יבול שיא
הרפת והחלב
Screenshot 2023 12 27 135659

המלצות להדברת מחלת עין הטווס במטעי זיתים

2 דק' קריאה

שיתוף:

מוג'ירה יונס, רפרנט ארצי לגידול זית, שה"מ

[email protected]

מחלת עין הטווס הנגרמת על ידי הפטרייה  Venturia oleaginea נפוצה במרבית הארצות המגדלות זיתים. המחלה מסבה נזק גדול לכרמי הזית כתוצאה מנשירת עלים מרובה. התנאים האופטימליים להתפתחות המחלה הם זנים רגישים ותנאי אקלים נוחים, כמו לחות מרובה (גשם ומים חופשיים על העלים לפרקי זמן ממושכים – מעל 12 שעות) וטווח טמפרטורות שבין 25-10 מ"צ.

הגורם העיקרי המסייע להתפשטות המחלה הוא גשם, אך בספרות מדווח גם על חרקים היכולים להפיץ את נבגי הפטרייה. המחלה יכולה להיות לטנטית זמן ממושך (כמה חודשים) ולהימצא בתוך העלה ללא הצגת הסימפטומים האופייניים לה, כמו הטבעת עיגולים בצדו העליון של העלה בגוני צהוב, אפור ושחור. השלב הלטנטי של הפטרייה נפוץ בעיקר בחודש הקיץ ונמשך עד הסתיו.

הדברת המחלה

אמצעים אגרוטכניים למניעת המחלה

  • מיקום ומפנה החלקה: מקומות נמוכים ומפנה צפוני מעודדים את התפתחות המחלה, ולכן כדאי להימנע מנטיעה באזורים אלה.
  • ככל שהנטיעה צפופה יותר – כך עוצמת המחלה רבה יותר, ומשום כך יש להקפיד על מרווחים נכונים בין העצים.
  • עיצוב העצים באופן נכון באמצעות גיזום ענפים במרכז העץ, הסרת ענפים יבשים ופתיחת חלונות, ימזער את התפשטות המחלה.
  • עודף השקיה ודישון חנקני מגביר את נוכחות המחלה, ולמניעת התפרצותה יש להשקות ולדשן לפי ההמלצות.
  • גיזום שנתי מפחית בצורה ניכרת את עוצמת המחלה ואת שכיחותה.

טיפולים כימיים להדברת המחלה ולמניעת התפרצותה

  • תכשירי נחושת, כמו נחושת גופרתית, נחושת אוקסיכלורידית, נחושת הידרוקסידית ו- Tribasic copper sulfate
  • דודין
  • סטרובולורינים: קומדור, קולונל, פלינט
  • טריאזולים: בוגירון, סקור, סקוטר וסקיפר
  • חלקיקי ננו

טיפולים אלטרנטיביים

  • פטריות וחיידקים מועילים
  • חומרים משרי עמידות: חומצה סליצילית, חומצה זרחיתית
  • חומרים טבעיים וביוסמולנטים: מיצוי של חומרים טבעיים, כמו קליפות רימון

זנים סבילים או עמידים למחלה

  • קורונייקי
  • לצ'ינו
  • לצ'ינו די סיביליה
  • מעלות

הערות

בטיפול הכימי מומלץ ליישם את הריסוס הראשון מיד לפני ירידת הגשם הראשון בסתיו או מיד לאחריו; והריסוס השני יבוצע מיד לאחר אירוע הגשם השני. הריסוס השלישי והריסוס רביעי יינתנו בחודשים מרס ואפריל, בהתאמה. יש לשלב בריסוס, בהתאם לרשום בתוויות התכשירים, גם חומרים פרוטקטנטיים, כמו תכשיר נחושת, וחומרים סיסטמיים, כמו סקור ודומיו, פלינט או דודין. אמצעים נוספים, אשר ביכולתם להפחית  מעוצמת המחלה, הם, כאמור, גיזום קבוע של העצים, המבטיח אוורור מרבי של העץ, ודישון מאוזן, כיוון שדישון חנקני עודף יכול להגביר את המחלה, בעוד שדישון באשלגן עשוי להפחית מעוצמתה.

חשוב ביותר! אין לטעת זנים הרגישים למחלה, כמו סורי, פיקואל או מזלינו, באזורים לחים ובלתי מאווררים.

האמור לעיל הינו בגדר עצה מקצועית בלבד ואינו מהווה חוות דעת מומחה לצורך הצגה כראיה בהליך משפטי. על מקבל העצה לנהוג מנהג זהירות, ושימוש או הסתמכות על המידע המופיע לעיל הינו באחריות מקבל העצה בלבד. אין להעתיק, להפיץ או להשתמש במסמך זה או בחלקים ממנו לצורך הליך משפטי כלשהו, ללא אישור מראש ובכתב של החתומים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאת: אריה וולף – מדריך מיכון חקלאי; נייד: 053-3953959; דוא"ל: [email protected] ניהול עשבייה ניהול עשבייה הוא אחד האתגרים המרכזיים בחקלאות המודרנית. במשך שנים התבסס התחום בעיקר על קוטלי עשבים כימיים, אך בשנים האחרונות גוברים
6 דק' קריאה
תקצירי הרצאות הנדסת שמרים ליצור פרומונים להדברה ביולוגית של עשים מזיקים יעל שילדרמן,1,2 גור פינס,1 מרטין קופייק2 ,ענת זאדה1 1המחלקה לאנטומולוגיה, מנהל המחקר החקלאי 2 בית הספר למחקר ביו-רפואי ולחקר הסרטן ע"ש שמוניס, אוניברסיטת תל
8 דק' קריאה
כשהמשפחה חוזרת הביתה אחרי שנתיים ארוכות של המתנה, תקווה ונשימה עצורה, עדים אנחנו לרגעים מרגשים של שיבה הביתה. בימים של ציפי דרוכה לקבלת אחינו ואחותנו השבים, אנחנו נזכרים בערך הבסיסי ביותר – הבית והמשפחה.
שלחנו את מאיה ורפי שחיו בחיפה מספר שנים לגלות את חיפה המתחדשת * לילה בחיפה, שהייתה לזוג הצעיר בית עד לפני תשע שנים * כבר בכניסה לחיפה עלו מחדש זיכרונות מתקופה אחרת בחייהם, כשהם היו סטודנטים צעירים  *תמונה ראשית: בוסתן כיאט. צילום: דני בר  בוסתן כיאט  כשנכנסים לחיפה על
5 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן