יבול שיא
הרפת והחלב
אמצעי הגנה מהקרה במטעים

אמצעי הגנה מהקרה במטעים

3 דק' קריאה

שיתוף:

ד"ר ליאור רובינוביץ' המליץ לחקלאים על אמצעי הגנה מפני הקרה, שבאמצע ינואר פגעה באבוקדו ובבננה, בעיקר במטעי האבוקדו הסובטרופי הרגיש לקור ונחשב לגידול הרווחי ביותר לייצוא כיום בישראל. חוקרי מו"פ צפון העבירו לחקלאים פתרונות לנזקי הקרה

ד"ר ליאור רובינוביץ', חוקר בכיר במו"פ צפון במכון המחקר מיגל של החברה לפיתוח הגליל, מוביל מחקר לבחינה ופיתוח אמצעי הגנה מהקרה במטעים (Persea americana) עץ פרי סובטרופי ירוק עד, שמוצאו במרכז אמריקה ומקסיקו, הרגיש מאוד לקרה.

אמצעי הגנה מהקרה במטעים

ד"ר רובינוביץ' אומר כי בארץ נחשב גידול האבוקדו הישראלי לריווחי מאוד וכי היקף מטעי האבוקדו עומד על כ-140,000 דונם. "בשנים האחרונות היקף המטעים גדל באלפי דונמים נוספים מדי שנה. הפרי משווק גם לייצוא וגם בשוק מקומי ובשנים האחרונות הוא פודה מחירים גבוהים. עץ האבוקדו רגיש במיוחד לתופעת הקרה, אירוע אקלימי, בו יורדת הטמפרטורה אל מתחת לנקודת הקיפאון של המים ברקמות הצמח. תופעה זו, תוך שעות בודדות, יכולה להביא לנזקים משמעותיים לגידול וכתוצאה מכך לפגיעה מהותית ברווחיות המגדלים, כאשר אומדן הנזק הכספי יכול להגיע לעשרות מיליוני שקלים בכל שנה. היקף הבעיה בישראל הינו רחב מאוד ועומד על עשרות אלפי דונמים, זאת מכיוון שבכל אזורי הגידול האבוקדו בארץ ייתכנו אירועי קרה וכל זני האבוקדו הגדלים היום בארץ רגישים לתופעה," אומר ד"ר רובינוביץ'.

לדברי רובינוביץ כבר היו בארץ אירועי קרה בשנים קודמות, אבל השנה לראשונה הגיעה קרה כשהעץ עמוס בפרי, תקופה בה עץ האבוקדו רגיש במיוחד וזו הזדמנות מצוינת לראות כיצד העצים השונים מגיבים לקרה בתקופה הזאת ואולי ללמוד יותר על מה ניתן לעשות טוב יותר כדי להתמודד עם התופעה.

שלושת סוגי הקרה

  1. קרה קרינתית: הקרה השכיחה ביותר. נגרמת עקב מעבר חום בקרינה מפני השטח לרקיע. מתרחשת בלילות קרים, יבשים (לחות יחסית נמוכה), ללא רוח ובהירים (ללא עננות). בקרה זו נפגעים שטחים נמוכים ומישוריים וכן שטחים החסומים ע"י מטעים, משברי רוח ומבנים, המפריעים לזרימה חופשית של האוויר קר. בקרה מסוג זה נוצרת שכבת אויר חמה בגובה, בעוד האוויר הקר מצטבר בגובה נמוך.
  2. קרה מוסעת: קרה המתבטאת בטמפרטורות נמוכות, הנגרמות ע"י אוויר קר שמגיע לאזור לאחר מעבר חזית קרה. בקרה זו נפגעים גם שטחים גבוהים, החשופים לזרימת האוויר הקר.
  3. קרה משולבת: אירוע קיצוני ממושך, המשלב קרה קרינתית וקרה מוסעת. קרה זו מאופיינת בטמפרטורות יום ולילה נמוכות ובלחות נמוכה, ובשל כך, הפגיעה בגידולים חמורה ביותר.

בשבוע האחרון התרחשו אירועי קרה והחשש הוא כי בעקבות שינויי האקלים תחול עלייה בתדירות התופעה שיכולה להוות איום קיומי על גידול חשוב זה.

בשנים האחרונות, שוקדים חוקרי מו"פ צפון במכון המחקר מיגל, של החברה לפיתוח הגליל, בהובלתו המקצועית של ד"ר ליאור רובינוביץ' על פיתוח אמצעים אשר יסייעו להתמודד עם תופעת הקרה באבוקדו. המחקר, שנערך בשיתוף עם מיקי נוי שה"מ במשרד החקלאות ומרק פרל אגף שימור קרקע וניקוז, במשרד החקלאות, ניצן סנש והדר כהן מדריכי הגידול וכן עםמגדלי האזור,בא לבחון את יעילותם של כלים אגרוטכניים שונים ומגוונים, בחלקם מוכרים וחלקם חדשניים, בהתמודדות עם התופעה.

מטרת המחקר לספק למגדלים סל פתרונות ממנו יוכלו לבחור את האמצעים הטובים ביותר עבורם על מנת להגן על המטעים מפני תופעת הקרה, תוך התחשבות בפרמטר של עלות-תועלת.

ד"ר ליאור רובינוביץ', חוקר בכיר במו"פ צפון במכון המחקר מיגל של החברה לפיתוח הגליל, הוא החוקר המוביל בנושא התמודדות שתילי האבוקדו באירוע מזג אוויר קיצון. לשם כך ניטעה במיוחד חלקת אבוקדו בעמק החולה: "החלקה הוקמה לפני כשנתיים," אומר רובינוביץ', "למעשה מדובר בחלקת מודל להגנה מפני נזקי אקלים קיצוני בעצי אבוקדו. בחרנו בעמק החולה משום שבעמק החולה יש טמפרטורות קיצון גם בחורף וגם בקיץ. רק לראיה, אתמול הטמפרטורה שם הגיעה לכמעט מינוס 3 מתחת לאפס ובקיץ הודם לכמעט 50 מעלות מעל האפס – תופת אמיתית.

"מבחינתנו זה מעולה לנהל מחקר באתר מסוג זה. אנחנו בוחנים בחלקה הזאת גם זני אבוקדו שונים, גם את השפעה של כנות שונות על הזן הס ואנחנו בוחנים את יכולת ההנה של רשתות, בעיקר מפני הקור.

"יש אינספור שיטות להתמודדות מול הקרה, יש מתזים ויש מאווררים, יש רשתות, הכל מהכל. החקלאים מנסים מגוון שיטות ואנחנו מלווים את החלקו השונות ובוחנים את התוצאות."

התמקדות ברשתות

"אנחנו רואים שהרשתות יעילות גם בקרה אבל גם בצינה כשהטמפרטורה גבוהה מעל האפס. כלומר, עדיין אין כפור אבל בגלל שהאבוקדו סוב טרופי הוא ניזוק גם מהצינה, והרשתות יודעות להגן עליו מפני צינה וכמובן יכולות גם להגן מפני חום קיצוני. כך שלא בחרנו ברשתות כמענה יחיד אבל כיוון שהרשתות יכולות לתת מענה למספר אירועי קיצון – אנחנו כרגע מתמקדים בהן כפיתרון מוביל."

בנוסף, מיישמים החקלאים בשטח חלק מהפתרונות שנבחנו במהלך המחקר. מבין האמצעים העיקריים שנבחנו במחקר ובניסויי השטח להתמודדות עם נזקי הקרה:

רשתות הצללה

כחלק מעבודות מקיפות ביותר, שנערכו בשנים האחרונות, לבחינת אמצעים להגנה מפני קרה באבוקדו, נראה כי אחד הכיוונים המבטיחים הוא השימוש ברשתות הצללה מעל נוף העצים. מניתוח נתוני טמפרטורה במטעי האבוקדו בהם נערך הניסוי, נראה כי האפקט החיובי של הרשת בהגנה מפני הקרה, נובע בעיקר מאפקט ההצללה מפני קרינת הבוקר שלאחר הקרה ולאו דווקא מהעלאת טמפרטורת העלה או סביבת העץ. נתונים מהניסויים של השנים האחרונות, מראים כי לרשתות ההצללה יעילות בהגנה על עצי אבוקדו גם מפני נזקי צינה, בהם הטמפרטורה נמוכה מאוד, אך לא יורדת אל מתחת לאפס.

התזת מים מעל נוף העצים

מערכת הגנה זו ממטירה מים (שפירים, לא קולחין) על נוף עצי האבוקדו, במהלך ליל הקרה. בבסיס שיטה זו נמצא העיקרון הפיזיקלי של שחרור חום כמוס לסביבה בתהליך מעבר הפאזות של המים מנוזל למוצק (קפיאה). בנוסף, הקרח שנוצר על העצים מהווה שכבת תווך מבודדת, והמים המותזים הינם בטמפרטורה גבוהה מטמפרטורת הסביבה.

מערכות ערבול וסחרור אוויר

מערכות אלה תורמות להעלאת הטמפרטורה בסביבת העץ באמצעות ערבול שכבות האוויר, הוצאת האוויר הקר, דחיפתו כלפי מעלה והורדת האוויר החם הנמצא בגובה (אינוורסיה הפוכה). על מערכות אלה ניתן למנות מאווררים מאוזנים המוצבים על זרוע, ארובות רוח ושבשבות המוצבות על תרנים. מערכות אלה יעילות במיוחד בלילות של קרה קרינתית.

אמצעי הגנה מהקרה במטעים | צילום: ד"ר ליאור רובינוביץ

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

סנדי קסלר היא מורה לפלדנקרייז, מדריכת פילטיס – מדריכת רכיבה על סוסים ולרכיבה טיפולית ובמשך עשור ניהלה חווה טיפולית בביתה ברמת רזיאל * את שיטת ה-"BUZZ" פיתחה קסלר מלכתחילה עבור רוכבי סוסים, כדי לאפשר
5 דק' קריאה
רגע לפני שריקת הפתיחה של המשחקים האולימפיים ביולי יצא לאור הספר "אולימפיאדה זה הרבה יותר מספורט", שנותן כבוד למפעל הספורט החשוב הזה * מחבר הספר רמי ארז מספר על הסודות שמאחורי המשחקים, על תהילת
8 דק' קריאה
טורניר היורו הסתיים אבל לכל המכורים לספורט אין חשש, כי ב-26 ביולי כבר מתקיים טקס הפתיחה של אולימפיאדת פריז 2024 * המשלחת הישראלית תמנה 88 ספורטאיות וספורטאים שיתחרו ב-17 ענפי ספורט, מתוכם אנחנו מציגים
4 דק' קריאה
עמית יפרח: לאנרגיה הירוקה רווח משולש – לחקלאי עצמו – וודאות כלכלית בעולם של אי ודאות בחקלאות, לאגודות וכמובן למדינה – לייצר עבורה אנרגיה ירוקה כיעד לאומי  תנועת המושבים קיימה ביום ראשון השבוע כנס
4 דק' קריאה
סקירה קצרה על החברה חברת "דגניה תעשיות בע"מ" נוסדה בשנת 1956ומחולקת כיום לשתי חטיבות: חטיבת מדחסים "אהליאב איירמק" – משווקת מדחסים בוכנתיים מיציקת ברזל באיכות גבוהה, מדחסים בורגיים איכותיים, מדחסים אחרים ומוצרים נוספים בתחום.
3 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן