יבול שיא
הרפת והחלב

גודל גוף הפרה – תכונה גנטית חשובה ורווחית

3 דק' קריאה

שיתוף:

התפיסה הרווחת בין מגדלי הפרות לחלב היא כי טיפוח בעל חיים גדול ומניב חלב נדרש להתייחסות נוספת, בעדרי הטיפוח בעולם ובישראל בפרט. מטפחי גזע ההולשטיין בצפון אמריקה העדיפו במשך שנים מבנה גוף גדול, דרך ארבעת התכונות הבאות: גובה, חוזק, עומק גוף ורוחב אגן (J.C. Becker et al, 2012). בניגוד לכך, משרד החקלאות האמריקאי (USDA) העניק פקטור שלילי לתכונת גודל הגוף באינדקס הטיפוח  המחשב את נטו רווחיות חיי הפרה.

העדפת הקטנת גוף הפרה רלוונטי הן מבחינה כלכלית והן מבחינת רווחת החיים שלה. במחקר הנזכר להלן נמצא קשר בין עליה בגודל הגוף לעליה בתחלואה מטבולית ועוד. מכאן ההשפעה על רווחיות דרך עלות הטיפול והמשמעות על הייצור, ביצועי הפוריות וההישרדות. השפעות שליליות אלה נמצאו בעיקר בתחלובה הראשונה והשנייה.

בסיכומי ספר העדר, 2023, (איור 1) ניתן לראות את העלייה המתמשכת של גודל הגוף של הפרות בישראל מתחילת שנות ה-90 ועד שנים אלה.

image 5
איור 1. ממוצע אומדני תורשה של גודל הגוף הכללי והגובה של פרות לפי שנת לידה, אפרים עזרא, ספר העדר

מחקר נוסף ומעודכן לימינו Schmidtmann et al , 2023)) מצא כי פרות עם שיפוט לגוף גדול ועומק גוף יהיו ,באופן יחסי, רגישות יותר לתחלואה מטבולית. מחקר זה מתייחס לשיפור היעילות והרווחיות דרך היחס בין יצור החלב לצריכת המזון. כיוון שעדיין יש חוסר במידע לגבי צריכת מזון פרטנית בתוך העדר, ניתן באופן עקיף לשקלל את השפעת גודל ומשקל הגוף. תכונות אלה נקשרות עם דרישות הקיום ומכאן לדרישות האנרגטיות של הפרה.

Vallimont et al. (2011) הגיעו, אף הם, למסקנה כי פרות בעלות מבנה גוף קטן יעילות ביחס לפרות גדולות וכבדות.  בוודאי שבהקשר של העלייה המתמדת של מחירי המזונות השונים ליעילות יצור החלב, המשמעות תהיה רבה. ייתכן כי הטיפוח במשך השנים הביא לפרות עם מבנה גוף גדול ויצרנות גבוהה אך לאו דווקא יעילות יותר. בנוסף לכך, לפי Schmidtmann et al (2023) הפרה הגדולה מתקשה לספק את דרישות האנרגיה הגבוהות של גופה, גם לייצור חלב וגם לקיום, ומכאן עולה הסיכון לתחלואה מטבולית.

כמו כן, כי לגובה הפרה והמבנה החלבני של, מתאם הגנטי גבוה יותר לקטוזיס בפרט מכלל התחלואה המטבולית. מחקר נוסף (Schopke et al, 2013) מצא כי פרות בעלות גודל גוף לא גדול נטו פחות לסבול מתחלואה בטלף. בסיכום עולה כי לפרות עם מבנה גוף קטן סיכון יחסית נמוך לתחלואה ועמידות טובה, בהשוואה לפרות גדולות גוף.

בישראל, בבחינת השפעת ארץ מקור הפר על מבחן בנותיו, בפרים להם מבחן ושיפוט בנות בישראל שנולדו בין השנים 2016-2019, עולה ההבדל בתוצאות השיפוט הגופני לגודל גוף (איור 2).

image 4
איור 2. השוואת גודל גוף בין בין בנות פרי חו"ל (כחול כהה) עם שיפוט בישראל לבין בנות פרים ישראלים (תכלת), לפי שנת לידת הפר

בעוד שגודל הגוף של בנות הפרים ילידי ישראל, בני השנים הללו, היה יציב וקרוב לממוצע (לפי מבחן פרים דצמבר 2024), השיפוט לגודל גוף של בנות הפרים שאינם במקור מישראל, היה עם ציון גבוה ובהפרש של 7 עד 10 יחידות.

יחד עם זאת, בסקירה בנושא היצרנות לק"ג חלבון (איור 3), ניתן לראות כי בבחינת הפרים ילידי 2019 לא נמצא הפרש בין ילידי ישראל וילידי חו"ל. זה המקום להזכיר את הרצאתו של שקד דרוקר בכנס מעלי הגירה משנת 2024, בה הראה את העלייה בקצב ההתקדמות הגנטית של אותם הפרים החל משנה זו , בה החל היישום המלא של הטיפוח לפי מבחן גנומי בישראל.

image 6
איור 3. השוואת ק"ג חלבון בחלב בין בנות פרי חו"ל עם מבחן בארץ לבין בנות פרים ישראלים, לפי שנת לידה

השילוב בין פרה בעלת מבנה גוף קטן יחסית ועם זאת יצרנות טובה מספק לרפתן את השיפור ביעילות והעלייה ברווחיות, דרך בעל חיים עם סיכון נמוך לתחלואה, ויחס צריכת מזון מול ייצור טוב.

זהו נכס אסטרטגי הקיים בטיפוח העדר הישראלי ועלינו לשמר מצב זה.

לסיכום, יש לבדוק את השפעת גודל ומשקל הגוף על יעילות הייצור ועמידות הפרה בישראל ולסייע בשיפור הרווחיות של המגדל. בנוסף, ניתן לשקול שילוב גזעי בקר לחלב נוספים בעלי גוף קטן באופן מתוכנן ומדוד בטיפוח העתידי.

תגובה אחת

  1. כבר בתחילת שנות ה- 90 ד"ר עודד ניר היה חסיד גודל הפרה כיצרנית טובה יותר.
    אני אז חלקתי עליו, והראיתי לו את העדר אצלי ברפת , שהצטיין בפרות קטנות יחסית, ועם תוצאות מיקצועיות טובות "וגדולות", באופן מוחלט.
    לא היתה לו תשובה על כך.
    אליעזר עפרת
    גבעת יואב

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הנחיות לעונה ממדריכי ההדרים: יוסי גרינברג, יעקב הרצנו, שוקי קנוניץ', שלום שמואלי, דניאל קלוסקי, יחזקאל הראש, עמירם לוי שקד, נוה הרצנו-גל, שחם מגידיש וניצן רוטמן תחום הדרים, אגף פירות, שה"מ, משרד החקלאות וביטחון המזון
26 דק' קריאה
צוות פרדס מושבי הנגב ויעל לוי, רכז הפרדס של קיבוץ גונן, נבחרו לפרדסנים המצטיינים של מועצת הצמחים לשנת 2025 * ד"ר ערן רווה, ממכון וולקני נבחר לחוקר המצטיין של הענף לשנת 2025 *תמונה ראשית:
4 דק' קריאה
נושא חשוב – שאני מקווה שיעלה על סדר היום הציבורי – תקציב משרד החקלאות הוא רע לחקלאים, רע לחקלאות ורע לביטחון המזון. לצערי הרב למשרד החקלאות יש בקושי כסף למשכורות של עובדי המשרד. הדבר
2 דק' קריאה
*תמונה ראשית: סגן מ', בת אשכול. צילום: דו"צ  גאווה אדירה למועצה האזורית אשכול! מבין מסיימי קורס טייס, גם סגן מ׳, מהמועצה אזורית אשכול – הטייסת הראשונה בת אשכול.  מ׳ בת 21, בוגרת בית הספר
< 1 דק' קריאה
*תמונה ראשית: במחנה הקיץ של פורום Summer Camps ישראל מועצה אזורית חוף אשקלון מצטרפת גם השנה לשורת רשויות מקומיות ברחבי הארץ, ומשלבת 250 ילדים ובני נוער מיישובי המועצה במחנות הקיץ של פורום Summer Camps
< 1 דק' קריאה
*תמונה ראשית: בית הספר היסודי בנהלל. צילום: שאול רחמים  על אף מגבלות מבצע "עם כלביא", הצליחו כלל בתי הספר היסודיים והחינוך הבלתי פורמלי – עמותת הספורט 'כחול לבן', בית האמנויות והחינוך עמק יזרעאל במועצה
< 1 דק' קריאה

כתבות נוספות

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן