יבול שיא
הרפת והחלב
Screenshot 2024 08 20 123947

אוויר חם 

3 דק' קריאה

שיתוף:

הטור שלי נועד, בין השאר, לעודד ולנסוך תקווה מבארי המשתקם. ובאמת לבדו הוא איכשהו יכול להשתקם. אבל עם כל מה שסביב – אני בספק. אני עוד לא רואה המשכיות רציפה בעתיד. לי הוא עדיין קרוע 

התרסקות 

אחרי 11 יום, כשהאצבע המדפדפת בבוקינג סרבה לעצור על מקום חדש, הבנתי שזהו זה. נגמר לי הסוס. אולי הלך לבריכה של מינכהאוזן בלי החצי האחורי החסר ועדיין הוא שותה ממנה. תוך פחות מ-24 שעות כבר בבית. שעה וחצי טיסה. קצת דומה לנסיעה באוטובוס לתל אביב. כל הלילות, בחדרי מלון ובבתים זרים השנה, מסתדרים מאחורי בשורה כשאני נוחתת.  

יש לי בית. לא דואגת לחזרה, לא צריך לנדוד.  

האוויר שמקבל אותי בישראל חם וכבד. עוד לא שכחתי אותו, ובכל זאת הופתעתי. ככה גיליתי להפתעתי שהייתי בחופשה, יש לי חמצן ממנה. חלק מבני משפחתי כבר חזרו חמישה ימים לפני. אני נשארתי, שלמה עם עצמי, כי עדיין הרגשתי מחנק. עכשיו, כשנשמתי מספיק, החזרה לא צריכה להיות עניין.  

בכניסה לקיבוץ שיירת כלי רכב צבאיים מעלה אבק, ואני באתי ממקום בו משפחות רוחצות בים השקט. כבר היה לילה כשהגעתי. כשעברתי ליד שטח שפונה מהריסות בית שנחרב הוא נראה לי כמו חלל של שן עקורה. לא מדברת יותר על זה שבאתי מאי בו המסעדות בערבים מלאות אדם ואורותיהן משתקפים במים.  

לפה אני חוזרת? בבית האור צהוב מדי. מוזר לי פה. צריכה להתרגל מחדש.  

החופשה היא בכלל לא דמות מקום, אלא מקום אלטרנטיבי שאנחנו מעצבים לעצמנו, בעיקר לפי הצורך שלנו בשוני מחיינו היומיומיים. אולי בגלל זה קשה לחזור?  

אני עוד לא פה ולא שם. לא מדליקה טלוויזיה כדי לא לחטוף את הכאפה של מהדורות החדשות (שגם קודם הפסקתי להסתכל בהן, אבל הינה הן שוב זמינות). אבל בלילה, יחי המזוכיזם, קוראת עדויות משדה תימן. אם הן נכונות – כמה קשה שאנשינו איבדו כל מצפן מוסרי, והמבט שהבאתי מבחוץ אומר שמה שאנחנו עושים עכשיו לאחרים הוא מה שנהיה גם כלפינו פנימה אם לא נעצור.  

ומאמצע הלילה אני נזכרת שאני לא מבטלת את הקול הקטן שאמר לי השנה במסעותיי שזו חופשה שיכולה גם להיות הכנה פוטנציאלית לרילוקיישן לא רצוי, במקרה שהמדינה תידרדר לתהום. כמה שאנחנו לא רחוקים ממנה. אני גם יודעת שהטור הזה יכול להיות (אחד מני רבים) תיעוד טרגי של ההידרדרות. לפעמים אני מבינה ש"שובי לביתך" יכול להפוך לציווי, כפי שהיה ביהדות 2,000 שנה. שיכול להיות אופק רע למה שקורה פה.  

העור שלי, שהקמטים שלו מספרים כמה שמש ראה וכמה עוד לא יראה, הוא המראה האמיתי שלי. אינסייד אאוט. כמה פעמים שאלתי את עצמי מחוץ למדינה אם האנשים בארצות אחרות יכולים לקרוא עלי את מה שעברתי. סיפור, שאפילו בעיניי, מתאים לשיוך לאנשים לא ידועים ממקומות רחוקים. אבל דבר אחד קל לקרוא עליו – את לא בגיל המתאים לנדודים.  

אני יודעת שהטור שלי נועד, בין השאר, לעודד ולנסוך תקווה מבארי המשתקם. ובאמת לבדו הוא איכשהו יכול להשתקם. אבל עם כל מה שסביב – אני בספק. האנשים פה בונים ומסתכלים קדימה, מתרכזים במעבר לחצרים. אני עוד לא רואה המשכיות רציפה בעתיד. לי הוא עדיין קרוע. 

תמונה 2 155ed346 5ec7 429e be5b d2e916fbbcb1
זכרונות מרודוס

הסתגלות 

האדם הוא יצור סתגלן. אז כמה מאמץ הוא משקיע בלהסתגל? אני בבית כבר שלושה ימים, אחרי 12 שלא הייתי בו, אחרי חצי שנה שכן, ומתמטיקה היא לא כל הסיפור. כל יום שבו הייתי בחוץ, שוגה באשליות שרובי ככולי בריבוע המאיר של הטלפון, היה יום הסתגלות למשהו אחר. כל יום הרחיק אותי יותר מהבית. ואז שינוי כיוון, בבת אחת אני פה. והמוח חוקר – מהם האור האחר, האוויר הספוג ברעשים. כאילו לא במאז ומעולם הפרטי שלי לא הייתי פה.  

והחזרה עוד יותר מסובכת כשהיא לעולם שהתנפץ, לספינה שנטרפה באוקטובר.  

אני תמהה כשאני חוזרת בלילה לשכונה הריקה, לחדר אוכל של שלושה שולחנות מלאים בערב שישי, מסתכלת מחדש על התערוכה המקסימה-עצובה של זאב אנגלמאייר שתלויה בפואייה של החדר אוכל. היא כבר התקבעה בנוף שחולפים על פניו בלי לעצור, והינה אני מסתכלת שוב. אני מכירה יומיומית ואישית חלק מהמצוירות והמצוירים, והעצב הבלתי מורשה נכנס בסדק בין פה לשם, לפני שאעצור אותו ואגיד לו שיש הרבה מה לעשות ושיזוז ולא יפריע.  

ערב. רק באתי לקחת מכונית, ואני עוברת על התמונות אחת אחת. עוצרת מול התמונה של ויויאן. רק היא מעודדת אותי. למרות הכול, מסר של שלום בים השנאה שמטפחים סביבנו.  

במוצ"ש נוסעת ברכב עם אנשי האזור להפגנה בתל אביב. סביבי הרבה מפגינים ומעט מדי. בהתפזרות נישאים מעלינו שמות החטופים והרבה עצב באוויר.  

זה מופע הדיקטטורה הגדול מכולם שמתרחש יום-יום כבר יותר מ-300 ימים. לא צריך חוקי הפיכה, משטרה תחת לחץ, ואמירות הזויות קיצוניות שהופכות למיינסטרים כדי להעביר את המסר. מספיק לראות איך עם שלם מתחנן על חיי בנותיו ובניו, ואיש אחד שמחליט שלא.  

בלילה, כשחזרתי לקיבוץ, הורידו אותי בשער.  

אספתי משם את האופניים בנוהל המוכר ונסעתי בכביש הריק. כלב מרוחק ספק נבח, ספק יילל.  

לא ידעתי אם הוא כלב נטוש מתקרב או כלב השומר על ביתו. 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דקלה אריה בדלר, ממושב אשתאול שבהרי יהודה, היא בן אדם מעורר השתאות וסקרנות, בעלת תפישה חינוכית ייחודית לגיל הרך * ביום יום עורכת דקלה סדנאות ליווי התפתחותי לתינוקות ופעוטות, שמיועדות לתינוקות מגיל 3 חודשים
6 דק' קריאה
הם עזבו הכל, את העסק הפרטי שכל כך קשה עבדו עליו ויצאו להילחם ולשרת במילואים למען המדינה * רבים מהם שירתו שלושה חודשים ואף נקראו לסבב שני ובינתיים מצב העסק שהושאר מאחור הידרדר *
10 דק' קריאה
אסף ולדן הותיר אחרי לכתו שני ספרים – את ספר הפרוזה: "אורות הפנסים האחרונים" ואת ספר השירה: "לב אבוד בין מילים", שני יהלומי ספרות שפוערים צוהר קטן לנפשו המרתקת של ולדן. ספר "אורות הפנסים האחרונים"
5 דק' קריאה
בדי אוהלים המסמלים את הנדודים והטלטלות של אלו שפונו מביתם שמשו השראה למערכת לבוש שיצרה שיר כץ מצבעון. הפריפריה מגיעה לאופנה *תמונה ראשית: שיר כץ, מרגישה תלושה. "קהילת צבעון מפוזרת בכל המדינה. המשפחה שלי
5 דק' קריאה
13 דירות בבית ההולך ונבנה בנהריה, רכשו חברי קיבוץ רות. כשתסתיים הבנייה בעוד כשנתיים, יעברו אליו חברי הקיבוץ וילדיהם. "אנחנו בנהריה כדי להישאר, כי העיר והצפון חשובים לנו"  הקיבוץ העירוני "רות" של בוגרי השומר
6 דק' קריאה
בית המשפט מלמד הורים פרודים מהי אחריות הורית ״בית המשפט לא אמור להמשיך ללוות הורים עד שילדיהם יגיעו לבגרות, הדבר אינו מתיישב עם טובת הקטינים", אמרה השופטת הילה גורביץ עובדיה, מבית משפט לענייני משפחה
2 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן