפחה השוהה בבידוד מזכה בתשלום דמי מחלה".

האם המעסיק יכול לכפות עלי כעובד שלו את ניצול ימי החופשה ?

"מעסיק יכול להוציא עובד לחופשה בהתאם למספר ימי החופשה הצבורים של העובד. אם אין לעובד מספיק ימי חופשה צבורים, לא ניתן להוציאו לחופשה ולזקוף ימי החופשה על חשבון ימי חופשה עתידיים, אלא אם העובד מעוניין בכך. במילים אחרות לא ניתן לכפות על העובד להיכנס ליתרה שלילית של ימי חופשה".

בהנחה שיש לרשותי ימי חופשה צבורים, האם המעסיק חייב לתת לי הודעה מראש לפני שהוא כופה עליי את יציאתי לחופשה?

"בחופשה של פחות מ-7 ימים, אין צורך במתן הודעה מוקדמת לעובד. אולם חופשה שהמעסיק מתכנן ואורכה 7 ימים או יותר, יש לתת לעובד הודעה של 14 ימים מראש. זו הסיבה שמעסיקים רבים יעדיפו להוציא את העובדים לחופשה ללא תשלום".

מה ההבל בין חופשה ללא תשלום, חל"ת, לחופשה רגילה?

"אמנם גם בחופשה רגילה וגם בחופשה ללא תשלום יחסי העובד-מעסיק ממשיכים להתקיים וחובת הנאמנות של העובד למעסיק נשמרת, אולם בחופשה ללא תשלום העובד אינו מקבל שכר וזכויות נלוות לשכרו, אין צורך לפדות בתקופה זו את ימי החופשה או את ימי ההבראה של העובד, אין צורך לבצע הפרשות לביטוח פנסיוני או לקרנות השתלמות (בעניין זה מציינת עו"ד איילת רייך מיכאלי כי מוצע שהעובד יבצע זאת באופן עצמאי על מנת לשמור על זכויותיו), בנוסף, נחסכות עלויות של פיטורים. חשוב לציין כי אם תקופת החל"ת נמשכת מעל 30 יום, העובדים זכאים לדמי אבטלה למרות שלא פוטרו בהתאם להנחיות המוסד לביטוח לאומי. לצורך כל על העובדים לקבל אישור בכתב מהמעסיק ולמלא טפסים בהתאם להנחיות הביטוח הלאומי".

האם העובד חייב להסכים לחופשה ללא תשלום?

"חשוב להבדיל בין חופשה ללא תשלום בהסכמת העובד, לבין חופשה ללא תשלום הנכפית על העובד,  כיוון שאם המעסיק כופה זאת על העובד, הדבר נחשב להרעה מוחשית בתנאי העבודה ובמקרה זה אם יתפטר העובד יראו בכך פיטורין. אני ממליצה למעסיקים, שבכל מקרה והיציאה לחופשה ללא תשלום אינה מוסכמת על העובד,   תקדימו לכך מכתב זימון לשימוע, תקיימו שימוע ורק לאחר מכן תקבלו החלטה באם להוציא את העובד לחופשה ללא תשלום".

האם יש הבדל באשר לאופן ביצוע הפיטורים בימי שגרה לעומת ימי הקורונה?

"מלבד הנסיבות המצדיקות את הפיטורין אין הבדל. יש לזמן את העובד לשימוע, לפרוס בפניו את הנימוקים בעטיים שוקלים את הפיטורין ורק לאחר קיום השימוע להחליט באם לפטר את העובד. שימו לב שאסור לפטר עובד בתקופה שהוא מקבל דמי מחלה, כולל עובד השוהה בבידוד עקב חשש להידבקות בנגיף הקורונה ולמעשה כל האיסורים האחרים של פיטורי עובדים חלים (הריון, צבא וכיו"ב)".

המעסיק אינו מעוניין לפטר את העובד אלא לצמצם למשל את שעות העסקתו או לתת לו שכר נמוך יותר, מה נכון לעשות?

"מדובר בהרעה מוחשית של תנאי ההעסקה ויש לקבלת את הסכמת העובד. אם העובד לא יסכים הוא רשאי להתפטר בדין מפוטר. אני ממליצה לזמן את העובד לשימוע, לנמק את הסיבות בעטיים מבוקש השינוי ורק לאחר קיום השימוע לקבל החלטה בדבר שינוי תנאי ההעסקה".

נגיף הקורנה – משרד הבריאות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

ניהול משק החשמל בקיבוצים הפך למורכב במיוחד והוא כולל אחריות על רכישת חשמל ומכירתו, גביית תשלומים, תחזוקת תשתיות והיכרות עם הרגולציה המשתנה  * חברת משקי רם, שפועלת בכ-40 קיבוצים, מתמחה בכך ותוכל ולחסוך לכם
3 דק' קריאה
הצלם הבינלאומי נפתלי הילגר מגן-נר שבגלבוע נוסע ברחבי העולם, מגלה תרבויות לא ידועות ומצלם נופים ואנשים * בתמונותיו ניכרים סקרנות, רגישות והקשר האנושי שהוא ניחן בהם * מאז ה-7 באוקטובר הוא מקדיש חלק מזמנו
9 דק' קריאה
על הגדות פסח בהתיישבות העובדת  סדר הפסח הוא הטקס הביתי-משפחתי החשוב ביותר בשנה. לאורך ההיסטוריה קיימו אותו בארץ ובגולה, גם בתנאים קשים ובלתי אפשריים כמעט. העיסוק המרכזי הוא קריאה בהגדה של פסח. במאות השלוש-עשרה
3 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן