שורדי שואה, שורדי שבי, שורדי טבח 7 באוקטובר, משפחות חטופים ומשפחות שכולות לקחו חלק במצעד החיים העולמי ה-37 בין אושוויץ לבירקנאו, לזכר היהודים שנספו בשואה ולכבודם של אלה ששרדו אותה. המשתתפים נשאו דגלי ישראל ותמונות של החטופים שנותרו בשבי ברצועת עזה
שמחה שטיין, קיבוץ לוחמי הגטאות, מדריך מסע החטופים ל"מצעד החיים", אפריל 2025
*תמונה ראשית: המשלחת בכניסה למחנה בירקנאו במהלך "מצעד החיים". צילום: זיו קורן
המשלחת ובה שורדי שואה, שורדי שבי, שורדי טבח 7 באוקטובר, משפחות חטופים ומשפחות שכולות, יצאה מטעם מנהלת החטופים של משרד ראש הממשלה ולקחו בה חלק 22 חטופים ששבו ומשפחות חללים, בהם:
הגר ברודץ' מכפר עזה שנחטפה עם שלושת ילדיה ועם בת השכנים ששבו בעסקה הראשונה; גדי מוזס מניר עוז שהיה חטוף 482 ימים, זוגתו אפרת נהרגה מפצצת צה"ל ב-7 באוקטובר; קית' סיגל מכפר עזה, אשתו נחטפה וחזרה לאחר 51 ימים והוא חזר לאחר 484 ימים; חן גולדשטיין אלמוג מכפר עזה שבה עם שלושת ילדיה לאחר 51 ימים. בעלה ובתה הבכורה נרצחו; אלמוג מאיר שחולץ לאחר 264 ימים; מורן סטלה ינאי ששוחררה לאחר 54 ימים; ענת אחימס, אמו של תומר אחימס שנפל כקשר של אל"מ אסף חממי שנהרג; ורד וראובן יבלונקה הוריו של חנן שנרצח בנובה; רישל וחנן צרפתי הוריו של אופיר שנרצח בנובה; אילת בנימין אמו של רון בנימין שנרצח ליד בארי; ניסים ועמית לוק, אביה ואחיה של שני לוק שנרצחה בנובה.
צוות מלווה של עובדים סוציאליים ופסיכולוגים הצטרף למסע.
גשם זלעפות ורוח עזה
לצד המשלחת מטעם מנהלת החטופים יצאו חמישה אוטובוסים נוספים, כולם בחסות ההסתדרות הציונית העולמית. עוד לקחו חלק במסע ראשי ערים ורשויות בראשותו של חיים ביבס ראש עיריית מודיעין ופעילי מחלקות ואגפים של ההסתדרות הציונית העולמית בראשו של יעקב חגואל היו"ר, בסך הכול 230 משתתפים.
הסיור כלל ביקור בוורשה, בגטו והוזכר מרד הגטאות. למרגלות האנדרטה המרכזית התקיים טקס משלחתי. המשתתפים סיירו גם בעיר העתיקה של ורשה וביקרו באנדרטת המרד הפולני.
בהמשך הגיעה המשלחת אל מחנה הריכוז וההשמדה מאיידנק ובמחנה אושוויץ אחד והשתתפה בוורשה בטקס ערב יום הזיכרון לשואה ולגבורה.
ביום השואה, יום חמישי שעבר, הקדימה המשלחת יציאה למחנה אושוויץ לפגישה עם הנשיא הרצוג. בשעה 13:30 החל המצעד מאושוויץ לבירקנאו. לקראת ההתכנסות לטקס, שהיה אמור להתכנס עם אלפי הצועדים, החל לרדת גשם זלעפות ורוח עזה והוחלט לבטל את הטקס.
הייתה לי הזכות לשתף את טובי המדריכים ובהם היינו ארבעה מקיבוצים: יצחק איז'יו רוזנבלום מניר אליהו, חיים מגירה מבית אורן, עקיבא אזולאי מניר דוד ואנוכי, שמחה שטיין מקיבוץ לוחמי הגטאות.
שיחה על גיהינום בגן עדן
רגע קטן של החטופים גדי מוזס וקית' סיגל שהשתתפו ב"מצעד החיים" בפולין
עמדנו לעת ערב במרכז הפארק היפה, פריחת האביב השרתה אווירה נינוחה ורגועה. נכנסנו תחילה אל המדשאה רחבת הידיים בה ניצבת האנדרטה המסמלת את יצירתו של פרדריך שופן. סיפרתי על תולדות חייו ועל יצירותיו והוספתי כי בימי ראשון בשבוע בחודשי הקיץ ניצב לו פסנתר ועליו רכון נגן או נגנית מפורסמים והם מנגנים במשך שעה קלה מיצירות שופן.
חזרנו מסיור במחנה הריכוז וההשמדה מיידנק. היה זה יום עמוס. שאלתי אם יש מי שיש בו הכוח והרצון לסייר בפארק לאז'נקי בוורשה. מספר משתתפי המסע הצטרפו לסיור.
ירדנו בשביל בין צמחים ירוקים. פרחים בשלל צבעים, עצים נושאי צמרות. סיפרתי על תולדות הגן והגענו אל ארמון המרחצאות של המלך האחרון בפולין. הארמון מוקף אגם מלאכותי, פסלים בסגנון יווני וגם רומי. ברבור לבן שט באגם וצבעו בלט על רקע המים שהפכו כהים עם שקיעת השמש. צווחות טווסים קורעות את השקט והברווזים במגוון צבעים מדדים בגן.
ציינתי שבמאות הקודמות האנשים היו מתרחצים אחת לשבוע או בכלל לא, והינה המלך הקפיד להתרחץ בגן מרחצאות שלו.
לא על מקלחת דיברו
ניצבתי בין קית' סיגל שנחטף מכפר עזה לבין גדי מוזס מניר עוז שהיה חטוף אף הוא. השניים שוחחו והחליפו "חוויות", כיצד הם היו "מתרחצים" בהיותם חטופים בידי החמאס. לא על מקלחת דיברו, אלא על הקשר בין מים לגוף. האחד לא זכה אפילו לנגיעת מים בגופו שבועות רבים אין ספור, השני הסתפק בפחות מחצי דלי.
עמדנו ברחבת הארמון במרכז הפארק היפה – גן העדן עלי אדמות, והשניים משוחחים על הגיהינום הנורא מכול.
הקשבתי לשיחת החולין של השניים. הם דיברו בשפה ובמילים מעולמנו כדי לתאר חוויה נוראה שאין לה שפה ואין לה מילים בתופת הנוראה של החטופים ששבו, ואלו שעודם שם.
חושך ירד על הפארק. מעטים האנשים. הלילה ירד על גן העדן ואנחנו מיהרנו לשוב למלון.
קית' וגדי שבו מהגיהינום לאחר שנה וחצי. כל אחד בנפרד היה שם וספק אם הכירו האחד את השני. שותפות הגורל חיברה ביניהם ואני ניצבתי לצידם משתאה מהמחזה הסוריאליסטי לו הייתי עד: שיחה על הגיהינום בגן העדן.
.