יבול שיא
הרפת והחלב
פרות רועות

תחמיץ החיטה 'על רגל אחת', או שישים שניות על הכנת תחמיץ חיטה מוצלח

2 דק' קריאה

שיתוף:

אנו נמצאים עתה בעיצומה של עונת קציר התחמיץ, כשהחקלאים קוצרים את החיטה הירוקה לצורכי הכנת מזון לבעלי חיים. תחמיץ החיטה הוא המקור העיקרי למזון גס לבקר ולצאן בישראל.

כמה נקודות חשובות על קציר התחמיץ:

תחמיץ החיטה הוא המזון הגס המועדף להזנת הצאן והבקר, בהיותו מנצל את גשמי החורף ומספק מזון לחודשי הקיץ, תוך שימוש יעיל בשטחים )מאפשר דו-גידול( וניצול מקסימלי של נפח בורות התחמיץ במרכזי המזון.

התחמיץ מייצג גידול חורפי משמעותי (מתוך 1.2 מיליון דונם חיטה הגדלים בארץ, כ- 500,000 דונמים של חיטה מיועדים לתחמיץ, כ- 200,000 דונם חיטה – לשחת, וכ- 500,000 דונם – לקש ולגרעינים). תחמיץ החיטה מהווה כ70%- מסך התחמיצים, והשאר תחמיץ תירס, כשבעבר נהוג היה להכין תחמיץ גם מצמח הסורגום.

מועד הקציר המקובל הוא בין אמצע חודש מרס לסוף אפריל, בשלב שבו הגרעין נמצא בין החלב לדונג, ואז מתקבל יבול מקסימלי עם איכות ונעכלות טובה. במועד זה קוצרים את הירק הטרי, ובהמשך הוא נאסף על ידי קומביין ומובל לבורות התחמיץ. תהליך זה חייב להיות מתוזמן, יעיל ומתוכנן היטב, כדי לחסוך בהוצאות מיותרות.

תמונה לכתבה של התחמיץ
קציר החיטה לתחמיץ. צילום: שרי חיימזון

מה קורה לאחר קציר החיטה והכנסתה לבור התחמיץ במרכז המזון ברפת?

הידוק – תחמיץ הוא תוצר של שימור ירק לח אשר עבר תהליך תסיסה בתנאים של חוסר חמצן (אנאירוביים), לכן ההידוק הוא קריטי והוא מסייע בסילוק עודפי אוויר מהירק בבור. החומר המוחמץ יכול להישמר כל זמן שתנאי הסביבה לא ישתנו. תחמיץ שאינו מהודק יאפשר חדירת אוויר שתביא להתפתחות מיקרואורגניזמים בלתי רצויים ולקלקול התחמיץ.

להחמצה מיטבית, שיעור החומר היבש לפני כניסתו לבור ינוע בדרך כלל בין 30% ל- .38% אם במועד הקציר נבדק ונקבע שהחומר לח יותר, נדרשת הקמלה שמשכה תלוי בטמפרטורת הסביבה ובמהירות הרוח) בין שעתיים ליומיים).

כיסוי הבור – בשלב הסופי, בתום הידוק הירק, יש לאטום את הבור באמצעות כיסויו, כדי למנוע כניסת אוויר. איטום החלק העליון ייעשה על ידי יריעות פוליאתילן ייעודיות, שעליהן מצמידים חומרים שונים, כדי למנוע את זרימת האוויר תחתן.

תמונה לכתבה של התחממיץ

לכמה זמן מכסים ומתי התחמיץ מוכן להאבסה?

תהליך התסיסה עד לייצוב החומר בבור התחמיץ נמשך כחודש ימים, ואז ניתן להתחיל להאביס ממנו למקנה. אם התחמיץ אטום היטב – רמת החומציות נמוכה דיה והפעילות הביולוגית בתחמיץ מועטה, ולכן הוא יכול להישמר באופן זה תקופה ממושכת.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

המכללה הטכנולוגית להנדסאים באר שבע מקדמת בברכה את "פרויקט יואב": שילוב ייחודי של שירות צבאי משמעותי והכשרה טכנולוגית לצעירים חרדים *תמונה ראשית: צילום: יח"צ המכללה המכללה הטכנולוגית להנדסאים באר שבע בשותפות עם עמותת "דרך
2 דק' קריאה
*תמונה ראשית: המלש"שים של קדמה ברמת הנגב כ-60 מועמדים לשנת שירות מכל רחבי הארץ השתתפו ביום חמישי במועצה האזורית רמת נגב ביום הגיבוש הראשון של תנועת "קדמה התיישבות צעירים", לקראת פתיחת שנת הפעילות הבאה.
< 1 דק' קריאה
*תמונה ראשית: הודיה כהן, כלת חידון התנ"ך לשנת 2026. צילום: ברונו שרביט, לע"מ כל הכבוד להודיה כהן, ממושב ניר עקיבא אשר במועצה האזורית מרחבים, שזכתה בתואר הנכסף כלת חידון התנ"ך. הודיה, תלמידת כיתה י"א
< 1 דק' קריאה
*תמונה ראשית: תלמידי ביה"ס נופים ותושבי המועצה "צועדים לזכרם" הבוקר התקיימה צעדת "צועדים לזכרם" בבית ספר נופים, אשר במועצה האזורית באר טוביה, יחד עם בני משפחותיהם של הנופלים, בוגרי בית הספר, גיבורי ישראל, שנפלו
< 1 דק' קריאה
*תמונה ראשית: מטקס יום הזיכרון ביואב. צילום: נגה שדמי ביום ראשון 19.4.26 התקיים בבית הספר צפית שבמועצה אזורית יואב, זו השנה השלישית בפורמט מועצתי, טקס זיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה במעמד ראש
< 1 דק' קריאה
*תמונה ראשית: הסוסים הטיפוליים יוצרים את המספר 78. צילום: איל דמרי בתוך השקט של שדות עמק אילון התקיים השבוע אירוע יוצא דופן: חוות "רוכבים במרחב הפתוח" במושב כפר שמואל, המהווה בית טיפולי לאוכלוסיות עם
< 1 דק' קריאה

כתבות נוספות

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!