יבול שיא
הרפת והחלב
שטח הניסוי בהזנה אשלגנית בגזר בשטחי גדש יראון

הטמעת שיטה כמותית להערכת האשלגן הזמין בקרקע

4 דק' קריאה

שיתוף:

חוקר ראשי: יוסי פורטל (שירות ההדרכה והמקצוע במשרד החקלאות, אגף משאבי סביבה, תחום קרקע, מים והזנת הצמח), כתובת דוא"ל: [email protected]

מקרה בוחן – הזנה אשלגנית בגזר בשטחי גד"ש יראון

יוסי פורטל (שה"מ), אורי שולמן (גד"ש יראון)

*תמונה ראשית: שטח הניסוי בהזנה אשלגנית בגזר בשטחי גד"ש יראון

תקציר

בניסוי הזנה בגידול גזר, שהתבצע בשטחי גד"ש יראון באדמה מינרלית כבדה בעמק החולה, נמצא כי לא הייתה תגובה משמעותית לדישון אשלגן מוצק לפני הזריעה.

מבוא

דישון אשלגן באדמות כבדות נבחן בשנים האחרונות במטרה להשיג דיוק ברמות הדישון ולמנוע דישון עודף. שיטת הבדיקה הנהוגה כיום במעדה מתבססת בעיקרה על מיצוי בסידן כלורי, ולכך מכוונים הערכים בהמלצות הדישון לגידולי שדה וירקות בשטח הפתוח. בהתאם לכך, בטווח הערכים 14-12 מ"ג לליטר אין מוסיפים דשן אשלגני, אלא אם יש חשד לחוסר בעקבות כרבים צורכי אשלגן גדולים, כמו בוטנים, גזר, בטטות, עגבניות לתעשייה, ובהתאם לממשק הזיבול בחלקה.

בדיקה ישנה, הנבחנת אף היא בתצפית זו, היא מיצוי מימי של הקטיונים העיקריים: אשלגן, סידן ומגנזיום, אשר תוצאותיה מוצבות בנוסחה שתשובתה היא מדד אנרגטי (שלילי) הנקרא דלתא F. טווח הערכים המתאימים לכל גידול במדד זה אינם ידועים די הצורך. באדמות כבדות מקובל כי ערכים הקרובים ל- (3000-) קילו קלוריות למול, מעידים על מצב טוב של זמינות האשלגן בקרקע, ואילו ערכים הקרובים יותר ל- (4000-) קק"ל – משמעותם זמינות בלתי מספקת של אשלגן בקרקע, ואותו יש להוסיף בדישון או בזיבול. מטרת ניסוי זה היא לדייק יותר את טווח הערכים הזה.

שיטות וחומרים

גזר מזן ניירובי נזרע בשטח הסמוך לצומת הגומא בתאריך 10/12/22 באדמה כבדה. שיטת ההשקיה הייתה בקוונוע במים שפירים. בדיקת הקרקע לאשלגן בוצעה לפני הזריעה בקטע המיועד לניסוי, בתאריך 24/10/22, ונתנה תוצאת דלתא F של (3380-) קק"ל למול. המשק ביצע דישון יסוד לפני הזריעה בתאריך 28/10/22 בכמות של 30 ק"ג אשלגן כלורי מגורען לדונם, והצניע לעומק 20 ס"מ יומיים לאחר פיזור הדשן. דישון זרחני לא נדרש, ודישון חנקני ניתן במהלך העונה, על פי המלצות אזוריות, בשיעור של כ-14 יחידות חנקן לדונם.

בקטע הניסוי שנבחר בשדה הוצבו 3 טיפולים ב-5 חזרות בכל אחד מהם. בטיפול הביקורת לא ניתן אשלגן כלל. הטיפול המשקי דושן ב-30 ק"ג אשלגן כלורי מוצק לדונם (60% תחמוצת אשלגן) לאחר הזריעה, בתאריך 30/1/23, בפעולת פיזור ידני על פני השטח ובהצנעה באמצעות גשם של 20 מ"מ שירד לאחר מכן. באותו תאריך (30/1/23) הטיפול החלקי דושן בחצי מהכמות המשקית, כלומר ב-15 ק"ג לדונם. כל קטע של חזרה בכל טיפול היה ברוחב 3 ערוגות (3X1.93=5.79 מטר) ובאורך 8 מטרים.

במהלך העונה בוצעו דיגומי צמחים בשורה אחת (אמצעית) מתוך שלוש שורות הזריעה ולאורך מטר אחד (שטח דיגום יחיד 0.643 מ"ר). החומר הצמחי הנדגם הובא למעבדת שירות שדה בנווה יער ושם הופרדו הגזרים מהעלווה. החומר הצמחי הטרי יובש בתנור, ולאחר מכן נבדק בו אחוז האשלגן והחנקן. בחלק מדיגומי הצמחים בוצעו גם דיגומי קרקע מהקטע שממנו נלקחו הצמחים. בסיום עונת הגידול, לאחר 170 ימים מזריעה, נאסף יבול הגזרים ונשקל בכל הטיפולים.

תוצאות

בטבלה שלהלן מופיעות התוצאות ביבול הסופי. המספרים שבסוגריים בעמודת 'משקל יבול הגזרים' מציינים את סטיית התקן. אותיות זהות מציינות אי-מובהקות סטטיסטית בין הטיפולים, על פי מבחן tukey-kramer. ניתוח התוצאות בוצע בתוכנת jmp.

טיפולמשקל גזרים (גרם למ"ר)דלתא F (קק"ל למול)אשלגן בגזר (גרם למ"ר)אשלגן בעלווה (גרם למ"ר)אשלגן בצמח השלם (גרם למ"ר)חנקן בגזר  (גרם למ"ר)חנקן בעלווה (גרם למ"ר)חנקן בצמח השלם (גרם למ"ר)
ביקורת9451 A (140)(3663-)29.047.963711.035.416.43
חלקי9620 A (250)(3654-)30.948.1839.1213.435.6719.10
משקי9888 A (180)(3515-)32.66.6639.2612.84.0216.82
image 2

להלן תוצאות הדיגומים הצמחיים. בכל ארבעת הגרפים שבהמשך מוצגות התוצאות בכל שלב בימי הזריעה (96, 130, 157 ו-170 ימים), כאשר שלושת הטיפולים מסודרים בעמודות מימין לשמאל: ביקורת (ימני), חלקי (אמצעי), משקי (שמאלי).

image 3
image 4
image 5
image 6

בגרף הבא מוצגות תוצאות בדיקות הקרקע למדד דלתא .F

דיון ומסקנות

בניסוי זה לא התקבלה תגובה חיובית מובהקת לדישון האשלגני מבחינת תוצאות משקלי היבול הסופי. משקל היבול הסופי היה זהה לממוצע המשקל שהתקבל ביבול המסחרי בשדה, הן בכמות והן בגדלים הראויים לשיווק. לאור זאת, יש לשקול את כמות הדשן האשלגני הניתן בגידול הגזר מהזן ניירובי באדמות המינרליות של עמק החולה. תצפית נוספת שנערכה באותה העונה בשטחי להבות הבשן, בצד המזרחי של עמק החולה, לא הראתה תגובה חיובית ביבול גם בתוספת של 50 ק"ג אשלגן כלורי לדונם על אדמה מינרלית, אך כבדה פחות.

מדידות ובדיקות היבול בתצפית ביראון
מדידות ובדיקות היבול בתצפית ביראון

השינוי בדלתא F במהלך גידול הגזר נע מ-100 קק"ל למול עד לכ-150 קק"ל למול. נראה שערך הסף: (3400-) קק"ל למול – יכול להוות ערך סף לדישון אשלגני בגזר.

צריכת האשלגן בגזר גבוהה, כאשר עד 37 ק"ג אשלגן צרוף לדונם צורך כל צמח הגזר במהלך הגידול, כפי שמופיע בטבלת תוצאות היבול הסופי. האשלגן שהוסף בדישון המשקי היה פחות מכך (30 ק"ג לדונם אשלגן כלורי מגורען, שרק חצי ממנו הוא אשלגן צרוף), ומכאן עולה שמאגרי האשלגן בקרקע הם אלה המספקים חלק ניכר מיסוד זה לצמחי הגזר. נציין כי האשלגן שנצרך בעלווה נותר בשדה ולא נמכר כמוצר משני, כפי שנהוג בקש כותנה או בעגבניות לתעשייה.

ספרות

שלוין א., דר צ., זילברמן א. 2014. מעקב אחר הדינמיקה של צריכת חנקן בגזר. שדה וירק, יוני 2018, ע"מ 51-48.

דפון לגידול גזר, משרד החקלאות. ינואר 1984.

בוכשטאב א., גלפנד א., פינקוביץ' ש., רשף ג., גיבס ע., ליבני א., צרפתי א. 2011. הזנה חנקנית בגזר. אתר שה"מ.

https://www.haifa-group.com/carrot-fertilizer

https://www.cdfa.ca.gov/is/ffldrs/frep/FertilizationGuidelines/N_Carrot.html

https://www.cdfa.ca.gov/is/ffldrs/frep/FertilizationGuidelines/pdf/Carrot_Production_CA.pdf

Hole, C.C., Scaife, A. An analysis of the growth response of carrot seedlings to deficiency in some mineral nutrients. Plant Soil 150, 147–156 (1993). https://doi.org/10.1007/BF00779185

Geisseler, D., 2016. Nitrogen concentrations in harvested plant parts – A literature overview. Report to the Kings River Watershed Coalition.

Hochmuth, G.J., Brecht, J.K., Bassett, M.J., 2006. Fresh-market carrot yield and quality did not respond to potassium fertilization on a sandy soil validated by Mehlich-1 soil test. HortTechnology 16, 270-276.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כשהמשפחה חוזרת הביתה אחרי שנתיים ארוכות של המתנה, תקווה ונשימה עצורה, עדים אנחנו לרגעים מרגשים של שיבה הביתה. בימים של ציפי דרוכה לקבלת אחינו ואחותנו השבים, אנחנו נזכרים בערך הבסיסי ביותר – הבית והמשפחה.
3 דק' קריאה
שלחנו את מאיה ורפי שחיו בחיפה מספר שנים לגלות את חיפה המתחדשת * לילה בחיפה, שהייתה לזוג הצעיר בית עד לפני תשע שנים * כבר בכניסה לחיפה עלו מחדש זיכרונות מתקופה אחרת בחייהם, כשהם היו סטודנטים צעירים  *תמונה ראשית: בוסתן כיאט. צילום: דני בר  בוסתן כיאט  כשנכנסים לחיפה על
5 דק' קריאה
איך שהאהבה ליין הביאה את דרור אנגלשטיין, ירושלמי במקור, לגידול גפנים וייצור יין במושב * ב-8 באוקטובר 2023 היה אמור לנטוע חלקת כרם, אולם במקום זאת התגייס ושירת שנה וחצי במילואים * בין מלחמה לבין חקלאות הצליח להקים את יקב אנדרדוג
4 דק' קריאה
יוליה ושאול בן-הר ממושב יתד, זוג מוזיקאים שעלו לארץ ממולדובה, מנגנים במבחר כלי מוזיקה ומאמינים שהמוזיקה שלהם מהווה שליחות חשובה בחייהם * המוזיקה הגיעה כנחמה ללב הקהל, במיוחד בימי המלחמה המורכבים וכעת פועלים בני הזוג להגשמת חלומו של שאול: הקמת "שדה מוזיקה" באשכול – מרכז חקלאי-חוויתי-תיירותי, מקום קבע לקיום פסטיבלים, חגיגות ועוד  *תמונה
9 דק' קריאה
הישוב הקהילתי מצפה אילן אשר במועצה האזורית מנשה, חגג בחודש שעבר 20 שנה להיווסדו באירוע מרגש!   לכבוד האירוע סיפרה מנהלת הקהילה לירז לוי על הישוב: "מצפה אילן הוא יותר מיישוב, הוא נקודה ביטחונית משמעותית באזור. במהלך שני העשורים האחרונים הפך מצפה אילן לבית חם לקהילה של חסד, התנדבות ונתינה. מהקמת מכינת בית אסף (מכינה קדם
< 1 דק' קריאה
טקס מועצתי לציון יום הזיכרון הלאומי לחללי ונרצחי ה-7 באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל נערך בהשתתפות ראשת המועצה האזורית עמק חפר, הנהלת המועצה, העובדות והעובדים. בטקס התייחדו עם זכרם של הנרצחים והחללים, במדינה כולה ובעמק.  בעמק חפר איבדנו,
< 1 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן