יבול שיא
הרפת והחלב
חבר נגד נושאי משרה

איך מבטיחים את זכויות הוותיקים בקרן המילואים?

2 דק' קריאה

שיתוף:

שואל חבר ותיק מאחד הקיבוצים:

הקימו אצלנו בקיבוץ קרן מילואים מיוחדת להבטחת זכויות חברים ותיקים, המוגדרים בתקנון הקרן: "החברים הנהנים". אנחנו רוצים לוודא שבהנהלת הקרן יהיו לפחות שני נציגים של "החברים הנהנים", שייבחרו רק ע"י קבוצת הנהנים ולא על ידי כלל הקיבוץ (שבו גם חברים חדשים, שאינם חלק מקבוצת הנהנים). איך מוודאים שלא יתקבלו החלטות שעלולות לפגוע בנו?

תשובת המדור:

קרן מילואים היא "הסדר משפטי" המבוסס על החלטת אסיפה שמייחדת קרן כספית למטרה מסוימת אחת או יותר (לדוגמא: פנסיה, רווחה, עזרה הדדית, צרכים מיוחדים, ביטחון סוציאלי ועוד).

הביטוי "קרן מילואים" הוא תרגום של המונח האנגלי בו משתמשת פקודת האגודות השיתופיות: reserve fund. בהתאם להוראות הפקודה נכסי הקרן אינם "נכס מנכסי האגודה", ומכאן חשיבותה בכך שהיא יכולה להוות מקור חיצוני להבטחת החברים, בעתות משבר ובשוטף. נכסי הקרן מיועדים לטובת חברי האגודה בלבד.

התשתית הרגולטורית להקמתה של קרן מילואים מצויה ב"תקנות האגודות השיתופיות – קרן המילואים". לפי תקנות אלה "קרן מילואים" יכול שתתנהל גם באמצעות תאגיד או באמצעות נאמן, אם נקבע כך בתקנון האגודה. כדי להקים קרן מילואים צריכה להיות הוראה מסמיכה מיוחדת בתקנון הקיבוץ.

אשר לשאלת החבר לגבי "קבוצת הנהנים" בקיבוצו – עו"ד עומר כהן (שלמה כהן ושות'), מסביר כי לעיתים הקרן מוחזקת על ידי תאגיד מסוג אגודה שיתופית שהוא למעשה תאגיד נאמנות.

השאלה מי הם מייסדי התאגיד (הקיבוץ ועוד תאגיד, שכן נחוצים שניים כדי להקים אגודה שיתופית) היא בעלת משמעות משפטית זניחה. הכסף המוחזק בנאמנות מובטח על בסיס תקנון הקרן והסדר הנאמנות עם הנאמן או תאגיד הנאמנות.

שאלת הרכב הנהלת הקרן – נתונה להחלטת האסיפה. הנהלה זו מהווה את "נאמני הקרן". אפשר להציע הרכבים שונים להנהלת הקרן, גם כאשר הקרן מוחזקת על ידי תאגיד ואין כל הגבלה בהקשר זה.

ניתן לשריין מקומות בהנהלת הקרן לנציגי החברים הוותיקים, וככל שמדובר בהנהלת קרן אין מניעה לקבוע שרק "החברים הנהנים" יבחרו את נציגיהם להנהלת הקרן.  

עומר כהן מציין, כי השיטה המקובלת לצורך הגנה על זכויות החברים הוותיקים היא באמצעות קרן שתבטיח רק את זכויותיהם.

אם מדובר בקרן רב-משימתית, ניתן לייחד אחת מקרנות המשנה של קרן המילואים לחברים הוותיקים בלבד, ולקבוע כי כל החלטה המשנה את הוראות תקנון הקרן המיועדת לקבוצת החברים הוותיקים חייבת גם אישור של החברים הוותיקים.

 חשוב לשים לב, מוסיף עומר כהן, שהקרן היא לרוב עתודה כספית בלבד ואין בה כדי ליצור שריון של "ההחלטות המזכות" עצמן שהתקבלו בקיבוץ לטובת חברים ותיקים, ולכן צריך לבחון את "שריון ההחלטות" בקיבוץ עצמו, מכוחן מוענקות הזכויות.

במקרים בהם העתודה הכספית אינה גדולה או אינה מספקת ניתן ליצור בטוחות חיצוניות על נכסים או תקבולים המגיעים לקיבוץ על דרך של שיעבוד או המחאת זכויות".

 עומר כהן מוסיף כי במקרים בהם מדובר על ייחוד עתודה כספית לקבוצה מסוימת של חברים, ייתכן שההסדר המועדף הוא נאמנות רגילה ולא קרן מילואים הכפופה כל העת להחלטות האסיפה של כלל החברים.

יש לבדוק ולהתאים את ההסדר המוצע למטרותיו כדי ליצור הגנה מרבית על הזכויות של החברים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דקלה אריה בדלר, ממושב אשתאול שבהרי יהודה, היא בן אדם מעורר השתאות וסקרנות, בעלת תפישה חינוכית ייחודית לגיל הרך * ביום יום עורכת דקלה סדנאות ליווי התפתחותי לתינוקות ופעוטות, שמיועדות לתינוקות מגיל 3 חודשים
6 דק' קריאה
הם עזבו הכל, את העסק הפרטי שכל כך קשה עבדו עליו ויצאו להילחם ולשרת במילואים למען המדינה * רבים מהם שירתו שלושה חודשים ואף נקראו לסבב שני ובינתיים מצב העסק שהושאר מאחור הידרדר *
10 דק' קריאה
אסף ולדן הותיר אחרי לכתו שני ספרים – את ספר הפרוזה: "אורות הפנסים האחרונים" ואת ספר השירה: "לב אבוד בין מילים", שני יהלומי ספרות שפוערים צוהר קטן לנפשו המרתקת של ולדן. ספר "אורות הפנסים האחרונים"
5 דק' קריאה
בדי אוהלים המסמלים את הנדודים והטלטלות של אלו שפונו מביתם שמשו השראה למערכת לבוש שיצרה שיר כץ מצבעון. הפריפריה מגיעה לאופנה *תמונה ראשית: שיר כץ, מרגישה תלושה. "קהילת צבעון מפוזרת בכל המדינה. המשפחה שלי
5 דק' קריאה
13 דירות בבית ההולך ונבנה בנהריה, רכשו חברי קיבוץ רות. כשתסתיים הבנייה בעוד כשנתיים, יעברו אליו חברי הקיבוץ וילדיהם. "אנחנו בנהריה כדי להישאר, כי העיר והצפון חשובים לנו"  הקיבוץ העירוני "רות" של בוגרי השומר
6 דק' קריאה
בית המשפט מלמד הורים פרודים מהי אחריות הורית ״בית המשפט לא אמור להמשיך ללוות הורים עד שילדיהם יגיעו לבגרות, הדבר אינו מתיישב עם טובת הקטינים", אמרה השופטת הילה גורביץ עובדיה, מבית משפט לענייני משפחה
2 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן