יבול שיא
הרפת והחלב
השופטת עירית כהן אתר בית המשפט

תאונת עבודה באתר בנייה בקיבוץ – מי אחראי ומי יפצה ?

2 דק' קריאה

שיתוף:

צַבָּע נפל מפיגום עליו עבד באתר בנייה (שכונת 'הדבורים') בקיבוץ גלעד, נחבל, ניזוק ונקבעה לו נכות תפקודית בשיעור גבוה. הצַבָּע-התובע הגיש לבית המשפט המחוזי מרכז-לוד תביעה לפיצויים בגין נזקיו כנגד הקיבוץ, וכן נגד החברה הקבלנית שהעסיקה אותו, קבלן עבודות הטיח (הבעלים של הפיגום ממנו נפל הצַבָּע), חברת היועצים לפרוייקט וחברות הביטוח של הצדדים.

גם המוסד לביטוח לאומי הגיש "תביעת שיבוב" כנגד נתבעים אלה, שכן מדובר בתאונת עבודה. אם יימצא שהם אחראים, ידרוש המוסד שהם ישפו אותו בעד התשלומים שהוא ישלם לתובע כנפגע בעבודה.

עוד מקרה בו הקיבוץ נתבע לשלם פיצויים בגין נזקי גוף שנגרמו לנפגע-התובע, שכן הקיבוץ "מזמין העבודה" ו"בעל המקרקעין" או "המחזיק" בהם ובמבנה בו בוצעה העבודה. המהות של התקשרות הקיבוץ עם מבצעי-הבנייה היא זו שתפטור את הקיבוץ מאחריות או שתכלול אותו בין האחראים לנזק.

התובע קיבל הוראה ממעסיקתו לצבוע קורה בגובה של 4.5 מטרים. הוא עלה על פיגום תלוי, שאובטח בחבלים אל מוט שהוצב בתוך המבנה. האבטחה נועדה להצמיד ולקבע את הפיגום אל קיר המבנה (זהו פיגום שהיו מעבירים מבית לבית). חבל האבטחה שאמור היה להדק את הפיגום לקיר היה חתוך. הפיגום עצמו לא נפל, אך התובע נפל ברווח שנוצר בין הפיגום לבין הקיר.

השופטת עירית כהן משרטטת את גבולות האחריות של הנתבעים השונים. פקודת הבטיחות בעבודה" והתקנות שנחקקו מכוחה, קובעות מהם אמצעי הזהירות והבטיחות אותם יש לנקוט בעת ביצוע עבודות בניה ועל מי מוטלת האחריות לקיומם.

הקיבוץ התקשר בהסכם עם חברה קבלנית לביצוע עבודות הבנייה בפרוייקט. החברה היא "קבלן רשום", בעלת ידע וניסיון בביצוע פרויקטים. לפי ההסכם, הוטל עליה לשמש "קבלן הראשי" ו"מבצע העבודה". היא התחייבה למנות מהנדס ביצוע, מנהל עבודה כללי וכן ממונה על הבטיחות על האתר.
עוד התחייבה לספק את כל אמצעי הבטיחות והמיגון הנדרשים. בהתאם, היא מינתה אחד מעובדיה כמנהל עבודה וממונה על הבטיחות באתר. החברה המעסיקה של הצַבָּע, והיא זו שהתקשרה עם הקבלן לביצוע עבודות טיח.

כאשר ממונה מנהל עבודה, האחריות למילוי הוראות תקנות הבטיחות בעבודה (עבודות בניה) מוטלת עליו, פסקה השופטת, ועליו האחריות לתקינות הפיגום.

בהסכם שערך הקיבוץ עם החברה הקבלנית, היא התחייבה לספק את הפיגומים באתר, ולוודא שיעמדו בדרישות הבטיחות. היה עליה לספק פיגומים תקינים לתובע, גם מכוח היותה מעסיקתו, אך היא הפרה את חובתה, שכן הפיגום שסופק לתובע לא היה תקין.

החברה הקבלנית, ציינה השופטת, בכובעה כ"קבלן הראשי" ו"מבצע העבודה", אחראית, מכוח התקנות, על בטיחות העובדים באתר. יש לה גם אחריות שילוחית, למחדליו של מנהל העבודה שהיא מינתה.

בנסיבות בהן הקיבוץ כ"מזמין" העבודות התקשר עם "קבלן ראשי", האחריות לבטיחות העובדים היא של "הקבלן הראשי" ומנהל העבודה. לקיבוץ יכולה להיות אחריות אם התרשל בבחירת הקבלן, אך השופטת פסקה שלא כך היה, ואין להטיל עליו אחריות.

אשר לקבלן הטיח – זה הותיר את הפיגום במקום, לבקשת מנהל העבודה, כדי שהצבעים יוכלו להשתמש בו. הוא הקים את הפיגום לצורך שימוש עצמי, ואין עליו כל אחריות. גם חברת היועצים לא נמצאה כאחראית לאירוע, אמרה השופטת, שכן לא הוטל עליה לפקח על עבודות הבנייה או הבטיחות באתר.

שורה אחרונה: רק החברה הקבלנית אחראית לאירוע התאונה ולפיצוי התובע בכדי 2.9 מיליוני שקלים. המוסד לביטוח לאומי ישלם לו תגמולי פגיעה של 2.68 מיליוני שקלים. המוסד אינו יכול, הסבירה השופטת, לדרוש מהחברה הקבלנית שתפצה אותו על תשלומי הגימלה שהוא ישלם לתובע, שכן היא היתה המעסיקה של התובע ושילמה עבורו דמי ביטוח לאומי.

בנייה בקיבוץ: תמונה באדיבות אתר בית המשפט

פיצויי נזיקין למתנדבת בעין גב שנפגעה בתאונת דייג

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אומר גל טוויג, מנהל פיתוח עסקי בשולחן מגדלי התמרים, שבימים אלה עושה את הכל ליישום התוכנית העסקית שגובשה בשולחן לשיקום ענף התמרים הישראלי, כדי להחזיר אותו לדרך המלך * באמצע מרץ ייצג השולחן חמישה
7 דק' קריאה
בינואר 2010 יצא לפועל מבצע "גאולה מרצון" במסגרתו פשטה המשטרה בשיתוף הרווחה על בית המשפחה שבו התגוררו נשותיו וילדיו של גואל רצון. אחת מהנשים ששוחרו מהכת היא יהודית הרמן מקיבוץ שפיים, אז בת 29,
9 דק' קריאה
המעבר לאנרגיות מתחדשות מצריך הקמת פרויקטים רבים, אך במדינה קטנה וצפופה כמו ישראל, שבה השטחים הפתוחים והשטחים החקלאיים הם משאב יקר ערך, נדרשו פתרונות חדשים. גישת השימוש המשותף וריבוי התועלות בחקלאות הסולארית, שאותה מובילה
4 דק' קריאה
לאחרונה התקיימה בעיר נתניה הוועידה השנתית לנחלים עם מיטב המומחים בתחום התכנון, שיקום ושימור הנחלים. השנה הוועידה התמקדה בתכנון בראייה אגנית ונפתחה עם הצגה התוכניות לניהול נגר באגן הקישון ו"שער המפרץ" בחיפה; הוועידה השנתית
3 דק' קריאה
היקף נזקי מזג האוויר לחקלאות בחורף האחרון: כ-165 מיליון ש"ח – זינוק של כ-60% בתוך 4 שנים נמשך הזינוק בהיקף נזקי מזג האוויר לחקלאים כתוצאה ממשבר האקלים. מסיכום נתוני החורף (דצמבר 2022-אפריל 2023) שנערך
3 דק' קריאה
לאחרונה קיימה זרעים גדרה – סינג'נטה את האירוע השנתי שלה שכבר הפך למסורת – יום פתוח לגידולי שדה. יום זה התקיים בסמוך לבית ספר החקלאי בכנות זו השנה ה 3 ברציפות ובו הציגה החברה
< 1 דק' קריאה
התקופה החמה כבר החלה בבקעה הירדן, וכשהטמפרטורה מטפסת ל-40 מעלות, התלקחות שריפות בשדות החקלאיים הופכת לסכנה יומיומית. מנתוני מוקד בקעת הירדן, במהלך שנת 2021 פרצו באזור 388 שריפות, בהם נשרפו דונמים רבים. על פי
< 1 דק' קריאה
שני כשלים שכיחים אצל חקלאים מעסיקי עובדים שכירים להלן פס"ד בו מומחשים שני הכשלים הנ"ל: בבית הדין האזורי לעבודה[1] נדונה תביעתו של עובד שצו ההרחבה בענף הבנייה חל עליו. התובע עתר לקבל פיצויי פיטורים
3 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן