יבול שיא
הרפת והחלב
1 4

חותרים להסכם ארוך טווח וחותמים בסוף התקופה

3 דק' קריאה

שיתוף:

הסיכומים הכלכליים האזורים התקיימו בעיקר בחודש יוני, שבו גם התנהל במקביל, הדיאלוג עם משרדי הממשלה, בשיתוף גורמים שונים בענף ובכנסת.
עקבנו אחר הדברים שנאמרו על ידי ההנהגות בכנסים וגם אחר ההסכם שהושג בשעה טובה

דוח מנכ"ל מפעלי העמק בכנס הכלכלי

רז נור, חבר קיבוץ עין חרוד איחוד, מנהל את מפעלי העמק מזה כ-5 שנים ומתוקף תפקידו, משמש גם כחבר בהנהלת תנובה. הוא למד את נושא החלב שמהווה עוגן מרכזי בפרנסת היישובים בעמק וסקר את תמונת המצב המעודכנת.

אנחנו בתקופה של סערה מושלמת, שיש בה התנגשות חזקה: כלכלה – פוליטיקה – רגולציה.

כלכלה – מחירי  הגרעינים בעולם בזינוק אדיר, קשיים גדולים בנמלים וכניסת אוניות לפריקה, לא הגענו להסכם ארוך טווח עם הנהגת הגד"ש ואולי, בשנה ניטרלית ורגועה, נגיע להסכם.

פוליטיקה – ממשלה מקרטעת, יוקר המחיה הולך ומאמיר, אובססיה נגד החקלאות, הלובי החקלאי הוא אחד הגדולים בכנסת, אבל לא תומכים עד הסוף וברגעי המבחן.

רגולציה – לא השתנתה בשנים האחרונות, רכיב הייצור ברפת מוסדר, אבל המחלבות מתקשות באישור המחירים המפוקחים, זקוקים לשתי חתימות שרים.

הזינוק בתשומות מביא את הענף לנקודת רתיחה, המחלבות לא יוכלו לעבור את שחיקת המחירים ויש התנגשות עם תוצאה ממש לא ברורה – חוסר ודאות מלא וזה האירוע שכולנו נמצאים בו – סערה מושלמת…

דווקא טוב עשינו, שהתכוננו למצב הזה, כי ברור שמגיעה התנגשות וחשוב שהתארגנו בתאגיד יצרנים.

מכון יסודות – מוסד מחקר אקדמי, ביוזמת שולחן הארגונים, להתמודד עם פורום קוהלת, שהכין ניירות עבודה אקדמאים ומסודרים – כמה החקלאות פוגעת בכלכלה ובצרכן. מכון יסודות אומר את האמת, הוא מנתח אובייקטיבית, גם אם יש חלקים לא נוחים. מנתחים את הנושאים השונים וזו עבודה חשובה מאוד ויסודית.

יש אלינו סימפטיה וככל שנדע להתמודד עם חורשי רעתנו, מול הפקידים וקובעי המדיניות – מתחילים גם במדיה הדיגיטלית להציג את העובדות, נישאר בזירה.

2 3

סוף דבר

 נחתם הסכם ב-28.6.22

התגבש הסכם חלב שהוא המשך להסכם שנחתם בשנה שעברה. מסיבות פוליטיות (פיזור הכנסת), תהליך מו"מ בנושא היה מואץ "ומתחת לרדאר". 

ב-28.6, ממש ברגע האחרון, נחתם הסכם שמקובל על כל הגורמים בענף. החתימה כפופה לאישור המוסדות וגם בחינה משפטית, בגלל פיזור הכנסת.

הפרטים העיקריים בהסכם:

  1. הארכת ההסכם הקודם בשנתיים הנוספות (5 שנים במקום 3 שנים). ושמירת מנגנון מחיר המטרה הקיים בתקופה זאת, על פי חוק החלב.
  2. העלאת מחיר המטרה לחלב  ברבעון השלישי בקרוב לכ-30 אג'.

3.       שינויים שונים בכללי הייבוא, תוך שמירה על הכמויות על פי ההסכם הקודם. בין היתר, יבוטל המכס באופן מיידי על גבינות קשות, כגון: מוצרלה, חלומי, ג'מיד (קישק) וגורגונזלה, וכן יבוטל בהדרגה, המכס על גבינות שמנת בעלות אחוז שומן הגבוה מ-5%.

4.       מחיר המטרה, שייקבע בסקר הדו-שנתי, יכלול משקים בעלי מכסה מ-800,000 ליטר ומעלה (במקום  700,000, שזה מביא להפחתת מחיר החלב בכ-2 אג').

5.       מחיר המטרה יפחת ב-2.15 אג' לליטר למשך 4 רבעונים.

6.       מחירי מוצרי החלב שבפיקוח יעודכנו מיידית ב-4.9% (במקום 14% על פי התחשיב)… המחיר לא יעלה במשך שנה.

7.       החל ממאי 2023 יחול על עדכון מחירי המוצרים בפיקוח, מנגנון אוטומטי שלא יצריך חתימת השרים על עדכון המחיר.

8.       ייבחנו אמצעים נוספים לתמיכה בהתייעלות בענף, בנושאי איחוד רפתות, קידום רפתות קטנות, רגולציה, הקלות בניוד מכסות ועוד. ועדה משותפת תגיש את מסקנותיה תוך 6 חודשים.  בנוסף,  תיבחן האפשרות להגדיל את הקצאת העובדים הזרים בענף.
יוני דמרי מתנועת המושבים, מרכז צוות שבוחן את נושא המכרזה להעברת מכסות. לאחרונה, המחיר יורד מ-2.30 ₪ לליטר, בגין ביקוש יותר קטן לקנייה.

חלק מהסעיפים מחייבים חקיקה והם ייכנסו לתוקף יותר מאוחר..

הארכת ההסכם, עדכון אוטומטי של המחירים המפוקחים, תוך שמירה על מנגנון עדכון מחיר המטרה, יאפשרו שקט תעשייתי (אולי…) ב-4 השנים הקרובות, 2022 –2025.

ברכות ותודות לכל העוסקים במלאכה, בראשותם של ליאור שמחה, איציק שניידר, רחל בורושק ובועז סופר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תרגום: עמוס דה וינטר שוק המנדרינות האירופי מתמודד עם מחירים גבוהים והיצע נמוך על רקע אתגרי הייצור מקור: EastFruit עליות המחירים שנרשמו בלטביה, פולין, אוקראינה, מולדובה ועוד מיוחסות לירידה ביבולים * באוזבקיסטן וטג'יקיסטן מדווחים
5 דק' קריאה
מאורין יטור, רון פורת, המחלקה לחקר תוצרת חקלאית, מכון וולקני ניר כרמי, המחלקה להשבחת עצי פרי, מכון וולקני שוקי קנוניץ, מדריך הדרים, ענף הדרים במועצת הצמחים רקע מנדרינה 'מיכל' (זריע של קלמנטינה) היא זן
4 דק' קריאה
מחלת הגרינינג היא כנראה מחלת ההדרים החמורה ביותר שידעה תעשיית ההדרים העולמית. המחלה נגרמת ע"י חיידק המותאם למחיה בצינורות השיפה ומועבר ע"י שני מיני פסילות הניזונות מהשיפה ומשמשות לו כווקטור. הפסילות נחשבות מזיק משני
12 דק' קריאה
אומר עודד גרוסר, אגרונום ופרדסן צעיר שפעיל במשך שנים בשולחן המגדלים, "אם לא נעבד את האדמה – נאבד את המדינה והערכים שלנו". גרוסר מספר על האתגרים הרבים בלהיות חקלאי בשנים האחרונות, על הקשיים שהביאה
10 דק' קריאה
פרדסניות ופרדסנים יקרים שלום רב, אנחנו בסוג של שגרת מלחמה ויחד עם זאת, לי באופן אישי מרגיש שעד שהחטופים לא חוזרים אני בשנה ארוכה מאוד, עדיין 2023… בעבר כתבתי שבענף ההדרים אין בעיות רק
3 דק' קריאה
רוני נקר, מנהל ענף ההדרים, מועצת הצמחים נסקור תחילה את התחזית העולמית של הדרים לעונת 2024/25 . כבכל שנה במחצית נובמבר התקיים מפגש (וובינר) במסגרת ארגון ה – WCO (ארגון ההדרים העולמי) שבו לקחו
5 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן