יבול שיא
הרפת והחלב
זכות למגורים לשוכרים בקיבוץ

התיתכן זכות למגורים לשוכרים בקיבוץ ללא הגבלת זמן?

2 דק' קריאה

שיתוף:

שוכרים סרבו לעזוב את דירתם בקיבוץ אלמוג לאחר מגורים של 17 שנים. בית המשפט נדרש לברר למי יש זכויות בקרקע

הורים ובנותיהם התגוררו משנת 2004, בתנאי שכירות בדירה בקיבוץ אלמוג. הסכם השכירות המקורי הוגבל לתקופה של שנה אחת ומאז הוארכו ההסכמים, מעת לעת, ובכל פעם בשנה.

לפי ההסכם האחרון הסתיימה תקופת השכירות ביולי 2018. הקיבוץ הודיע לשוכרים כי הדירה דרושה לו לצורך מכירתה לחברים חדשים בקיבוץ, והציע להם לעבור לדירה משופצת אחרת.

משסרבו השוכרים לכך ("אני לא עובר לשום מקום", הם כתבו במסרון), הגיש הקיבוץ, באמצעות עו"ד אילנה שפרלינג בוטנסקי (גולן גולדשמיט ושות'), לבית משפט השלום בירושלים, תביעה לפינוי השוכרים מהדירה.

באמצעות עו"ד מרדכי שמעון טענו השוכרים כי יש להם "זכות למגורים בדירה ללא הגבלת זמן", וביקשו לראות בהם "חברים בקיבוץ או מועמדים לחברות".

הם טענו כי במסגרת מבצע קליטה שעודד משפחות צעירות להיקלט בישובי צפון ים המלח והבקעה, הזמינה אותם ההסתדרות הציונית להיקלט בקיבוץ. משכך, גם טענו שאין לקיבוץ זכויות בדירה ואין הוא יכול לתבוע מהם לפנותה.

השופט אלעד פרסקי ציין כי מכוח הסכם הרשאה בין ההסתדרות הציונית העולמית לבין הממונה על הרכוש הנטוש והממשלתי, העניקה ההסתדרות הציונית העולמית זכויות בקרקע לקיבוץ אלמוג.

מכאן, זכותו של הקיבוץ לדרוש את פינוי השוכרים. "די בכך שמגורי השוכרים מבוססים על הסכמי השכירות מול הקיבוץ כדי לדחות את טענתם להיעדר זכויות, הסביר השופט, שכן ככל שלקיבוץ אין זכות בדירה, גם לנתבעים אין בה זכות.

העובדה שההסתדרות הציונית עודדה משפחות ליישב ישובים האלה, אינה הופכת אותה לצד בהתקשרות הנוגעת לדירה".

בהסכמי השכירות שנחתמו, מצא השופט, נקבעו הוראות לגבי שמירת אורחות החיים בקיבוץ, אפשרות לימוד במסגרות החינוך בקיבוץ, השתתפות בפעילות חברתית ובתורניות השמירה בקיבוץ, אך אין בכך כדי לשנות את שנאמר שם במפורש כי תקופת השכירות הוגבלה בכל פעם לשנה אחת. השוכרים לא הוכיחו כי ישנה משפחה שאינה חברת קיבוץ אך

זכאית למגורים ללא הגבלה. עוד הוצג שלאחר שאלמוג הפך ל"מתחדש" אין אפשרות לחברות בקיבוץ ללא רכישת זכויות בבית.

אכן, אמר השופט, בני הזוג השוכרים התכוונו להשתקע בקיבוץ, אך מעולם לא הגישו בקשה להתקבל כחברים בקיבוץ, ומה שעצר אותם הייתה בעיה כלכלית (היעדר פנסיה מתאימה).

סוף דבר, פסק השופט שאין במגורי השוכרים בקיבוץ במשך כ-17 שנים, כדי ליצור להם זכות שמעבר לזכות החוזית. יחד עם לנוכח נוכח תקופת המגורים הארוכה שלהם בקיבוץ הוא נתן להם שהות לפינוי הדירה עד ליולי 2022.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

יש כאלה שרוצים ילדים כדי לתת לעצמם משמעות לחיים, יש כאלה שהוריהם רוצים נכדים ויש אחרים שחושבים שמתפקידם לספק לצבא בשר תותחים. בהתפוצצות אוכלוסין ננוחם  את שלושת ילדיי עשיתי כי הוריי מאוד רצו נכדים. 
4 דק' קריאה
זוהי קריאה לפעולה. קריאה לחתימה על עצומה שתדרוש מהממשלה שינוי ותדבר בשם כלל העם ולא כקבוצות סקטוריאליות שונות, תבטל דיונים מיותרים שרק מסיחים את הדעת מהעיקר, ותהווה צעד חשוב בדרך לתיקון  לאחר שנה וחצי
2 דק' קריאה
מה היה סוד קסמה ופועלה של בתיה דנציגר המופלאה מגלאון, שהלכה בשבוע שעבר לעולמה?  מחווה יפהפייה, מרגשת ויוצאת דופן לכדה את עינם של אלו שהתכנסו בבית הקברות בגלאון ביום חמישי שעבר, להלווייתה של בתיה
2 דק' קריאה
תחושת השליחות בתפקידה כפרויקטורית הצפון, תכלול מיליארדי השקלים עבור השיקום והמחויבות האישית "להחזיר את המפונים למקום טוב יותר מזה שהם חיו לפני 6 באוקטובר". עינב פרץ מקיבוץ מרחביה, ממונת מחוז צפון במשרד הפנים האחראית
7 דק' קריאה
הבומים מעזה מגיעים אלינו ראשונים, אבל לא הבכי, הדם והצעקות  *תמונה ראשית: צילום מצומת המזלג. אם מתאמצים אפשר לראות את הים  נסעתי בשדות. אמרתי במחסום שאני מהקיבוץ ונוסעת לבית הקברות (קצת בילפתי) והמשכתי לשדות.
3 דק' קריאה
טקס ההתייחדות השנתי לזכר חללי התנועות הקיבוציות שנפלו במערכות ישראל ובפעולות האיבה נערך באנדרטה לחללי הקיבוצים שביער הקיבוצים, במועצה האזורית מגידו  *תמונה ראשית: מזכ"ל התנועה הקיבוצית ליאור שמחה באנדרטת חללי הקיבוצים. צילום: רמי שלוש 

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן