מה עוד לא ניסינו בעזה? * לירות, או לא לירות? * לא זה מה שנכתב * תרעלה 14 נגד הקיבוצים
מתחשבים בהם יותר מדי
לפתוח את שערי הגיהינום על עזה, זה השלב הבא אליו מציע השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר לישראל לעבור, אחרי שהמלחמה מול איראן הסתיימה. את הרעיון הזה שלו הוא השמיע בכמה הזדמנויות שונות בשבועיים האחרונים. למשל בריאיון לערוץ 7: "אנחנו חייבים לקרוע את האויבים שלנו בעזה. יש לנו את היכולת לפתוח עליהם שערי גיהינום"; באולפן "כיכר": "אם אני רה"מ – הייתי פותח שערי גיהינום על עזה"; בריאיון ל"הישראלים": "צריך לפתוח את שערי הגיהינום. להרוג אלפי חמאסניקים ולהגביר העצימות". יש לבן גביר גם וריאציה נוספת, לא לפתוח את שערי הגיהינום, להוריד אותם.
תהיתי ביני לבין עצמי, מה יכולה ישראל לפתוח על עזה שהיא עוד לא פתחה? כי לפי התמונות שמגיעות משם ולפי מספרי ההרוגים שנמסרים, שערי הגיהינום נפתחו שם מזמן. או אז נזכרתי, שיש עוד אופציות שלא ניסינו. למשל האפשרות שהעלה חברו של בן גביר, שר המורשת עמיחי אליהו, להטיל שם פצצת אטום. אליהו התראיין ברדיו "קול ברמה", ואמר שברצועת עזה אין בלתי מעורבים, וכל מי שגידל את המפלצות האלה צריך לתת את הדין. כשנשאל אם המשמעות היא שיש להטיל פצצת אטום על עזה, ענה: ״זאת אחת האפשרויות״. אם זו אפשרות, אז אחרי שנטרלנו את האיום הגרעיני מאיראן, זה בדיוק הזמן לנסות, לא? פצצת אטום בעזה יכולה לקצר הרבה תהליכים. כי גם לעודד הגירה מרצון של האוכלוסייה העזתית, גם למצוא מדינות שיסכימו לקבל אותם ומי שיממנו את המעבר, למי יש זמן וכוח לכל אלה?
וישנה עוד הצעה לפתיחת שערי גיהינום שלא ניסינו. של ח"כ ניסים ואטורי מהליכוד, סגן יו"ר הכנסת שלנו. ואטורי אמר ב"קול ברמה" בפברואר האחרון: "צריכים להפריד את הילדים והנשים, ולהרוג את המבוגרים בעזה, אנחנו מתחשבים יותר מדי". (בשבוע שעבר פורסם, שהפרקליטות והמשטרה בודקות תלונה שהגישו 20 מומחים ישראלים למשפט בינלאומי נגד ואטורי, בטענה שהוא הסית לרצח עם).
בינתיים, מאז תחילת חודש יוני, נפתחו שערי גיהינום על 22 משפחות בישראל, שבניהם החיילים נפלו בקרבות בעזה. בחודש הזה לא שוחרר אף חטוף חי, וספק רב אם נרשמה בו התקדמות לעבר ה"ניצחון המוחלט". ולא מיותר להזכיר – שערי הגיהינום פתוחים כבר למעלה מ-640 יום על החטופים ובני משפחותיהם. די. די עם המלחמה הנוראה הזו.
הזורק, פלסטיני או יהודי?
מסכנים חיילים שנוסעים ברכב צבאי ביו"ש ונערים רעולי פנים זורקים עליהם אבנים. איך הם אמורים להגיב? אפשרות אחת: זורקי האבנים רעולי הפנים הם נערים פלסטינאים, ולכן צריך לנטרל אותם בירי מכוון היטב. אבנים שנערים פלסטינים זורקים על חיילים עלולות להרוג. אפשרות שנייה: זורקי האבנים רעולי הפנים הם נערים יהודים, מנוער הגבעות, ואז אסור באיסור חמור לירות לעברם, בוודאי שלא לפגוע. חייל שיעבור על האיסור הזה מסתבך קשות. כבר הוכח, שמאבנים שזורקים נערים יהודים, לא נשקפת לחיילים סכנה כלשהי.
ומכיוון שאין אופציה שהחייל ירד מהרכב, יברר עם זורק האבנים האם הוא פלסטיני או יהודי ורק אז יחליט אם לירות, התוצאה של ההתלבטות הזו יכולה להיות שכדי לא להסתבך, הוא יוותר וימשיך בדרכו. מי ירוויחו מהמצב הזה? מיידי האבנים הפלסטינים. צה"ל צריך לחדד נהלים.
וצריך להגיד את זה
קצת הסתה נגד הקיבוצים בערוץ 14. סנ"צ בדימוס אבי אלקסלסי, חבר תנועת "הביטחוניסטים" הימנית, בשבוע שעבר: "ממי נבנה המטכ"ל הזה? ממי מגיע האג'נדות של האנשים של קרן וקסנר? ממי? מי מחנך אותם? זה אותם הקיבוצים שההורים שלהם מלווים פלסטינים לבתי חולים, עוזרים להם. אנחנו צריכים לשנות את הקונספציה הזאתי. זה אותם אנשים שאני צריך לכסות את החובות שלהם בחוק ההסדרים במגזר החקלאי ב-1992, של המפעלים הכושלים שלהם. הקיבוצים הם אנשים נפלאים. מי שמנהל אותם, כמו בהרבה מערכות אחרות, הוא משפיע על הכלכלה הישראלית בצורה הרסנית. בכיסוי החובות של המפעלים האלה, שהם לא רלוונטיים כבר מאחרי העשור הראשון של מדינת ישראל. וצריך להגיד את זה."
האיש אידיוט. וצריך להגיד את זה. מפעלים כושלים? לא רלוונטיים? ציטוט מוויקיפדיה: "אוכלוסיית הקיבוצים מהווה פחות מ-2 אחוזים מאוכלוסיית מדינת ישראל, תפוקת התעשייה הקיבוצית מהווה כ-9 אחוזים מתפוקת התעשייה הישראלית". ישנם מגזרים עם השפעה הרסנית מוכחת על הכלכלה הישראלית, מגזרים שמטופחים על ידי ממשלת ישראל, ואלקסלסי בוודאי יודע מיהם. אבל אלה לא מגזרים שבערוץ 14 מדברים נגדם.
(בינואר 23 הוגש נגד אלקסלסי כתב אישום בגין גניבת אביזרי אופנוע כשהיה מפקד משטרת ראש העין. אלקסלסי נאשם שפירק ציוד מאופנועים גנובים שנתפסו והרכיב אותם על האופנוע הפרטי שלו).
מה בדיוק "הדהים" את לוי?
אני מבין, שהמדור "עברו שבועיים" מה-12 ביוני, שעסק במצבה המתדרדר של ישראל בעולם בעקבות התמשכות המלחמה בעזה, הרגיז מאוד את רוני לוי מקיבוץ אלומות, ותגובתו הזועמת, "מה יטלטל את התפיסות המסוכנות שלכם?" התפרסמה ב"זמן קיבוץ" האחרון.
רוני לוי מחזיק בדעה, שאת המלחמה נגד החמאס בעזה צריך לנהל עד להשגת "ניצחון מוחלט", ושהלחימה גם תביא בסופו של דבר לשחרור החטופים. לא הייתי מגיב לתגובה שלו, אלמלא בחר לוי לתקוף אותי בדרך מוכרת אבל לא הגונה במיוחד – לייחס לי דברים שלא כתבתי, ואיתם להתווכח.
כך כתב לוי בתגובתו: "הדהים החבר לזר בקובעו, כי אם רק נפסיק את המלחמה – החמאס יניח את נשקו ויתנדף, החטופים יוחזרו, לא יפלו יותר חיילים בשדות פלשת ומצבנו הכללי ישתפר פלאים". להד"ם. זה לא מה שנכתב, פשוט טענה שקרית. המשפט היחידי שכתבתי בנוגע לסיום המלחמה היה זה: אם ישראל תפסיק את המלחמה בעזה, "החטופים יחזרו, 'הותר לפרסום' יאופסן, ויחזרו גם היחסים התקינים עם מדינות העולם". מה בדיוק "הדהים" את לוי באמירה הזו של החבר לזר?
בחלק מסקרי דעת קהל שכלי תקשורת עושים, מופיעה גם השאלה: האם את/ה בעד או נגד עסקה להפסקת המלחמה תמורת החזרת החטופים? התשובה של הציבור הישראלי חד-משמעית. סקר אולפן שישי: 61 אחוזים מעדיפים עסקה כזו לעומת 25 אחוזים שמתנגדים. סקר חדשות 13: 67 אחוזים תומכים, 22 אחוזים מתנגדים. סקר ואללה בשבוע שעבר: 67 אחוזים תומכים, 23 אחוזים מתנגדים.
כבוד דעתם של רוני לוי מאלומות וגם של בני משפחתו ושל שושנה שכנתו, אותם הוא מציין כשותפים לעמדותיו, במקומו מונח. אבל בשאלת המשך המלחמה בעזה הם בעמדת מיעוט. בוודאי בתנועה הקיבוצית.
בסקר חדשות 13 הופיעה גם השאלה: מה השיקולים שמובילים לדעתכם את נתניהו בהקשר להמשך המלחמה? "51 אחוזים השיבו שאלה השיקולים הפוליטיים שמנחים את ראש הממשלה. 36 אחוזים השיבו שהשיקול הענייני הוא זה שמנחה את נתניהו".
רוני לוי בחר לסיים את תגובתו בציטוט המפורסם מדבריו של דוד בן גוריון: ”עתידנו אינו תלוי במה יאמרו הגויים, אלא במה יעשו היהודים!” ישנו גוי אחד בארצות הברית שלא רק אומר אלא גם עושה, והיהודי שעומד בראש ממשלתנו עושה מה שהגוי הזה דורש ממנו. וטוב שכך, לפחות בכל מה שנוגע להפסקת המלחמה בעזה והחזרת החטופים.