התאחדות חקלאי ישראל הוציאה השבוע מכתב עמדה חריף לשר האוצר, בצלאל סמוטריץ' שבו מפורטים הכשלים והסכנות שבתוכנית הכלכלית של האוצר לשנת 2025, אשר עלולים להמיט אסון על החקלאות המקומית ועל ביטחון המזון, מה שיגרור בסופו של דבר גם עלייה ביוקר המחייה עבור אזרחי המדינה.
במכתב מדגישים ראשי התאחדות חקלאי ישראל- עמית יפרח, יו״ר התאחדות חקלאי ישראל ומזכ״ל תנועת המושבים ואורי דורמן, מזכ״ל התאחדות חקלאי ישראל: ״דווקא בימים אלה שבהם ברור לכולנו שהחקלאות הישראלית היא נכס אסטרטגי לאומי, הן מבחינת ביטחון המזון והן מבחינת חוסן ההתיישבות, ההצעות לשינויים המופיעות בתוכנית הכלכלית לשנת 2025 פוגעות בעתיד החקלאות הישראלית. כעת, יותר מתמיד על מדינת ישראל לחזק את החקלאות המקומית, להפחית את עלויות גורמי הייצור, ולעודד צמיחה וחדשנות שיתמכו בגידול הפריון והתפוקה של התוצרת החקלאית".
במסגרת הבעיות מפרטים ראשי ההנהגה החקלאית, יו"ר התאחדות חקלאי ישראל ומזכ"ל תנועת המושבים עמית יפרח, ומזכ"ל ההתאחדות אורי דורמן את הקיצוץ הדרסטי בסך כולל של כ־200 מיליון שקל אשר פוגע בגורמי הייצור המרכזיים, לצד הגדלת ההוצאות של החקלאים בכ-500 מיליון שקל לשנה.
כך למשל בנוגע לעבודה – ביטול נקודות הזיכוי בשכר העובדים הזרים יפגע בעלות העבודה היות שהוא יתגלגל בסופו של דבר לחקלאים המעסיקים, שימשיכו לשלם לעובדים אלה את אותו השכר. אם לא די בכך שהחקלאים משוועים לידיים עובדות, כעת עלות העובדים רק תעלה. בפועל, מדובר בהטלת מס חדש בסך של כ־290 מיליון שקל בשנה, זאת נוסף על נטל האגרות השנתיות שאותן משלמים עדיין החקלאים , (המגיעים לכ־150 מיליון שקל בשנה למרות שקיימת החלטה להפיכתן ).
עוד מסבירה ההנהגה החקלאית, כי התוכנית המדוברת נעדרת תכנון ארוך טווח, ומתעלמת מהצורך הקריטי בתכנון עתידי במו"פ, ולמעשה היא עושה את ההפך הגמור. בניגוד לנעשה במדינות ה־OECD ובעולם המפותח, התוכנית כוללת קיצוץ של 200 מיליון שקל מתקציב משרד החקלאות וביטחון המזון. ״התמיכה התקציבית בחקלאות בישראל (בשיעור מערך התוצרת) נמוכה מאוד בהשוואה לשיעור התמיכות התקציביות במדינות ה־OECD", מזכירה ההנהגה החקלאית. ״משמעות ההפחתה היא פגיעה אנושה בפיתוח ארוך טווח של החקלאות וכן בפעילות השוטפת החיונית, ושיתוק של משרד החקלאות, זאת דווקא בתקופה שבה האיום על ביטחון המזון של מדינת ישראל הולך ומתגבר", הם מסבירים.
לצערנו, מזהירה התאחדות חקלאי ישראל במכתב, "משרד האוצר מתכנן שינויים שעלולים לפגוע בייצור המקומי, בוודאות, בחקלאים ובביטחון המזון, דווקא כאשר יש להשקיע בצמיחה ולהבטיח ביטחון לכלל תושבי המדינה –היום, מחר ובשנת 2050". לדבריהם, את המחיר הכבד ישלמו בסופו של דבר הצרכנים, היות שלצד הפגיעה הכלכלית בענף חיוני זה הממוקם לאורכה ולרוחבה של הארץ, בגבולותיה ובמרכז – יובילו הגזרות הללו בסופו של דבר גם לעלייה ביוקר המחיה.