לאור חשיפת שערוריית הסלמונלה הבינלאומית החמורה באלבניה, במסגרתה 27 טון פילה עוף שיובאו מברזיל נמצאו מזוהמים בחיידק סלמונלה מסוכן, בשר אשר הועבר לסופרמרקטים, דוכני מזון ומסעדות במדינה ונמצא מסוכן לבריאות ולחיי האדם והשליך על בריאות הציבור באלבניה
ארגון מגדלי העופות בישראל פועל בימים אלו מול משרד החקלאות בבקשה למצוא פתרון מיידי ולמנוע את האיום הממשי על ענף הפטם וההודים בישראל לקראת פתיחת ייבוא עוף קפוא מברזיל אותם מקדמים גורמים בעלי הון. דבר זה יסכן את בריאות הציבור ובמקביל יוביל לפגיעה אנושה בענף המייצר גם ככה את הכמות הנצרכת על ידי אזרחי המדינה ואף יותר מזה ויפקיר את ביטחון המזון של אזרחי ישראל לידיים זרות.
מזכיר ארגון מגדלי העופות, מוטי אלקבץ אומר: ״בימים אלו ממש גורמים בעלי הון מקדמים פתיחת מפעל עופות וייבוא בשר עוף קפוא מברזיל. בו בזמן שברזיל ייצאה 27 טון בשר עוף קפוא עם סלמונלה מסוכנת למדינת אלבניה. בתקשורת הבינלאומית מדווחים ללא הרף את המחדל הגדול שאירע באלבניה לאזרחי המדינה לאור ייבוא בשר עוף קפוא מברזיל עם סוג סלמונלה מסוכנת״.
ארגון מגדלי העופות פנה היום בדחיפות למשרד החקלאות לפעול לעצור את המהלך המתגבש לייבוא עוף קפוא מברזיל, מהלך אשר יעשיר רק את כיסם של בעלי ההון אך עשוי לסכן את בריאותם וביטחונם התזונתי של תושבי המדינה.
מוטי אלקבץ הוסיף: ״מקרה זה הוא עדות נוספת לסכנות הבריאותיות הכרוכות בייבוא מוצרי עוף ממדינות בהן תקני הפיקוח על תעשיית המזון אינם מחמירים דיים. חיידק הסלמונלה מהווה סיכון ממשי לבריאות הציבור, במיוחד עבור ילדים, קשישים ואנשים עם מערכת חיסונית מוחלשת. במדינות רבות דווחו מקרים של התפרצויות זיהומיות בעקבות צריכת עוף מיובא, והאירוע האחרון באלבניה הוא נורה אדומה חמורה״.
כאמור, מגדלי הפטם מייצרים בשוטף כ- 260 מיליון עופות בשנה, כמות הגבוהה אשר מכסה את כלל הביקושים לעוף לצרכן במדינת ישראל, בעת מלחמה ובעת שגרה. כמות זו דיי בה כדי לייצר תחרות בענף מה גם, שעובדתית מחיר בשר העוף בישראל נמוך גם ביחס למחיר בארה"ב ובמערב אירופה.
אלקבץ: ״עלינו ללמוד מהמחדל שהתרחש באלבניה ולוודא כי מקרים דומים לא יתרחשו אצלנו. אנו קוראים למשרד החקלאות לנקוט בצעדים מיידיים ולמנוע כל ייבוא עתידי של בשר עוף קפוא מברזיל לישראל. נמשיך לפעול בנחישות כדי להגן על בריאות הציבור ולשמור על ענף הפטם בישראל אשר רובו מיוצר בעוטף עזה ובגבול לבנון. הצפת השוק הישראלי בבשר עוף קפוא מיובא, יביא לפגיעה אנושה עד לחיסול משקים רבים הנמצאים בעוטף עזה וגבול הצפון.
הענף אשר מחזורו מעל ל-10 מיליארד ₪ מהווה תרומה כלכלית למשק הישראלי ובעיקר ענף התורם לפרנסתם של מאות חקלאים ואלפי משפחות מהצפון ומעוטף עזה המועסקות והמתפרנסות מהענף״. אלקבץ מוסיף ״דווקא עכשיו, כשהביטחון הלאומי מתערער, אסור למדינת ישראל להפקיר את המגדלים ואת בטחון המזון בידיהם של יבואנים שיבטיחו מחיר זול לכאורה למוצר נחות ויחד עם זאת יוביל לחיסול המגדלים בישראל. יש לפעול באופן מיידי, כאן ועכשיו, לעצירת מהלך עתידי של ייבוא העוף הקפוא מברזיל״.
משרד החקלאות הגיב לפרסום:
"משרד החקלאות וביטחון המזון נוקט מדיניות יבוא אחראית, ומוביל בימים אלה תהליך חשיבה מעמיק, ודיונים רחבי היקף בנושא ענף העוף, במטרה לשמור על מרכזיות ענף הפטם בייצור המקומי.
במסגרת הדיונים נעשית עבודת מטה למציאת האיזון בין פתיחת מדינות ליבוא ופתיחת השוק לתחרות כחלק מגיבוש התוכנית לביטחון מזון לאומי, גיוון מקורות האספקה תוך שמירה על יציבות הייצור המקומי. במסגרת זו המשרד שוקל שיקולים נוספים שייטיבו עם הצרכן מבלי לפגוע בייצור המקומי ובאספקה השוטפת במדפים. בתוך כך, קיים המשרד הליך שיתוף ציבור טרם גיבוש החלטות.
בעקבות דיווחים על בשר עוף קפוא שהגיע מברזיל לאלבניה ובו נמצאה סלמונלה, הנחה מנכ"ל המשרד, אורן לביא, להקפיא כל תהליך הקשור ליבוא עוף מברזיל, ולוודא שלא מאושר יבוא לישראל עד לבירור מעמיק והבטחת בריאות הציבור."