יבול שיא
הרפת והחלב
כורם

הכורם הרובוטי – עידן חדש בחקלאות מתקדמת

3 דק' קריאה

שיתוף:

הרובוט המבוסס בינה מלאכותית של חברת VineRobotiqs עתיד להיות מהפך של ממש עבור כורמים המגדלים ענבי מאכל. רועי לבב ומיכה ארנון המייסדים, מסבירים כיצד הפיתוח פורץ הדרך יוכל להקטין את התלות בכוח אדם זמני ולבצע את עבודות הכרם המורכבות לאורך השנה תוך שיפור איכות הפרי והגדלת היבול.

מלחמת "חרבות ברזל" שפקדה אותנו, הצמיחה מתוך הכאב, התגייסות מרגשת של מתנדבים מכל הארץ לסייע לחקלאים הישראלים. הלבבות נפתחו וגם אזרחים שלא התקרבו לשדה חרוש מזה שנים, יצאו לקטיף בכל חלקי הארץ. אלא שזהו לא פתרון לטווח הארוך והחקלאים ימשיכו להידרש לסוגיה הזו של מציאת ידיים עובדות ויעילות גם בזמני שגרה.

יש מי שמבין שצריך למצוא פתרונות מתקדמים יותר לחקלאים, כאלה שלא יהיו תלויים בהכרח בבני אדם, והכניסה המהירה לשוק של פתרונות בינה מלאכותית מאפשרת היום, יותר מאי פעם, להמציא פתרונות רובוטיים לסיוע בענף החקלאות. זה בדיוק מה שעושה חברת הסטארט-אפ VineRobotiqs עבור הכורמים – אותם חקלאים המגדלים גפנים לענבי מאכל. עבודת הכרם היא מורכבת מאוד וכוללת מספר פעולות הנעשות לאורך כל השנה:  זמירה, חילון, דילול אשכולות, עיצוב האשכול, ריסוס ממוקד לאשכול ולבסוף – הבציר. פעולות אלה דורשות כמויות עצומות של כוח אדם אשר עלותו הגבוהה מקשה על החקלאים להתפרנס ולהתקיים. 

VineRobotiqs פיתחה רובוט משוכלל ומתקדם, המבוסס על סנסורים ובינה מלאכותית. הרובוט נוסע בין שורות הכרם ביום ובלילה ומבצע את כל פעולות הכורם שנעשו עד כה באופן ידני. הוא מזהה את חלקי הגפן השונים, ויודע ליישם את הפעולות הדרושות לגידול פרי איכותי העומד בדרישות הגבוהות של הצרכנים, היבואנים ורשתות השיווק ברחבי העולם

"גידול ענבי מאכל הוא אמנות. ענפי הגפן הם סבוכים וגדלים במהירות, לכן, התזמון המדויק של הפעולות כמו גם היכולת לבצע אותן נכון, קריטיים לקבלת אשכול יפה, מתוק ואיכותי". אומר רועי לבב, מנכ"ל VineRobotiqs ואחד ממייסדיה. "בעולם אין שוק לענבים סוג ב', ולכן, מתקיים הכרח לעמוד בדרישות האיכות המחמירות".

"מסיבות אלה, הצורך ברובוט שיתמקד באיכות האשכול גדול מתמיד", מוסיף מיכה ארנון, הוגה הרעיון ומייסד-שותף ב-VineRobotiqs, "אם נשקיע ונבצע את הפעולה הנכונה, בזמן הנכון, ולאורך כל השנה, תוך חישובים נכונים של העומס, אפשר יהיה גם להגדיל את היבול בכרמים בנוסף לשיפור האיכות."

הקושי של הכורם, מעבר לנושא זמינות כוח האדם, הוא גם זמן ההכשרה שלו, ויציבות העבודה לאורך היום. כוח אדם שאינו מיומן יכול לגרום נזק לכרם, נזק שעלול להמשך גם לשנת היבול הבאה לעלות בנזק כספי עצום. ההתמחות הספציפית של הרובוט בעבודת הכרמים מאפשרת לו ללמוד אותה לעומק ולייצר ערך משמעותי לכורם ולעולם.  

שילוב של ידע מכני וחקלאות

מיכה ארנון נולד וגדל בקיבוץ שער העמקים. מגיל צעיר הוא נמשך לכל מה שקשור במכניקה וחקלאות. הוא היה בצוות פיתוח מכונות בקיבוץ, הקים את מפעל "כרומגן" ובהמשך עבר לקיבוץ מעברות, שם הוא הקים את מפעל מתכת מעברות. בעקבות קשרים שהיו לו עם כורמים בחבל לכיש, החל להגות את רעיון הרובוט לכרמים עוד ב-2014, ובשנת 2020 חבר לרועי לבב והשניים הקימו את החברה. 

גם רועי לבב, גדל בבית חקלאי של ותיקי ראשון לציון, שם, בבית משפחתו, צבר ידע ונסיון בחקלאות, ועם לימודיו ועבודתו רכש רקע טכנולוגי עשיר. הוא למד לתואר בהנדסת מכונות ובמשך שנים עבד בתעשיית ההייטק כמהנדס מכונות ומוביל פרויקטים מסובכים. בהמשך רועי הקים את "סנסיטיב טכנולוגיות" (SensiTIV Technologies) המתמחה בפיתוח פתרונות טכנולוגיים לסטרטאפים. 

סנסיטיב טכנולוגיות הינה חברת האם של VineRobotiqs ומסייעת לצמיחתה המהירה ולגיוס הכספים עבורה.

לויין רובוטיקס צוות מלא של כעשרה יזמים מוכשרים עם נסיון רב בכל התחומים הנדרשים להובלה של מוצר מורכב להצלחה. בהובלת החברה נמצא גם דר' נחום איצקוביץ, לשעבר מנכל משרד החקלאות, אשר הצטרף לחברה כ יו"ר הדירקטוריון ומביא את נסיונו העשיר בניהול מערכות גדולות לסיוע לגידול מהיר של החברה. נחום בעל תואר ראשון ושני באגרונומיה ובעל דוקטורט במנהל עסקים מהסורבון בצרפת.  דר' אורי דובין, בוגר הטכניון במדעי המח, מומחה לפיתוח אלגוריתמים בתחום ראיית מכונה ולמידה אוטומטית. והאגרונום יעקב כהן אחדות בעל נסיון רב בהדרכת כורמים ובעל הבנה עמוקה של כלל תהליכי הגידול בכרם.

  • כיצד ניתן לשפר את איכות היבול בכרמים?

מסביר מיכה ארנון: "הגפן הוא למעשה מפעל יצרני שנעזר באנרגיית השמש כדי להפוך חומרים לבניית האשכול והצימוח. הכורם צריך למעשה בעבודתו לכוון את המשאבים של הגפן למספר האשכולות שהוא רוצה. הגפן שמייצר 60 אשכולות איכותיים יכול לייצר גם 200, אבל התוצאה תהיה לא איכותית. הכורם רוצה שיהיו באשכול 80 גרגרים גדולים ויפים ולא 150 גרגרים קטנים וצפופים, כי הצפיפות גורמת גם לריקבון. לכן, עבודת הכורם מתרכזת בניהול וקבלת החלטות לפעילות על פי הזמן הביולוגי, כל עבודה בכרם מתבצעת באופן המנתב את משאבי הגפן לטובת השגת יעדי האיכות של הפרי ובהתאם לדרישות השוק".

רועי לבב מוסיף כי: "מורכבות הרובוט והאינטלגנציה הגבוהה שלו נובעת דווקא מהצורך להתמודד עם צמח הגדל ומשתנה כל כך מהר, עם שונות גבוהה בתוך הצמח ובין צמחים וכמובן עם השתנות בתנאי הסביבה לאורך שעות היום והלילה והשינוים בתנאי מזג האוויר.  לכן, ביצוע התהליכים החקלאיים בזמן הנכון ובכמות הנכונה הוא פעולה מורכבת מאד. החקלאי צריך לתת אמון ברובוט ומצפה למערכת ששומרת על הגפן ועל היבול ומאפשרת ביצוע הפעולות בביטחון רב. יש משמעות גבוהה לביצוע המדויק ולעמידה ביעדים ביחס לזמן הביולוגי של הצמח".

מיכה ארנון: "חייבים לבטל את העבדות שבחקלאות. אנחנו עדיין כורמים כמו בימי התנ"ך, הרובוטיקה החקלאית נמצאת בהתפתחות מהירה ותהיה גורם מרכזי בעתיד העיבוד החקלאי. בעיית גידול האוכלוסיה בעולם והמחסור בשטחים חקלאיים, מביאה לצורך בהגדלת היבול, צורך שהרובוט נותן לו מענה. אנחנו חייבים לאמץ את הקדמה. אין מקום יותר לחוסר יעילות".

החזון לעתיד?

החזון שלנו הוא לשנות מקצה לקצה את תחום גידול ענבי המאכל ולהביא למציאות טובה יותר עבור חקלאים בארץ ברחבי העולם. אנחנו מאמינים שהטכנולוגיה שלנו היא פריצת דרך אמיתית שלא רק תשפר לאין שיעור את תחום ענבי המאכל, אלא תוכל להביא לעידן חדש של חקלאות חכמה ומקיימת. VineRobotiqs  תהפוך לחברה בינלאומית גדולה ומובילה בתחומה.

בשיתוף VineRobotiqs

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

העלייה המואצת בתוחלת החיים היא אחד ההישגים הגדולים של האנושות אך בו בזמן מהווה את אחד האתגרים הגדולים העומדים בפניה. אין מנוס משינוי תפיסת היסוד המקובלת סביב אופן ההתמודדות של היחיד, המשפחה והחברה עם
3 דק' קריאה
בעיצומה של המלחמה נאלצים בעמק יזרעאל להמשיך להיאבק נגד הקמת שדה תעופה ברמת דוד, לאור צעדים שנקטה המדינה – האצת התכנון לשדה הבינלאומי בעמק במקום בנבטים * ראיון עם גיל דייגי, יו"ר מטה המאבק
8 דק' קריאה
מיכל אסף קרמר נולדה בדרום תל אביב, הגיעה לחברת הנוער בגן שמואל בהחלטה להיות יותר קיבוצניקית ויותר שמוצניקית ממי שנולד שם. כבוגרת עזבה את הקיבוץ, חזרה בתשובה ועשתה את כל הדרך לתואר ד"ר בקבלת
5 דק' קריאה
״מתחילת מלחמת חרבות ברזל ראינו כיצד החקלאות בשילוב האגרו סולארי תרם לחוסנה של הקהילה באזורי תקומה וכעוגן כלכלי עבור היישובים.  במקומות בהם אין חקלאות, ניתן להקים שדות סולאריים ובכך לתרום לאגודה ולעתידם הכלכלי והחוסן
2 דק' קריאה
לא קל להתמודד עם מיתוס. שאול ובר עושה זאת בזהירות וברגישות, בספרו החדש ״חנה סנש, הכוכב שנפל בטרם עת״ *תמונה ראשית: כרטיס הגיוס של סנש לארגון ההגנה. זכתה להנצחה נרחבת, הרבה מעבר לכל שאר
3 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן