יבול שיא
הרפת והחלב

הנדון: החקלאים תורמים הכול לביטחון המזון – ומי יערוב לביטחון פרנסתם?

2 דק' קריאה

שיתוף:

במשך שלושת החודשים האחרונים מכרו החקלאים ירקות במחירים שמתחת להוצאות הייצור. ההפסדים כה גדולים עד כי יש סכנה ממשית להשבתת משקים ולסגירתם.

ביקשתי ממנכ"ל המשרד להתערב במשבר ולמצוא דרך לסייע לחקלאים, כי מול ההפסדים שלהם, הרשתות והציבור נהנים מהוזלות אלו.

כדי לשמור על ודאות ויציבות בהספקת הירקות לשוק המקומי, יש חשיבות עליונה ביצירת קרן ייעודית לפינוי עודפים במקרה של ייצור עודף וירידת הכנסות החקלאי אל מתחת להוצאות הייצור, גם לשוק המקומי וגם לתעשייה.

החקלאים, שנדרשים למלא את המדפים בישראל בתוצרת טרייה, איכותית ובמחירים נאותים, בלא צורך בתוצרת מיובאת, חשופים מעת לעת לאירועי מחסור מחד ולעודפים מאידך. איומים בשוט היבוא מורידים את היקפי הגידול בשל חוסר כדאיות ואי ודאות ויוצרים חוסרים, שעה שעובדים זרים ככל הנדרש ושוק מקומי הדורש הוספת כמויות מעלים את היקפי הגידול ויוצרים עודפים.

מול המאמץ לאזן את השוק המקומי, עדיין יש כאוס בניהול החקלאות ללא תמיכות, ללא תקציבים להשקעות, ללא החזרת המכסים לפחות ל-50%. כיום אנו עומדים בפני הורדת מכסים ליבוא מארצות הברית, וזה יוצר סכנה מיידית וישירה למפעלי התעשייה, שגם כך קיומם מתנדנד – במוצרי עגבניות, תפוחי אדמה, תירס, שעועית ואפונה. המפעלים כולם נמצאים בצפון הארץ, באזור מוכה אבטלה.

לאן אם כך מובילים את החקלאות? איך נשמור על הספקה מלאה לכלל הציבור בכל מצב? איך נספק לחקלאים ודאות בבואם לזרוע ולשתול בשטחיהם.

בנוסף, חבל שעדיין לא אימצתם את תוכנית השוק הסיטוני החדש במועצה האזורית מודיעין. זוהי החמצה היסטורית שיכולה לאפשר שינוי של המסחר והורדת פער התיווך. זה גם לא דורש מהמדינה כספים ותקציבים, אז מה הבעיה לתת כתף ולהקים את השוק, שעה שהמועצה האזורית מודיעין מקצה לכך שטח. נקווה שאין  לחצים של גורמי שיווק שונים, המפעילים את כל כובד משקלם כדי למנוע צעד חיוני זה.

כבוד השר, בידיך ובכוחך לעצור את דרכה של החקלאות המובילה למדרון חלקלק. יבורכו המאמצים והצעדים שכבר עשית למען הציבור והחקלאים כאחד, אבל בלא ביטחונות, ההישגים הללו עלולים לרדת לטמיון ולהוביל שינוי מהותי וחיובי בחקלאות הישראלית.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

חוקרת ראשית: סבטלנה דוברינין, שירות ההדרכה והמקצוע, משרד החקלאות וביטחון המזון שותפי המחקר: דרול ג'ילט, ינאי זאוסמר, יובל אוסטרובסקי – מו"פ ערבה דרומית תקציר המחקר עוסק בנושא הדברת המזיק דאקוס הדלועיים – ciliatus Dacus
8 דק' קריאה
מגדלי הליצ'י צופים גידול של כ-30% בייצוא הליצ'י מישראל לעומת השנה הקודמת ** יו"ר שולחן הליצ'י במועצת הצמחים: "אלמלא שיבושי הטיסות בשל המלחמה עם איראן, הייצוא היה גדל עוד יותר" *תמונה ראשית: חברון זלצמן
2 דק' קריאה
ד"ר איתי גונדה, היחידה לחקר צמחי תבלין, מרפא ובושם, נווה יער, מכון וולקני, ד"ר דוד חיימוביץ', היחידה לחקר צמחי תבלין, מרפא ובושם, נווה יער, מכון וולקני; ד"ר עומר פרנקל, המחלקה למחלות צמחים וחקר עשבים,
7 דק' קריאה
ארגון השומר החדש מזמין את כלל החקלאים בישראל – בין אם חוו פשיעה חקלאית ובין אם לא – לקחת חלק בכתיבת דו”ח הפשיעה החקלאית השנתי, שיוצג לגורמי קובעי מדיניות, רשויות החוק והציבור הרחב. במסגרת
< 1 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן