כרזות כנגד ההפיכה המשטרית בתערוכה "תמונת מצב" שיזמו חברות נען
*כרזה בתמונה הראשית: על דמוקרטיה לא מוותרים. כרזה של יוני שילה
"יש לכם מה לומר על רוחות ההפיכה המנשבות סביב?" נשאלו חברי נען בהזמנה להכין כרזה לתערוכת חוצות כתגובה להפיכה המשטרית שמובילה הממשלה. יותר מ-20 חברים, משפחות וילדים נענו להזמנה והתוצאה – "תמונת מצב", תערוכת כרזות המוצגות על הקיר החיצוני של אולם הספורט.
המחאה היצירתית היא פרי יוזמה פרטית של חברות הקיבוץ גלית שביט ומיה קסטרו בעקבות תחושה שההכרעה בין דמוקרטיה לדיקטטורה מחייבת נקיטת עמדה ומתוך חשש לפגיעה אפשרית בחופש הביטוי.
"היוזמה לתערוכה הייתה מתוך היותי אזרחית במדינה", אומרת גלית שמעידה על עצמה כמי שנמצאת בהפגנות באופן עקבי, "בן זוגי ואני וגם הילדים מגיעים כל שבת למחאה בקפלן וגם יורדים לאיילון, נוסעים לכנסת, לנתב"ג ומפגינים מול בתי שרים. אנחנו סופר מעורבים ואקטיביים וחשוב לי שגם הילדים יהיו שותפים. אני לא רואה בזה עניין פוליטי, זה עניין קריטי, הכרעה בין דמוקרטיה לדיקטטורה".
לבטא את המצוקה
גלית חשה שהדיבור על המחאה ממוסגר לקבוצות ייעודיות, ואילו במקומות אחרים התבקשה שלא לערב פוליטיקה בקבוצה. "הפריע לי שאין יותר יכולת להתבטא. בהזמנה לתערוכת כרזות ביקשנו התייחסות, אם מישהו היה מכין כרזה בעד ההפיכה – גם אותה הייתי תולה ולא משתיקה. כמובן לא משהו גזעני או שמכוון נגד קבוצה כלשהי".
אולי אנשים בקיבוץ חוששים להשמיע דעה מנוגדת?
"אני חושבת שאם אתה מפרש את השינויים בחוקים שרוצה להעביר הממשלה כהפיכה – אתה חש מצוקה, והתערוכה הייתה הזמנה לבטא את זה. יכול להיות שמי שרואה במהלך רפורמה שהוא בעדה, לא מרגיש את המצוקה.
מי שירצה יכול לטעון טענה אחרת. בפרסום קראתי לזה הפיכה משטרית, את העמדה שלי אני מביעה".
הכרזות נועדו למרחב הציבורי ובאישור מנהלת הקהילה נתלו על קיר אולם הספורט, שם נתלתה בפסח מגילת העצמאות ענקית. "הכרזות הן 'יצורים' של הרחוב, מגיבות להתפתחויות, חיות ברגע. הן יישחקו ברוח ובשמש, כפי שאנחנו נשחקים בחצי שנה האחרונה, לכולנו זה קשוח".
גלית ומיה מלאות הערכה למי שהשתתף, "התגובות שאנחנו מקבלות הן שהכרזות מאוד נוגעות ומרגשות. מכוונות לבטן ולא לראש. אני לוקחת בחשבון שלא כולם אוהבים ואולי לא כולם מסכימים, אבל מבחינתי האפשרות לפתוח את הפה ולהגיב היא החשובה. לנקוט עמדה".