יבול שיא
הרפת והחלב
תמונה 1 832 629 blog 14

המגילה הקסומה: מגילת אסתר של ילדי בית השיטה 

4 דק' קריאה

שיתוף:

מגילת אסתר צבעונית שאוירה בידי ילדי וילדות קיבוץ בית השיטה לא רק מהממת ביופיה אלא גם מספרת סיפור יוצא דופן על אדם ששילוב חינוך ותרבות עברית מתחדשת היו בבת עינו. ומה הקשר לבן גוריון? 

*פורסם ב"הספרנים", מגזין הספרייה הלאומית 

*תמונה ראשית: צור אדר, בן קיבוץ בית השיטה, עם מגילת אסתר השמורה בביתו שחלק מהציורים בה הוא צייר כילד. צילום: מאלבום פרטי 

איזה ילד לא היה רוצה לקרוא בחג פורים ממגילה שהוא עצמו צייר? תראו את מגילת אסתר הזו שבתמונה שפשוט לא מתיישנת – מי שאיירו אותה אז כילדים הם היום בשנות ה-50 לחייהם, ועדיין שומרים עותק ממנה בביתם. היא שובת לב – הצבעים הססגוניים והאיורים התמימים מעבירים היטב את סיפור המגילה הדרמטי. גם לספרייה הלאומית התגלגלו שני עותקים שלה. 

אז איפה ומדוע נולד הרעיון לתת לילדים לאייר מגילה, ועוד כזו שמיועדת להפצה ולהדפסה, ולא מהווה סתם שעשוע משפחתי? 

מגילת פורים הזו, ששני עותקים ממנה שמורים אצלנו בספרייה הלאומית, אוירה באמצע שנות ה-80 בקיבוץ בית השיטה, ולא סתם היא נוצרה דווקא שם – הקיבוץ שבזכות אדם אחד מיוחד הפך לאבן שואבת ומרכז תרבותי של תרבות יהודית-ציונית-הומניסטית מתחדשת: אריה בן-גוריון (כן, הוא קרוב משפחה של הזקן משדה בוקר –  בן אחותו ליתר דיוק). מפעל חייו של אחיינו של ראש הממשלה הראשון היה מפעל של איסוף ותיעוד התפתחות התרבות העברית. הוא החל בצריף קטן בשנות ה-50 ויחד עם שותפים נוספים ועם השנים הפך ל"מכון שיטים – ארכיון החגים הקיבוצי" הפועל בקיבוץ עד היום. 

"המחשבה הייתה קודם כל איך מקרבים כל חג אל הילדים והנוער. זה היה הכי חשוב – להשקיע הכול בדור הצעיר". זו הייתה האמונה שהייתה נר לרגליו של אריה בן-גוריון, ממייסדי קיבוץ בית השיטה, מספר בנו של אריה, חגי בן-גוריון. 

ובזה הוא הצליח. 

מגילת אסתר המאוירת היא דוגמה יפהפייה לכך.   

חיבור מיוחד בין הטקסט המסורתי לאיורים הצבעוניים של הילדים 

במשך עשרות שנות הפעילות שלו כאיש חינוך ותרבות, היה בן-גוריון מחנך, מנהל בי"ס, יו"ר ועדת תרבות של התנועה הקיבוצית, וגם שליח חינוכי בקהילות יהודיות בארה"ב. הקשר ההיסטורי למקורות היהודיים, החיבור בין היהדות לאדמה אחרי 2000 שנות גלות – אלה מילאו את עולמו. "נושא החגים היה קרוב לליבו כבר משנות ה-40' והוא עסק בו כל חייו, וכראייה לכך – תראו איך הוא בחר לקרוא לי – בנו בכורו", אומר לנו חגי בחיוך. 

אריה בן-גוריון הוציא לאור עשרות ילקוטי חגים, וכן הוציא לאור כל אחת מחמש המגילות במסורת היהודית, אבל עבור מגילת אסתר ביקש ליצור יצירה חדשה, אחרת. המגילה היא דבר שאנשים ירצו להציג בביתם, משהו ייחודי שאינו עוד ספר במדף הספרים. בסופו של דבר הגה רעיון חדשני – הוא פנה למחנכות בבית הספר של קיבוץ בית השיטה וביקש את עזרתן – האם הן יכולות, בבקשה, כחלק מתוכנית הלימודים, לבקש מילדי כיתות ד'-ה' לצייר את סיפורי המגילה? המורות נענו לבקשתו ויחד עם המורה לאומנות, תמר כרמי, הכינו אוסף ציורים המלווים את מגילת אסתר. 

"כשהציורים היו מוכנים הוא אסף אותם והביא אותם איתו כשביקר בארה"ב, שם היו לו קשרים ענפים בקהילה היהודית" מספר בנו. "שם נפגש עם אריק ריי, שעסק ביודאיקה ומוזכר בסוף המגילה, הוא יצר קשר עם סופר סת"ם שכתב את המגילה כולה בכתב המסורתי הקראי" מספר חגי על החיבור המיוחד בין הטקסט המסורתי לאיורים הצבעוניים של הילדים. העבודה המאומצת על המגילה הייחודית עד צאתה לאור ארכה כחמש שנים. את המגילה שלח בן-גוריון למכריו בקהילות היהודיות בחו"ל, והיא סייעה לקרב לבבות בין ילדי ישראל והתפוצות.   

תמונה 2 Megillat Beit Hashitta 1986 2
מגילת אסתר מאוירת על ידי ילדי וילדות בית השיטה. אוירה באמצע שנות ה-80. צילום: באדיבות הספרייה הלאומית 

"אמנות תמיד הייתה דבר מוערך אצלנו בבית הספר" 

בישראל המשמעות של המגילה המצוירת הייתה גדולה עוד יותר – היא נתנה ביטוי נוסף לאופן בו נחגגו חגים בקיבוצים. כמובן שכל כיתה בבית הספר קיבלה עותק מהמגילה הכשרה למהדרין, המעוטרת בציורי הילדים. בן-גוריון הביא עותק מהמגילה גם לכל רכזי התרבות בקיבוצים איתם עבד כחלק מתפקידו. "במשך שנים הוא שמר את הציורים המקוריים עם שמות הילדים עליהם" נזכר בנו. 

אחד הילדים שציוריו מופיעים במגילה הוא צור אדר, בן הקיבוץ מכיתת "צבר", שחזר לגור בו כיום. הוא מזהה בדיוק אילו ציורים הם שלו: "למיטב ידיעתי ילדים משלושה מחזורים צמודים השתתפו באיור המגילה. אמנות תמיד הייתה דבר מוערך אצלנו בבית הספר – היה ממש אזור שלם שהוקדש ליצירה שנקרא 'בית אמנויות' עם שולחנות גדולים, תנור לשריפת חימר". אדר שמח על היצירה ושומר עליה בביתו. "אריה היה דמות מוכרת בקיבוץ ואהובה עלינו כילדים", הוא נזכר: "כשהייתי ביסודי הוא היה כבר איש מבוגר, אבל מידי פעם היה מגיע לפני החגים להעביר לנו שיעור וזה תמיד היה כיף ומעניין". 

תמונה 4 WhatsApp Image 2025 03 06 at 18.07.10 408x600 1
אריה בן גוריון מחופש למרדכי בהמחזת מגילת אסתר בקיבוץ, פורים, 1970. "המחשבה הייתה קודם כל איך מקרבים כל חג אל הילדים והנוער". צילום: באדיבות חגי בן-גוריון 

גם אחת המחנכות מבית הספר הקיבוצי, חמדה שפר, המחנכת של כיתת "סנונית" (המחזור ה-39 של בית הספר המקומי) זוכרת היטב את היצירה הייחודית: "היה לי קשר טוב עם אריה בן-גוריון והיה לו נוח לפנות אליי. הילדים כמובן שמחו מאוד, זה היה בשבילם כבוד גדול. שנים אחר כך המגילה הייתה מונחת אצלי בכיתה, וכל שנה לקראת פורים הייתי מוציאה אותה והיינו קוראים ממנה. עד היום היא שמורה אצלי בבית במקום של כבוד." 

הרעיון של איור המגילה הפך למוכר בין אנשי החינוך, וחלקם השתמשו בו כדי לקרב בין הילדים לטקסט ולחג, גם אם התוצרים לא יצאו לאור בסופו של דבר. אוהד סופר, ראש מחלקת המוזיקה וארכיון הצליל בספרייה הלאומית, בן קיבוץ בית השיטה, מצא בביתו עותק ממגילה כזו שצייר ככל הנראה כבר בגיל 6 בגן הילדים.     

הכישרון והיצירתיות למצוא את הדרך בה ילדים (וגם מבוגרים) יתרגשו מהחג המתקרב הייתה מנת חלקו של אריה בן-גוריון, והמגילה הזו היא תזכורת נפלאה לכך שכל אחד מאיתנו יכול לאמץ משהו במהלך גלגל השנה ולהפוך את החג לשלנו.  

*** 

תודתנו נתונה לכל חברי בית השיטה בעבר ובהווה שהשתתפו בהכנת הכתבה וכן לדיויד גפן שתרם לספרייה עותק נוסף מהמגילה, ובכך העיר את סיפור המגילה המאוירת. 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תקציר הרצאתו של דר’ רוברט ג’יימס, פרופ' בדימוס, אוניברסיטת וירג'יניה טק כנס לקוחות אמבר תרגום: רן סלומון, אמבר עריכה: גל פלג-אריאל קישור לתרגום המלא מה הם השיקולים לרכישת מינקת? לפני שנתחיל, חשוב לציין את
6 דק' קריאה
רפת בראשית בבית העמק היא שותפות בין בית העמק, אושה וראש הנקרה. לרפת מכון חליבה חדשני רוטרי, מכון קרוסלה עם 72 עמדות, מה שהופך אותו כרגע למכון החליבה הגדול ביותר בארץ נכון להיום. כל
6 דק' קריאה
לפני מספר חודשים הייתי אמורה להעביר הרצאה בנושא "רווחת היונק" בקורס מנהלי רפתות, שהתקיים במדור ללימודי חוץ בפקולטה לחקלאות. לצערי, בסופו של דבר ההרצאה לא יצאה לפועל ולכן החלטתי לשבת ולכתוב עבור המשתתפים בקורס
7 דק' קריאה
כתבו: דר' יהונתן ברקוביץ ודר' דן גלסר וטרמרקט – ר.ו.מ (רפואה וטרינרית מתקדמת) ברפת החלב הישראלית, ייצור החלב הלך ועלה בעשורים האחרונים. זאת הודות להתקדמות גנטית, ניטור מתקדם, ניהול ספר עדר והתקדמות ממשקית. עם זאת,
6 דק' קריאה
לקראת חג הפסח והמעבר למנות כשרות דיברנו עם מיטב התזונאים בארץ בנוגע למזונות, המלצות וכללי אצבע בתכנון מנות לפסח. תודה מיוחדת לדר' גבי עדין, גמלאי משרד החקלאות; סטיבן רוזן, גמלאי משרד החקלאות, הרמן-פרוג'קט;  יואב
5 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן