יבול שיא
הרפת והחלב
הדור הבא

הדור הבא ישן בחדר הסמוך 

3 דק' קריאה

שיתוף:

במודל של נתניהו ובני דורו האינטרס הפרטי של המנהיג גובר על כל השאר, במודל ההייטק של בנט המנהל פועל על פי טובת החברה ובעלי המניות שלה 

עכשיו, משנסתיימה כהונתה הקצרה של ממשלת השינוי, מעניין לציין הבדל נוסף שלא רבים העירו והאירו עליו. 

פעם דור היה מוגדר בכ-20 שנה. כיום מוסכם שהמאפיינים הדוריים יכולים להשתנות גם תוך עשור ואף פחות. נפתלי בנט (יליד 1972) צעיר מבנימין נתניהו (יליד 1949) בכ-23 שנה. בשביל לזהות הבדלים אידאולוגיים ביניהם צריך מיקרוסקופ, פשוט כי אין כאלה. השוני הגדול הוא בטון, בשפת הגוף, בהעדפות תרבותיות, בתפיסת האני מול הציבור, וביחס לכללי המשחק. הבדלים אלה נובעים מצמיחה על רקע שונה לחלוטין. בנט היה תינוק בזמן שנתניהו כבר שירת בצבא. נתניהו גדל בעולם שבו בנו את המחשבים הראשונים, בנט בגר לעולם של לפטופ ודיסק און קי. בפטיפונים של חברי הנעורים של נתניהו ניגנו אלביס, חיפושיות ולהקות צבאיות, בני דורו של בנט נחשפו לשלבים מתקדמים של רוק ישראלי ולזמר המזרחי.  

נתניהו הוא נציג מובהק של עולם העסקנים הישן. בפומפוזיות שלו, באופן שבו הוא פונה אל קהל, הוא מזכיר את בגין ושמיר עם ההדר הפולני שלהם (אלא שאצלם ההדר היה אותנטי). בנט אולי לא נואם גדול כמו נתניהו, ואין לו קול בריטון עמוק, אבל הוא מדבר אל אנשים ישיר ובגובה העיניים. נתניהו מייצג דור ישן של פוליטיקאים, שצמח במפלגות ולא מכיר שום דבר חוץ מפוליטיקה.  

בנט הוא נציג של דור שרשם קריירה מוצלחת (הייטק, צבא, תעשייה, תקשורת) ורק אחר כך בחר לעסוק בתחום הפוליטי. הוא יזם ומנהל בהייטק, שספג והפנים, לטוב ולרע, את ערכי הקפיטליזם, שמשותפים לרבים מבני גילו: לרע – קידוש התחרות והשוק החופשי, על חשבון רווחת העובדים. אך בצד הרע יש גם טוב: עולם של ביקורת פנימית ושקיפות, מתן דין וחשבון על הצלחות וכישלונות, שיתוף אנשים בהחלטות, מתן הזדמנות שווה לכל מי שיש לו כישרון, כיבוד כללי המשחק.  

נתניהו "בילה" זמן קצר מאוד בעסקים, הפך בגיל צעיר את הפוליטיקה למקצועו, והפנים את כל מה שרע בפוליטיקה בכלל וזו הישראלית בפרט: קמפיינים שליליים, ביזוי היריב והפיכתו ללא לגיטימי, כיפוף ידיים בסגנון של הכול מותר. במודל של נתניהו האינטרס הפרטי של המנהיג גובר על כל השאר, במודל ההייטק של בנט המנהל אמור לפעול על פי טובת החברה ובעלי המניות שלה. 

בהפוך על הפוך, בנט, שהלך עם הליברלים, הוא יהודי דתי. זה לא מקרה. ההשראה של בנט היא היהדות המודרנית בארה"ב: פתוחה, פלורליסטית, ליברלית, דמוקרטית, מכילה את האחר. נתניהו, החילוני לתפארת, כרת ברית נצחית עם החרדים, שמייצגים נאמנה את היהדות הישנה, זו שאוסרת על קוצו של יוד של שינוי, יהדות מדירת נשים שנתנה גט כריתות למיליוני יהודים חילונים.  

מפנים את הבמה לכוחות מחדשים 

ההבדל הבין-דורי בין השניים בלט גם ביחסם לארה"ב ולכוחות הפועלים בה. נתניהו בחר להתחבר ללא תנאי לרפובליקאים ולטראמפ, שמייצגים את אמריקה הלבנה, השמרנית והנוצרית. בנט משקם את היחסים עם הדמוקרטים שמזוהים עם אמריקה החדשה, רבת הזהויות, השבטים והמיעוטים. 

את החלטתם של בנט ואשתו גילת להישאר בביתם הפרטי ברעננה יש להבין כאמירה: אנחנו אומנם בראש הפירמידה, אבל גם משפחה ישראלית רגילה. יש להם ארבעה ילדים בגיל בית ספר, ואפשר לדמיין אותם מארחים חברים של הילדים או קונים להם אופניים. נתניהו ושרה היו מנותקים מהעם (חוץ מקבוצת הביביסטים הקנאים), והמפגשים איתם היו רק בסיורי בחירות בשוק מחנה יהודה, בכנסי ליכוד (עם או בלי שכפץ) או במימונה.  

בראש רוב מדינות מערב אירופה עומדים כיום מנהיגים בני ובנות דורו של בנט: הולנד, צרפת, אנגליה, מדינות סקנדינביה, ספרד ועוד. פוליטיקאים בני דורו של נתניהו, בפרט כאלה שהיו מספר שנים בשלטון, הבינו שהגיע הזמן לפנות את הבמה לכוחות צעירים ומחדשים (אנגלה מרקל כדוגמה). הממשלה שנבחרה ב-2021 הייתה ממשלת שינוי, גם ולא במקום האחרון – בזכות השינוי הבין-דורי שבישרה, עם ראשי המפלגות שהובילו אותה – בנט, לפיד, סער, הורוביץ ומיכאלי. לכך יש להוסיף את מספרן הרב ללא תקדים של נשים בממשלה – כמחצית מהשרים (בעוד שבגוש נתניהו יש מפלגות שמדירות נשים משורותיהן). בני גילם ודורם בליכוד חוששים עדיין להיחשף, ומתחרים ביניהם בדקלום דף המסרים של המנהיג, אך הם מבינים שהצעירים מהם כבר נושפים בעורפם, ובחשאי הם רוקמים תוכניות ומצפים לרגע הנכון להודיע למי שצריך שעבר זמנו. 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

צוות מדריכי תא מטעים, שה"מ, מחוז הצפון, בשיתוף היחידה לחקר עשבים, מרכז מחקר נווה יער, מנהל המחקר החקלאי, מכון וולקני תודה לשאול גרף, לשלמה גלידאי, ליואב מוטרו, לתמר קיסר ולאנשי חברות שיווק תכשירי הגנת
18 דק' קריאה
מחלת "ההשחרה הבקטריאלית במנגו" necrosis( apical )bacterial גורמת להתייבשות אמירי הצימוח (תמונה .)1 על פני העלים ולאורך הפטוטרת מופיעים כתמים נקרוטיים כהים, המלווים לעיתים בהפרשות שרף (תמונה .)2 מחולל המחלה הוא חיידק מסוג פסאודומונס
2 דק' קריאה
זו השנה השלישית בה מודי בכר, נכד לראשוני מושב גאליה, מפעיל את "המרכז לחקלאות וגינון טיפולי" שהקים במושב * המרכז מיועד לילדים ולנערים * לאחר לחימה בעזה שגרמה לו להתמודד עם פוסט-טראומה, הוא שב
6 דק' קריאה
*תמונה ראשית: דניאלה פלג, אלופת אירופה בפעם השניה ברציפות בדרך לסיום. צילום: Sailing energy  דניאלה פלג, ממושב בית חנניה, היא שוב אלופת אירופה בגלישת רוח, לאחר שסיימה את אליפות אירופה בגלישת רוח שהתקיימה בפאלרמו
< 1 דק' קריאה
*תמונה ראשית: הוותיקים של מועצת יואב עם האדניות  לכבוד חודש האזרח הוותיק, החל בחודש נובמבר, התקיימו ביישובי מועצה אזורית יואב סדנאות בניית אדניות מעץ בהנחייתה של ענבל ענבר – מנגרים מהלב ממושב סגולה.  בכל
< 1 דק' קריאה
*תמונה ראשית: סרן יוגב פזי ז"ל. צילום:  דובר צה"ל   במלאות שנה לנפילתו של סרן יוגב פזי ז"ל, לוחם ומפקד שנפל בקרב בעזה והתגורר עם משפחתו בגבעות בר שבמועצה האזורית בני שמעון, התקיימה השבוע עצרת
< 1 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן