יבול שיא
הרפת והחלב
בית האריזה שנפגע באביבים

סיור מזכירות ארגון מגדלי הירקות בצפון הארץ

3 דק' קריאה

שיתוף:

החברים סיירו במושבים אביבים ושתולה, בחברת "מרינה" המייצרת פטריות, במפעל "צ'אם" המעבד ירקות למפעלי סלטים ועוד

*תמונה ראשית: בית האריזה שנפגע באביבים

במסגרת סיור חקלאי של ארגון מגדלי ירקות לצפון הארץ שהתקיים בימים 27-28/4/2025 ביקרנו במספר אתרים בצפון הארץ.

את הסיור התחלנו במושב אביבים בליווי של ירון בלחסן וראש הועד של המושב, שמעון ביטון, שסקר את מבנה המושב המתקיים בעיקר על גידול לולים ומטעים מסוגים שונים.

צילום מסך 2025 06 22 124930
שמעון ביטון ליד בית האריזה שנפגע באביבים

אֲבִיבִים  הינו מושב של תנועת המושבים הממוקם בסמוך לגבול לבנון ושייך למועצה האזורית מרום הגליל. המושב הוקם בשנת 1958 ובשנת 1960 יושב מחדש בידי עולים חדשים  .המושב ננטש על ידי תושביו ובשנת 1962 תואר כ"בתים לבנים ריקים המחכים לאנשים שיסכימו לבוא ולגור בהם". הוא יושב מחדש בשנת 1963 על ידי תנועת המושבים, שיישבה במקום עולים מצפון אפריקה.

הישוב חווה אירוע טראגי ב-22 במאי 1970, כאשר ירו מחבלים שלוש רקטות בזוקה אל אוטובוס שהסיע את ילדי המושב לבית הספר האזורי. 12 מהנוסעים, בהם 9 ילדים, נהרגו, ואחרים נפצעו. ילדי אביבים שנהרגו נקברו בחלקה מיוחדת בבית העלמין של צפת. ליד המושב וגם בתוכו הוקמה אנדרטה לזכרם.

במהלך מלחמת לבנון השנייה התרחשו סמוך ליישוב קרבות קשים בין צה"ל לחיזבאללה באזור מארון א-ראס ובינת ג'באל. במהלך מלחמת "חרבות ברזל" סבל הישוב מירי ישיר של החיזבאללה, שבמסגרתו נפגעו לולים, בתים ומבני ציבור וכן "יקב אביבים", הידוע בייצור יינות מיוחדים ובמרכז המבקרים שלו.  יו"ר הוועד, שמעון ביטון, מעריך כי סך הנזק במושב מתקרב ל-30 מיליון ₪. יש לציין כי המושב פונה מיושביו, למעט העוסקים בחקלאות שהמשיכו לתפעל את הלולים, בעיקר בשעות הלילה יחד עם מתנדבים שהגיעו למקום. במסגרת הסיור הוביל אותנו שמעון לתצפית על הישוב הלבנוני מארון א-ראס הצופה על הישוב.

צילום מסך 2025 06 22 125759
חלק מפרויקט "קירות מדברים" במושב שתולה

בהמשך הגענו למושב שתולה ושם קיבל אותנו אלי אליהו, רכז הועדה החקלאית במועצה וביקרנו ב"קירות מדברים" מחוץ למושב – מיצג הציורים על קירות המגן מפני ירי מכיוון לבנון.

שמונה אמני גרפיטי מוכרים מהעולם לקחו חלק בפרויקט ענק, “קירות מדברים”, ביוזמת המועצה האזורית מעלה יוסף. השמונה עמלו במשך מספר ימים על הפיכת החומה החוצצת בין גדר הגבול עם לבנון ובין מושב שתולה למיצג צבעוני יפה.

על פי תוכנית סו"ס ("סוף סוף") לייהוד הגליל, מושב שתולה היה אמור לעלות על הקרקע, בסוף שנת 1966, מיד לאחר נטועה וזרעית. הכוונה הייתה להקצות לכל מתיישב 19 דונם, שיכללו 13 דונם מטעים ו-6 דונם שלחין, וכן לול לגידול ארבע טון פטם, אולם לאחר בניית הבתים הגיעו המוסדות המיישבים למסקנה שאין אפשרות פרנסה לשלושה יישובים חקלאיים באזור ותוכניות אכלוס המושב נדחו עד למציאת פתרון תעשייתי מתאים לפרנסת תושבי המושב. כעבור שנתיים בהן נותרו בתי המושב מוזנחים, במרץ 1969, נכנסו המתיישבים למושב. משרד הביטחון לחץ על הממשלה לאכלס את המקום כדי לסתום את הפרצה בגבול בין זרעית ונטועה..  

צילום מסך 2025 06 22 124953
במפעל לפטריות "מרינה" – הסבר מפי אבי קרפה על הכנת המצע מחציר

ביקור במרינה

את היום השני לסיור הקדשנו לביקור במפעל הפטריות "מרינה". חברת מרינה היא אחת מהחברות המובילות בארץ בגידול ושיווק תוצרת חקלאית טריה, ומתמחה בהפצה יומית מצוננת למרבית העסקים המובילים בתחום המזון בישראל. בקבוצת מרינה מספר חברות שלובות הפועלות בסינרגיה בתהליכים השונים של גידול הפטריות, שיווק תוצרת לנקודות המכירה, מתקנים מתקדמים לייצור מצע ייחודי המשמש לגידול הפטריות, חוות  לגידול פטריות מהמתקדמות בעולם, בתי אריזה ובתי רשת הידרופוניים לגידול ירקות עליים ועשבי תיבול.

לחברה צי משאיות המספקות מגוון של מעל 450 מוצרים חקלאיים מדי יום לכ-2,500 נקודות מכירה. הזמנות מתקבלות באמצעות אתר האינטרנט של החברה ומוקד הזמנות אנושי.

חדשנות היא לב לבה של מרינה הממשיכה כל העת לפרוץ את גבולות ענף החקלאות. לאחרונה הקימה מרינה חטיבת ייצור מזון מבוסס פטריות, מזון איכותי ובריא מבוסס על תוצרת חקלאית טריה.

צילום מסך 2025 06 22 125856
הפטריות מוכנות לקטיף ידני

"צ'אם 2000"

בהמשך היום השני לסיור הגענו לביקור במפעל "צ'אם 2,000" , מפעל לעיבוד עגבניות וחצילים. את הסיור ליווה שלומי חיים, מנכ"ל המפעל, המציין את העובדה שבהחלט יתכן כי בשלב מסויים תעדיף החברה תוצרת מיובאת מחו"ל ומה שיקבע זאת הוא מחיר חומר הגלם.

במפעל צ'אם סיימנו את הסיור כולו. אנחנו מודים לכל אלו אשר ליוו אותנו במהלכו וכמובן למארגנות הסיור חגית ופרחיה.

צילום מסך 2025 06 22 125552
במפעל "צ׳אם" שלומי חיים מסביר על הרכז שמיוצר מעגבניות לתעשיה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאת: ד"ר אודי פרישמן, מומחה לביטוחי בריאות ויו"ר חברת הייעוץ "פרש קונספט"  מערכת הבריאות בישראל ניצבת כיום בפני אתגר מורכב  — משבר תרופות שאינן כלולות בסל. מדובר במשבר שצומח לאט אך בעקביות, וצפוי לפגוע
לרשות הציבור הוותיק בישראל עומד סל זכויות ושירותים הכולל בין היתר עזרים רפואיים, מוצרי שיקום וניידות – אשר יכולים להקל על חיי היום־יום, לשמור על הבריאות ולספק תחושת ביטחון. בפועל, רבים אינם מודעים לזכויות
3 דק' קריאה
מיליונים בעולם סובלים ממיגרנה שמכבידה על השגרה ופוגעת בתפקוד. עם טיפולים חדשניים, זיהוי הטריגרים ושגרה מותאמת, המיגרנה תפסיק לנהל את חיינו.  מאת: ד"ר מרינה יגורוב מנהלת יחידת נוירולוגיה במרכז רפואי לין וד"ר סיון בלוך,
הזיקנה היא שלב בחיים המלווה לא אחת בשינויים פיזיים,קוגנטיביים, רגשיים וכלכליים.  מדינת ישראל מציעה לאזרחים הוותיקים מגוון רחב של זכויות והטבות שנועדו לתמוך בהם ולשפר את איכות חייהם. למרות הזכויות הרבות הקיימות לאזרחים ותיקים,
3 דק' קריאה
מאת עו"ד גד שטילמן ועו"ד אריאל רוט בעולם הכפרי ובייחוד במושבים, שאלת ההורשה אינה עוסקת רק בחלוקת נכסים טכנית – היא נוגעת בשורש הזהות המשפחתית, ההמשכיות הבין-דורית, ולעיתים אף בקיום הכלכלי של הדור הבא.
4 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן