מיונתן שמריז עד סולימאן מסוודה * האירוע בעזה שסיבך את ישראל * "אין ארץ אחרת", קן השומר הצעיר, כפר סבא
*תמונה ראשית: עיצוב גרפי ואיור: ורד שיין, ענבר חיים, ים טליאס
נרים כוס לשלום ישראל והעולם
גם השנה הפיקו המרכזים לצדק חברתי הגדה לפסח. גם השנה לצד הטקסט המסורתי משובצים בהגדה טקסטים אקטואליים. (המרכזים לצדק חברתי זו תנועה שנוסדה על ידי חברי תנועת הבוגרים של השומר הצעיר במטרה לקדם שוויון, דמוקרטיה וצדק חברתי בישראל, והיא פועלת היום בקרוב ל-20 ערים). הכוס הראשונה בהגדה הזו היא "כוס לחירות, העומדת בבסיס קיומנו להיות חופשיים בארצנו. ליציאה מעבדות לחירות, מפחד לתקווה, ומחשכה לאור גדול". צמוד לה בחרו עורכות התוכן (רותם בר ישראל ואלינור אהרונוב), להכניס קטע מדברים שאמר יונתן שמריז בטקס הזיכרון הלאומי לציון 7 באוקטובר, במלאת שנה למלחמה.
"אני מאמין שמתוך ההריסות והחורבן, מתוך התופת, קם כאן דור חדש. דור שמאמין בנו, בחברה ישראלית מתוקנת ומאוחדת, דור שמאמין ברוח הישראלית. דור שישקם את ההריסות ויבנה כאן מדינה טובה יותר, ערכית יותר, מדינה שבה רודפים את האמת, מקדשים אותה ולא מרפים ממנה. מדינה שנשענת על ערבות הדדית, שעושים בה הכול בשביל החברים שלנו, עושים הכול בשביל להחזיר 101 חטופים וחטופות, שנמצאים במנהרות חמאס".
לכוס הרביעית, "נרים כוס לשלום ישראל והעולם, לתפילה הנצחית לחברה צודקת, שוויונית ודמוקרטית, ולעתיד של שותפות", הוצמד טקסט של סולימאן מסוודה, כתב הדסק הפוליטי-מדיני בערוץ 11. נצטט כאן קטע ממנו: "נראה שהמילים שלום, תקווה ודו-קיום, הפכו להיות מילים גסות, בעקבות המצב הביטחוני הקשה והקיצונים הזורעים בנו שנאה ופחד, במקום הביטחון והשותפות המגיעים לנו. גורמים, שפעם אחר פעם כושלים בתפקידם, מועלים בו, ומפילים את האחריות והאשמה על העם. אנחנו חיים במדינה מורכבת, קשה למדי, אבל מדינה ששווה להילחם עליה. לצד האתגרים, העם או הרוב השפוי, צריך לקחת את ההגה לידיים, להכיר במציאות ולבצע תיקון אמיתי – משני הצדדים".
"ארבע כוסות של תקווה", זו הכותרת שבחרו המרכזים לצדק חברתי לתת להגדה שלהם. אולי בכל זאת יש תקווה.
בניגוד לגרסת צה"ל
אלמלא פרסם הניו-יורק טיימס בשבת, סרטון מהאירוע שבו הרגו חיילי צה"ל 15 אנשי סיוע פלסטינים בשכונת אל-סולטן ברפיח, סרטון המוכיח כי גרסת צה"ל לאירוע איננה נכונה, היה סיפור המלחמה הזה נבלע בין סיפורים רבים אחרים בלי להשאיר רושם מיוחד. לאחר פרסום הסרטון והזעזוע שהוא עורר ברחבי העולם, נראה שמדובר באחד האירועים החמורים ביותר במלחמה, שסיבך את ישראל מאוד.
ב-23 במרס הוזעק אמבולנס פלסטיני לשכונת תל אל-סולטן כדי לפנות נפגעים כתוצאה מתקיפה של צה"ל. על פי "הארץ", "צוות האמבולנס שהגיע לשם ביקש עזרה של צוות נוסף. האמבולנס השני לא הגיע ליעדו, וכך גם צוותי הצלה שיצאו בעקבותיו". במשך ימים לא היה שום מידע בנוגע לגורלם של הצוותים ורק ב-30 במרס התיר צה"ל לאנשי האו"ם והסהר האדום להגיע למקום. "הם מצאו שם ערמת חול גדולה, וחלקי כלי רכב מעוכים והרוסים בצבצו מתוכה. נמצאו שם חמישה אמבולנסים, כבאית אחת וכלי רכב של האו"ם. בפינה אחרת, שסימן להם גורם בצה"ל, הם חפרו ומצאו 15 גופות של אנשי צוות: שמונה עובדי הסהר האדום הפלסטיני, שישה עובדי ההגנה האזרחית ועובד אחד של האו"ם.
"לדברי גורמים שהשתתפו בפינוי, כלי הנדסי של צה"ל קבר את הגופות ואת כלי הרכב שבהם נסעו בשתי ערמות גדולות של חול, ועל ראשה של אחת הערמות הוצב פנס מסתובב (צ'קלקה) של רכב הצלה… גורמים פלסטינים טענו כי הגופות נמצאו מחוץ לכלי הרכב, כמה מהן כשידיהן או רגליהן קשורות, וכן נמצאו סימני ירי מקרוב". כלומר, טענה להוצאה להורג.
הדיווח על האירוע התפרסם ב"הארץ" ב-1 באפריל ולא עורר עניין מיוחד, בעיקר בגלל תגובת צה"ל שסיפרה סיפור אחר: "ביום ראשון זוהו מספר כלי רכב שהתקדמו לעבר כוחות צה״ל, באופן חשוד, ללא אורות חזית, אותות חירום ונסיעתם לא תואמה מראש. על כן, כוחות צה"ל פתחו באש לעבר הרכבים החשודים. לאחר בדיקה ראשונית נמצא כי הכוחות חיסלו את פעיל הזרוע הצבאית של חמאס מחמד אמין אבראהים שובכי, ועוד שמונה פעילים מארגוני הטרור חמאס והג'יהאד האסלאמי. לאחר התקיפה, צה"ל עמד בקשר עם הארגונים הבינלאומיים בכדי לתאם הגעה לאזור על מנת לפנות את הגופות. נדגיש כי מדובר בשטח לחימה פעיל. לאחר תיאום צה״ל מול הארגונים הבין לאומיים, התבצע פינוי הגופות".
אלא שאז פרסם כאמור הניו-יורק טיימס בשבת סרטון בן כמעט שבע דקות, סרטון שהתגלה בטלפון הנייד של חובש שהיה בין 15 ההרוגים, והוא מראה שהאמבולנסים ומכונית הכיבוי שבהם נסעו עובדי הסיוע, היו מסומנים בבירור והיו להם אורות אזהרה דולקים, כאשר חיילי צה"ל פגעו בהם. התגובות בעולם היו בהתאם.
הגרסה המעודכנת של צה"ל: שישה מבין ההרוגים הם מחבלים, (בגרסה הראשונה דובר על תשעה מחבלים), הירי לעבר האמבולנסים בוצע ממרחק אחרי שהחיילים חשו מאוימים, לא היו הוצאות להורג או וידוא הריגה, הגופות נקברו וכוסו ברשת "כדי לשמור עליהם מכלבים". גם הגרסה הזו לא מתיישבת עם הטענה של המחלצים, שכל 15 הגופות הן של עובדי סיוע. אחרי שצופים בסרטון, הטענה שהחיילים ששכבו במארב מרוחק ירו כיוון שחשו סכנה לחייהם, טעונה הסבר.
איכשהו זה מתקשר אצלי לסרטון נוסף שפורסם השבוע. מפקד סיירת גולני, סגן אלוף ד', שפניו בסרטון מטושטשים, מתדרך את החיילים לפני כניסה לעזה ואומר ש"כל דמות היא אויב, כשמזהים דמות לא בוחנים אם היא חמושה, לא צריך לזהות איום, מפעילים אש להשמדה באותו הרגע". זו גם ההנחיה שניתנה למי שירו לעבר שיירת האמבולנסים בתל אל-סולטן?
מלא בעלילות דם על ישראל
"בצלמו" הוא ארגון שמטרתו המוצהרת להגן על "זכויות אדם לפי רוח יהודית". אחד מתחומי העיסוק של "בצלמו" הוא "מניעת הסתה בתרבות". איזו הסתה? בין ההצלחות שהארגון משתבח בהן: מניעת מפגשים עם "נציגי "שוברים שתיקה" ומפגשים עם פורום המשפחות השכולות הישראלי-פלסטיני, מניעת הקרנת סרטים כמו "רעד בעזה" ו"ג'נין ג'נין 2", ביטול תערוכה "ילדים וילדות בזמן מלחמה", וכן הלאה. איך כתב אור קשתי ב"הארץ": "הארגון מתמחה ברדיפת ארגוני זכויות אדם ומוסדות תרבות שלא התיישרו לימין".
השבוע יכול מנכ"ל "בצלמו" שי גליק, לרשום לזכותו הישג נוסף: ביטול הקרנת הסרט "אין ארץ אחרת" בקן השומר הצעיר בכפר סבא. הסרט של הבמאים יובל אברהם וחמדאן בלאל, שזכה באוסקר השנה, היה אמור להיות מוקרן ביום ג' האחרון, ביוזמת ארגון "עומדים ביחד". מישהו בכפר סבא מיהר לדווח ל"בצלמו" על האירוע המיועד, והמנכ"ל גליק פנה במכתב דחוף להנהלת השומר הצעיר בדרישה לבטל את ההקרנה. "הסרט הוא אנטי-ישראלי מובהק: מעוות את המציאות ומציג נרטיב חד-צדדי, שמטרתו דה-לגיטימציה של מדינת ישראל" כתב גליק. בקבוצת פייסבוק של תושבי כפר סבא נכתב שמדובר בסרט הסתה "מלא בעלילות דם על ישראל!" וצריך לפנות למנכ"לית השומר הצעיר רונית שניר ולראש עיריית כפר סבא רפי סער, שיבטלו את האירוע. מספרי הטלפונים של השניים צורפו.
הלחצים והאיומים עשו את שלהם וההקרנה בוטלה. השומר הצעיר הסבירו: "לאחר התייעצויות ודיונים בנושא החלטנו לבטל את אירוע הקרנת הסרט 'אין ארץ אחרת' … אנחנו כתנועה תומכים בפלורליזם, ביקורת מציאות והשמעת מגוון דעות, אך איננו עומדים מאחורי תוכן הסרט ועמדות יוצריו, ומבינים את הרגישות הרבה בעת הזו, ועל כן החלטנו לבטל את ההקרנה. נמשיך ולפעול ולחנך לערכים של ציונות, סוציאליזם ואחוות עמים. מתנצלים על אי הנוחות עקב ביטול האירוע סמוך למועדו". מאוחר יותר הבהירה הנהגת השוה"צ, כי היא איננה מתנגדת לסרט.
.
שי גליק בירך כמובן, וב"עומדים ביחד" הגיבו: "אנחנו בתקופה של מרחץ דמים ואלימות ששוטפת את הארץ, ודווקא בזמן כזה חשוב במיוחד להיאבק על דרך אחרת. ביטחון ושלום לא יושגו באמצעות שפיכות דמים נוספת, אלא דרך הכרה הדדית באינטרס המשותף של כל מי שחיי בארץ הזו. זה בדיוק מה שהסרט מקדם – שותפות במאבק בין ישראלים לפלסטינים…. חבל שיש מי שנכנעים ללחצים של אלה שמדהירים אותנו לתהום. אנחנו, מצידנו, נמשיך לקדם דרך אחרת, לטובת כל מי שחיים במרחב".
בהנחה שפעילי ימין מכפר סבא ומהאזור, לא היו מאפשרים לאירוע להתקיים ואולי הייתה מתפתחת שם אלימות, ההחלטה של הנהגת השוה"צ לבטל את ההקרנה הייתה במקומה.
זו לא הפעם הראשונה שגליק מנסה לבטל אירוע של "עומדים ביחד" בקן השומר הצעיר בכפר סבא. בפברואר השנה עמדו להקרין שם את הסרט "שומר הרועים", סרט של הדרה אורן על קהילות הרועים הבדואים בבקעת הירדן הסובלות מהתנכלות של מתנחלים באזור, ועל מתנדבים ישראלים שמנסים להגן עליהן. מישהו דיווח ל"בצלמו" וגליק פנה להנהלת השומר הצעיר בדרישה לבטל את האירוע. בין הנימוקים שלו היה גם אחד מקורי למדי – הסרט "חורג מהערכים שעליהם התנועה התחנכה לאורך השנים". בפעם הזו לא הלך לו, האירוע התקיים כמתוכנן. ורד לבנה, רכזת ב"עומדים ביחד", הגיבה: "גליק, כהרגלו, מנסה לטרפד כל פעילות שמקדמת דו-שיח, שלום, וחיים משותפים בין יהודים וערבים. לשמחתנו הוא נכשל".
הסרט "אין ארץ אחרת” זמין לצפייה בשיחה מקומית.