יבול שיא
הרפת והחלב
Screenshot 2023 03 02 142910

חוק ההסדרים בחקלאות – חי, נושם ובועט

2 דק' קריאה

שיתוף:

דעתו של השר דיכטר אינה נוחה מניסוח טיוטת החוק שהוכנה טרם התפטרותה של המנכ"לית היוצאת

המנכ"לית היוצאת של משרד החקלאות ופיתוח הכפר עו"ד נעמה קאופמן-פס, שקדה בימים האחרונים קודם שהתפטרה מתפקידה, על הכנת טיוטת חוק ההסדרים בחקלאות, לקראת היום שבו תאושר בכנסת.

עיון בתכנית מגלה שאם היא תמומש, עתיד החקלאות בישראל לא רק שיהיה לוט בערפל, אלא יש סיכוי גבוה שאפשר לסגור את שערי החקלאות כחול לבן. המנכ"לית ניסחה את טיוטת חוק ההסדרים בחקלאות, בדיוק בדרך שבה פעל משרד החקלאות בתקופת השר עודד פורר ובהנחיה ישירה משר האוצר דאז אביגדור ליברמן.

הבה נחדור לכמה מסעיפי התכנית:

יש להקים מערכת דיגיטלית לניהול מערך הייבוא בתוך שנה. לקבוע בחוק הגנת הצומח מנגנון לייבוא פירות וירקות טריים ללא רישיון יבוא, אך חייבים בתעודת בריאות. מדינת המקור תידרש להצהיר שנגעים אינם קיימים במשלוח מסוים של פירות וירקות.

להנחות את מנהל השירותים להגנת הצומח ולביקורת לאשר בתוך 120 יום יבוא: אבוקדו, אפרסק, ענבים, לימון, אבטיח, עגבנייה, קישוא, פלפל, מלפפון ובטטה, מחמש מדינות הייצוא המרכזיות של כל אחד מהמוצרים האלה. תיעשה פנייה לשירותים להגנת הצומח במדינות הייצוא לישראל, לקבל אישור משטחים נקיים ממזיקים ואישור טיפולים להכחדת מזיקים.

עוד נאמר בטיוטת חוק ההסדרים בחקלאות כי יש לאשר בתוך 120 יום לייבא בננות, מנגו, פירות הדר ותפוח אדמה מ-3 מדינות. לרוב הפירות והירקות אין אישור ייבוא אפילו ממדינה אחת בעולם. חסם חריג זה אינו מאפשר למשק המקומי להתחרות עם שאר המדינות בעולם.

בפרק אחר בטיוטת חוק ההסדרים בחקלאות נאמר כי פירות עונתיים כאבוקדו, אפרסק, מנגו ומשמש, אינם ניתנים לייבוא ולכן אינם זמינים מחוץ לעונת של הגידול המקומי. יש לתקן את חוק הגנת הצומח שנחקק בשנת 1956 כך שישראל תאמץ את המודל הרגולטורי הקיים באיחוד האירופי.

בטיוטת חוק ההסדרים בחקלאות נאמר עוד כי לשינויים של תנאי הייבוא בפירות וירקות עשויים להיות השלכות כלכליות. אם ייקבעו מגבלות או טיפולים משמעותיים לייבוא פירות וירקות, אספקת התוצרת לישראל תוגבל, הצריכה תרד והמחיר לצרכן יעלה. שינויים המחמירים את תנאי הייבוא יהיו בהתאם למנגנון הקבוע בפקודת הייבוא והייצוא דומה למוצרי מזון וצריכה אחרים.

טיוטת החוק קובעת שיש לתקן את חוק מועצת הצמחים ולקבוע שתשלום של חקלאים למועצה יהיה וולונטרי, תבוטל סמכות המועצה לדרוש מסמכים ומידע מחקלאים ותבוטל אפשרות המועצה לקבוע מחירים של תוצרת. המועצה לא תוכל לחייב חקלאי לרכוש את הביטוח ולחייב אותו בעלות הביטוח, אלא אם קיימת הסכמה של החקלאי לרכוש ביטוח ולשלם.

חיוב חקלאים בעלות הפרסום של מועצת הצמחים תבוטל. המועצה תבצע פעולות הדברה או מניעת מחלות ומזיקים עבור החקלאי.

בנושא אחר תחת הכותרת צמצום הנטל הרגולטורי במוצרי מזון, נקבע כי יש להפחית את יוקר המחייה, לשנות נוהל אישור מדינות הייבוא של בשר וביצים למשך חצי שנה, אם המדינות עומדות בדרישות. הנושא יתברר בשיחה באינטרנט, כך גם בייצוא.

נודע לנו שהנושא של טיוטת חוק ההסדרים בחקלאות הובא לידיעתו של שר החקלאות אבי דיכטר. לפי אותם מקורות דעתו של השר לא הייתה נוחה מהניסוחים של טיוטת החקלאות והוא נפגש בנושא הזה עם שר האוצר בצלאל סמוטריץ. בשיחה ביניהם הועלו נושאים אחרים ובהם הרפורמה שהוכנה על ידי ההנהגה הקודמת של משרד החקלאות והעברת הרשות לתכנון חקלאי ממשרד החקלאות למשרד לפיתוח הנגב, הגליל והחוסן הלאומי. שני השרים קבעו להיפגש בשנית לדון בנושאים אלה. נודע כי נציגי חקלאי ישראל הציגו בפני דיכטר תכנית אסטרטגית לקידום חקלאות ישראל. עד סגירת הגיליון לא נתקבלו הודעות מלשכת שר החקלאות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דקלה אריה בדלר, ממושב אשתאול שבהרי יהודה, היא בן אדם מעורר השתאות וסקרנות, בעלת תפישה חינוכית ייחודית לגיל הרך * ביום יום עורכת דקלה סדנאות ליווי התפתחותי לתינוקות ופעוטות, שמיועדות לתינוקות מגיל 3 חודשים
6 דק' קריאה
הם עזבו הכל, את העסק הפרטי שכל כך קשה עבדו עליו ויצאו להילחם ולשרת במילואים למען המדינה * רבים מהם שירתו שלושה חודשים ואף נקראו לסבב שני ובינתיים מצב העסק שהושאר מאחור הידרדר *
10 דק' קריאה
אסף ולדן הותיר אחרי לכתו שני ספרים – את ספר הפרוזה: "אורות הפנסים האחרונים" ואת ספר השירה: "לב אבוד בין מילים", שני יהלומי ספרות שפוערים צוהר קטן לנפשו המרתקת של ולדן. ספר "אורות הפנסים האחרונים"
5 דק' קריאה
בדי אוהלים המסמלים את הנדודים והטלטלות של אלו שפונו מביתם שמשו השראה למערכת לבוש שיצרה שיר כץ מצבעון. הפריפריה מגיעה לאופנה *תמונה ראשית: שיר כץ, מרגישה תלושה. "קהילת צבעון מפוזרת בכל המדינה. המשפחה שלי
5 דק' קריאה
13 דירות בבית ההולך ונבנה בנהריה, רכשו חברי קיבוץ רות. כשתסתיים הבנייה בעוד כשנתיים, יעברו אליו חברי הקיבוץ וילדיהם. "אנחנו בנהריה כדי להישאר, כי העיר והצפון חשובים לנו"  הקיבוץ העירוני "רות" של בוגרי השומר
6 דק' קריאה
בית המשפט מלמד הורים פרודים מהי אחריות הורית ״בית המשפט לא אמור להמשיך ללוות הורים עד שילדיהם יגיעו לבגרות, הדבר אינו מתיישב עם טובת הקטינים", אמרה השופטת הילה גורביץ עובדיה, מבית משפט לענייני משפחה
2 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן