יבול שיא
הרפת והחלב
DSC3667

"בן ממשיך בנחלה"

2 דק' קריאה

שיתוף:

ביטוי שכולם מכירים, אבל רק מעטים באמת מבינים

"בן ממשיך" הוא ביטוי שגור במרחב הכפרי ונוכח בחיי כל מי שיש לו משק חקלאי. אולם, מסתבר שבהרבה מן המקרים אופן השימוש בביטוי הזה שגוי ומטעה. לטעות הזו יכולות להיות השלכות מרחיקות לכת והיא עלולה להוביל למצבים מורכבים ואף לסכסוכים משפחתיים מיותרים.

המושג "בן ממשיך" צמח במושבים הסוכנותיים בראשית ימי המדינה, כאשר הסוכנות היהודית ביקשה להסדיר את המשך החזקת המשק החקלאי על ידי אחד מילדי המתיישב. באותם ימים, מינוי "בן ממשיך" היה הדרך היחידה להעביר את זכויות המשק לדור הבא.

אולם כיום, המצב המשפטי שונה לחלוטין. למעשה, בניגוד לדעה הרווחת, אין כמעט כל אפשרות חוקית לרשת זכויות בנחלה באמצעות מינוי "בן ממשיך" – למעט במקרה ייחודי אחד: כאשר קיים "חוזה משולש" בתוקף ביישוב סוכנותי, כלומר ביישובים שבהם יש חוזה חכירה בין המדינה (באמצעות רמ"י), האגודה השיתופית החקלאית והסוכנות היהודית.

בעוד שרבים עדיין מדברים על "בן ממשיך" כפתרון להעברה בין-דורית של נחלה, המציאות המשפטית שונה לחלוטין.

הבלבול סביב הביטוי יוצר לא מעט אי הבנות. הורים רבים חושבים שמספיק למנות "בן ממשיך" באגודה או בעסק, כדי להבטיח את העברת הנחלה. קחו לדוגמא את "הבן הממשיך" שהתקבל לחברות באגודה השיתופית החקלאית בהתאם לתקנון האגודה ודיני האגודות השיתופיות, או את הבן או הבת שעוזרים להורים בעיבוד השטח החקלאי, ואולי את הבן או הבת שקיבלו היתר לבנות בית שני בנחלה וגרים בסמוך להורים. כאמור, כל אלה אינם מעניקים לאותו בן או אותה בת כל הבטחה לכך שהזכויות בנחלה תעבורנה על שמם בעתיד וחשוב לתאם ציפיות מראש.

צילום מסך 2024 12 30 133154

מה בכל זאת ניתן לעשות?

הפתרון המומלץ הוא תכנון מוקדם והסכם משפחתי מקיף. העברת זכויות בנחלה מחייבת תכנון מראש, בתהליך מורכב הכולל בדיקת עמידה בתנאים של רמ"י והאגודה השיתופית, שיקולי מיסוי מקרקעין והיבטים משפטיים, כלכליים ומשפחתיים. מומלץ מאוד לקחת בחשבון גם את הרצונות והצרכים של שאר בני המשפחה ולנסות להגיע להסכם משפחתי מסודר שיסדיר את היחסים המשפחתיים בשקיפות ובשיתוף.

הסכם משפחתי מאפשר להסדיר את העברת הזכויות בנחלה תוך איזון בין כל הצדדים, זה לא רק מסמך משפטי, אלא מסגרת שמאפשרת לכל בני המשפחה לדעת בדיוק מה יקרה בעתיד.

כיום ניתן גם להצטרף להחלטות החדשות של רמ"י בעניין עיגון הזכויות בחלקת המגורים, ובכך לאפשר יתר גמישות בתכנון העברת הזכויות בנחלה בהורשה ואפילו בחיי ההורים.

אחד היתרונות המשמעותיים של הסכם משפחתי הוא האפשרות לתפור אותו למידותיה של כל משפחה. לדוגמא, אפשר לקבוע הסדרים מיוחדים לגבי מגורים משותפים בנחלה, חלוקת פירות הנחלה, תנאים לשמירה על המשק החקלאי ובעיקר הגנה על ההורים עד אריכות ימיהם.

בסופו של יום, המטרה היא להבטיח את המשך המורשת המשפחתית תוך שמירה על היחסים הטובים במשפחה, יצירת ודאות ומניעת סכסוכים עתידיים. תכנון נכון ומקצועי הוא המפתח להשגת מטרה זו.

לסיכום, בעידן שבו הביטוי "בן ממשיך" אינו רלוונטי ברוב המושבים, יש חשיבות רבה לתכנון מוקדם, ייעוץ מקצועי ועריכת הסכם משפחתי מקיף. כל אלה מסייעם לסלול את הדרך הנכונה להבטיח העברה חלקה של הנחלה לדור הבא, תוך שמירה על האינטרסים של כל בני המשפחה ושלום משפחתי לדורות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

קנט, הקרן לביטוח נזקי טבע בחקלאות, משיקה את  תחרות הצילום המסורתית "הגלריה החקלאית" לשנת 2025. כמדי שנה, התחרות מוקדשת בכל פעם לנושא אחר. הפעם היא תתקיים בסימן הצדעה לחקלאיות  הישראליות ולתרומתן הייחודית לחקלאות ולחברה.
2 דק' קריאה
שיא של 9 שנים בהיקף הנזקים לחקלאות * את עיקר הנזק בשנה החולפת, למעלה מ-118 מיליון ש"ח, ספגו גידולי הירקות ובכללם אבטיח, מלון, תפוחי אדמה וגידולי ירקות לתעשייה משבר האקלים ממשיך לפגוע קשות בחקלאים
3 דק' קריאה
כנס 'ירקות קיץ' מוצלח במיוחד התקיים במרכז לחדשנות ויזמות בחיספין, כחלק ממהלך אסטרטגי להקמת ענף גידול חדש בגולן, שמטרתו לתת מענה למחסור החמור בירקות בשוק הישראלי בחודשי הקיץ. הכנס, שאורגן על ידי היחידה לחקלאות
2 דק' קריאה
רס"ן בן שלי ממושב קדרון נפל בדצמבר 2023 בקרב גבורה בסג'אעייה * משפחתו בחרה להנציח את בן במספר אופנים * היה ברור להם שהנצחה הראויה לאישיותו, אמורה להיות בפעילות ערכית מתמשכת, כגון ליווי חניכים
11 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן