מזכירות קיבוץ עלומים החליטה שכספי מענק המילואים שייכים לקיבוץ ולא לחברים שלחמו להגנתו ב-7 באוקטובר וגויסו בצו 8
למי שייך מענק המילואים בקיבוץ שיתופי? קבוצת חברי קיבוץ עלומים שגויסו בצו 8 לכיתת הכוננות של הקיבוץ מתרעמת על החלטת מזכירות הקיבוץ המבקשת לקצוב להם סכום חלקי בלבד מהמענק, זאת בעוד שהחברים שחזרו להתגורר בקיבוץ קיבלו את "מענק השיבה" במלואו, בלי שההחלטה על כך עלתה לדיון באסיפה. בקשת החברים לגישור בעניינם נדחתה, ומתוך תחושה שנעשה להם עוול הם החליטו לפנות לרשמת האגודות השיתופיות בבקשה שתתערב במקרה.
מנעו חדירת מחבלים לקיבוצם
בבוקר שבת 7 באוקטובר, כחלק ממתקפת הטרור הרצחנית על יישובי הנגב המערבי, פשטו כ-85 מחבלים על קיבוץ עלומים, קיבוץ דתי הממוקם בין בארי לנחל עוז, שלושה ק"מ בלבד מהגבול.
במשך אותו היום ניהלו 15 חברי כיתת הכוננות יחד עם כוחות הביטחון קרבות להגנת הקיבוץ, בהם חיסלו עשרות מחבלים. משלא הצליחו לחדור לאזור המגורים, פנו המחבלים לרפת, רצחו 22 עובדים זרים מנפאל ותאילנד וחטפו שניים מהם. בחדירת מחבלים נוספת מכיוון מטעי האבוקדו נפצע חבר הקיבוץ.
ביום המוחרת פונו חברי הקיבוץ למלון בנתניה. חברי כיתת הכוננות גויסו בצו 8 ונשארו בקיבוץ להגן ולשמור. כעת מבקש הקיבוץ, שעדיין מתנהל כקיבוץ שיתופי, לקחת מחברי כיתת הכוננות את מענקי המילואים שקיבלו מהמדינה עבורם שירותם.
מי שנדרש להעביר את המענק לקיבוץ ומי שלא
חברי כיתת הכוננות, המבקשים להישאר בעילום שם, מתרעמים על החלטת מזכירות הקיבוץ. הם מתארים מצב בו חברי כיתת הכוננות, שהם גם חברי קיבוץ, נלחמו על הגנת הקיבוץ ונשארו בו במשך החודשים שעברו על מנת להגן ולשמור עליו כשהלחימה בעזה בעיצומה. בזמן זה פונו תושבי הקיבוץ לנתניה, כולל משפחותיהם ששילמו מחיר על העדרם. חלק מחברי כיתת הכוננות אף הצליחו לעבוד במהלך התקופה ובנוסף קיבלו תשלום מהביטוח הלאומי בגין ימי המילואים שעשו, כספים המועברים במלואם לקופת הקיבוץ. את המענק שניתן למשרתי המילואים, שנועד לעודד את אלו שנכנסו תחת האלונקה – מונע מהם הקיבוץ.
ההחלטה מעוררת תרעומת במיוחד, טוענים אותם חברים, לאור העובדה שחברי הקיבוץ שקיבלו "מענקי שיבה" במתווה החזרה המוקדמת – כלל לא התבקשו להכניס מענקים אלו לקופת הקיבוץ, בהחלטת המזכירות.
חברי כיתת הכוננות, כ-13 שהם גם חברי קיבוץ, פנו למזכירות הקיבוץ על מנת לקיים הליך גישור אך נענו בשלילה. לתחושתם, נעשה להם עוול. "כיתת הכוננות היא שמנעה ב-7 באוקטובר את רצח חברי הקיבוץ תחת מתקפת המחבלים. כל התקופה היינו מנותקים מהמשפחות שלנו ונשארנו להגן על הקיבוץ. המשכורת עוברת לקיבוץ וכך גם התשלום על ימי המילואים, ואת זה אנחנו מקבלים, אבל לקחת לנו את מענק המילואים? ראוי היה שלפחות היה מגיע הנושא לאסיפה להחלטת החברים. איך יכול להיות שהמזכירות מחליטה ללא האסיפה שמענקים מסוימים נשארים אצל החברים ומענקים אחרים לא?!".
מוקירים ומעריכים. ומה הפיצוי?
לאחר פניית חברי כיתת הכוננות דנה מזכירות קיבוץ עלומים בנושא מענקי המילואים והוציאה לחברים מסמך בו נכתב כי הקיבוץ "מוקיר ומעריך את משרתי המילואים, ואת ההקרבה הגדולה הנדרשת בכל עת, ובייחוד בעת מלחמה. לפיכך מבקש לעודד ולבטא הוקרה לשירות המילואים. הקיבוץ מכיר בהוצאות שונות שנדרשות למשרתי המילואים, וכן מכיר במחיר שגובה שירות המילואים מבני הבית והמשפחה".
בבדיקה שעשו עם מספר קיבוצים בסטטוס דומה, נמצא כי קיבוצים נהגו באופן שונה בעניין. כך במסמך שיצא מטעם המזכירות (עדכון מ-15.12.2024 – מענקי מילואים בקיבוץ עלומים):
"בלמידה-בדיקה שערכנו בחלק מהקיבוצים השיתופיים, נמצא שהקיבוצים נקטו גישות שונות:
א. יש כאלו שנותנים את המענקים לחברים (כגון שדה אליהו ואחרים).
ב. אחרים נותנים חלק מהמענק לחברים, או מה שנפוץ יותר, תעריף יומי כלשהו של החזר/ מענק/ תוספת תקציב (כך למשל יטבתה). יש לציין שגובה התעריף היומי משתנה מאוד בין הקיבוצים (בין 25 ל-140 ש"ח ליום).
ג. ואחרים (כגון יבנה ועוד) החליטו שהמענקים שייכים לקיבוץ, וברובם ככולם – החברים זכאים לקבל החזר הוצאות מותאם לפי תחשיבים שונים".
מתווה הפשרה שהקיבוץ מציע לחברי כיתת הכוננות שגויסו בצו 8 הוא מענק בגובה מאה שקלים ליום שיבטא "הוקרה ועידוד, החזר הוצאות, רצון למתן פיצוי מסוים למשפחה". לדברי חבר כיתת הכוננות יש פער של עשרות אלפי שקלים בין המענק שנותן משרד הביטחון לבין מה שמציע הקיבוץ.
לאסיפת חברים תובא הצעה זו בלבד, ללא אפשרות החברים להעלות הצעה אחרת וללא דיון במענקים שקיבלו התושבים במסגרת "מענקי השיבה".
חברי כיתת הכוננות: אל תָָּפְלוּ בין המענקים
כיוון שפנייתם לגישור חיצוני נדחתה על ידי מזכירות הקיבוץ, פנו חברי כיתת הכוננות לרשמת האגודות. במכתבם תארו את השתלשלות העניינים:
"בסביבות חודש אפריל-מאי 2024 פנתה המזכירות לחברי הקיבוץ שעשו ועושים מילואים מאז תחילת מלחמת חרבות ברזל בדרישה שכלל המענקים שהם מקבלים בגין השירות הצבאי יועברו לקיבוץ.
החברים ביקשו הבהרות מהמזכירות, מדוע היא מבצעת את ההבדלה בין המענקים השונים ומדוע בעוד בכלל המענקים קבעה המזכירות כי הם שייכים לחבר, במענק זה היא קובעת כי כולו שייך לקיבוץ.
כאן המקום לציין, כי אין מדובר בתמלוגי הביטוח הלאומי המשולמים למעסיק בגין ימי עבודה, אלו בבירור שייכים לקיבוץ שכן הם חלף שכר עבודתו של החבר שיצא למילואים, והכוונה היא אך ורק למענקי חרבות ברזל הניתנים לכל אזרח שעשה מעבר ל-30 ימי מילואים ומענקים מוגדלים לכל מי שעשה מעבר ל-60 ימי מילואים.
בעקבות פניית החברים, קבעה המזכירות כי מענק המילואים הוא שונה ושייך במלואו לקיבוץ, ומאוחר יותר, בשל התנגדות החברים שעשו מילואים, הסכימה לבוא לקראת חברים אלו ולהגיע למעין פשרה שחלק מכספי המענקים כן יועבר לחברים במסגרת של החזר הוצאות ועידוד להמשיך ולעשות מילואים.
בנושא זה, ובניגוד למענקים האחרים, בכוונת המזכירות להביא את העניין בפני אסיפת החברים, אולם אך ורק את עמדת המזכירות שחברי המזכירות קיבלו על דעת עצמם שכספי המענק שייכים לקיבוץ ושניתן לתת סכום מסוים גם לחבר שעשה את המילואים".
חברי כיתת הכוננות מבקשים את התערבותה של רשמת האגודות על מנת לפעול לשינוי ההחלטה שהם רואים כמפלה בעניינם:
"מזכירות הקיבוץ מסרבת לדרישת החברים שלא להפלות בין מענקים ודרישתם שככל והיא רוצה להביא לאסיפה את מענק המילואים ו/או לעשות פשרה לגביו, הרי שהיא צריכה לפעול באופן זהה גם כלפי יתר המענקים.
ויודגש, החברים הזכאים למענק המילואים מסכימים כי לאסיפה יש את הסמכות המלאה להחליט בנוגע למענקים ולקבוע האם המענק ישויך לחבר או לקיבוץ או שבאופן חלקי לכל אחד מהם, אולם הם מבקשים כי כך יעשה לגבי כל המענקים".
לחברי כיתת הכוננות יש ביקורת קשה כלפי הנהגת קיבוצם וכלפי הנהגת הקיבוץ הדתי, שלתחושתם לא היתה שם עבורם לאורך התקופה. "יש תחושה שהקהילה פצועה" אומר חבר כיתת הכוננות שמבקש שלא לחשוף את שמו. "חברי כיתת הכוננות עזבו משפחות עם ילדים קטנים. הקיבוץ לא עזר לאף משפחה עם בייביסיטר והתחושה שהקהילה נעזבה".
"פתרנו מתחים קשים יותר ואני מעריך שנדע להתמודד גם עם המחלוקת הזו"
אמיתי פורת, יו"ר קיבוץ עלומים:
עלומים קיבוץ שיתופי, בעקבות אירועי 7 באוקטובר פונו החברים מהקיבוץ למשך כשנה, ורוב הקהילה חיה יחד בנתניה. חלק מהמשפחות חזרו במהלך התקופה ורוב המשפחות עם הילדים חזרו עד אוגוסט, לקראת פתיחת שנת הלימודים. כרגע יש כמאה משפחות שחזרו בתהליך מורכב ומתמשך. עדיין 15 משפחות נוספות, נמצאות ב"שנת חיזוק" מחוץ לעלומים ואנו מקווים שיחזרו בקרוב או בתום שנה"ל תשפ"ה.
לנושא מענק המילואים, ברוב הקיבוצים השיתופיים התקיימו דיונים בנושא. בכוונה דחינו את הדיון לשלב החזרה הביתה לעלומים. במשך תקופה אנחנו עורכים דיונים במזכירות על מענקי המילואים ולמזכירות יש כיוון להצעה. טרם התקבלו החלטות סופיות. יש לנו דיון עם חברים מילואימניקים ועם כלל הציבור, יש עמדות שונות ויש דילמות. התגבשה הצעה במזכירות וטרם הגיעה לדיון באסיפה, יש להניח שזה יושלם בשבועות הקרובים.
אנחנו בעיצומם של תהליכים, מתוך כוונה להגיע להסכמות חברתיות לאור הנורמות, התקנון והכללים של הקיבוץ. לא יהיה נכון לנהל את הדיון עצמו בעיתונות. יש שיח, יש גם מחלוקת ומורכבות. פתרנו מחלוקות ומתחים קשים יותר ואני מעריך שנדע להתמודד עם הפעם הזו, ולהגיע להסכמה והכרעה חברתית כמקובל בקיבוץ, כקהילה שיש בה שותפות וערבות הדדית".
האם הקיבוץ מספק לחבר את מה שכולל המענק?
יניב הגי, ראש המטה השיתופי בתנועה הקיבוצית עושה סדר
יניב הגי בארי ראש המטה השיתופי בתנועה הקיבוצית מסביר שנושא המענקים מורכב ורגיש ונעשו בנידון התייעצויות בין הקיבוצים השיתופיים יחד עם ממלאי תפקידים על מנת לבחון זוויות של העניין בצורה מקצועית.
"יש שני סוגי מענקים, מענק מביטוח לאומי, שהוא חלף ימי עבודה בהם החבר לא עבד כי גויס למילואים ומענק ממשרד הביטחון. הדרך בה אנחנו מסתכלים על כל מענק הוא האם מה שנכלל במענק יש לו מענה שהקיבוץ מספק. למשל, אש"ל (הוצאות מזון ולינה), בודקים אם הקיבוץ מספק את הצורך, אם כן – המענק יכנס לקיבוץ ואם לא – החבר יקבל אותו.
המענק שמתקבל מביטוח לאומי הינו חלף עבודה. בקיבוץ שיתופי החבר מקבל תקציב, לכן המענק שייך לקיבוץ. לגבי המענק ממשרד הביטחון – קיבוצים לקחו רכיב-רכיב ובדקו אותו. למשל, קיבוץ שלא נותן אש"ל – חלק מהמענק יעבור לחבר. ככה עוברים על הרכיבים השונים ומחליטים מה לחבר ומה לקיבוץ.
כקיבוצים אנחנו מעודדים את חברינו ובנינו לעשות מילואים, זה חלק מהאתוס, לשאת בנטל, להגן, גם בגיוס לצבא וגם במילואים. קיבוצים שונים קיבלו החלטות שונות לגבי המענק, בסוף זה כסף ויש ויכוח למי הוא שייך, לחבר או לקיבוץ, וזה כמובן תלוי גם במצב הקיבוץ".
הגי מסביר שיש רק 38 קיבוצים שיתופיים בארץ, הן מהתנועה הקיבוצית והן מהקיבוץ הדתי, וכולם מאוגדים יחד במטה השיתופי של התק"צ. "דתיים וחילוניים – כולנו שותפים מלאים במטה השיתופי".
בכל זאת, בקיבוצים שונים קיבלו החלטות שונות לגבי המענק.
"כל קיבוץ שונה, מקיים חוקים שונים ויש לו תנאים כלכלים שונים, חלק מהקיבוצים נותנים עזרה באש"ל, בייביסיטר לבנות הזוג שנשארו עם הילדים כשהבעל במילואים, או עזרה אחרת. הדברים מאוד שונים בין הקיבוצים ולא ניתן לעשות דין אחד לכולם. המחשבה שעומדת מאחורי כן או לא או כמה נותנים, היא שאין כפל תשלומים".
תגובת התנועה הקיבוצית
"לכל קיבוץ יש התנהלות שמתאימה לו"
התנועה הקיבוצית מאמינה ופועלת למען שירות משמעותי בצה״ל, במילואים, בכיתות הכוננות ועוד.
לאחרונה יצאו 1,200 בני ובנות קיבוצים למסע של שלושה ימים לקראת התנדבות ושירות משמעותי בצה״ל.
חובת שירות המילואים היא לחם חיינו, בטח בימים אלה, יש לעודד ולתמוך באנשי המילואים – בתמיכה כלכלית, חברתית ומקצועית, בתמיכה במשפחות, בבנות ובני הזוג, בסיוע מקצועי ובתעסוקה.
לכל קיבוץ יש התנהלות כלכלית וחברתית שמתאימה לו ולחבריו, וכל קהילה מתאימה את ההסדרים – לרבות אש״ל ומענקים למילאומניקים ולבני משפחותיהם – לדרכה, תוך שימת דגש על עידוד השירות וההתנדבות וחיי קהילה עשירים וחברתיים.