יבול שיא
הרפת והחלב
צילום מסך 2023 11 14 161831

פסיקה חדשה לגבי הצבעה בקלפי דיגיטלית באגודות שיתופיות 

3 דק' קריאה

שיתוף:

בית המשפט: אין ביסוס חוקי לעריכת בחירות באגודה באמצעים דיגיטליים 

באגודה השיתופית שדות מיכה, שהיא מושב עובדים, נערכו בחירות לוועד ההנהלה. הבחירות נעשו במתכונת שכונתה "משולבת". לחברי האגודה הבוחרים ניתנה האפשרות להצביע בין בהגעה פיזית לקלפי ובין באופן דיגיטלי. תהליך ההצבעה המקוון נעשה באמצעות מערכת ממוחשבת המקיימת את הכללים הנדרשים כגון: חשאיות, הצבעה פעם אחת בלבד וכו'.  

ביטול הבחירות 

עו"ד אלינור אלבז (חברת האגודה) עתרה לבית המשפט לפסילת הבחירות ומנתה פגמים שלטענתה נפלו בהליך הבחירות. בין השאר, טענה ששמה שלה התווסף לפנקס הבוחרים רק בסמוך למועד הבחירות באופן שמנע ממנה להציג את מועמדותה (קדמה לכך מחלוקת לגבי שאלת חברותה באגודה). עוד נטען שמתכונת של הצבעה דיגיטלית מרחוק, אפשרה לתומכי הוועד המכהן שאינם גרים במושב שנים, להצביע בבחירות. האגודה יוצגה בידי הפרקליטים: אריה שפירא ומשה עוזיאל (ממשרד חגי שבתאי, שפירא). 

השופט אלכסנדר רון קיבל את טענות העותרת לגבי שורה של פגמים שנפלו בהליכי הבחירות באגודת-המושב, הורה על ביטולם ופסק שיש לבצען "ללא טכניקות דיגיטליות, אלא אם כן, עד למועד הבחירות, תוכר דרך זאת בדין". בין הגורמים שמשקלם המצטבר הביא לביטול הבחירות הייתה האפשרות להצבעה דיגיטלית ללא אישור מוקדם של האספה הכללית במושב, וזאת על יסוד הנחייה מנהלית שהוציאה רשמת האגודות השיתופיות.  

הנחיית הרשמת  

כזכור, בעקבות התפרצות נגיף הקורונה, פרסם משרד הרשמת הנחיות מינהליות בנוגע לכינוס אסיפות כלליות ועריכת הצבעות באגודות. ביוני 2021, לנוכח הירידה ברמת התחלואה, ניתנה הנחיה מעודכנת לפיה נוהגים כיום קיבוצים רבים בעת הצבעה חשאית באמצעים דיגיטליים. ההנחיה התירה את השימוש בקלפי ממוחשבת כאמור, ככל שתקנון האגודה אינו סותר זאת, והאסיפה הכללית אישרה זאת (בכפוף לשמירת כללים שיבטיחו את חשאיות ההצבעה ואת זיהוים של המצביעים). עוד נקבע כי ניתן לבצע הצבעה חשאית בקלפי פיזית או הצבעה משולבת (דיגיטלית ופיזית), כשהמערכת הדיגיטלית תומכת בכך.  

הליך הבחירות לרשויות האגודה השיתופית הוסדר בדין: בפרק ג' של "תקנות האגודות השיתופיות-רשויות האגודה", הקובע ש"בחירות בקלפי ייערכו בהתאם להוראות תקנות האגודה" (ורק אם אין הוראה בתקנון האגודה לגבי מתכונת הבחירות בקלפי – יחולו הוראות פרק ג' לתקנות). השופט תהה אם ניתן להסדיר את הבחירות בהנחייה מינהלית שמעמדה הנורמטיבי נמוך יותר מחקיקת משנה (שמעמדה הנורמטיבי גבוה יותר). הנחייה זו, סבר השופט, נועדה רק לתקופת החירום שנבעה מנגיף הקורונה. זאת ועוד, לשיטתו מקור הסמכות להוצאת הנחייה זו אינו ברור (הגם מעמד רשם האגודות כמְאַסְדֵּר, הרֵגוּלָטור של האגודות).  

טוהר הבחירות והצבעה דיגיטלית 

"טוהר הבחירות הוא עקרון יסוד", אמר השופט, ואם יש שאלה בדבר הלגיטימיות והאמינות של התהליך הדיגיטלי – הדבר מטיל ספק בטוהר הבחירות". 

השופט מצא כי תקנון אגודת-המושב אכן אינו סותר אפשרות להצבעה דיגיטלית אך גם האסיפה הכללית במושב לא אישרה הצבעה בדרך זו. תקנוני האגודות השיתופיות, המשיך השופט, נכתבו לפני שנים רבות, כשאיש לא העלה כלל על דעתו אפשרות להצבעה דיגיטלית. לכן, לדעתו לא ניתן ללמוד מהם דבר, לחיוב או לשלילה ביחס להצבעות דיגיטליות, וההנחיה המנהלית הקובעת שהדבר מותר, ככל שהתקנון לא סותר זאת, מתעלמת מכך. משכך קבע השופט כי "עריכת בחירות באגודה שיתופית באופן דיגיטלי או משולב, נעדרת אחיזה בדין". 

רשמת האגודות, באמצעות עו"ד עמיחי גימאני (פרקליטות מחוז ירושלים), הדגישה בבית המשפט כי יש במתכונת ההצבעה הדיגטלית כדי "לעודד מעורבות גדולה יותר בחיי האגודות". אך השופט (באמירה שנתפסת תמוהה משהו, בימי מלחמה אלה) שאל "האם לצורך זה נכון להקל על אופן ההצבעה ולאפשר הצבעה דיגיטלית?!" נוחות, אינה חזות הכול, אמר השופט, "ואם בבחירות המתנהלות ברמה הארצית (רשויות מקומיות, כנסת), טורחים אנשים ויוצאים מביתם כדי להצביע, מדוע לא ייעשה כן באגודות?". 

מספר הערות בנוגע לפסיקה 

הראשונה, נראה שפסיקה זו נוגעת רק להצבעה בבחירות לרשויות האגודה, כדוגמת ועד הנהלה, ועדת ביקורת.  השנייה, שאלה היא אם הפסיקה הייתה משתנה לו היה תקנון המושב כולל הוראות בדבר שימוש באמצעים דיגטליים לצורך הצבעה (בבחירות או באסיפה) או לו הייתה החלטה מפורשת של האסיפה בדבר שימוש באמצעים דיגיטליים בעת הצבעות (בדומה להנחיית הרשמת). 

השלישית, ראוי שמזכירי הקיבוצים יבדקו פעם נוספת את ניסוח התקנונים וההחלטות לצורך הפעלת קלפי דיגיטלית. הרביעית, זו פסיקה של בית משפט מינהלי שאינה מהווה "תקדים מחייב", אך בתי משפט אחרים יכולים 'להשתכנע' ממנה. החמישית, משרד רשמת האגודות בוחן אם יש דרך לערער על הפסק אך שוקל גם תיקון מתאים של "תקנות רשויות האגודה" כדי לכלול בתקנות של פעם את ההתקדמות הטכנולוגית של היום. בימים הקרובים יוציא משרד הרשמת הנחייה מעודכנת וברורה ואנו נעדכן את קוראי המדור.  

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אורי מולד1,2, אלישבע סמיט1, נטע לוריא1, ילנה בקלמן1, עודד לכמן1, מיטל רכס2 ואביב דומברובסקי1 1 המחלקה למחלות צמחים וחקר עשבים, מנהל המחקר החקלאי, מכון וולקני 2 המכון לכימיה, הפקולטה למתמטיקה ולמדעי הטבע, גבעת רם,
9 דק' קריאה
מהפכה של ממש מתרחשת בימים אלה בשדות החקלאיים של ישראל. בחוות היישום וההכשרה של היחידה לחקלאות וחדשנות גולן, במכון שמיר, נחנכה חלקת המחקר האגרי-וולטאי הראשונה בישראל על מערכת גידול חדשנית, כחלק מתכנית הפיילוטים של
נקבעה פגישת עבודה עם השר אבי דיכטר במשכן הכנסת. הפגישה הייתה לבבית ועניינית, והוגשה לשר תוכנית אסטרטגית בענף הירקות ל-5 השנים הבאות, שהוכנה עם אנשי המקצוע, כל אחד בתחומו. בין הנושאים שהועלו בפגישה: תודה
מורן צור מייסד הסטארט-אפ SafeBeyond הוציא לאור ספר ביכורים בשם "קקטוס" * זהו סיפור אהבה נוגע ללב שעוסק באופן ייחודי בהתמודדות עם אובדן ובשאלה: האם העולם הבא קיים והמוות הוא לא הסוף * ספר
8 דק' קריאה
מנכ"ל משרד החקלאות וביטחון המזון, אורן לביא: "לאחר תקופה קשה לענף, אנו עדים להתאוששות מרשימה של החקלאות המקומית, שמייצרת כיום למעלה מ-90% מהצריכה המקומית בעגבניות. השיקום המהיר התאפשר בזכות מסירותם של החקלאים הישראליים ותמיכות
3 דק' קריאה
שיר פלד ממושב בניה מילאה תפקיד של מסתערבת במשמר הגבול – עתה היא שוברת שנים של שתיקה * בראיון לעדינה בר-אל היא מספרת מדוע רצתה בתפקיד המסתערבת, מתארת אירועים שעברה תוך כדי מאבק לשוויון
8 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן