יבול שיא
הרפת והחלב
עצי שקד על שביל הפריחה בבית גוברין ברקע כנסיית סנט אנה צילום איל מטרני

חגיגת טבע חורפית בט"ו בשבט 

3 דק' קריאה

שיתוף:

אחד המחזות המרשימים ביותר בעונה זו הוא פריחת השקדיות, הצובעות את הנוף בגוונים של לבן וורוד עדין. ט"ו בשבט, חג האילנות, הוא ההזדמנות המושלמת לצאת אל הטבע 

*תמונה ראשית: עצי שקד על שביל הפריחה בבית גוברין ברקע כנסיית סנט אנה. צילום: איל מטרני 

החורף הישראלי מציע רגעים של יופי והתחדשות – הגשמים מרווים את האדמה, הנחלים שוצפים והטבע מתמלא בפריחה עונתית. אחד המחזות המרשימים ביותר בעונה זו הוא פריחת השקדיות, הצובעות את הנוף בגוונים של לבן וורוד עדין. ט"ו בשבט, חג האילנות, הוא ההזדמנות המושלמת לצאת אל הטבע, לשאוף אוויר צלול ולחזות בפריחה שמבשרת את המשך החורף במלוא תפארתו. 

לכבוד החג הכי יפה בשנה, רשות הטבע והגנים ממליצה על אתרי טיול בהם השקדיות כבר פורחות או יגיעו לשיא פריחתן בשבועות הקרובים – ארגנו עבורכם פעילויות מרהיבות בגנים ובשמורות ברחבי הארץ. 

אדר סטרולו, מנהל אגף חינוך וקהילה ברשות הטבע והגנים: "ט"ו בשבט הוא זמן מצוין לצאת אל הטבע וליהנות מתהליך ההתחדשות של הנוף סביבנו. אחד הסמלים הבולטים של העונה הוא עץ השקד, שפריחתו הלבנה-ורדרדה. השקד הוא מראשוני העצים הפורחים בישראל, והוא ניכר לא רק ביופיו אלא גם בחשיבותו האקולוגית – כמקור מזון חשוב לדבורים ולמאביקים אחרים. אנו מזמינים את הציבור להגיע לשמורות הטבע ולגנים הלאומיים, לראות את השקדיות בשיא תפארתן ולחגוג את חג האילנות בלב הנופים שצובעים את החורף בגווני פריחה עדינים."   

גן לאומי ציפורי 

בלב הגליל התחתון, בין גבעות ירוקות ונוף עוצר נשימה, שוכן גן לאומי ציפורי – עירו של רבי יהודה הנשיא ובירת הגליל בתקופה הרומית. לצד שרידי פסיפסים מרהיבים ומאגרי מים קדומים, השבילים בין החורש הטבעי מתמלאים בחורף בפריחת שקדיות עדינה, ההופכת את המקום לאחד היעדים היפים ביותר לטיול בעונה זו. שילוב של היסטוריה מרתקת, נוף פסטורלי וצבעי ורוד-לבן הופכים את הביקור בציפורי לחוויה מיוחדת לקראת ט"ו בשבט. 

נבי סמואל 

מדרום לגבעת זאב שבירושלים שוכן פארק נבי סמואל, המשלב בין אתרי עתיקות, נופי חקלאות, מעיין הררי ובוסתנים. במרכזו ניצב מבצר צלבני מרשים ובתוכו ציון קברו של שמואל הנביא. זהו גם אחד המקומות היפים בארץ לתצפית פנורמית על הרי ירושלים. בעונת החורף, עצי השקד הפורחים מוסיפים נופך מיוחד, מה שהופך את המקום ליעד מושלם לט"ו בשבט. 

בית גוברין 

בלב "ארץ אלף המערות", סמוך לקיבוץ בית גוברין, מחכה לכם גן לאומי עם מערות קדומות ונוף פתוח. בעונת החורף, פריחת השקדיות צובעת את הסביבה בלבן-ורדרד, ושביל הפריחה מוביל בין כלניות, רקפות וצמחייה עונתית. לצד זאת, אפשר ליהנות מפיקניק באווירה פסטורלית בין עצי הזית והאלון. 

למי שמעוניין לשדרג את הבילוי, רשות הטבע והגנים מציעה מארזי פיקניק מפנקים – זוגיים או משפחתיים, עם מבחר גבינות, מאפים, יין ועוד, שאפשר לאסוף במרכז השירות באתר וליהנות מהם בפינות פיקניק קסומות ברחבי הגן.  

חורבת קיאפה 

בעמק האלה, סמוך לבית שמש, שוכנת חורבת קיאפה – אתר ארכיאולוגי מרשים המזוהה עם ממלכת יהודה ומוכר גם בשם "מבצר האלה". במקום התגלו שרידי חומה אדירה בת 3,000 שנה, שני שערים ייחודיים, ואף כתובת עברית קדומה. מעבר להיסטוריה, החורבה מציעה תצפית פנורמית מרהיבה על עמק האלה, שמזוהה עם הקרב התנ"כי בין דוד וגוליית. 

החורף הוא הזמן נהדר לבקר כאן, כשהשקדיות פורחות ומעניקות למקום מראה עוצר נשימה. המסלול אל החורבה משלב הליכה בין חורש ים-תיכוני ובתה צבעונית, עם מפגש אפשרי עם צבאים ובעלי חיים נוספים. 

נחל דולב 

בלב הרי ירושלים, שמורת טבע נחל דולב מציעה מסלול מאתגר למטיבי לכת בין חורש עבות של אלונים, קטלבים ואלות מסטיק, עם ריחות הלוטם הפורח בעונה. לאורך הדרך תצפיות מרהיבות על השפלה, טרסות קדומות ושרידי דרך עתיקה. גולת הכותרת – עין דולב, מעיין נסתר החבוי בין הסלעים. 

עין חניה 

במורדות נחל רפאים, עין חניה הוא פינת חמד קסומה עם בריכה עתיקה, מעיין נובע ונוף חקלאי מסורתי. במקום נחשפה מערכת מים מרשימה, כולל אמות משוחזרות ומזרקת נימפיאון רומית. האתר, המקודש לנוצרים הארמנים והאתיופים, משלב היסטוריה, טבע ושלווה. 

גן לאומי מבצר יחיעם 

גן לאומי מבצר יחיעם משלב שרידים מהתקופות הצלבנית, העות'מאנית ומלחמת העצמאות. מהמבצר נשקפת תצפית רחבה על הגליל המערבי, כולל הים התיכון והרי הגליל. בעונת החורף המאוחרת, השקדיות הפורחות מוסיפות צבע לנוף, ופריחתן הלבנה משתלבת באבני המבצר. 

גמלא שרון אביעד צילום
גמלא. צילום: שרון אביעד 

שמורת הטבע גמלא 

שמורת טבע גמלא משלבת טבע ונוף עם סיפור היסטורי ייחודי. מהשמורה נשקף נוף של קניוני רמת הגולן ומושבת קינון של עופות דורסים. במרכז האתר נמצאים שרידי העיר העתיקה גמלא, כולל בית הכנסת הקדום. בראש נחל גמלא נמצא המפל הגבוה בישראל, הזורם לאורך כל השנה. בעונת החורף, השקדיות מוסיפות גוון ורוד לנוף הסלעי של השמורה. 

תל ערד 

בלב הנגב, סמוך לעיר ערד, שוכן גן לאומי תל ערד, אתר ארכיאולוגי מהחשובים בישראל. באתר נחשפו שרידי עיר כנענית מבוצרת בת כ-5,000 שנה, כולל באר מים עמוקה ומבני מגורים ייחודיים. בראש התל נמצאת מצודה מתקופת ממלכת יהודה ובה מקדש נדיר ומפעל מים חצוב. 

הסיור באתר מוביל בין שרידי החומה המרשימה, מתחם הפולחן והמקדש, תוך תצפית על נוף המדבר הפתוח. גן לאומי תל ערד מציע גם חניון לילה "החאן הכנעני", הכולל מתחם לקמפינג, קרוואנים ומבני אירוח לקבוצות. 

* ניתן להתעדכן באתר רשות הטבע והגנים: https://www.parks.org.il/category/tu-bishvat/ 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

השבוע התקיים ביקור חשוב במכון שמיר למחקר, עם הגעתו של מנכ"ל רשות החדשנות, דרור בין, בליווי צוות בכיר מהרשות. במהלך הביקור נחשפו האורחים לפעילות המחקרית הענפה של המכון ולשיתופי הפעולה ההדוקים שהוא מקיים עם
< 1 דק' קריאה
הטכנולוגיה הייחודית משלבת את היתרונות של מערכות טפטוף אינטגרליות ומערכות און-ליין (טפטפת ננעצת) בפתרון אחד.   החידוש פורץ הדרך, המוגן בפטנט, מציע ביצועי השקיה וחיסכון תפעולי חסרי תקדים: פחות נזילות, פחות סתימות ועמידות לאורך זמן. 
3 דק' קריאה
היא רק בת 20 ועשרה ימים לפני יום הולדתה ה-20 זכתה באליפות אירופה בגלישה בדגם IQ FOIL שהתקיימה בסרדיניה * כבר בגיל 9 החלה דניאלה פלג מבית חנניה בקריירה הימית ומאז היא שם בין
3 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן