יבול שיא
הרפת והחלב
צילום מסך 2023 08 08 093924

הן קראו על הגורן את פושקין 

2 דק' קריאה

שיתוף:

הנשים הצעירות שעבדו, כתבו שירים ואהבו בחצר כנרת לפני למעלה מ-100 שנים בתערוכה חדשה ב"גלריית העלמות" 

*תמונה ראשית: יצירה של האומנית רחל קומולוש פרומן. צילום: יעל ניצן

במעמד עמרי שלמון (גשר) מנכ"ל המועצה לשימור אתרים וזהבה גבאי מנהלת חצר כינרת נפתחה ביום שישי 28.7 התערוכה "ואולי לא היו הדברים מעולם" העוסקת בבנות "חוות העלמות", שפעלה בחצר בשנים 1911-1917. יוזמת ואוצרת התערוכה היא יעל ניצן. לאחר דברי פתיחה של מוקי צור, הרצתה דר' סמדר סיני (עין גב), היסטוריונית של תולדות היישוב ומיגדר, על "העלמות שהיו חלוצות". עפ"י סיני, חנה מייזל, מייסדת חוות העלמות, לא ביקשה לחולל מהפכה פמיניסטית, אלא לחנך "נשות איכרים". בתי הספר שלימדו חקלאות באותה תקופה היו חסומים לבנות, וחניכות החווה, ביניהן רחל המשוררת ומפורסמות נוספות, למדו, בצד תפירה ובישול, לעבוד בגן הירק ובלול. בצילומים בני הזמן, רובם מבויימים, רואים את ניגוד- "עלמות" עדינות ונשיות לבושות לבן ועוטות מטפחת, ששאופות להידמות לגברים ולעסוק בעבודה חקלאית ובשמירה. 

"אני מסתכלת בעיניים של הנערות המצויירות. צעירות, חלוצות שנטשו את המוכר והצפוי לטובת חלום. וזהו, שזה נשאר רק חלום. כי לא באמת היה שוויון, כי קולן ותרומתן הושתקו. האור הישראלי לו ייחלו במקום שמי אירופה האפורים שרף, והאקליפטוס לא באמת היה יכול לייבש ביצות". כתבה האמנית חיה גרץ רן (לשעבר מסאסא) בדברי מבוא לתערוכה. 

צילום מסך 2023 08 08 093939
רות המואביה ביצירה של האומן ויקטור ליפקין. צילום: יעל ניצן

האוצרת יעל ניצן אספה יצירות שונות של מספר אמנים, ובין היתר מציגים בתערוכה: דבורית בן שאול (רוקמת ומציירת נשים תנ"כיות וחלוצות), אמנון בקר ז"ל מיזרעאל (תמונות של דבורה דרכלר שנפלה בתל חי), ויקטור ליפקין (פסל של רות המואביה), בלה קפלן שיצרה על בדים דמויות של רחל ינאית בן צבי ושל מניה שוחט, עדה שביט (גבת) רוקמת את הטקסים שערכו לחלוצות אחרי מותן, ועוד. 

התערוכה מוצגת במקום זמני באולם ששימש בימי העלייה השנייה לחלופין חדר אוכל וחדרו של גורדון. בעתיד יש כוונה להכשיר חדר נוסף עבור הגלריה, שתתמקד בנושאי מגדר ושוויון האשה. 

התערוכה בשיתוף המועצה לשימור אתרים ומ.א. עמק הירדן. 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

ביום הפתוח הראשון של חברת ברידאקס, התקיים אירוע מרשים בחממת התצוגה שבמושב מבטחים. חקלאים מכל קצוות הארץ הגיעו להתרשם מקרוב מהעשייה של החברה, לחוות את החממה ולגלות מעל ל-20 זני עגבניות ייחודיים שהוצגו במקום.
2 דק' קריאה
אומר צביקה גזית בן ה-87 ממושב רם-און, שערך השנה ביחד עם בתו, ד"ר עירית גזית פרפנס – טרק לבסיס האם של הר האוורסט * הטרק באורך מעל 100 ק"מ ובגובה 4,500 מטר בוטל יומיים לפני ההגעה ליעד בשל סופה ומפולות שלגים
9 דק' קריאה
טיול עשיר בחוויות – עם 100 שנות היסטוריה של אחת ממושבות הברון והיחידה שנראה על שם תחנת הרכבת שבסמוך לה * בוקר עם חוויות של רכיבת אופניים, מורשת וגם אוכל לצד אומנות ועוד *תמונה ראשית: רחוב המייסדים בבנימינה.
3 דק' קריאה
מתוך אמונה כי החינוך צריך להיות מחובר למרחבי הטבע, ויש בו הכוח להעניק לתלמידות ותלמידים למידה חווייתית ומשמעותית במרחב הפתוח  *תמונה ראשית: המתנדבים אורזים את המעילים והסווצ'רים לנזקקים. צילום: מיכל עובדיה  בשנים האחרונות מתבססת בבתי
2 דק' קריאה
בפשיטה על עשרות יעדים של בכירי ארגוני הפשע ועל בתי מחוללי פשיעה מרכזיים * עשרות חשודים נעצרו * ארגון "עד כאן": "אנו קוראים לכל רשויות החוק לנקוט בענישה מקסימלית, מחמירה ומרתיעה"  *תמונה ראשית: הפשיטה על בתי החשודים. צילום: משטרת ישראל  בראשון
3 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן