יבול שיא
הרפת והחלב
תמונה 1 WhatsApp Image 2025 04 02 at 12.49.01 0

"אני גאה במזרחיות שלי, ובקיבוצניקיות שלי" 

6 דק' קריאה

שיתוף:

דודו מלול, פרויקטור הנח״ל של התנועה הקיבוצית, הצליח ב-3 חודשים לסחוף יותר מ-200 י״בניקים למסלול הנח״ל החדש | בראיון מיוחד הוא מסביר למה ״אסור להתנשא על ילדים״, קובע שב-7 באוקטובר נקראנו כחברה ״לחזור לערכים הישנים״ ומשתף בחלום שלו ״לאחד את החברה הישראלית כמו משפחת מלול״ 

דודו מלול (48), מקיבוץ אשבל, נקרא לדגל פעמיים מאז שהצטרף למטה התנועה הקיבוצית לפני כשנה. הפעם הראשונה הייתה מייד אחרי טבח ה-7 באוקטובר, וכעת, בפעם השנייה עם חידושו ההיסטורי של מסלול הנח״ל. 

"כשנכנסתי הייתי שותף להקמת חמ״ל המשימות וההתיישבות של התנועה הקיבוצית", אומר מלול, "זה היה צו השעה. הוחלט להקים חמ״ל מתנדבים, מתוך צורך גדול שעלה עם פינוי הקיבוצים שנפגעו". 

חמ"ל המתנדבים של התנועה הקיבוצית גייס כ-13 אלף מתנדבים שפועלים לשיקום הקהילות, החינוך, הענפים החקלאים והתשתיות בקיבוצים שנפגעו. צוות האגף גם פעל בהובלת מזכ"ל התנועה הקיבוצית, ליאור שמחה, לגיוס משאבים לפיתוח וחיזוק היישובים בנגב המערבי ובצפון מול המנהלות שהוקמו, משרדי הממשלה, המגזר הפרטי וארגוני החברה האזרחית.  

"בינואר, מוניתי לפרויקטור של הנח״ל", אומר מלול, "פרויקט משותף לתנועה הקיבוצית, לתנועות הנוער הכחולות ולמשרד הביטחון. יחד יצאנו לקמפיין משותף שהצליח לגייס כבר 15 גרעינים – 200 י"בניקים שהצטרפו למסלול ב-3 חודשים״. 

מסלול הנח"ל החדש, שזכה לשם "שכבת תקומה", הוא ראש חץ אחד במסגרת חזרתה של התנועה הקיבוצית להיות תנועה מיישבת גדולה ודומיננטית בישראל. ראש החץ השני הוא גיוס גרעיני משפחות צעירות לקיבוצים שנפגעו. גרעיני הנח"ל החדשים יגיעו ליישובי הגבולות, יזרימו דם צעיר לחינוך, לקהילה, לתרבות ולענפי החקלאות, ויחזקו את היישובים שנפגעו אנושות במלחמה.  

״מזכ״ל התנועה הקיבוצית, ליאור שמחה, הוא מנהיג משמעותי בישראל", אומר מלול, "הוא מוביל דרך שמחזירה את התנועה הקיבוצית לגדולתה, כמו בימים עברו – אם זה בפרויקט גרעיני הנח״ל, בהקמת אגף המשימות, בחיבור עם הקיבוץ הדתי ובמאבק על החקלאות. 

"יחד עם המשנה למזכ"ל, נגה בוטנסקי, שבין יתר תפקידיה מנהלת גם את מסלול הנח"ל החדש, השניים מביאים איתם ראייה רחבה, ניסיון ועומק. בכלל, עצם זה שכל הנהגת התנועה ובעלי התפקידים נרתמו למהלך כל כך גדול, תוך זמן קצר, מראה על חיוניותה וכושר פעולתה של התנועה״. 

״אם לא הקיבוצים, המחבלים היו מגיעים עד תל אביב״ 

מלול הוא אב לשתי בנות, במקור מקיבוץ עין חרוד איחוד. הוא בעצמו בוגר מסלול הנח״ל. את שנת השירות שלו עשה לפני 30 שנים בתנועת הנוער העובד והלומד. לאחר השירות בצה״ל עלה יחד עם הגרעין שלו לאזרח את היאחזות אשבל במועצה האזורית משגב, ומאז הם שם. אשבל הוא קיבוץ שמשלב ענפים חינוכיים וחקלאיים וגובל בעיר סכנין.  

״ההחלטה של משרד הביטחון לחדש את מסלול הנח״ל התקבלה במטרה לחזק את הגבולות של מדינת ישראל, אחרי ה-7 באוקטובר״, מסביר מלול, ״הרי כל הקיבוצים בצפון ובדרום הם הגבולות שלנו, וב-1 בספטמבר, כשתתחיל שנת השירות, צפוי להיכנס אליהם כוח צעיר מלא מוטיבציה שיעבוד בענפים השונים ובעיקר יעזור לקהילה להשתקם. לקיבוצים בצפון ובדרום יש חיוניות אדירה, אני מאמין שאם לא היו את הקיבוצים, המחבלים היו מגיעים עד תל אביב״. 

לדבריו, ״קרה לנו משהו מאוד עמוק ב-7 באוקטובר שהוא פעמון אזהרה גדול. למעשה, באותו יום נקראנו לחזור לערכים הישנים שלנו: חקלאות, סולידריות, ערבות הדדית, שותפות. זה החזון שהייתי רוצה שבני הנוער יגשימו בגבולות״. 

תמונה 2 נחל WhatsApp Image 2025 02 23 at 21.19.25 1 1
"ב-1 בספטמבר יכנס כוח צעיר ומלא מוטיבציה לקיבוצים". כנס הנח"ל הראשון. צילום: דוברות התנועה הקיבוצית 

"גרעיני נח"ל זה לחלום ביחד" 

במהלך השבועות האחרונים עבר מלול בעשרות בתי ספר ברחבי הארץ, הוביל חמישה כנסי מתעניינים בהם השתתפו מעל ל-700 י"בניקים והוא שותף לקמפיינים שהובילו התנועה הקיבוצית ותנועות הנוער בקשת 12 ובישראל בידור.  

גייסתם מאות בני נוער לנח"ל בזמן שיא, איך אתה מסביר את ההצלחה? 
״אני פשוט אוהב את הי״בניקים האלה, נוצרו בינינו שותפות ואמון. בלעדיהם לא יכולתי לעשות את זה. הם הביאו את החברים שלהם והקימו איתם גרעינים. כשהצגתי להם את הרעיון של שנת שירות יחד עם החברים, הוא שאלו אותי: ׳מה זאת אומרת ביחד?׳. הם התרגלו ששנת שירות ושירות צבאי זה עניין אישי, אז אני מסביר להם שגרעינים צריכים לחלום ביחד, לקחת אחריות ביחד על הקיבוצים בדרום ובצפון״.  

תמונה 3 צילום מסך 2025 04 04 075227
"כל חברה מורכבת מאנשים טובים שמקיימים אותה". חברי גרעינים מכל הארץ. צילום: שרון עובדיה 

"החלום שלי הוא שהקרע בחברה הישראלית יתאחה" 

ביקשנו ממלול לענות על כמה שאלות קצרות, באופן אסוציאטיבי, מה שעולה לו בראש 

מה אתה הכי אוהב בקיבוץ? 
״שכל החברים גידלו אותי יחד. איך אומרים? בשביל לגדל ילד אחד, צריך כפר שלם״. 

מה אתה הכי שונא בקיבוץ? 
"רכילות, צרות עין״. 

מה הכי חשוב בחינוך? 
"לא להתנשא על ילדים. להאמין בהם, לאהוב אותם, לתת להם אנרגיות ומוטיבציות״. 

מה התחביב שלך? 
״אמבטיות קרח, לפעמים זה יותר טוב מפסיכולוג״. 

מה החלום שלך? 
״במשפחת מלול יש גם קפלניסטים וגם ביביסטים, ואנחנו משפחה מאוחדת, החלום שלי הוא שהקרע בחברה הישראלית יתאחה. אני בא ממשפחה מורכבת, לגדול כמזרחי בקיבוץ נתן לי הרבה גיוון, מוטיבציה ועומק. בקיבוץ תמיד הרגשתי אהוב ושוויוני. אני גאה במזרחיות שלי וגאה בקיבוצניקיות שלי, ולמען האמת אני רואה המון קווי דמיון באהבה ובקבלה בין העדתיות המזרחית לקהילתיות הקיבוצית״.  

אנחנו שואלים את מלול האם אינו מוכר חלום שווא לבני ובנות הנוער, על חברה טובה, על שליחות ועשייה ציונית, כשאנחנו חיים בחברה שסועה, פוליטית ומפולגת כל כך. האם הוא באמת רואה תקווה בגרעיני הנח"ל, או שמא הפוליטיקה ותקשורת ההמונים תנצח את התמימות והניסיון לעשות טוב.  

״ההיפך", אומר מלול, "מי שבונה את החברה הישראלית באמת, מי שיוצר אותה, הם האנשים האלה, בני ובנות הנוער, החקלאים שקמים בבוקר לחלוב פרות, המורים, אנשי הטיפול, עובדים בכל המגזרים ובכל המקומות. הפוליטיקה מנסה להרוג את זה, להפריע לזה. ככל שנחזק את החיבורים בחברה, כך יתאחה הקרע והשסע הפוליטי. אני מאמין שכל חברה בנויה מאנשים טובים שמקיימים אותה, שמחפשים לעשות מעשה משמעותי בחיים שלהם, בגלל זה הי"בניקים באו. הם מחפשים לעשות משהו משמעותי״. 

״קהילה מחבקת קהילה״ 

בפסח הקרוב, עשרות בני נוער ישראלים יצאו למשלחות מיוחדות בז׳נבה ובברצלונה, שם יתחברו עם קהילות יהודיות מקומיות ויחזקו את הקשר בין ישראל לתפוצות 

תמונה 4 WhatsApp Image 2025 03 26 at 13.25.40 3
״דור חדש של מנהיגים ציונים״. צילום: מיזם הללויה 

מיזם הללויה, הפועל תחת "נטעים" והתנועה הקיבוצית, ממשיך לטפח דור חדש של מנהיגים ציוניים. 

בפסח הקרוב, תצאנה שתי משלחות מיוחדות של בני נוער ישראלים בני 16 -18 להדרכת קהילות יהודיות בשוויץ וספרד, במטרה לחזק את הקשרים בין בני הנוער בישראל לבין הקהילות המקומיות, דרך מפגשים, פעילויות חינוכיות והתנדבות. 

שירי מדר, מנכ"לית "נטעים", מסבירה: "נטעים עוסקת בחיבור עמוק בין קהילות יהודיות בתפוצות לבין מדינת ישראל. אנו פועלים רבות למען חינוך יהודי-ציוני, טיפוח מנהיגות צעירה ושימור ועיצוב הזיכרון. במסגרת מיזם הללויה, משלחות החוסן מעוטף עזה יוצאות מדי שנה לתפוצות, כחלק מקשר של ערבות הדדית. קהילה מחבקת קהילה, ותגובות המשתתפים מהמשלחות ומהקהילות המקומיות מעוררות השראה״. 

המשלחת לז'נבה כוללת 11 בני נוער המגיעים בעיקר מקיבוצי הנגב המערבי. הם יתנדבו בבית הספר היהודי המקומי ואף ייקחו חלק באירועי זיכרון, כולל טקס מיוחד לציון יום השואה בנוכחות אחיו של נשיא המדינה יצחק הרצוג. המשלחת לברצלונה, המונה 18 בני הנוער, תתחבר עם הקהילה המקומית דרך מפגשים עם צעירים ברובע היהודי של העיר, ותתנדב בבית הספר "תקווה".  

לקראת היציאה למשלחות, בני הנוער השתתפו בימי הכנה מקיפים הכוללים היכרות עם הקהילות היהודיות, למידה על יהדות התפוצות והכנת תכנים חינוכיים.  

״לא נשאיר אותם לבד בחג״ 

התנועה הקיבוצית בשיתוף עם מטה משפחות החטופים יקיימו ערב פסח שני בכיכר החטופים | רשמו ביומנים 

התנועה הקיבוצית בשיתוף עם מטה החטופים, קיבוץ נחל עוז, כפר עזה, פרלמנט העמק ומכון שיטים, יקיימו ערב פסח שני בכיכר החטופים, כחלק מהמאבק להחזרת יקירינו, ביום ו' 18.4.25. 

״התנועה הקיבוצית לא משאירה לבד בחג את משפחות החטופים ואת קהילות קיבוצי החטופים״, אומרת מנכ״לית התנועה הקיבוצית הגר ראובני ומוסיפה: ״אסור להוריד מסדר היום את העובדה שיש לנו בעזה 59 חטופים, וחשוב לנו לציין זאת במפגש של תמיכה, ערבות הדדית וקריאה משותפת להשבת כולם״. 

לפרטים נוספים: יונתי שור 054-7694911 

צילום מסך 2025 04 08 153150

הזמנה למועצת התנועה – 22 באפריל 2025 

מועצת תנועה (2/2025) תתקיים ביום שלישי כ"ד בניסן תשפ"ה, 22.4.2025 

בשעה 9:00 באמצעות הזום. 

על סדר היום: 

אישור פרוטוקול מועצה 1/2025 מיום 29.1.2025. 

ממועצה למועצה – הצגת התקדמות תוכנית עבודה. 

אישור המלצת ועדת הגיוס הרחבה לבחירת דולב ארד (יד מרדכי) לתפקיד ראש אגף משימות והתיישבות. 

אישור נציגי ציבור מחליפים במזכירות התנועה: 
אורטל סהר (ניר אליהו) תחליף את דניאלה לבנסארט. 
יובל שפירא (עינת) יחליף את נוהר קרנץ רבטל. 

תקציב חבצלת החדשה. עוזי שמש – מנכ"ל חבצלת החדשה. 

מזכירי הקיבוצים/מנהלי הקהילות מתבקשים לוודא את השתתפותם של צירי/ נציגי הקיבוץ במועצה, המהווה, כידוע, את "אסיפת הקיבוצים" על כל המשתמע מכך. להזכירכם, כציר במועצה מטעם קיבוץ יכול לכהן רק מי ששמו מופיע בפנקס החברים של אותו הקיבוץ. 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לפני מספר חודשים הייתי אמורה להעביר הרצאה בנושא "רווחת היונק" בקורס מנהלי רפתות, שהתקיים במדור ללימודי חוץ בפקולטה לחקלאות. לצערי, בסופו של דבר ההרצאה לא יצאה לפועל ולכן החלטתי לשבת ולכתוב עבור המשתתפים בקורס
7 דק' קריאה
כתבו: דר' יהונתן ברקוביץ ודר' דן גלסר וטרמרקט – ר.ו.מ (רפואה וטרינרית מתקדמת) ברפת החלב הישראלית, ייצור החלב הלך ועלה בעשורים האחרונים. זאת הודות להתקדמות גנטית, ניטור מתקדם, ניהול ספר עדר והתקדמות ממשקית. עם זאת,
6 דק' קריאה
בעידן שבו הטכנולוגיה מתקדמת בקצב מהיר, עולם החקלאות לא נשאר מאחור. אחד מהחידושים המרתקים שמופיעים לאחרונה הוא השימוש במציאות רבודה (AR) לשיפור ניהול שטחים חקלאיים. פרויקט משותף בין חברת Ceres Imaging ואוניברסיטת קליפורניה, דייוויס,
< 1 דק' קריאה
יו"ר שולחן מגדלי המנגו במועצת הצמחים: "בשנת 2024 צרכו הישראלים כ-43 אלף טון מנגו, עלייה של כ-18% ביחס לשנת 2023" בכנס 'ענף המנגו' השנתי של מועצת הצמחים, מו"פ צפון-מיגל ושה"מ במשרד החקלאות בשנת 2024
4 דק' קריאה
במפגש חקלאי מקיף שנערך במרץ בחיספין, הציגו "מי גולן" והיחידה לחקלאות וחדשנות פתרונות מעשיים לקראת עונת ההשקיה המאתגרת שבפתח. הכנס, שמשך אליו מעל מאה חקלאים מרחבי הגולן, התמקד בהיערכות מיטבית למציאות המורכבת של מחסור
2 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן