יבול שיא
הרפת והחלב
תמונה 2 צוקרמן1

בני הים 

5 דק' קריאה

שיתוף:

חמישה נציגים של מועדון שדות ים יתחרו במשחקים האולימפיים בפריז וימשיכו את הרצף שהחל כבר ב-1972 

משלחת ישראל למשחקים האולימפיים בפריז תמנה 88 ספורטאים, כולל נבחרת הכדורגל והמגזר הקיבוצי יקבל ייצוג בעיקר באמצעות ענף השייט, בזכות מועדון הפועל שדות ים, שישלח חמישה שייטים לתחרויות באתר האולימפי במארסיי. המועדון אחראי לשתיים משלוש המדליות האולימפיות של הענף, בזכות הגולש גל פרידמן (49) שזכה בארד באטלנטה 1996 ובזהב הראשון של ישראל באתונה 2004. פרט לשייטים יתחרו במשחקים עידו שחר (גת) קשר נבחרת הכדורגל, וכן לונה צ'מטאי-סלפטר, רצת מרתון קנייתית הנשואה למאמנה הישראלי, שגרה בשנים האחרונות בלהבות הבשן.  

פרידמן, יליד פרדס חנה שהתחתן עם בת שדות ים והפך לחבר קיבוץ, יגיע גם הפעם למשחקים, הפעם כמאמן גלשני IQFOIL והנציג תום ראובני (בני הרצליה). ראובני (לכל מדינה נציג בודד) גבר במאבק על יואב כהן (שדות ים), שסיים רביעי במשחקי טוקיו ב- 2021 בדגם RSX (יצא מהתוכנית האולימפית). פרידמן: "מבחינתי המטרה של תום היא להגיע ליום השיוטים האחרון ולעשות את המקסימום. אחרי המשחקים נמשיך להתכונן לאליפות אירופה באוקטובר, ובנבחרת נכללים בין היתר נציגי שדות ים יואב כהן, יואב עומר, גור פראג ודן קאופמן". זו תהיה הפעם הראשונה שבה פרידמן מצטרף למשלחת האולימפית כמאמן, לאחר שבעבר הדריך, בין היתר, את נמרוד משיח, שזכה במדליות כסף וארד באליפויות עולם.     

הסירה כבר הייתה בהכנה 

המועדון ייצג את המדינה כבר בפעם הראשונה בה התחרו שייטים ישראליים במשחקים. יאיר מיכאלי ויצחק ניר עשו זאת בדגם "ההולנדי המעופף" ב-1972 ופרשו בגלל רצח הי"א. יואל סלע (73), בן למייסדי הקיבוץ, הפך לישראלי הראשון שהשתתף ארבע פעמים במשחקים האולימפיים. הפעם הראשונה הייתה ב-1976. הוא ושותפו יהודה מעיין, לימים יו"ר איגוד השייט, סיימו במקום ה-17 במשחקי מונטריאול והצטרפות ישראל לחרם המערבי על משחקי מוסקבה 1980 מנעה מהם הופעה שנייה במשחקים. סלע: "הסירה כבר הייתה בהכנה בגרמניה ואז נודע לנו שישראל תחרים את המשחקים. מעיין פרש מהשייט לטובת הביטוח ואלדד אמיר (אחיו של היו"ר לשעבר גילי) הצטרף אלי בשלוש ההופעות הבאות".  

בלוס אנג'לס 1984 הצמד סיים במקום השמיני והגיע לשיאו בסיאול 1988 עם מקום רביעי וכמעט מדליה. הטרגדיה הספורטיבית נגרמה בשל ההוראה לא להשתתף בשיוט של יום כיפור (המשחקים נערכו באותה שנה בספטמבר-אוקטובר) ובברצלונה 1992 סיימו סלע ואמיר במקום ה-20. סלע: "אין לי ספק שהיינו עולים לפודיום לולא יום כיפור. ההיעדרות מהשיוט מנעה מאיתנו למחוק תוצאה חלשה, כפי שמקובל, והורידה אותנו למקום הרביעי בסיכום. היינו בערך 20 שנה בעשירייה המובילה בעולם וזכינו בכרטיס האולימפי על בסיס הקריטריון הישראלי המחמיר ולא לפי 'קווטה' (הקצאה של כרטיס למדינה מטעם הוועד האולימפי הבינלאומי, השיטה כיום – י.ו.). באותן שנים שהינו בממוצע חמישה חודשים בחו"ל ושינוע הסירות היה יותר מסובך מאשר בימינו". 

מה גרם לך להתחרות ב"הולנדי המעופף"? 

"כמו כל נער התחלתי על סירות 420 ומייסד המועדון, שמשון בובר, הביא לנו את ההולנדי כאופציה להתקדם לרמה בינלאומית, לא הייתה אופציה של 470. אני חושב שבימינו אנשים עלו מהים לסירות, ובדור הנוכחי הם באים מהסירות לים. כלומר: אהבנו את הים והמועדון נתן לנו כלים להיות שייטים, וכיום הורים שולחים ילדים לחוגים וכך הם נכנסים לים והופכים לשייטים".   

"ההולנדי המעופף" סיים את דרכו האולימפית בברצלונה 1992 וסלע ואמיר ניסו להסתגל לדגם "סולינג" לקראת אטלנטה 1996 אבל לא השתתפו במשחקים. סלע עוסק בימינו בדייג ובניית סירות, וגם מפליג לעיתים במפרשיות, לאחר שנים רבות בתחום התעשייה.   

"מנעו ממני לעלות לפודיום עם הדגל" 

במשחקים האולימפיים יתחרו השנה שמונה שייטים, חמישה מהם משדות ים: ניתאי חסון ונועה לסרי, שי קקון, גל צוקרמן ועומר ורד וילנצ'יק. שני האחרונים הם גם קיבוצניקים: צוקרמן משדות ים וורד וילנצ'יק ממעגן מיכאל.  

צוקרמן (21) היא בתם של אלי צוקרמן ושני קדמי, שניהם שייטים שייצגו את המדינה (בנפרד) במשחקים האולימפיים ב-1996 ו-2000. קדמי ושותפתה ענת פבריקנט היו קרובות למדליה בסידני 2000 אבל סיימו במקום הרביעי. אביה הוא כיום המנהל המקצועי במועדון. היא החלה להתאמן כבר בכיתה ד' אבל ויתרה על הקריירה בזמן לימודיה בכיתה י'. הקאמבק הגיע בעקבות פנייה אישית של המאמן שחף אמיר (בנו של יו"ר המועדון לשעבר, גילי אמיר).  

"התחלתי בתור ילדה וכבר בגיל 12 טסתי לתחרויות בחו"ל", היא מספרת, "אבל בגיל 16, כשלמדתי בתיכון מעגן מיכאל, רציתי להיות יותר עם חברים ולכן ויתרתי על המעבר המתבקש מ-420 ל-470. התחלתי לגלוש בשביל הכיף ושחף זימן אותי לנסות את הדגם החדש, קייט פויל, שמגיע למהירויות גבוהות עד 60 קמ"ש. זה קרה לקראת סוף 2020. לא היו לי שאיפות אולימפיות בהתחלה אבל הזכייה באליפות העולם לנערות בעומאן ב-2021 הוכיחה שאני בכיוון". 

זו הייתה אליפות בתקופת הקורונה. איך היא השפיעה והאם חשת עוינות במפרץ? 

"הקורונה דווקא סייעה לי באיזשהו מובן כי הים היה ריק ויכולתי להתאמן הרבה. בעומאן הייתה אבטחה כבדה ולא חשתי מאוימת, אבל גם מנעו ממני לעלות לפודיום עם הדגל וסירבו להשמיע המנונים כדי להימנע מ'התקווה'".  

2022 כללה מקום רביעי באליפות אירופה ושישי באליפות העולם, ו-2023 מקום 11 באליפות העולם אחרי התנגדות עם גולשת בריטית. צוקרמן הבטיחה את הכרטיס האולימפי במרץ 2024 אחרי שסיימה שמינית באליפות העולם בהולנד והועדפה על פני מיה אשכנזי. היא הגיעה למארסיי לפני מספר שבועות כדי להתרגל לאתר האולימפי. "אני מקווה לעשות הכי טוב שניתן ואחרי המשחקים אחשוב על המשך השנה והקריירה", היא מסכמת.  

צילום מסך 2024 07 23 113546
עומר ורד וילנצ'יק. "בהתחלה העדפתי גלישת גלים". צילום: עודד קרני, באדיבות הוועד האולימפי הישראלי 

מעדיף להתחרות לבד 

עומר ורד וילנצ'יק (17) ממעגן מיכאל יתחרה בדגם החדש ILCA, שייכנס לתוכנית האולימפית במקום לייזר. הכרטיס הישראלי הובטח בתחרות הקדם אולימפית באתונה ובאפריל החליטו בוועד האולימפי להעדיף את עומר על פני מאור בן הרוש, סגן אלוף אירופה עד גיל 21.  

ורד וילנצ'יק גדל במעגן מיכאל והחל להתאמן בשייט כבר בגיל 8. "בהתחלה העדפתי גלישת גלים אבל יונת לביא, מנהלת הימייה של מעגן מיכאל, דחפה אותי לכיוון שייט תחרותי", הוא נזכר, עבדתי עם אופטימיסט עד גיל 16 והמאמן ארז אליהו דחף אותי לדגם הלייזר ואחר כך ל-ILCA. אני מעדיף להתחרות לבד ולא בזוג".  

איך אתה מסתדר עם הדרישות של מערכת החינוך? 

"אני לומד בתיכון 'חוף הכרמל'. עוזרים לי במה שיכולים כי אני הרבה בחו"ל בגלל השייט. החלטתי לוותר בינתיים על הבגרויות כי הגעתי למסקנה שאי אפשר לשלב אותן עם התחרויות, אני מאמין שאשלים בעתיד אם אצטרך ויודע שאני חי בקיבוץ ולא אצטרך לשלוח קורות חיים כדי לקבל עבודה".  

זכית במדליית ארד באליפות העולם לנוער בתחילת יולי. ראם מגן זכה בזהב. מאוכזב? 

"אין ספק שיכולתי יותר, אבל לא תמיד הכול מתחבר, ובכל זאת זכיתי במדליה". 

את ורד וילנצ'יק תלווה במארסיי אימו שחר, אם חד-הורית ממעגן מיכאל, נכדה למייסדי הקיבוץ, מנהלת תחום הגיל השלישי ויו"ר עמותת הספורט. שם המשפחה הכפול נובע ממימוש הבטחה להחזיר את שם המשפחה המקורי של אביה לפני אימוץ השם העברי.  

יחד איתה יגיע לאתר התחרויות גם המאמן ארז אליהו (40) משדות ים. אליהו גדל בקיבוץ והחל את דרכו באופטימיסט ואחר כך 420, אבל לא קיבל מעמד של ספורטאי מצטיין והתגייס לשירות רגיל. בגיל 21 הוא החל לאמן על סירת אופטימיסט ובהמשך פנה לדגמי לייזר. אליהו אימן את נופר אדלמן (ראש הנקרה) שהשתתפה במשחקי לונדון 2012 ואת שי קקון (טוקיו 2021). קקון מייצגת את שדות ים ותתחרה גם הפעם, לאחר שעברה למאמן איטלקי.  

מהן הציפיות שלך מעומר? 

"אני מקווה שיצבור ניסיון ויחווה את האירוע. אין לי ציפיות ברמת תוצאה, ועומר יכול להגיע גם ללוס אנג'לס 2028 והלאה. בסוף אוגוסט תיערך אליפות ישראל לבוגרים ואחר כך נחזור לשגרת אימונים".  

ההישגים הובילו לנבחרת הלאומית 

קקון (21) גדלה בחדרה והגיעה לשדות ים כבר בגיל 8 לאחר שאמה, שעבדה בקיבוץ, רשמה אותה לקייטנת שייט. אליהו אימן אותה תקופה ארוכה והיא זכתה במדליית זהב באליפות אירופה וכסף באליפות העולם לנערות בדגם לייזר 4.7 ולאחר מכן במדליות ארד באליפויות עולם לנשים בלייזר רדיאל.  במשחקי טוקיו היא סיימה במקום ה-30 והפעם תייצג את ישראל בסירת ILCA.  

חסון (26) ולסרי (25) גדלו במועדון וההישגים הובילו אותם לנבחרת הלאומית. בשנה האחרונה הם מבלים פרקי זמן ארוכים באתר האולימפי במארסיי, עיר בה מתגורר מאמנם גידי קליגר, שייט עבר עם רקורד של שלוש תחרויות אולימפיות ב-2004-2012). באליפות העולם שנערכה השנה הם סיימו במקום החמישי בסירות 470. הקשר ביניהם נוצר לפני כשנתיים כאשר חסון פנה ללסרי וביקש שתחליף את בת זוגו הקודמת, שנפצעה. לסרי כבר תכננה לפרוש לטובת לימודים אבל השתכנעה לחזור. התחרות האולימפית מיועדת החל מהשנה לזוגות מעורבים, בניגוד לשנים עברו (גברים ונשים), וכך קיבל הצמד הישראלי את ההזדמנות.   

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תרגום: עמוס דה וינטר שוק המנדרינות האירופי מתמודד עם מחירים גבוהים והיצע נמוך על רקע אתגרי הייצור מקור: EastFruit עליות המחירים שנרשמו בלטביה, פולין, אוקראינה, מולדובה ועוד מיוחסות לירידה ביבולים * באוזבקיסטן וטג'יקיסטן מדווחים
5 דק' קריאה
מאורין יטור, רון פורת, המחלקה לחקר תוצרת חקלאית, מכון וולקני ניר כרמי, המחלקה להשבחת עצי פרי, מכון וולקני שוקי קנוניץ, מדריך הדרים, ענף הדרים במועצת הצמחים רקע מנדרינה 'מיכל' (זריע של קלמנטינה) היא זן
4 דק' קריאה
מחלת הגרינינג היא כנראה מחלת ההדרים החמורה ביותר שידעה תעשיית ההדרים העולמית. המחלה נגרמת ע"י חיידק המותאם למחיה בצינורות השיפה ומועבר ע"י שני מיני פסילות הניזונות מהשיפה ומשמשות לו כווקטור. הפסילות נחשבות מזיק משני
12 דק' קריאה
אומר עודד גרוסר, אגרונום ופרדסן צעיר שפעיל במשך שנים בשולחן המגדלים, "אם לא נעבד את האדמה – נאבד את המדינה והערכים שלנו". גרוסר מספר על האתגרים הרבים בלהיות חקלאי בשנים האחרונות, על הקשיים שהביאה
10 דק' קריאה
פרדסניות ופרדסנים יקרים שלום רב, אנחנו בסוג של שגרת מלחמה ויחד עם זאת, לי באופן אישי מרגיש שעד שהחטופים לא חוזרים אני בשנה ארוכה מאוד, עדיין 2023… בעבר כתבתי שבענף ההדרים אין בעיות רק
3 דק' קריאה
רוני נקר, מנהל ענף ההדרים, מועצת הצמחים נסקור תחילה את התחזית העולמית של הדרים לעונת 2024/25 . כבכל שנה במחצית נובמבר התקיים מפגש (וובינר) במסגרת ארגון ה – WCO (ארגון ההדרים העולמי) שבו לקחו
5 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן