יבול שיא
הרפת והחלב
עוד גיל דגן

יציאה לשנת חופש בקיבוץ המתחדש

2 דק' קריאה

שיתוף:

זוג חברים יצא אצלנו בקיבוץ (המתחדש) ל"שנת חופש", לפני כשנתיים. לא ידוע אימתי ישובו. הבית שלהם עומד ריק. הם 'מתעקשים' להצביע באסיפות (קלפי דיגיטלית), והמזכירות אינה עושה דבר בעניין. מה המשמעות של 'שנת חופש' ב'עולם הקיבוץ המתחדש'?

שנת חופש בקיבוץ המתחדש, כל קיבוץ רשאי להחליט על הוראות וכללים לגבי יציאה לתקופת חופש מחוץ לקיבוץ, אומר עו"ד גיל דגן (שלמה כהן ושות').

בעבר, בקיבוץ השיתופי, משמעות יציאה לחופשה היתה שהחבר יצא מהקיבוץ לתקופה מוגבלת של התנתקות כלכלית (שלא נכללה במניין שנות הוותק שלו).

כיום, בקיבוץ המתחדש, הדברים השתנו. אין חובת עבודה וחלקם של הקיבוצים מאפשרים לחברים להעביר את משכורתם ישירות לחשבון הבנק שלהם.

עדיין ברוב הקיבוצים נותרה החובה למגורי קבע בקיבוץ, ולכן חבר שמבקש לצאת מן הקיבוץ לתקופה משמעותית (למעלה משלושה חודשים) נדרש עדיין לאישור הקיבוץ.

הכללים משתנים מקיבוץ לקיבוץ, מתאר גיל דגן. הכללים השכיחים קובעים שהחופשה ("שנת חופש" או "חופשה מיוחדת"), תהיה מחוץ לקיבוץ ושל כל התא המשפחתי.

ישנם תקנונים או החלטות פנימיות שמתירים חופשה בתוך הקיבוץ ויש קיבוצים שמאפשרים רק לאחד מבני הזוג לצאת לחופשה, בעוד בן הזוג השני נשאר בקיבוץ.

קיבוצים נוהגים להגביל את שנות החופשה (בד"כ עד 5 שנים). 'ברירת המחדל' של הגורם המאשר את יציאת החבר לחופשה הוא ועד ההנהלה (המזכירות). עדיין ישנם קיבוצים שדורשים את אישור האסיפה (בין אם לתחילת החופשה ובין אם להארכתה).

גיל דגן מתאר כי נהוג להחתים את החברים על"הסכם חופשה אישי" המסדיר את יחסי הקיבוץ והחבר בזמן החופשה בשורה של נושאים, כגון: משך החופשה ואפשרות הארכתה, השימוש בבית המגורים (יכולת הקיבוץ לעשות בו שימוש, יכולת החבר להשכירו לאחר ועוד), תשלומי מיסים פנימיים לקיבוץ ושיעורם, אחריות החבר לביטוחי בריאות ואחרים שלו ומשפחתו, וכמובן, חובת החבר לשוב לקיבוץ בסיום החופשה וההשלכות של אי חזרה במועד.

אשר ל"זכויות ההצבעה" של חבר בשנת חופש – 'ברירת המחדל' היא שבהיעדר הוראה בתקנון המונעת זכות זו (שאף כוחה למנוע זאת בספק), יש לחבר זכות להשתתף בהצבעות, שכן הוא "עדיין" חבר קיבוץ, לכל דבר ועניין.

כך-גם זכותו לקבל מהקיבוץ בונוסים או רווחים כמקובל בקיבוץ (אלא אם נקבע אחרת בהסכם החופשה או בהחלטות הקיבוץ).

עו"ד דגן מוסיף כי בעולם "הרפורמה במיסוי הקיבוצי" – חבר בשנת חופש נחשב כמי "שאינו חלק ממאזן הקיבוץ". כלומר, החבות לתשלום מס ההכנסה וכל הכרוך בכך היא עליו בלבד, והקיבוץ אינו מדווח עליו כחלק מחברי הקיבוץ.

אשר לחבר "שאינו חוזר מהחופשה" – הטיפול בכך נגזר הן מהוראות תקנון הקיבוץ והן מהוראות "ההסכם האישי", אומר עו"ד דגן. לפי התקנון הנוהג בקיבוצים, עקירת מקום מגורי הקבע אל מחוץ לקיבוץ מביאה לפקיעת החברות.

לפי הפסיקה, הוא מסביר, די בבירור פנימי שעורך ועד ההנהלה כדי להשתכנע שהחבר עקר את מגוריו אובייקטיבית (היעדרות מהקיבוץ לתקופת זמן משמעותית) וגם סובייקטיבית (החבר אינו מגלה רצון אמיתי לחזור לקיבוץ מידית).

לשם כך יש לזמן את החבר לשימוע טרם קבלת החלטה בדבר הפסקת חברותו. זהו חריג לכלל המחייב שהפסקת חברות תעשה בהחלטת אסיפה שתתקבל ברוב מיוחד.

בחלק מהקיבוצים הוספה הוראה בתקנון לפיה ניתן להפקיע חברות "על בסיס הסכמי". במילים אחרות, בהסכם האישי עליו חותם החבר לעת יציאה לחופשה, נכללת הוראה לפיה הוא מסכים שבהתקיים  תנאי מסוים (אי חזרה לקיבוץ) – תפקע חברותו מאליה (זו "הודעת עזיבה מותנית").  

הוראה זו עמדה במבחן, מספר גיל דגן, במוסד לבוררות של התנועה הקיבוצית. בפסק בוררות שניתן שם לאחרונה נקבע שהקיבוץ רשאי (ללא צורך באישור האסיפה), להשתמש בהודעת עזיבה מותנית שהייתה חלק מהסכם חופשה שעליו חתמה חברת קיבוץ, לאחר שהחברה לא חזרה לקיבוץ בסיום החופשה שאושרה לה.

איך "מייצרים שיוויון" בין מגרשי המגורים המיועדים לשיוך?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

סנדי קסלר היא מורה לפלדנקרייז, מדריכת פילטיס – מדריכת רכיבה על סוסים ולרכיבה טיפולית ובמשך עשור ניהלה חווה טיפולית בביתה ברמת רזיאל * את שיטת ה-"BUZZ" פיתחה קסלר מלכתחילה עבור רוכבי סוסים, כדי לאפשר
5 דק' קריאה
רגע לפני שריקת הפתיחה של המשחקים האולימפיים ביולי יצא לאור הספר "אולימפיאדה זה הרבה יותר מספורט", שנותן כבוד למפעל הספורט החשוב הזה * מחבר הספר רמי ארז מספר על הסודות שמאחורי המשחקים, על תהילת
8 דק' קריאה
טורניר היורו הסתיים אבל לכל המכורים לספורט אין חשש, כי ב-26 ביולי כבר מתקיים טקס הפתיחה של אולימפיאדת פריז 2024 * המשלחת הישראלית תמנה 88 ספורטאיות וספורטאים שיתחרו ב-17 ענפי ספורט, מתוכם אנחנו מציגים
4 דק' קריאה
עמית יפרח: לאנרגיה הירוקה רווח משולש – לחקלאי עצמו – וודאות כלכלית בעולם של אי ודאות בחקלאות, לאגודות וכמובן למדינה – לייצר עבורה אנרגיה ירוקה כיעד לאומי  תנועת המושבים קיימה ביום ראשון השבוע כנס
4 דק' קריאה
סקירה קצרה על החברה חברת "דגניה תעשיות בע"מ" נוסדה בשנת 1956ומחולקת כיום לשתי חטיבות: חטיבת מדחסים "אהליאב איירמק" – משווקת מדחסים בוכנתיים מיציקת ברזל באיכות גבוהה, מדחסים בורגיים איכותיים, מדחסים אחרים ומוצרים נוספים בתחום.
3 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן