ייפוי כוח מתמשך: מי יודע מה יהיה מחר?
ד"ר (חינוך) אברהם שרייבר עורך דין ומגשר
לאחרונה גברה ההתעניינות בנושא ייפוי הכוח המתמשך. משרד המשפטים אף הוא תורם לא במעט להתעניינות זו וזאת באמצעות מסע פרסום נרחב לעניין. יתכן ומי מבני משפחתך ו/או מי ממכריך הקרובים ערכו ייפוי כוח והמודעות לצורך במסמך זה גברה. יתכן כי דורשי טובתך שואלים אותך אם כבר ערכת ייפוי כוח מתמשך אך למעשה אינך יודע בעצם במה מדובר. על אף ההתעניינות בנושא נראה כי המידע המצוי בידי הציבור אודות טיבו של המסמך הקרוי בשם ייפוי כוח מתמשך אינו ברור די צרכו.
הסיפור שלפניך ידגים בצורה הטובה ביותר את חשיבותו של ייפוי הכוח המתמשך.
סוכן ביטוח פלוני, ניהל שיחת מכירה רגילה עם לקוח שהסתיימה בדרך מפתיעה. הסוכן קבע פגישה עם לקוח שהיה בעל חנות הספרים השכונתית. לאחר שיחה ממושכת על פוליסות וביטוחים, הם קבעו להמשיך את השיחה בביתו של בעל חנות הספרים למחרת.
למחרת, גילה סוכן הביטוח כי עליו לקיים שיחה מסוג אחר לגמרי.
הלקוח שהיה לו יום רגיל, מצא עצמו מאושפז בבית החולים לאחר שאיבד הכרתו באופן פתאומי. במקום לדון בעתיד העסק, נאלץ סוכן הביטוח להתמודד עם מציאות קשה ומורכבת – מה קורה כשהאדם שאחראי על חייו לא יכול לקבל החלטות?
הסיפור הזה מתאר בדיוק את החשיבות של ייפוי כוח מתמשך. האם אתה מוכן להבטיח לעצמך את השקט הנפשי של העתיד? ייפוי כוח מתמשך הוא המפתח להבטיח שהאדם הנכון ינהל את העניינים שלך כשאתה לא יכול – ועם זה מגיעה גם תחושת ביטחון אמיתית.
בעזרת ייפוי הכוח המתמשך, תוכל להרגיש בטוח שעתידך מוגן, גם כאשר החיים מפתיעים אותנו בדרכים שלא צפינו.
במדריך שלפניך תוכל לקבל מידע נוסף אודות ייפוי כוח מתמשך וכיצד זה יכול לשנות את חייך.
אל תחכה לרגעים לא צפויים – דאג לעתידך כבר היום!
אני מודע לכך כי ההחלטה הניצבת בפניך, אינה החלטה קלה. את/ה ניצב/ת בפני פרשת דרכים העשויה או העלולה להשפיע על כל מהלך חייך מעתה ואילך. בוודאי גם בעבר היו בפניך צמתים בהם נדרשת להחליט. מי כמוך יודע ומודע לכך שההצלחה שלך עד כה, נובעת במישרין מהחלטות כאלו ואחרות? לדרכי פעולתך עד כה, שורשים עמוקים בהתלבטויות שכאלו ואתה ורק אתה יודע אם ועד כמה הצלחת להגשים יעדך או לא.
פרשת הדרכים בה הנך עומד כעת, שונה במהותה מכל הצמתים בהן ניצבת בעבר. ההחלטות האחרות, כמה שהיו חשובות, מתגמדות ליד ההחלטה לה הנך נדרש כעת.
אתה בוודאי מודע לכך כי בהחלטות קודמות שקבלת על חלקן הנך מצטער, כמו שמצטערים אלו שהחליטו החלטות שונות ולא מימשו את כוונתם הראשונית.
אחת הסיבות המרכזיות לחוסר בחירה נכונה, נובעת מכך שלא היו לך המידע והכלים שיאפשרו לך לבצע בחירה נכונה. לו רק היה בידי או לידי, באותה עת בה נדרשתי להכריע, מישהו שידריך אותי, מישהו שיסייע לי לבחור בדרך נכונה, מתוך ניסיונו ומתוך ידיעותיו, ללא כל משוא פנים ובמבט ישיר ובלתי מתנשא, בוודאי החלטתי הייתה טובה יותר. כך בוודאי אתה מהרהר לא אחת.
זו המטרה של כתיבת מדריך זה: להקנות לך את הידע הנדרש לצורך החלטה נכונה ולהטמיע בך את כלי החשיבה הנצרכים לצורך החלטה שכזו. תוכן המדריך נכתב מתוך ניסיון רב שנים של הורות, של למידה, של הוראה, של ניהול, של הדרכת מורים, של כתיבת תכניות לימודים ושל יעוץ אקדמי לסטודנטים כמו גם ייעוץ כעורך דין העוסק בעיקר בתחומי המשפחה.
מספר מאפיינים לאדם המתלבט בתהליך קבלת ההחלטה האם לערוך ייפוי כוח מתמשך:
המאפיין הראשון הוא חוסר הידע (המודעות) בדבר מהותו של ייפוי הכוח המתמשך
ייפוי כוח מתמשך: להיערך באחריות לעתיד
מהו ייפוי כוח מתמשך?
מסמך המאפשר לכל אדם לקבוע כיצד ייראו חייו בעתיד, אם וכאשר יאבד את צלילותו. בלשון החוק האדם הצלול הוא אדם 'המסוגל להבין בדבר' דהיינו מי שמסוגל להבין בעניין מסוים ולקבל החלטות בקשר אליו. כאשר חדל מלהבין בדבר, שוב אינו יכול לקבל החלטות או לתת הוראות בשאלה כיצד יש לנהוג בו. לצורך כך יצר המחוקק את האפשרות לערוך ייפוי כוח מתמשך שהנו מסמך המפרט את החלטותיו של האדם בנוגע לענייניו הרפואיים, הרכושיים והאישיים. ענייני רכוש הם כלל נכסיו, כספיו והתחייבויותיו של האדם, והעניינים האישיים כוללים את רווחתו וכל צרכיו היומיומיים של האדם: מקום מגוריו, ענייניו הגופניים, הנפשיים והחברתיים.
מה ההבדל בין ייפוי כוח מתמשך לצוואה?
רבים אינם מבחינים בין ייפוי כוח מתמשך לבין צוואה. צוואה רגילה נכתבת כאשר המצווה צלול לגמרי מבחינה קוגניטיבית, כדי שלאחר מותו – ורק אז – יפתחו אותה היורשים ויראו כיצד ביקש המצווה לחלק את נכסיו. לעומת זאת, ייפוי כוח מתמשך הוא למעשה "צוואה בחיים", שיש לקיים כל עוד המצווה בחיים ולא לאחר מותו. ייפוי כוח מתמשך רלוונטי בנסיבות שבהן המצווה כבר לא יכול לקבל החלטות עבור עצמו.
בדומה לעריכת צוואה, גם עריכה של ייפוי כוח מתמשך מחייבת שהמצווה יהיה צלול לגמרי מבחינה קוגניטיבית וכשיר משפטית. עם זאת, בייפוי כוח מתמשך המטרה היא אינה לצוות מה ייעשה ברכושו לאחר מותו אלא מה ייעשה בו וברכושו בעודו בחיים, אם חלילה יאבד את צלילות דעתו ואת יכולתו הקוגניטיבית (למשל במצב של דמנציה).
עד תיקון החוק העוסק בייפוי כוח מתמשך, ברירת המחדל היחידה שניתנה לאדם שאיבד את היכולת לתפקד (בעיקר אנשים מבוגרים) הייתה מינוי אפוטרופוס. באפריל 2017 הוסדר ייפוי כוח מתמשך במסגרת תיקון 18 לחוק הכשרות והאפוטרופסות (תשכ"ב-1962), ויש בו משום תיקון לעוול שנגרם עד כה.
מהו העוול שמתקן ייפוי הכוח המתמשך?
עד לתיקון החוק, במקרים שבהם אדם לא היה כשיר קוגניטיבית או נחשב לחוסה מבחינה משפטית, מי שקבע מי ימונה עבורו כאפוטרופוס היה בית המשפט לענייני משפחה על סמך המלצה של פקידת סעד. בדרך כלל ממונה לאפוטרופוס בן משפחה, ובמקרים שבהם החוסה ערירי או שיש סכסוכים קשים בתוך המשפחה ממונה אפוטרופוס מטעם המדינה.
לאחר מינוי אפוטרופוס, החוסה מאבד למעשה כל יכולת לקבל החלטות לגבי עצמו, והאפוטרופוס שלו יכול לשכן אותו בבית אבות בלי שהוא יכול להתנגד לכך. כתוצאה מכך נוצרו מצבים שבהם מונו אפוטרופוסים גם לאנשים מבוגרים שהיו קצת מבולבלים אך יכולתם להבחין בין טוב לבין רע עמדה בעינה ולא באמת היו פסולי דין. מבלי להתכוון המדינה שללה מהם את האוטונומיה שלהם, גם אם בצורה חלקית.
כך לדוגמה, לניצולת שואה מבוגרת בית המשפט מינה לה אפוטרופוס בהליך מהיר מאוד, שנה לאחר שלקתה בשבץ מוחי, על אף שהייתה צלולה בדעתה. שני ילדיה היו מסוכסכים מאוד, והבן שרצה להשתלט על רכושה ביקש להתמנות כאפוטרופוס. כדי למנוע זאת, הבת הקדימה אותו והתמנתה בעצמה כאפוטרופוסית יחד עם קרובת משפחה נוספת. למרות התנגדותה של אותה ניצולת שואה, גילה המתקדם והיותה חסרת אמצעים מנעו ממנה לערער על ההחלטה הזו בפני בית המשפט והיא נאלצה לקבל עליה את גזר הדין.
האפשרות לערוך ייפוי כוח מתמשך מבטאת מתן משקל גדול לאוטונומיה של אדם ולזכות הבחירה שלו בעודו צלול. בייפוי כוח מתמשך הממנה הוא זה שמחליט מי יהיה מיופה הכוח שלו, והוא יכול גם למנות יותר ממיופה כוח אחד.
עריכת ייפוי מתמשך היא זכות וולונטרית ומאפשרת לכל אדם למנוע עוול עתידי.
מה כולל הליך עריכת ייפוי כוח מתמשך?
אדם המעוניין לערוך ייפוי כוח מתמשך צריך להגיע לעו"ד שקיבל הכשרה מיוחדת מטעם האפוטרופוס הכללי והוסמך על ידי האפוטרופוס הכללי לערוך ייפוי כוח מתמשך. עורך הדין אמור לברר את רצונו האמיתי של הממנה, להתרשם כי הוא מבין את המשמעות של ייפוי כוח מתמשך ולקבל את הסכמתו המלאה למהלך הזה. לפי החוק, לעורך הדין שעורך את ייפוי הכוח המתמשך אסור להיות בעל עניין אישי בו.
עורך ייפוי הכוח המתמשך קובע מי יהיה מיופה הכוח שלו ומה הוא רוצה שייעשה בכל תחומי החיים (בריאותו, רכושו וענייניו הפרטיים), אם חלילה יאבד את כושרו הקוגניטיבי.
ייפוי הכוח המתמשך יכול לכלול הוראות הנוגעות למזון ולביגוד מועדף, לשמירה על אורח חיים מסוים (להמשיך ללכת לבית כנסת או להופעת תיאטרון), למקום מגורים מועדף (להישאר בבית או לעבור לבית דיור מוגן) וכדומה.
בענייני רכוש, הממנה יכול לקבוע הוראות לגבי הדרך הרצויה בטיפול בהשקעות שלו, לגבי הטיפול בנכסי הנדל"ן שלו (למכור או להשכיר את הדירות שבבעלותו), לגבי ניהול חשבון הבנק שלו ועוד.
בעניינים רפואיים, הממנה יכול לקבוע הוראות לגבי תרופות מסוימות שברצונו לקבל או לקבל, לגבי אשפוזו, חיבורו למכשירים מאריכי חיים ועוד.
תנאי לעריכת ייפוי כוח מתמשך – היותו של המצווה צלול לחלוטין.
בייפוי כוח מתמשך הממנה הוא זה שמחליט מי יהיה מיופה הכוח שלו, ויכול גם למנות יותר ממיופה כוח אחד. למשל: הוא יוכל למנות מיופה כוח שיהיה אחראי על כל ענייניו, או לחילופין למנות מיופה כוח אחד שיהיה אחראי על ענייניו הבריאותיים, מיופה כוח שני שיהיה אחראי על ענייניו האישיים, ומיופה כוח שלישי שיהיה אחראי על ענייניו הרכושיים. בנוסף על מינוי מיופה הכוח, רשאי הממנה למנות גם "מיודע", שיהיה מעודכן בהחלטות של מיופה הכוח וישמש עין בוחנת נוספת על המיופה.
מעבר לבחירת מיופה כוח, הממנה יכול להחליט מה ייעשה בו וברכושו אם יאבד את כשירותו הקוגניטיבית. למשל, אם הוא אדם דתי הוא יכול להחליט שמיופה הכוח שלו ידאג כי יישמר עבורו (עבור מייפה הכוח) אורח חיים דתי; לקבוע כי יכניסו אותו לדיור מוגן במקום מסוים; לקבוע כי הוא ימשיך בפעילות השגרתית שלו ככל האפשר; לקבוע כי הבית שלו יימכר לטובת כניסה לדיור מוגן, או שבשום אופן לא יוציאו אותו מביתו אלא יביאו לו מטפלת סיעודית צמודה.
מה חלקו של עורך הדין בהליך עריכת ייפוי הכוח?
לעורך הדין שעורך את ייפוי הכוח המתמשך יש חשיבות רבה, מאחר שעליו להקשיב קשב רב לרצונו של הממנה ולהסביר לו ולמיופה הכוח את המשמעויות השונות בצורה ברורה ומדוקדקת. עליו להבהיר להם את כל ההשלכות העתידיות האפשריות. למשל, לעיתים עולה השאלה האם למיופה הכוח תהיה סמכות לאשפז בכפייה (במחלקה פסיכיאטרית סגורה) את הממנה אם הוא יחשוב שיש צורך בכך. אם הממנה עונה על שאלה זו בחיוב, יש לצרף לייפוי הכוח המתמשך חוות דעת פסיכיאטרית שתאשר את כושר השיפוט של הממנה במועד עריכת ייפוי הכוח. לאחר סיום עריכת ייפוי הכוח המתמשך ומילוי כל הטפסים הרלוונטיים, על עורך הדין להגיש את הבקשה לאפוטרופוס הכללי תוך 14 יום מסיום החתימות.
מתי ייפוי כוח מתמשך נכנס לתוקף?
ייפוי כוח מתמשך נכנס לתוקף רק אם וכאשר הממנה לא כשיר לקבל החלטות בעצמו ובלשון החוק "אינו מסוגל להבין עוד בדבר", כלומר כשהוא מאבד את צלילות מחשבתו. חשוב להבין: מייפה הכוח עצמו קובע מתי ייפוי הכוח המתמשך ייכנס לתוקף. עם זאת, החוק מודע לסיטואציה הרגישה וקובע שאין למיופה הכוח לבדו אפשרות להחליט מתי ייפוי הכוח המתמשך ייכנס לתוקף. הממנה יכול לקבוע שייפוי הכוח המתמשך ייכנס לתוקף בשיקול דעת משותף של מיופה הכוח ושל אדם קרוב נוסף או מספר אנשים (למשל כמה ילדים). תנאי נוסף הוא קבלת אישור מהאפוטרופוס הכללי. בהגיע מצב כזה, על מיופה הכוח להגיש לאפוטרופוס הכללי בקשה להפעיל את ייפוי הכוח, בצירוף חוות דעת גריאטרית או פסיכו-גריאטרית המעידה על חוסר כשירותו של הממנה. רק אז ייכנס ייפוי הכוח לתוקף ויהיה תקף כל עוד הממנה בחיים.
ביטול או שינוי של ייפוי כוח מתמשך
אפשר לבטל ייפוי כוח מתמשך או להפקיד ייפוי כוח חדש בכל עת, בתנאי שהממנה (מי שהעניק את ייפוי הכוח) לא הגביל מראש את אפשרות זו. נוסף על כך, בחוק קיימות מספר עילות לביטול ייפוי כוח מתמשך ולפקיעת תוקפו.
מנגנוני פיקוח על מיופה הכוח
ייפוי כוח מתמשך מבוסס על אמון, ולרוב ימונה כמיופה כוח אדם קרוב. עוד נקבעו כמה הגבלות המהוות למעשה מנגנוני פיקוח שנועדו להבטיח את הממנה: ייפוי כוח מתמשך חייב להיערך על ידי עורך דין; כדי שייפוי כוח מתמשך ייכנס לתוקף חייבים להפקידו אצל האפוטרופוס הכללי; מלבד מיופה הכוח (אחד או יותר), הממנה יכול להגדיר מספר "מיודעים" שמיופה הכוח יצטרך לעדכן אותם כאשר ייפוי הכוח נכנס לתוקף.
כעת משיש בידך את מלוא המידע אודות הייפוי כוח המתמשך נשאר לברר מהם המאפיינים המעכבים מלערוך ייפוי כוח מתמשך?
המאפיין הראשוני הוא חוסר הידע בדרכי קבלת החלטה: 'איך לבחור נכונה האם לערוך אם לאו'?
בנוסף, למתלבט בכוח, ישנן מספר תפיסות שגויות, עוד בטרם החליט על ביצוע עריכת ייפוי הכוח. להלן נפרט חלק מתפיסות שגויות אלו ונבהיר מדוע הן שגויות:
- כדאי לחכות כמה שיותר זמן עד שאקבל החלטה. למה עלי להזדרז? אחכה עד לרגע האחרון ואז בוודאי אקבל את ההחלטה הנכונה.
אם זו דרך החשיבה, יתכן ובמציאות תאחר את הרכבת. או שחלילה לא תהיה כשיר לחתום על ייפוי הכוח או שתהיה לאחר מינוי אפוטרופוס לדין ושאר בעיות העלולות לצוץ, אותן עריכת ייפוי הכוח היה פותר.
בטרם פרוץ הקורונה לחיינו, רבים היו המזמינים מקומות לחג הפסח. דוגמא בולטת לחוסר הכדאיות שבדחיית מועד עריכת ייפוי הכוח ניתן ללמוד מכותרות העיתונים מאותה תקופה נשכחת:
- מה השתנה הפסח הזה? המחיר
'השנה יש גידול של 33% בהזמנות לפסח לעומת אשתקד. בשל הביקוש הרב, המקומות המוזלים אוזלים במהירות ושאר המקומות מוצעים בטווח המחירים הגבוה. אני ממליץ לישראלים לפתח גינונים ארופיים ולפחות בתקופת החגים להזדרז ולהזמין מבעוד מועד'. (כותרת ממעריב עסקים).
אם לגבי חופשות נדרשת החלטה מבעוד מועד, לגבי ייפוי כוח מתמשך על אחת כמה וכמה.
עד כאן עסק מדריך זה בתפיסות שגויות בתהליך קבלת ההחלטה האם לערוך ייפוי כוח מתמשך.
מכאן ואילך נעסוק בדרך קבלת ההחלטה ובשאלות שאמור אתה לברר בינך לבין עצמך.
להלן מספר שאלות אותן אתה אמור לשאול את עצמך עוד בטרם תפנה אל עורך הדין עמו אתה נועץ ומברר את אפשרויות מינוי מיופי הכוח.
השאלה הראשונית היא מה מטרת עריכת הייפוי כוח? האם אני רוצה להיות רק אופנתי? האם בגלל שכולם ממנים מיופה כוח גם אני צריך למנות? האם אני באמת רוצה למנות? האם ההחלטה למנות מיופי כוח היא דבר שאני באמת חפץ בו או שזו בחירה מתוך לחץ או פשרה?
אם ענית בכנות על כל השאלות הללו, שהן שאלות חלקיות בלבד, אתה מוכן לצעד הבא. משענית על שאלות אלו, קבל החלטה עקרונית כעת. אל תדחה את החלטתך העקרונית. משקבלת את ההחלטה העקרונית החיובית ואכן החלטת לערוך ייפוי כוח מתמשך ולמנות מיופה כוח, השאלה הבאה עליה אתה נדרש להשיב בכנות לעצמך:
- האם אני רוצה להקל על בן/בת זוגי וילדי ולתת בידם מידע אמין כיצד ארצה שינהגו בי כשלא אוכל לתפקד בעצמי?
- האם אני רוצה לדאוג לכך שלא יווצר חלילה מצב בו ישכנו אותי במקום בו לא ארצה לשהות?
- האם אני רוצה שגם כשלא אוכל לתפקד, יהיה מי שיעניק בשמי מתנות לנכדי לימי הולדת? לבר מצוה? לבת מצוה? לחתונות?
- האם אני מעוניין שיהיה מי שידאג לעסקיי ולרכושי בדרך שאני רוצה לנהוג בהם?
אלו מגוון של דוגמאות לשאלות אותן הנך אמור לשאול עצמך. המענה אותו תיתן לעצמך יהיה חלק ממתן הנחיות מקדימות המהוות חלק אינטגרלי מייפוי הכוח המתמשך.
כמי שחווה את הדילמות בפניהן ניצב ועימן מתמודדים בנים/בנות, חתנים/כלות המטפלים בהוריהם הקשישים, אני מודע ביותר לצרכי ההורים כמו גם לצרכי הילדים המטפלים. כעורך דין המוסמך לערוך ייפוי כוח מתמשך, שההלכה היא נר לרגליו, אני גם מודע לבעיות הייחודיות לשומרי תורה ומצוות בבואם לקבל החלטות הנוגעות להורים ולילדים. נסיון זה שלי מקנה לי את האפשרות לתת מענה בגישה רחבית יותר ותודעה מעמיקה כיצד יש לערוך את ייפוי הכוח כך שיתן מענה גם לשאלות הלכתיות הניצבות בפני האדם הממנה מיופי כוח כמו גם בפני מיופי הכוח עצמם.
כעת משאתה מודע ליתרונותיו של הייפוי כוח המתמשך, התקשר אלי ולא אהסס לענות לך ולעשות כמיטב יכולתי ונסיוני על מנת לתת בידך את הכלים הנכונים שיאפשרו לך לקבל החלטה ביתר קלות ומתוך תחושה וידיעה כי עשית את כל התהליכים הנכונים על מנת לקבל החלטה ראויה.
לפרטים בנושא עריכת צוואה וייפוי כוח מתמשך:
schreiber-law.co.il
050-5784127