יבול שיא
הרפת והחלב
נחל האסי צילום ויקפדיה

התכנית להקמת מתחם נופש על תוואי הנחל מחוץ לניר דוד לקראת אישור?

2 דק' קריאה

שיתוף:

בקיבוץ מעריכים, שלחץ של גורמי  מדינה לסיים את העימות המתוקשר סביב האסי, יזרז אישור תכנית שתקועה כבר למעלה משלוש  שנים

העימות סביב האסי: תכנית שהגיש קיבוץ ניר דוד  לוועדה המקומית עמק המעיינות  בשם "ניר דוד – נחל עמל קדום", הועברה לאישור הוועדה המחוזית, ואישור שלה בוועדה זו עשוי לקדם פתרון למחלוקת הנמשכת סביב נחל האסי.

מדובר למעשה בתכנית לא חדשה, אשר החלה להתגבש לאחר תביעה שהגישה לבית  משפט השלום בבית שאן כבר ב-2015 קבוצה בשם "טבע שייך לציבור". גם אז הדרישה הייתה לאפשר לציבור הרחב לרחוץ בנחל האסי העובר בניר דוד.  בחסות בית המשפט  ובתמיכת היועמ"ש, גובש אז פתרון לשקם את  הנחל בקטע שהוא מחוץ לקיבוץ ולפתוח בו מתחם בילוי. נקבע שניר דוד יגישו תכנית לביצוע  שיקום הנחל, וזאת אכן הקיבוץ עשה.

מדובר בקטע של הנחל שהיה בעבר תעלת השקיה רומית, ויובש לפני שנים בתכנית לאיסוף המים לצרכי השקיה. הרעיון הוא לנקות שם את האפיק, להזרים לתוכו מים  ולייצר סביבו פארק. על פי התכנית המתחם יהיה פתוח לציבור הרחב, יהיו בו מדשאות ומתקני פיקניק, מגרש חנייה מסודר,  קיוסק, סוכת מציל, שירותים, עזרה ראשונה ועוד. בהסכם שהושג אז, נקבע  שניר דוד אמור להגיש את התכנית לביצוע. לא נקבע מי אמור לממן את הקמת המתחם ומי יתפעל אותו.

קיבוץ ניר דוד הכין תכנית, וזו הועברה  לאישור הוועדה מקומית עמק המעיינות. אלא שלתכנית מסוג זה נדרשים אישורים של כעשרה גופים שונים, ביניהם רשות הניקוז, המועצה האזורית, רמ"י, קק"ל, רשות הטבע והגנים, נתיבי ישראל וכיו"ב. לכל אחד מהגופים אלה יש הערות, התכנית חוזרת למתכנן לתיקונים והשלמות, וכך התהליך תקוע כבר כשלוש וחצי שנים.  גורמים בניר דוד מסרו כי הקיבוץ השקיע עד כה בתכנית לגלגוליה השונים כ-700 אל שקל. עתה מעריכים בקיבוץ, שיש לחץ של גורמי  מדינה לסיים את העימות המתוקשר סביב האסי  מה שכנראה יזרז את האישור לתכנית בוועדה מחוזית וקידומה להפקדה.

מובילי המחאה מבית שאן, שעד כה התנגדו לכל הסכם פשרה והפתרון היחידי שהם מוכנים לקבל הוא פתיחת שער הקיבוץ לכל מי שחפצים להיכנס לקיבוץ ולבלות על שפת הנחל, יתנגדו ככל הנראה גם לתכנית הזו. יאיר בן חמו ושלי דרעי, ממובילי הקבוצה, אמרו ל"כלכליסט" שפרסם ידיעה בנושא: “פארקים חדשים ומתחמים לציבור זה נחמד, אבל זה לא קשור לעצם המחאה. אין לאף אחד סמכות, לא לתוכנית הזו, לא לקיבוץ וגם לא לי, למנוע גישה למשאב טבע”.

שלמה גלזר, מזכיר ניר דוד, אמר ל"הזמן הירוק": "קיבוץ ניר דוד מאוד מעוניין שהתכנית הזו תמומש. מדובר בפתרון מוסכם על המדינה ובית המשפט, ומבחינת הקיבוץ זהו הפתרון הראוי. עכשיו הנושא קיבל סוף סוף תזוזה ואנחנו מאוד מקווים שתכנית תקבל את כל ההיתרים הדרושים ותעבור לשלב  הביצוע".

ב­-19 בינואר יתקיים בבית המשפט המחוזי בחיפה דיון בערעור של  תנועת ש"ס  וחה"כ משה ארבל על קביעה קודמת של בית המשפט שניתנה בספטמבר. ש"ס ביקשה שבית המשפט יורה על פתיחה מיידית של הנחל בניר דוד לכלל הציבור, ובית המשפט  דחה את הפנייה והתיר לניר דוד להשאיר את שער הקיבוץ סגור.  דיון בעתירה המנהלית של ש"ס נגד חסימת דרכי הגישה אל הנחל ייעשה בהמשך.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מבוא עונת ההדרים מתקרבת לסיומה. נתוני הפתיחה של העונה לא היו מבטיחים כמו בתחילת העונה הקודמת: היבולים מתונים, המחירים לא גבוהים, שערי מטבעות פחות גבוהים, מתחרים עם יבול יותר גבוה, לוגיסטיקה בעייתית למזרח הרחוק
3 דק' קריאה
שר החקלאות: "כל מי שעתיד מדינת ישראל עומד לנגד עיניו יודע היום, יותר מתמיד, שלצד הביטחון, הכלכלה והחינוך, החשובים כל אחד בזכות עצמו, החקלאות הייתה ותישאר הגרעין שממנו צומח החוסן הלאומי של מדינת ישראל"
4 דק' קריאה
*תמונה ראשית: זני זרעים גדרה שהוצגו ביום הפתוח במהלך חודש מאי 2025, התקיים בהצלחה רבה היום הפתוח של חברת זרעים גדרה-סינג'נטה במתחם חצב. האירוע משך אליו מאות חקלאים, אנשי מקצוע ומובילים בענף הירקות מרחבי
4 דק' קריאה
הדברים נאמרו ביום עיון מיוחד שהתקיים ביוזמת שולחן הבננות במועצת הצמחים ** בישראל ישנו כיום היקף שטח נטוע של כ-30 אלף דונם בננות הפרוסים בכל רחבי הארץ ומניבים יבול של כ-200 אלף טון בננות
3 דק' קריאה
בשבוע שעבר זכיתי לבקר בתערוכה החקלאית הבינלאומית “סייאם” בעיר מקנס שבמרוקו – התערוכה החקלאית הגדולה ביותר באפריקה. שטח התערוכה 375 דונם. יותר ממיליון מבקרים ו-77 מדינות השתתפו באירוע מרשים שממחיש את הדינמיקה והחדשנות בתחום
< 1 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן