יבול שיא
הרפת והחלב
שדה בטטות עמק החולה

הבטטות הכתומות מכות שורשים בעמק החולה

2 דק' קריאה

שיתוף:

הבטטות הכתומות והמתוקות, מכות שורשים בעמק החולה, עם יבול שיא כולל העונה של 800 טון! כ-700 טון מהזן 'בורגארד', ומעל ל-100 טון מהזנים הגליליים החדשים 'אוריה' ו-'גפן', שהפכו לראשונה, העונה, לגידולים מסחריים.

הבטטות הכתומות בעמק החולה

ההישג המרשים, הינו תוצאה של פרויקט מיוחד הנעשה בשטחי קיבוץ סאסא ובמימונו, בשנים האחרונות, בהובלת עומר דינר, מרכז גידולי השדה בקיבוץ, לאורך שש השנים האחרונות, להתמודדות רבת אתגרים בגידול הבטטות בעמק החולה, כתוצאה מהאקלים ומזיקי קרקע, וזאת לצד מבחן זנים חדשים והתאמתם לתנאי האזור בחלקת מודל.

שטח הגידול של ה'בורגארד' השתרע השנה, על פני 100 דונם, והיבול הממוצע לדונם זינק מ-5 טון אשתקד ל-7 טון השנה, הודות לטיפולים ייעודיים להדברת מזיקי קרקע, שצמצמו את הפחת ואפשרו להאריך את משך הגידול.

את האסיף ביצעה כבכל שנה האגודה החקלאית ג"ג, של החברה לפיתוח הגליל, השותפה לפרויקט מתחילתו, והינה היחידה בארץ המשלבת אסיף ממוכן לבטטות עבור תעשיית הקפואים, באמצעות מיכון מתקדם, באופן מהיר יותר תוך חיסכון בכוח אדם.

העונה נאספו 60 דונם בעזרת קומביין תפוחי אדמה ו-40 דונם באסיף חצי ממוכן, על ידי הוצאה מהקרקע עם מחתר ואסיף ידני למיכלים, עבור בית האריזה בקיבוץ נירים.

הגליליים החדשים

הזנים הגליליים החדשים ביוזמת סאסא והחברה לפיתוח הגליל בחלקת המודל 'אוריה' (12 דונם) ו-'גפן' (8 דונם), הניבו כ-72 ו-48 טון בהתאמה.

הזנים, הקרויים על שם שניים מילדיהם של עומר ונגה דינר, פותחו עבור השוק הטרי, כקו משופר של זן הג'ורג'יה ג'ט, שהיה אפיל מדי לתנאי העמק וגידולו הופסק.

הבשורה העיקרית בזנים החדשים, הינה קיצור זמן הגידול מ-170 ל-150 יום, המאפשר את מימוש הפוטנציאל שלהם ולהניב כ-6 טון לדונם ממוצע לשני הזנים, לעומת 3.5 בלבד של הג'ורג'יה ג'ט. בנוסף, הם בעלי צורה מוארכת יותר וצבע עז יותר.

עומר דינר, מרכז גידולי השדה בקיבוץ סאסא, אומר: "המטרה היא להרחיב בצורה הדרגתית, את היקף שטחי הגידול עד למאות דונמים, ולהפוך את עמק החולה למובילה בגידול בטטות.

נמשיך לטפח זנים חדשים

לשם כך נמשיך לטפח זנים חדשים, תוך שיפור האגרוטכניקה של הגידול, ולהתאים בשיתוף פעולה עם ג"ג את המיכון גם לשלבי השתילה והאסיף, שמבוצעים כיום בצורה ידנית עבור השוק הטרי".

זני הבטטה ג'ורג'יה ג'ט ובורגארד מהווים כ-98% משטחי הגידול בארץ, המשתרעים על כ-10 אלף דונם, בעיקר באזורי המרכז והדרום.

בהשוואה בין שני הזנים, ה'גורג'יה ג'ט מוביל בשוק הטרי משום מתיקותו הרבה, צורתו העגלגלה והצבעונית, אך זן הבורגארד, מתאים יותר לטיגון ונחשב לאיכותי יותר עבור התעשייה, בעל תכולה גבוהה יותר של חומר יבש (פחות מימי) ויכולת לשמר אותו זמן ארוך יותר בקירור, באוויר מבוקר (חצי שנה לעומת ארבעה חודשים).

צריכת הבטטה

הזנים הגליליים , זן בכיר, נמצא כמתאים יותר לתנאי עמק החולה, מאחר והוא דורש כ-120 ימי גידול בלבד, לעומת 170 לזן האפיל ג'ורג'יה ג'ט, שגידולו הופסק, עקב יבול מוגבל, בשל השפעת טמפרטורות לילה נמוכות באפריל, שמנעו את היכולת להקדמת השתילה וחשש מפני גשמים משמעותיים בנובמבר.

זן הבורגארד צפוי להוות אלטרנטיבה טובה לגידול תעשייה, הינו זן קיצי משופר בעמק החולה, תוך ניצול הביקוש הגובר לבטטות בתעשיית הקפואים, היכולת לשווקו בשוק הטרי בתקופת המחסור של זן ה'ג'ורג'יה ג'ט ופוטנציאל הייצוא למדינות בהן הזן מבוקש עם דגש על מערב אירופה.

צריכת הבטטה בישראל ובשווקים העולמיים עולה בהתמדה בשנים האחרונות, הן בשוק הטרי והן בתעשיית הקפואים. הזנים הכתומים בריאים יותר והינם הפופולריים ביותר בקרב הצרכנים, בשל צבעם ומתיקותם.

הבטטות עשירות בפיגמנט האורגני בטא-קרוטן המצוי בצמחים כתומים ומהווה מקור מרכזי ליצירת ויטמין A בגוף האדם.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

העלייה המואצת בתוחלת החיים היא אחד ההישגים הגדולים של האנושות אך בו בזמן מהווה את אחד האתגרים הגדולים העומדים בפניה. אין מנוס משינוי תפיסת היסוד המקובלת סביב אופן ההתמודדות של היחיד, המשפחה והחברה עם
3 דק' קריאה
בעיצומה של המלחמה נאלצים בעמק יזרעאל להמשיך להיאבק נגד הקמת שדה תעופה ברמת דוד, לאור צעדים שנקטה המדינה – האצת התכנון לשדה הבינלאומי בעמק במקום בנבטים * ראיון עם גיל דייגי, יו"ר מטה המאבק
8 דק' קריאה
מיכל אסף קרמר נולדה בדרום תל אביב, הגיעה לחברת הנוער בגן שמואל בהחלטה להיות יותר קיבוצניקית ויותר שמוצניקית ממי שנולד שם. כבוגרת עזבה את הקיבוץ, חזרה בתשובה ועשתה את כל הדרך לתואר ד"ר בקבלת
5 דק' קריאה
״מתחילת מלחמת חרבות ברזל ראינו כיצד החקלאות בשילוב האגרו סולארי תרם לחוסנה של הקהילה באזורי תקומה וכעוגן כלכלי עבור היישובים.  במקומות בהם אין חקלאות, ניתן להקים שדות סולאריים ובכך לתרום לאגודה ולעתידם הכלכלי והחוסן
2 דק' קריאה
לא קל להתמודד עם מיתוס. שאול ובר עושה זאת בזהירות וברגישות, בספרו החדש ״חנה סנש, הכוכב שנפל בטרם עת״ *תמונה ראשית: כרטיס הגיוס של סנש לארגון ההגנה. זכתה להנצחה נרחבת, הרבה מעבר לכל שאר
3 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן