אווירה חגיגית ומרגשת שררה באולם כהן במכון וולקני בטקס להענקת אות ההוקרה לחקלאים המצטיינים לשנים 2024-2025, שאורגן על-ידי מועצת הצמחים. בניגוד לימי עיון וכנסים רגילים, האולם היה מלא מפה לפה, עדות לחשיבותו העצומה של האירוע ולמעמדם האיתן של החקלאים בישראל, במיוחד בעת הזו.
*תמונה ראשית: איציק שניידר: ההישגים שלהם הם הפנים של החקלאות הישראלית
הטקס נפתח בקטע שירה אומנותי מרגש של מקהלת בנות, שהכניס את הקהל לאווירה של הערכה והוקרה. מיד לאחר מכן, הוזמן לשאת דברים איציק שניידר, יו"ר מועצת הצמחים.
איציק שניידר: "החקלאים – הלפיד ההולך לפני המחנה"
שניידר בירך בחום את החקלאים המצטיינים וציין כי "ההישגים שלהם הם הפנים של החקלאות הישראלית, הם הלפיד ההולך לפני המחנה. ההשקעה, ההתמדה, היוזמה והמסירות שלהם מהווה דוגמה ומופת לכולנו."
שניידר קרא למקבלי ההחלטות להבין את חשיבות החקלאות בעולם המשתנה: "מי ייתן וגם מקבלי ההחלטות יבינו זאת, ויבינו שבעולם הצועד לקראת משבר מזון, יש לחזק את החקלאות ואת הייצור המקומי, ולא לחבל, להקשות ולחסל."
אחריו עלה לברך מאיר יפרח, יושב ראש הוועדה לאיתור המצטיינים ומזכיר ארגון מגדלי הירקות, שנשא ברכה מרגשת.
מאיר יפרח: "העם התגלה בכל גדולתו – ביטחון מזון אינו תלוי בייבוא"
יפרח הדגיש בדבריו את חשיבות שיתוף הפעולה הלאומי והתרומה האדירה של מתנדבים: "העם הנהדר הזה התגלה בכל גדולתו. מתנדבים מכל חלקי האוכלוסייה התנדבו להציל את החקלאים והחקלאות. על כל אלה אנו מודים להם בשם החקלאים." הוא התייחס לאתגרים שעמדו בפני החקלאות הישראלית בתקופה האחרונה: "החשש היה לא רק אובדן יבולים, אלא גם פגיעה ביכולת לספק תוצרת בשעת מלחמה מול חרם מטורקיה ומכל ארץ אחרת, ועמדנו בזה."
השר דיכטר: "החקלאות חיונית לחיי כל אזרחי ישראל"
את שרשרת הברכות חתם שר החקלאות וביטחון המזון, אבי דיכטר, שבירך בחום את החקלאים המצטיינים. השר דיכטר הדגיש את חשיבות החקלאות, במיוחד לנוכח האירועים האחרונים: "החקלאות שבה והוכיחה את חשיבותה ואת מרכזיותה בכלכלה ובשמירה על שטחי מדינת ישראל. במטרה לשקמה ולשמור על המשכיותה, נמשיך לעמוד לצד החקלאים, להעניק תמיכה נדרשת, לקדם תוכניות ותהליכים משלימים, ולעודד ידע ומחקר."
השר דיכטר הבטיח לפעול בנחישות ובהתמדה, "בהבנה שהחקלאות חיונית בחייהם של כל אזרחי מדינת ישראל, וזאת תוך הסתכלות קדימה אל היום שאחרי. הוא הבטיח שיעשה הכל כדי להפוך את החקלאות למקצוע נחשק ומושך, שיש גאווה ותוחלת לעבוד בו." בסיום דבריו, השר דיכטר הביע אופטימיות רבה: "בכוחות משותפים נייצר, נחזיר, נעשה הכל כדי שהחקלאות תהיה שוב על הגובה ותגיע לפסגות חדשות בארץ ובעולם כולו. יש לנו כלים, ידע, אמצעים, ובעיקר שאיפה גדולה לפרוץ ולהתקדם ולייצב עוד יותר, באמצעות חקלאות מודרנית ותחרותית, את הכלכלה והביטחון של מדינת ישראל ושל אזרחיה."
אותות הצטיינות וגבורה: הוקרה למגני הגבול והפרנסה
שיאו של הטקס היה הענקת אותות ההוקרה לחקלאים המצטיינים, כאשר בראש ובראשונה הוענקו אותות שבח מלחמת "חרבות ברזל" המבטאים הוקרה עמוקה לגבורה ותעוזה יוצאת דופן:
- משפחת וינשטיין ממטולה: משפחת וינשטיין, המגדלת קרוב לאלף דונם של מטעי שזיפים, תפוחים, אגסים, אבוקדו ואפרסמונים, פועלת במשקם הצמוד לגדר הגבול, גם במהלך ימי מלחמת "חרבות ברזל", תוך חשיפה מתמדת לאיומי האויב. גבורתם נמהלה באובדן נורא: בנם, עומר וינשטיין ז"ל, נהרג מפגיעת רקטה ב-31 באוקטובר 2023 בעת שעבד בקטיף תפוחים במטע במטולה, יחד עם ארבעה עובדים זרים. למרות האסון והסכנה, משפחת וינשטיין התעקשה להמשיך לעבד את המטעים ולקטוף את הפרי, ובכך הפכה לסמל לעמידות והתמדה בלתי מתפשרת.
- יעל לוי מקיבוץ גונן: יעל, מנהל הפרדס בקיבוץ מזה שמונה שנים, קיבל את האות הן על פעילותו האמיצה בתקופת "חרבות ברזל" והן על הצטיינותו הכוללת. יעל לוי מכהן גם כרבש"ץ הקיבוץ, ומשלב באופן יוצא דופן בין ניהול הפרדס לניהול ביטחון היישוב. גם בעיצומה של הלחימה, במקביל לפעולותיו הביטחוניות, הוא המשיך לנהל את הפרדס, ובזכות "כוחות העל" שלו, כפי שצוין, ניתן היה לשמור על ביטחון היישוב ועל שלמות הפרדס. לוי קיבל גם אות חקלאי מצטיין על הצטיינותו בניהול הפרדס, תוך שיתוף פעולה הדוק עם גופי מחקר והדרכה, המעיד על גישה חדשנית ומקצועית.

- משק ממן במושב מבטחים: משק ירקות זה זכה לאות כהוקרה על גבורת בנם, טל ממן ז"ל. טל, שהיה בכיתת כוננות של מבטחים, הוקפץ לאחר שזוהתה חדירת מחבלים ליישוב. בקרב קשה, טל נפל כשהוא חירף את נפשו כדי להציל את חברי המושב ומנע כניסת מחבלים ליישוב. טל, דור שלישי של עובדי אדמה, ניהל, בנה ופיתח את המשק במבטחים, וגם את המשק שרכשו עבורו הוריו בתלמי אליהו. סיפורו של טל מסמל את הקשר העמוק בין הגנת המולדת לעבודת האדמה.
- אורלי וציון ממן, עם שר החקלאות ובכירי מועצת הצמחים, בנם טל ז"ל נפל כשחירף את נפשו להצלת חברי המושב, צילום: בועז רבינוביץ
- משק ימין במושב עלמה: עולמם של בני משפחת ימין התהפך ב-7 באוקטובר 2023, וכל תכנוניהם בתחום מסיק הזיתים – הן בכמות והן באיכות – נפגעו קשות. אף על פי כן, המשפחה המשיכה למסוק זיתים תחת אש, כשהם נמצאים במרחק שלושה קילומטרים בלבד מהגבול הצפוני. הם המשיכו במסירות נפש ורוח שליחות ארץ-ישראלית ציונית, מתוך הבנה שגבורת הלוחמים בחזית ממשיכה היכן ש"קו המחרשה האחרון" שומר על האדמה ועל העורף.

מצטייני ענף הירקות: חדשנות, התמדה ואיכות
בתחום גידולי הירקות, הוענקו מספר אותות הצטיינות לחקלאים שבלטו בעשייתם:
- יעקב אלקיים ממושב ברוש: יעקב, הרואה בחקלאות הישראלית ערך עליון, פעיל במשק לצד בנו ליאור. יחד הם מעבדים כאלף דונם, בעיקר של תפוחי אדמה, בצל ועגבניות בבתי צמיחה, ומיועדים לשוק המקומי. יעקב מקפיד הקפדה יתרה על איכות התוצרת המשווקת, משתף פעולה בניסויים עם חברות זרעים ועם מערך ההדרכה של שה"מ (שירות הדרכה ומקצוע) ותורם רבות מזמנו לטובת כלל חקלאי האזור.
- משפחת רביבו – מגדלים בצל, אבטיח ושום בפריסה ארצית: משק ירקות זה מתבסס על גידול ושיווק בצל, אבטיח ושום בשטח של כ-3,000 דונם, הפרוסים במספר אתרים בעמק בית שאן, ברמת הגולן ובמערב עמק יזרעאל. משק רביבו מייצר ומשווק תוצרת חקלאית חדשנית ומוקפדת, תוך עשיית כל מאמץ להיות זמין עם תוצרת איכותית לאורך כל השנה.
- רותי ומקס הרוש ממושב טרומן: קיבלו את האות על התרבות החקלאית המתקדמת במשקם ועל הישגים מרשימים בגידול ירקות. הישגיהם כוללים השגת יבולים גבוהים באיכות מעולה של עגבניות ומלפפונים במצע מנותק בחממה, יזמות וחדשנות בגידול תות שדה במצע מנותק ובגידול עלים בהידרופוניקה, וכן על שיתוף פעולה פורה עם גורמי הדרכה ועם כל דורש ידע.
- דוד ברוך יבדל"א ואבי דהן ז"ל: קיבלו את האות על ההישגים הנפלאים בתחום גידול אבטיחים. הישגיהם באו לידי ביטוי הן ברמת יבול גבוהה והן באיכות מעולה של הפרי. הם מבצעים פיזור הגידול באזורי הארץ השונים, מה שמאפשר להם לספק רצף אספקה במשך כשבעה חודשים בשנה, תוך יעילות מרבית ושיתוף פעולה מלא עם המוסדות הרלוונטיים.
מצטייני ענף הפירות: פריצת דרך, מחקר וחיזוק הענף
גם ענף הפירות זכה להכרה, עם הענקת אותות הצטיינות לחקלאים פורצי דרך:
- כאמל חטיב מנווה יער: כאמל קיבל את האות על הישגיו המקצועיים יוצאי הדופן ועל תרומתו המכרעת באקלום ובפיתוח זנים של עצי פרי נשירים. הוא ביצע מחקרים וניסויים משמעותיים רבים בענפי המטע השונים, שתרמו לשיפור הענף כולו. בנוסף, הוא העשיר את האוסף הגנטי הייחודי של הצמחים הנשירים והציל זנים נכחדים. רוחו המיוחדת, בה הוא משתף פעולה עם אנשי מקצוע ועם כל אדם, היא שהקנתה לו את הבחירה לקבל את אות המצטיין בענף הפירות לשנת 2024-2025.

- אייל יונאי מקיבוץ שדה נחמיה: אייל זכה באות על פעילותו שהביאה לתנופה גדולה בהיקף המחקרים בתחומים בהם הוא עוסק. חידושיו צפויים להוביל לפריצות דרך בביצועי הגידול, בהפחתת עלויות, בהגנת הצומח ובטיפול בפרי לאחר קטיף. בזכות כל אלה, הוא נבחר לקבל את אות המצטיין בענף הפירות לשנת 2024-2025.
- אמיר מעגן מקיבוץ לביא: אמיר קיבל את האות על פעילויותיו הרבות שתרמו לחיזוקו של ענף השקד ולרווחיותו בטווח הקצר, ובתקווה שגם בטווח הארוך. הוא סלל את הדרך לפיתוח וקידום ייצור של שקד ישראלי, לצד השקת אתר אינטרנט ועמוד פייסבוק "שקד ישראלי". אמיר קידם פיתוחים של זנים חדשים ושילובים בענף ופעל להגדלת צריכת השקדים לנפש בישראל, ובכך תרם גם לצמצום ייבוא שקדים.
מצטיינים בענף ההדרים והזיתים: מסורת, חידוש וחיבור לקהילה
- צוות פרדס מושבי הנגב – ענף ההדרים: צוות הפרדס קיבל את האות על הישגיו בענף ההדרים. פרדס מושבי הנגב מייצר כ-12 אלף טונות פרי, שרובם נמכרים בשוק המקומי וחלקם מיוצאים לחו"ל. צוות הפרדס פתוח תמיד לרעיונות חדשים, וניסיונות שדה רבים מתבצעים בשטחם, בעיקר בתחום ההתאמה של זנים וכנות לתנאי הגידול של אזורי הנגב, דבר המעיד על גישה מחקרית וחדשנית.
- צביקה וקובי ארנס מבנימינה – ענף הזית: קיבלו את האות על הצטיינותם בגידול ואימוץ חידושים, שמירה על ייצור קפדני והפקת שמן זית באיכות גבוהה ביותר.
- ראיד סובחי חוסיין מכפר דיר חנא – ענף הזית: ראיד קיבל את האות על השקעתו הרבה ומסירותו במשק הזיתים ובבית הבד. כמו כן, זכה להכרה על הקשר המיוחד שלו עם כל העוסקים בענף ועל פעילותו הציבורית למען הענף כולו.
מצטיינים בתחום המחקר וההדרכה: מנועי הצמיחה של החקלאות הישראלית
הטקס לא פסח על הוקרה לאנשי המדע וההדרכה, החיוניים להתפתחות הענף:
- אלי מרגלית – מדריך לגידולי ירקות: אלי מרגלית, מדריך בדימוס במשרד החקלאות וביטחון המזון, קיבל את האות על הצטיינותו בתחום המחקר והדרכה. הוא ממ"ר גידול שושנים, בצל, שום ולוף, בשה"מ, משרד החקלאות. אלי מרגלית הוגדר כ"מדריך למופת, המהווה דוגמה אישית לחבריו ולסובבים אותו."

- ד"ר ערן רווה – חוקר מצטיין בענף ההדרים: ד"ר ערן רווה קיבל את אות "החוקר המצטיין" בענף ההדרים לשנים 2024-2025 על הצטיינותו במחקר. הוא זכה להוקרה על תרומתו החיונית ורבת השנים לענף ההדרים, על ליווי מחקרים שאחראים להישגיו המקצועיים של הענף ועל תמיכתו המתמשכת באנשי המקצוע ובמגדלים.