יבול שיא
הרפת והחלב
גדיד תמרים בערבה התיכונה צילום עופר גור

החל גדיד התמרים בערבה התיכונה. שיא בכל הזמנים ביבול התמרים הצפוי לעמוד השנה על למעלה מ-6,800 טון!

2 דק' קריאה

שיתוף:

החל גדיד התמרים בערבה התיכונה ובזכות כניסתם להנבה ראשונה של מטעי התמר הצעירים נמשכת מגמת העלייה ביבול המג'הול, שצפוי לשבור השנה שיא בכל הזמנים ולעמוד על למעלה מ-6,800 טון, לעומת 6,300 טון אשתקד. העלייה נובעת מכניסת מטעים חדשים לשלב ההנבה (מנטיעות מאסיביות שבוצעו החל משנת 2015, בעת משבר הפלפל והסבת שטחי גידול רבים למטעי תמרים).

כיום מגדלים 170 משקים בערבה התיכונה, מטעי תמרים איכותיים על פני כ-9,000 דונם ומייצאים כ-90% מיבול המג'הול, הנחשב לזן התמרים המתוק, הבריא, הטעים והיוקרתי ביותר, המבוקש בעולם ומיוצא לאירופה, ארה"ב, אוסטרליה, רוסיה, הודו ותאילנד.

מאיר צור, ראש מועצה אזורית הערבה התיכונה: "עם העלייה במודעות לבריאות בעולם והכרה בתמר כסופר פוד, קיימת מגמת צמיחה מתמדת בביקוש העולמי ובעיקר לזן המג'הול האיכותי. מטרתנו היא מקסום יכולת האיכות ושמירה על הסטנדרטים הגבוהים והמוניטין של המג'הול הישראלי, פיתוח שווקים חדשים בחו"ל ושמירה על מחיר התמר הישראלי".

עופר גור, יו"ר הוועדה החקלאית בערבה התיכונה: "בענף התמרים בכלל, ובערבה בפרט, חלה תנופה עצומה בשנים האחרונות, בעקבות הגדלת צריכת התמרים לנפש, העלייה במודעות לצריכת מזון בריא ובשילוב העובדה, כי התנודות בענף חקלאי זה, בין ההשקעה לרווח, הן מתונות ועדינות ביחס לגידולים אחרים" אומר גור ומוסיף, "ההשקעה בענף התמר הינה לטווח ארוך ונחשבת לסולידית בענף החקלאי. התמר מאפשר שימוש במים מליחים כמו אלו הזמינים בערבה".

הביקוש הגבוה לתמרים האיכותיים מהערבה התיכונה, הרחבת שטחי מטעי התמרים, ההתארגנות השיווקית והיצוא המאסיבי, הביאו להקמת "פורום התמרים", בחסות הוועדה החקלאית במועצה אזורית הערבה התיכונה. הפורום מאגד את כל בעלי מטעי התמרים, לצורך התמקצעות משותפת לענף התמרים, במטרה להגיע לאיכות מרבית של הפרי ולמקסם את פוטנציאל השיווק בעולם. מגדלי התמרים בארץ מתמודדים כיום עם שער חליפין נמוך מאוד, עם מכסים שהוטלו על תמר ישראלי בתורכיה ונזקי שיווק שנגרמו בתקופת הקורונה. שמירה על איכות הפרי הישראלי ועבודה משותפת בשיווק יסייעו לשמור על מעמדנו בשוק העולמי.

בישראל נטועים כ-68 אלף דונם מטעי תמר מזנים שונים, מתוכם 80% מטעי מג'הול, שניטעו על ידי למעלה מ-500 מגדלי תמרים, מתוכם 170 שוכנים בערבה התיכונה. היבול הארצי יעמוד העונה על כ-50 אלף טון לעומת כ-43 אלף טון אשתקד. על פי הערכות, בתוך עשור, מספר זה יוכפל ויעמוד על 100 אלף טון. ישראל נחשבת הן ליצרנית המג'הול הגדולה בעולם והן ליצואנית הגדולה ביותר, המספקת כיום לשוק העולמי כ-50% מצריכת התמרים. בשנת 2020 עמד הייצוא על 25 אלף טון והשנה עשוי לגדול עד לכ-30 אלף טון (לשם השוואה, ארה"ב מייצאת כ-15 אלף טון בשנה וירדן כ-10 אלף טון) מעל 85% מהיצוא הישראלי הוא תמר מג'הול והיתר בעיקר דקל נור. ישראל אחראית לכמחצית מצריכת תמר המג'הול בעולם, כ-25 אלף טון.

בערבה התיכונה מציעים החקלאים סיורים במטעי התמרים, חנויות ממכר במשקי החקלאים וכן שירות משלוחים ישיר מהחקלאי לצרכן של תמרי מג'הול.

כאמור, בשנים האחרונות קיימת עלייה בצריכת מזון בריא, והתמר צובר תאוצה כ"סופר פוד" בזכות עושרו התזונתי: עשיר באשלגן, בברזל ובסידן ומספק אנרגיה באופן מיידי לכל אדם ובמיוחד לספורטאים, רוכבי אופניים ולכל המרבה בפעילות פיזית.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

חלומה של סיון שפר ממושב עין הבשור – להקים חוות מרפא הן לאנשים והן לבעלי חיים – קורם עור וגידים * החווה היא לזכרו של אחיינה דודי תורג'מן הי"ד, שהשתתף במסיבת הנובה ונרצח יחד
7 דק' קריאה
משרד החקלאות ומנהלת תקומה, ישקיעו 25 מיליון ₪ עד סוף השנה, בעידוד הצטרפות חקלאים חדשים בחבל תקומה * כל חקלאי חדש, שיקים משק באזור חבל תקומה, יוכל לקבל מענק מהמדינה של עד 600 אלף
2 דק' קריאה
הקיץ כבר מאחורינו וזה הזמן לשתול ירקות וצמחים – לכן אני מנסה להבין איך מתחילים משק אוטרקי או שומרים על מלפפון בחיים. בראיון עם שלושה גננים הבנתי יותר על הדרך לגדל ירקות ואפילו פירות
9 דק' קריאה
טל מצליח מטיבה להמחיש בתערוכתה הקרויה באופן אוקסימורוני "קישוטי מלחמה" את האימה והבעתה שחוותה ב-7 באוקטובר, עת הסתתרה בגפה בממ"ד ביתה בכפר עזה במשך 20 שעות את הציורים לתערוכה ציירה טל מצליח בחודשים שלאחר
3 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן