יבול שיא
הרפת והחלב
shutterstock 1906577527

חיטה עולמית

2 דק' קריאה

שיתוף:

ההסכם בין מוסקבה לקייב לחידוש ייצוא התבואה האוקראינית, הוריד מעט את מחירי הדגנים בעולם, אך הוא לא ייתרגם להגברת הייצוא בעתיד הקרוב.

חוזים עתידיים על חיטה שנסחרת בשיקגו בארבעה אחוזים למחיר של 7.72 דולר לבושל (שווה ערך ל-8 גלון, אך זו אינה מידה לנוזלים אלא מידת נפח), לאחר שההסכם עורר תקוות שייצוא דגנים מאוקראינה יקל על המשבר שהולך ומתהווה באספקת המזון לעולם כולו. מחירי סחורות חקלאיות כמו תירס וחיטה ירדו בשבועות האחרונים באופן חד לאחר עלייה משמעותית בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה בשבוע השלישי של חודש פברואר. המלחמה גרמה למחירי החוזים העתידיים של חיטה בשיקגו לעלות בארבעה דולר לבושל בחודש מרץ שהגיעו לשיא של 12.94 דולר לבושל. אבל מאז המחירים ירדו בחזרה לרמה של טרום המלחמה וצנחו ב-40 אחוזים עוד לפני חתימת ההסכם ב-22 בחודש זה, וירי הטילים לעבר אודסה לאחר מכן.

ההסכם בין המדינות מבטיח שחרור של נמלים באודסה ומיקולאיב שהם הערוצים העיקריים של אוקראינה לייצוא דגנים. אנליסטים של ענפי הדגנים צופים שאפילו לאחר חתימת ההסכם, ייקח שבועות עד שנמלי אוקראינה יוכרזו בטוחים ועד שמשלוחי התבואה יתחילו לזרום מחדש.

"הגעה להסכם היא צעד חיובי ראשון, אבל נותרו מכשולים רבים להתגבר עליהם לפני שנתיבי המסחר של אוקראינה יוכלו להיפתח מחדש" אמר אולריק אוהרנפלדט אנדרסן, מנכ"ל חברת משלוח שעוסקת בהובלת דגנים. מבחינת חקלאי אוקראינה העסקה מגיעה בתזמון טוב משום שבאחרונה הם החלו לקצור את התבואה, ולנתיבים החליפיים דרך רומניה ופולין יש הספק קטן בהרבה בהשוואה לנמלים שלאורך חופי הים השחור. כיום התוצר האוקראיני נשלח ברכבות ובמשאיות על גבי מכולות, ששטות במורד נהר הדנובה לנמל קונסטנטה ברומניה, אלא שההספק בנתיבים אלה מגיע לכשליש מהיבוא שהיה לפני המלחמה.

המכשול הגדול ביותר: באוקראינה מערכות רכבות הנעות על מסילות בגודל אחר מאשר במדינות האיחוד האירופי. דבר זה מצריך אופרציה של הרמת המכולות מהמסילות האוקראיניות והעברתן לקרונות של רכבות האיחוד האירופי או פריקה של הדגנים מקרונות הרכבת בגבול והעברתם למשאיות שממשיכות את הובלתן בכבישים. המבצע המסובך הזה גרם לצוואר בקבוק באספקה.

כך עמד טור של משאיות וכלי רכב נוספים לאורך שמונה קילומטרים עד למעבר הגבול עם פולין. נהגים רבים יצאו מכלי הרכב והתיישבו בצל העצים בעודם מחכים במשך יום שלם למעבר.

מעבר לבעיות הלוגיסטיות, יש צפי לפחות דגנים מאוקראינה השנה. אחת הבעיות היא התייקרות הדלק והדשנים לחקלאות, שהם חלק ניכר מהעלויות של המקצוע. בנוסף, תשתיות רבות כולל מערכות השקיה נפגעו במלחמה או הושמדו על ידי הרוסים.

במקומות אחרים הלחץ הוקל. כשאוקראינה שחררה את אי הנחשים מהכיבוש הרוסי בחודש יוני, היא סללה את הדרך להובלת דגנים רבים יותר אל מחוץ למדינה במשלוחים קטנים יותר, לקראת ההסכם החדש.

ההספק של נמלי הדנובה קטן בהשוואה למתקנים הגדולים הרבה יותר סביב אודסה ומיקולאיב, שאמורים להיפתח מכוח ההסכם החדש.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

סא"ל (מיל') אלי זילברמן מציג בספרו "אריות על נמ"רים" יומן מלחמה של קצין גבעתי בעזה: "הספר מוקדש לדור הצעיר והנפלא איתו לחמתי בשדה הקרב * זהו דור שעשה את הכול כדי להעניק ביטחון למדינת
8 דק' קריאה
אומרת ד"ר בלהה פריינטה, ממושב בני-ראם, פסיכולוגית חינוכית וראשת התוכנית לתואר שני בפסיכולוגיה חינוכית במכללה אחווה, שמאירועי ה-7 באוקטובר ומלחמת "חרבות ברזל" מטפלת ומלווה משפחות של חטופים * הצצה מפתיעה לעולמה של אישה ופסיכולוגית עסוקה
10 דק' קריאה
אור ודניאל יחד עם עומר הקטן יצאו לחוויה של רמת הגולן בשלהי חום יולי-אוגוסט * בני הזוג התל אביבים בטיול, כאשר הבסיס היה חמשוש במלון בוטיק אל-רום במנוחה ורוגע בנוחות וגם בסיס מצוין לטיולים
6 דק' קריאה
לצד כל "דרך ללא מוצא" של אתגרי העברה בין־דורית סלול נתיב חבוי המוביל לפתרון * הפעם היה הפתרון בלתי צפוי, אבל לצערי לא רבים יודעים עליו  אחרי מספר חודשים, שכללו אינספור שיחות והתגייסות משפחתית
3 דק' קריאה
כך מתריעה שדולת החקלאות בכנסת * הרפתנים יוצאים למאבק, כבר ערכו שני כנסי חירום וב-24 בנובמבר יתכנסו למחאה בכנסת  *תמונה ראשית: רפת דפנה, שהמשיכה לפעול אחרי פינוי התושבים  מאחורי הכותרות על “הורדת יוקר המחיה”
4 דק' קריאה
אם לא נעצור עכשיו את הרפורמה הזו, נמצא את עצמנו תלויים בטורקיה או פולין ואז כולנו נבכה על חלב שנשפך  הרפורמה בענף החלב שמוביל שר האוצר, בצלאל סמוטריץ׳, היא למעשה ניסיון מחודש להחיות תכנית ישנה שכבר נכשלה
< 1 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן