מכון שמיר למחקר בגולן זכה בימים אלו בתקציב יוצא דופן של 2 מיליון ₪, שיוקדש למחקרים פורצי דרך בתחומים חדשניים כמו חקלאות חכמה, בריאות עולמית וכימיה אנליטית. המחקרים שיצאו לדרך בזכות מימון של משרד האוצר ומשרד משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה, מציבים את הצפון על מפת המחקר הבינלאומית – ומשנים את כללי המשחק.
*תמונה ראשית: ליאור גור
עם שילוב ייחודי של חדשנות מדעית והשפעה גלובלית, מכון שמיר למחקר מבסס את מקומו כמוביל מדע ברמה עולמית – ושם את הגולן בלב העשייה המדעית של המאה ה-21.
המחקרים שזכו בקול קורא הייחודי ובתקציב המשמעותי, כוללים פרויקטים חדשניים ומבטיחים בתחום ניהול מים במטעים: פיתוח טכנולוגיות חישה מרחוק לניהול מים במטעים הגדלים תחת רשתות, לשיפור יעילות והשקיה בתנאי יובש.
הצלת הדבורים: טיפול באקרית הוורואה ובווירוסים הפוגעים בדבורים – צעד שיכול להציל את אחד מהגורמים הקריטיים לשרידות המערכת האקולוגית שלנו.
תרופות מפטריות: פיתוח שיטות ייצור גנטיות חדשניות לחומר הפעיל פסילוסיבין, המשמש לטיפול במחלות נוירולוגיות, עם פוטנציאל לשנות את פני הרפואה בעולם.
מהפכת הפסולת החקלאית: הפיכת פסולת חקלאית לחומר סופח ביוצ'אר מהונדס, שיוכל לשמש כפתרון סביבתי פורץ דרך.
"היוזמה הזו היא מהפכנית," מוסיפה דינה גלעד. "התקציב הזה הוא לא רק הזדמנות לקדם את מכון שמיר למחקר ואת האזור, אלא הוא משמש גם כגשר לשיתופי פעולה בינלאומיים עם מוסדות מובילים. התוצרים ישפיעו לא רק על תושבי הצפון – הם יביאו בשורות אמיתיות לעולם כולו". "תכנית ייחודית זו, שמובלת על ידי השר בצלאל סמוטריץ שדחף והוביל לגיוס התקציב ביחד עם השרה גילה גמליאל, מהווה תקדים למוסדות מחקר באזורים הממוקמים מעבר לקו הירוק. זה צעד אסטרטגי שיחזק את מעמדה של ישראל בזירה הבינלאומית" מדגישים ראשי מועצות קצרין והגולן, יהודה דואה ואורי קלנר.
"חוקרים בגולן ובשומרון מתמודדים עם אתגרים ייחודיים המגבילים את אפשרויותיהם: מוסדות מחקר הממוקמים מעבר לקו הירוק אינם זכאים להשתתף בתכניות מחקר תחרותיות של האיחוד האירופי ושל ארצות הברית. מגבלה זו מקשה על גיוס תקציבים משמעותיים ועל פיתוח שיתופי פעולה מדעיים ברמה הבינלאומית, למרות הפוטנציאל והחדשנות שמאפיינים את פעילותם. לכן גיוס התקציב שהשר סמוטריץ הוביל משנה את כללי המשחק ומחזקת את ההתיישבות בפריפריה", מסכמת דינה גלעד.
מכון שמיר למחקר הינו מו"פ מוביל, המשמש כמנוע צמיחה אזורי ומושך אליו חוקרים וחברות מרחבי הארץ והעולם. המכון הקים את היחידה לחקלאות וחדשנות, חברת בת יישומית למסחור פרויקטים וחברות סטארט אפ. המכון נמצא בתנופת פיתוח משמעותית ומעלה את הערך הגאוגרפי-חברתי של האזור, מוביל מחקרים פורצי דרך והופך את הגולן למעצמת אגרי-טק. המכון מייצר אימפקט אזורי רחב המתבסס על מדע איכותי שמפתח את הכלכלה המקומית ויוצר אקו-סיסטם של יזמות וחדשנות. בימים אלו מוקם בניין מעבדות נוסף שיביא לתוספת של כ-100 משרות איכותיות ולהשתלבות חברות וסטארט רבות שישתמשו בשירותי מו"פ ומעבדה מתקדמים במכון שמיר.