יבול שיא
הרפת והחלב
סגן השר משה אבוטבול

ריאיון ראשון עם סגן שר החקלאות ח"כ משה אבוטבול

4 דק' קריאה

שיתוף:

"גולת הכותרת שלי זה הפורום שהקמתי – מטה החקלאות, המתכנס מדי שבוע, אליו מוזמנים חקלאים מרחבי הארץ, וכולל הצצה לפעילות המקצועית של המשרד – "הכר את המומחה" ●  חייבים להבין שהחקלאות והחקלאים הם לא חלילה הבעיה, אלא הם בעז"ה הפתרון"

כבוד סגן שר החקלאות ופיתוח הכפר, משה אבוטבול, כעורך ראשי של הירחון החקלאי "יבול שיא" (9500 מנויים) בקיבוצים, מושבים, ישובים קהילתיים וממסד, אני מלא הערכה לרצונך להעניק לנו ריאיון ערב חג הפסח תשפ"ג.

זה תפקיד ממשלתי ראשון שלך ואתה בוודאי בתקופת למידה של התחום הציוני הזה שמעניק לעם ישראל תוצרת מזון טרייה ואיכותית מדי בוקר.

הגעת לאחד המתחמים הממשלתיים המרשימים הקיימים בארץ, התחלת להתאקלם במתחם החקלאי בבית דגן?

"ברוך ה' קיבלו אותנו מאוד יפה הצוות הגדול והמסור של המשרד בבית דגן, אני מתייצב בלשכתי בבית דגן לעבודה, ומשלב זאת עם דיונים בוועדות והצבעות במשכן הכנסת, סיורים להכרת השטח, וטיפול בקשיים של החקלאים ברחבי הארץ".

האם סיכמת עם השר דיכטר במה תתבסס פעילותך במשרד החקלאות ופיתוח הכפר?

"ידידי השר אבי דיכטר, ביקש ממני ליטול מספר תחומי אחריות במשרד: תחום הרגולציה להסרת חסמים ופישוט הליכים במשרד, נושא צער בעלי חיים, כל תחום הניקוז, וכל ענייני המצוות התלויות בארץ והנושאים התורניים שבמשרד".

מה נראה לך מעניין וחשוב לסייע לחקלאי ישראל במעמדך כסגן שר החקלאות?

"גולת הכותרת שלי זה הפורום שהקמתי – מטה החקלאות, ובתוכו כללתי גם אפשרות הצצה לפעילות המקצועית של המשרד, "הכר את המומחה", מטה שמתכנס מדי שבוע בימי שני, אליו מוזמנים חקלאים מרחבי הארץ, שמעלים בפניי ובפני צוות לשכתי את הבעיות והצרכים שלהם. בפורום נוטלים חלק גם חקלאים ותיקים מהענף המסייעים בהתנדבות להצלחתו, כמו מוטי אלקבץ, דן סידה, אבנר ביתן, נחמיה טויטו ועוד. כל אלו לצד בכירי המשרד המשתתפים כאמור בפורום לפי הנושא שנדון באותו שבוע, ובאים למקצע אותנו, את צוות לשכתי מחד, ומאידך לענות תשובות לחקלאים על הצרכים אותם מעלים בישיבה.

מטה החקלאות
מטה החקלאות

בנוסף, אמרתי מעל בימת הכנסת, ובדיונים בוועדות, וכן בסיורים שקיימתי בשטח – לתת לחקלאים את המגיע להם שימשיכו להביא לנו תוצרת שלהם אלינו למקרר הביתה. חשוב מאוד שהחקלאים יראו במשרד החקלאות במה ובית להצגת בעיותיהם, ובעיקר לקבל פתרונות כפי שאמרתי ככותרת "משרד החקלאות, בית פתוח לשדה !!!" חייבים להבין שהחקלאות והחקלאים הם לא חלילה הבעיה אלא הם בעז"ה הפתרון. ואם הם יהיו מרוצים אזי גם דור ההמשך שלהם יעסוק בחקלאות ולא "יברח" מזה לתחומים אחרים. חקלאות טובה וחזקה תביא אי"ה בהכרח גם להורדת יוקר המחייה שאנו לצערנו חווים בשנתיים האחרונות. תפקיד החקלאי לבצע את הנאמר בתחילת הפסוק בתהילים פרק קכ"ו "הזורעים בדמעה" ותפקידנו לגרום לו את המשך הפסוק ….. ברינה יקצורו".

מעיון בנושאים שאפיינו את פעילותך הציבורית הענפה היית שדר רדיו, שיחקת בסרטים חינוכיים, עשר שנים ראש עיריית בית שמש ועכשיו הגעת למשרד החקלאות, כיצד אתה רואה בעיניך את התחום הזה?

"משרד החקלאות הינו גדול ועוצמתי וחשוב ביותר, שחונה בהרבה תחומים הנוגעים לאזרחי המדינה, בעיקר בביטחון תזונתי, וכן יכול להשפיע לטובה בהתנהלות מאוזנת ונכונה על יוקר המחייה בישראל. המשך התיעדוף לתוצרת החקלאית הישראלית יכול גם לספק תעסוקה ופרנסה לרבבות משפחות בארץ".

סגן השר בסיור
סגן השר בסיור

נגעת אי פעם בנושא חקלאי? גידלת פעם איזה צמח? בוודאי תצא/יוצא לסיורי שטח, במה בעיקר תתעניין?

"בהיותי ראש העיר בית שמש כעשור שנים, הקמתי חווה חקלאית בעיר, ע"י תרומה נדיבה של יהודי יקר מפריז מר מוריס מיארה, שאנשי קק"ל בצרפת, בעזרתו של ידידי מר ראובן נעמת, השיגו לעירי בית שמש, ובנוסף הקמנו באמצעות מחלקת הגינון באגף שיפור פני העיר, גנים ופארקים ענקיים, עם עצי נוי ופרי וכן שבילים של פרחים מיוחדים בשכונות העיר. כמו כן, גינה חקלאית לבני הקהילה האתיופית בעיר שרצו מאוד לעסוק בגידולי ירקות באופן אישי כפי שעשו זאת בארצם טרם עלותם לארץ ישראל. וגם בתוך ביה"ס ז'בוטינסקי בעיר, הקמתי עבורם מיזם הנקרא "גינה קהילתית" שהם עבדו בה ואת התוצרת שהניבו קיבלו כהוקרה לביתם. אלו מיזמים מעירי בית שמש בה שימשתי כראש עיר עשור שנים לצד אלפי יח"ד אולמות ומועדוני ספורט כיתות לימוד בית יד לבנים, קניונים, שבניתי בעיר".

מה דעתך על הפשיעה החקלאית הגואה?

"זוהי תופעה כואבת וחמורה מאוד, שחייבים לתת עליה את הדעת ולטפל בה מהשורש. כמובן שצריך עוד לימוד יסודי איזה טיפול הולם ומתאים נדרש לתת לבעיה הקשה. כואב לראות צעירים שלקחו הלוואות כדי לרכוש ציוד חקלאי, בכדי להתחיל לעבוד, ובלילה אחד נכנסים בני עוולה ושודדים וגונבים את פרי עמלם".

ולסיום שאלות אחדות אישיות.

הופתעת כשהוחלט שתשמש כסגן שר החקלאות?

"בהחלט. זו הייתה הפתעה נעימה".

אתה אב לשמונה ילדים, למי מהם יש איזו זיקה לתחום החקלאות?

לאף אחד מהם אין קשר, וגם לי התחום די חדש ומעניין, על אף שיש לי חברים רבים שהם חקלאים בפרט מהמושבים של מטה יהודה המקיפים את עירנו בית שמש. אנשים נפלאים העובדים קשה למען המעשה הציוני והטוב, להביא לכל בית את התוצרת המוצלחת כנאמר: "ארץ זבת חלב ודבש".

אתה יכול לשתף אותנו מה אתה עושה בשעות הפנאי שלך?

"לא אגזים אם אומר שכמעט ממש אין לי שעות פנאי, כי כחבר כנסת וסגן שר החקלאות והכפר, העבודה היא רבה מאוד הכוללת למידת החומר והשטח, מפגשים עם השר והצוות המקצועי להכנת ספר התקציב, תוכניות העבודה, הצבעות בכנסת אל תוך הלילה (לילות לבנים), מפגשים עם חקלאים וראשי אגודות, סיורים ועוד. אבל אני איש שב"ה אוהב ונהנה לעבוד קשה, וגם אראה תוצאות טובות בעתיד בעזרת ה'. ואם ישנו קצת זמן פנוי בימי שישי, אזי רעייתי היקרה אסתר מאפשרת לי על חשבון הבית, ללמוד תורה עם חברותא בבית המדרש "ממזרח שמש" הסמוך לביתי, דבר שמעצים אותי גם מבחינה רוחנית, ופיתוח החשיבה מחוץ לקופסא, דבר הקיים בעיקר בלימוד הגמרא. זכיתי לסיים מספר מסכתות בש"ס ולכתוב ספר תורני "תורת משה" על הסוגיות שלמדתי".

אגב, אתה מודע שנולדת ביום הבסטיליה, יום העצמאות של צרפת 14 ביולי?

"אני יותר מכוון לתאריך העברי יד' תמוז כל שנה, זה ערב הילולת הרב חיים בן עטר בעל הספר "האור החיים הקדוש", זכותו תגן עלינו אמן".

תודה על היענותך לשאלותינו. 

"תודה גם לכם, נתראה בגיליון של החג. שיהיה חג כשר ושמח לכל בית ישראל ולכל ציבור החקלאים של מדינת ישראל אמן".

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תרגום: עמוס דה וינטר שוק המנדרינות האירופי מתמודד עם מחירים גבוהים והיצע נמוך על רקע אתגרי הייצור מקור: EastFruit עליות המחירים שנרשמו בלטביה, פולין, אוקראינה, מולדובה ועוד מיוחסות לירידה ביבולים * באוזבקיסטן וטג'יקיסטן מדווחים
5 דק' קריאה
מאורין יטור, רון פורת, המחלקה לחקר תוצרת חקלאית, מכון וולקני ניר כרמי, המחלקה להשבחת עצי פרי, מכון וולקני שוקי קנוניץ, מדריך הדרים, ענף הדרים במועצת הצמחים רקע מנדרינה 'מיכל' (זריע של קלמנטינה) היא זן
4 דק' קריאה
מחלת הגרינינג היא כנראה מחלת ההדרים החמורה ביותר שידעה תעשיית ההדרים העולמית. המחלה נגרמת ע"י חיידק המותאם למחיה בצינורות השיפה ומועבר ע"י שני מיני פסילות הניזונות מהשיפה ומשמשות לו כווקטור. הפסילות נחשבות מזיק משני
12 דק' קריאה
אומר עודד גרוסר, אגרונום ופרדסן צעיר שפעיל במשך שנים בשולחן המגדלים, "אם לא נעבד את האדמה – נאבד את המדינה והערכים שלנו". גרוסר מספר על האתגרים הרבים בלהיות חקלאי בשנים האחרונות, על הקשיים שהביאה
10 דק' קריאה
פרדסניות ופרדסנים יקרים שלום רב, אנחנו בסוג של שגרת מלחמה ויחד עם זאת, לי באופן אישי מרגיש שעד שהחטופים לא חוזרים אני בשנה ארוכה מאוד, עדיין 2023… בעבר כתבתי שבענף ההדרים אין בעיות רק
3 דק' קריאה
רוני נקר, מנהל ענף ההדרים, מועצת הצמחים נסקור תחילה את התחזית העולמית של הדרים לעונת 2024/25 . כבכל שנה במחצית נובמבר התקיים מפגש (וובינר) במסגרת ארגון ה – WCO (ארגון ההדרים העולמי) שבו לקחו
5 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן